Utorak 21. 05. 2019. – Huawei – Sirija – napetosti na relaciji SAD i Irana – Maduro

Vijesti u podne

Osnivač tvrtke Huawei kaže da SAD “podcjenjuju njegovu tvrtku”

Predsjednik i osnivač kineske telekomunikacijske tvrtke Huawei, Ren Zhengfei, kaže kako će nastaviti svoje poslovanje unatoč pritiscima. “Američki političari podcjenjuju našu moć”, izjavio je Zhengfei tijekom intervjua za kinesku državnu televiziju CCTV, rekavši da je tvrtka koju vodi dovoljno kvalificirana za proizvodnju vlastitih procesora i čipova, sada kada su američke tehnološke tvrtke su prestale surađivati s Huaweijem i nastavile s planovima u vezi s telekomunikacijskom mrežom 5G. “Suočena s ovom situacijom, kineska tvrtka neće imati mnogo problema jer je davno planirala takvu situaciju i već je pripremljena i obučena da odrađuje sve zadaće, a istovremeno planiramo provesti zamjenu za Googleove usluge koje će prestati raditi na mobilnim telefonima koje proizvodimo”, rekao je Ren Zhengfei. Prema Zhengfeiju, stratezi Huaweija su znali da će rastom snage ove tvrtke u svijetu i njenim nevjerojatnim rastom na tržištu mobilnih telefona, gdje je na drugom mjestu i kontrolira 13,4% tržišta, doći trenutak kada će SAD pokušati omesti taj proces, zbog čega su razvili nekoliko planova za suočavanje sa sličnim scenarijem.


Sirija – Uzaludno primirje u Idlibu i napadi na rusku bazu Hmeymim

Ruska protuzračna obrana je odbila novi raketni napad terorista na zračnu bazu Hmeymim u sirijskoj provinciji Latakiji. Prema jučerašnjem priopćenju ruskog ministarstva obrane, proturaketni sustavi su oborili šest projektila koje je u nedjelju lansirala teroristička skupina Al-Nusra Front iz grada Kafr Nobla u pokrajini Idlib, iz sjeverozapadne Sirije. “Svi projektili su oboreni od strane protuzračne obrane”, navodi se u priopćenju, dodajući kako napad nije uzrokovao nikakve žrtve ili materijalnu štetu na tom području i da vojna baza i dalje normalno funkcionira. Ministarstvo je također detaljno opisalo da su ruske snage istog dana otkrile i uništile dva bespilotna zrakoplova koji pripadaju militantnim skupinama koji su letjeli na velikoj udaljenosti od baze Hmeymim. Moskva je također naglasila da terorističke skupine koje su prisutne u pokrajini Idlib nastavljaju provoditi napade, unatoč činjenici da je sirijska vojska u subotu proglasila prekid vatre na tom području. Zbog toga je jučer sirijska vojska nastavila provoditi kampanju u južnom dijelu Idliba i proširuje opseg svojih vojnih operacija protiv terorista u pokrajini. Lokalni mediji su istaknuli da se sirijska vojska sprema preuzeti kontrolu nad strateškim gradom Khan Shaykun, južno od Idliba, te ponovno otvoriti cestu između Aleppa i Hame. Pozivajući se na svog ratnog dopisnika, ruska agencija Sputnik je izvijestila da je vojska rasporedila svoje snage na administrativnim granicama južnoj i jugozapadnog Idliba za provedbu vojnih operacija u regiji Al-Ghaab i na sjeverozapadu Hame.


EU pozvala SAD i Iran na smirivanje napetosti i tako izjednačila dvije strane u sporu

Američki predsjednik Donald Trump je u nedjelju poručio Teheranu da ne prijeti Sjedinjenim Američkim Državama, inače bi to mogao biti kraj Irana. Europska unija je nakon toga pozvala SAD i Iran na smirivanje tenzija u regiji. “Ne treba proizvoditi nove nestabilnosti”, izjavila je Maja Kocijančić, glasnogovornica visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost. Naglasila je i kako je vrlo bitno izbjegavati svaki oblik provokacija i nasilja.”Potrebno je poduzeti potrebne napore kako bi se smanjile napetosti”, dodala je Kocijančić putem Twittera. Ujedinjeni narodi su upozorili da će retorika između Sjedinjenih Država i Irana dodatno destabilizirati čitav region, čime se UN pridružio europskoj uniji u izjednačavanju krivnje za eskalaciju napetosti između Sjedinjenih Država, Izraela i Saudijske Arabija s jedne strane i Irana s druge. Američki predsjednik Donald Trump je u nedjelju poručio Teheranu da ne prijeti Sjedinjenim Američkim Državama inače bi to mogao biti kraj Irana. U proteklih nekoliko tjedana su porasle napetosti između Washingtona i Teherana, a SAD su poslale vojna pojačanja na Bliski istok, tvrdeći kako imaju podatke o neposrednoj prijetnji iz Irana. U četvrtak je The New York Times citirao izvore obavještajne službe i naveo “kako je Iran nedavno u svojim vodama u Perzijskom zaljevu rasporedio vojne brodove naoružane raketnim bacačima, što povećava strah od mogućeg konflikta”.


Maduro nudi prijevremene parlamentarne izbore

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro je predložio da se provedu prijevremeni parlamentarni izbori, koji su inače bili planirani za kraj 2020. godine. Trenutno Narodnu skupštinu predvodi opozicija na čelu sa samoproglašenim predsjednikom Juanom Guaidóom. “Organizirat ćemo izbore i izaći  na prijevremene izbore za Narodnu skupštinu”, rekao je Nicolas maduro, koji je pozvao opoziciju da ne bojkotira demokratski proces. Prethodni parlamentarni izbori u Venezueli su održani su 2016. godine, ali je narodnim referendumom utemeljena Nacionalna ustavotvorna skupština koja je 2016. ovaj saziv parlamenta u institucionalnom smislu stavila izvan zakona.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Trgovinskim ratom gube svi, a u slučaju Huaweia najviše bi mogla popušit Europa, Rusija nešto manje jer je puno slobodnija u izboru tehnologija kojima još nije ovladala.
U svakome slučaju primjenjuje se klasični reket, za razliku od kineskog reketa koji je isključivo ekonomski, a američki reket se primjenjuje direktnom vojnom silom odnosno američkom čizmom na tlu država koje je ta čizma zagazila i te zemle Amerika smatra dijelom svoga carstva.
Reket je reket, i kineski i američki, ali razlika u reketarenju ipak postoji.

Siniša
4 godine prije

“” Njujork — Gugl je ponudio Huaveju da privremeno obustavi suspenziju svoje usluge na njihovim telefonima.
Suspenzija će trajati do 15. avgusta.

Ovaj potez usledio je nakon što je Američka privredna komora odlučila da da Huaveju odobri licencu na 90 dana kako bi pomogla njihovim korisnicima, prenosi Biznis insajder””

Siniša
4 godine prije

Čitam lijepu vijest….Vladimir Putin postao otac dva dječaka, stari vragolan ???
“” Bivša ruska gimnastičarka Alina Kabajeva, za koju se priča da je u dugogodišnjoj vezi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, navodno je nedavno rodila blizance, pišu ruski mediji.””

Max
4 godine prije

Vidim da se svim silama nastoji isprovocirati Iran a i Venezuelu također. citiram “u svojim vodama rasporedio brodove s raketnim bacačima” u svojim vodama )teritorijalnim naravno svaka država može rasporediti što god hoće a međunarodnr vode su sasviim nešto drugo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI