Utorak 19. 03. 2019.

Vijesti u podne

Terorist iz Utrechta sudjelovao u ratu u Čečeniji i bio povezan s ISIL-om

Policija je uhitila Heckmana Tanisha (37), porijeklom iz Turske, osumnjičenog da je pucao na području tramvajske stanice u Utrechtu. Nizozemska policijska postrojba za borbu protiv terorizma kaže kako motivi osumnjičenog još nisu razjašnjeni. Identitet napadača je utvrđen po snimkama s nadzornih kamera. Prema podacima turskih medija, prije je Tanish sudjelovao u neprijateljstvima u Čečeniji, a kasnije je bio povezan s teroristima “Islamske države”. Kako je bez ikakvih problema živio u Nizozemskoj, nije jasno. Podsjetimo da su tijekom napada tri osobe ubijene, a najmanje devet ozlijeđeno.


Japan kreće s proizvodnjom projektila dugog dometa

Japanski ministar obrane Takeshi Iwai izjavio je kako Tokio namjerava razviti rakete dugog dometa koje će biti na službi u samoodbrambenim snagama zemlje, prenosi agencija Kyodo. Prema agenciji je riječ o zračnoj protubrodskoj raketi koju japanska vlada namjerava poboljšati i povećati joj domet. Ranije su objavljeni planovi Japana za stvaranje “neprimjetnog” krstarećeg projektila velikog dometa.


Američki strateški bombarderi B-52H napravili “obilazak Rusije” i došli u Veliku Britaniju

Američki strateški bombarderi B-52H Stratofortress, sposobni za nošenje nuklearnih projektila dugog dometa i bombi, poslani su prošlog tjedna u Veliku Britaniju. U ponedjeljak su letjeli u neposrednoj blizini sjeverne, južne i zapadne granice europskog dijela Rusije, kao i na Dalekom istoku. Bombarderi su proveli letove na sjeveru u području ruskih teritorija u Barentsovom moru, uključujući i regiju Murmansk, u blizini Kalinjingrada i Lenjingradske regije u Baltiku, kao i uz morske granice Rusije na Crnom moru. Kao što je objavljeno, prošlog tjedna, američko ratno zrakoplovstvo je odjednom prebacilo šest strateških bombardera B-52H u Ujedinjeno Kraljevstvo. Prema riječima promatrača, američki bombarderi su proveli zadaću obuke za udare na ciljeve na ruskom teritoriju na Baltiku.


Pristaše Guaidóa zauzele zgrade diplomatskih misija Venezuele u SAD-u

Venecuelanska vlada priopćila je kako su pripadnici venecuelanske opozicije zaplijenili diplomatske misije zemlje u Sjedinjenim Državama. “Diplomatske misije u Sjedinjenim Američkim Državama zauzele su osobe koje imaju javnu potporu američke vlade i djeluju kao njezini zastupnici političkim interesa Washingtona”, izjavio je Caracas. Venecuelanska vlada je također zahtijevala da Sjedinjene Države ispoštuju zakonske obveze i poduzmu mjere da se zaustavi oduzimanje zgrada u vlasništvu venecuelanske države. Ranije je venecuelanski otpravnik poslova u Sjedinjenim Američkim Državama, Carlos Vecchio, kojeg je imenovao oporbeni čelnik Juan Guaidó, priopćio kako će dobiti pristup uredu vojnog atašea Venezuele u Washingtonu i još dvije zgrade venecuelanske diplomatske misije u Sjedinjenim Državama. Međutim, istaknuo je kako oporba nema pristup glavnoj zgradi venecuelanskog veleposlanstva u Washingtonu.


Američki senatori traže pooštravanje sankcija protiv Pyongyanga

Američki senatori Corey Gardner i  Ed Markey pozvali su administraciju Donalda Trumpa da ubrza proces pooštravanja sankcija protiv Pyongyanga. Zastupnici su pozdravili diplomatske napore za denuklearizaciju Sjeverne Koreje, ali su naglasili da je sadašnji “status quo neprihvatljiv i protivan doktrini uprave o maksimalnom pritisku i angažmanu”. Podsjetimo da je zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Choe Son Hui prošlog tjedna izjavio da su u Pjongjangu razočarani neuspjelim pokušajima stranaka da tijekom drugog američko-korejskog summita u Hanoju postignu sporazum i da bi se u bliskoj budućnosti mogli prekinuti daljnji pregovori.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zen
5 godine prije

Baš me zanima da li je bio i jedan policajac u krugu 1km dok su ovi upadali u ovu zgradu u SAD-u haahha. Koja šprdačina. To je kontam bila najlakša operacija ikad. E idite vas 200 uđite u zgradu policija vas neće dirat, možda nekog privedemo reda radi ali će biti pusten čim se kamere maknu i to je to…

Ivan
5 godine prije

Dakle, Japan ne krece u proizvodnju nego u razvijanje projektila.Zasto vam je naslov drugaciji od sadrzine teksta?

Siniša
5 godine prije

“” Završni spoj koji povezuje morski i obalski deo gasovoda „Turski tok“ zavaren je u Turskoj, saopštio je izvođač radova „Turk strim“.

Tehnička operacija nadvodnog spajanja uključivala je podizanje priobalnog i dubinskog dela sa morskog dna na specijalnu platformu iznad vode i njihovo zavarivanje u jedan krak gasovoda. Ukupna težina podignuta tokom radova iznosila je oko 409 tona. Nakon detaljne provere vara, krak gasovoda je položen na morsko dno na dubinu od 32 metra. Operacija je izvršena na oba kraka u ruskim vodama u januaru i februaru 2019. godine i završena ove godine na turskoj obali.””

Zagor
5 godine prije

Nazarbajev dao ostavku!?!?!?

Siniša
5 godine prije

Hm…ovo se zove prcati i uši zavrtati…
“” Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će u sredu biti pokrenuta eksploatacija novog nalazišta gasa na Jamalu, gde se procenjuje da „plavog energenta“ ima toliko da eksploatacija na tom nalazištu može da bude operativna do 2131. godine. “”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI