Utorak 26. 03. 2019.

Vijesti u podne

Moskva obavijestila UN da širi arktički krug za 1,2 milijuna km2

Ruski polarni arktički krug će biti proširen za 1,2 milijuna kvadratnih  kilometara, izjavio je prvi zamjenik ministra prirodnih resursa i resursa Rusije Denis Hramov. Hramov je istaknuo da Komisija Ujedinjenih naroda o granicama kontinentalnog pojasa može u nadolazećim mjesecima objaviti svoju odluku o zahtjevu Rusije za pristupanje poljima nafte i plina, uključujući greben Lomonosov. Međutim, Komisija je već definirala svoj stav prema zakonskim odlukama Moskve i trenutno se provode postupci predviđeni konvencijom. “Ministarstvo zaštite okoliša surađuje s članovima komisije Ujedinjenih naroda o granicama kontinentalnog pojasa i nada se da će preporuke biti pripremljene tako da će uzeti u obzir sav prethodno obavljeni posao ruskih znanstvenika”, rekao je Hramov.


SAD neće tolerirati ničije uplitanje u Zapadnoj hemisferi

Komentirajući situaciju u Venezueli i dolazak kontingenta ruske vojske, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton je izjavio kako SAD neće tolerirati neprijateljsko uplitanje na Zapadnoj hemisferi. “Sjedinjene Američke Države neće tolerirati miješanje stranih sila u zajedničkim ciljevima demokracije, sigurnosti i vladavine prava Zapadne hemisfere. Vojska Venezuele mora da stane uz narod Venezuele”, napisao je Bolton na svom Twitteru. Bolton je ranije pozvao Rusiju da surađuje sa “međunarodnom zajednicom” u podršci narodu Venezuele i optužio Moskvu zbog podrške legitimnom venecuelanskom predsjedniku Nicolasu Maduru, kojeg je nazvao “korumpiranim diktatorom”. Savjetnik američkog predsjednika je također predložio Rusiji da u Venecuelu ne šalje vojne zrakoplove, već humanitarnu pomoć, iako su Rusija i druge zemlje do sada u Caracas poslali stotine tona lijekova i hrane.


Jordanski kralj u znak prosvjeda otkazao posjet Rumunjskoj

Jordanski kralj Abdullah II je otkazao je posjet Rumunjskoj u znak prosvjeda jer je rumunjska premijerka Vjorika Dančila podržala priznavanje Jeruzalema za glavni grad Izraela. Kraljevski sud Jordana je priopćio da ta odluka dolazi u vrijeme “solidarnosti s Jeruzalemom”, prenosi AP navodeći da je kralj Abdullah II danas trebao posjetiti Rumunjsku. U nedjelju je Dančila na konferenciji u Washingtonu izjavila kako će njena država preseliti ambasadu iz Tel Aviva u Jeruzalem, a kasnije je pokušala tu izjavu ublažiti rekavši da je to njen osobni stav. Predsjednik Rumunjske Klaus Johannis je izjavio da je Dančila izjavama o preseljenju rumunjske ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem još jednom pokazala potpuno neznanje o vanjskoj politici i da takva odluka nije samo u nadležnosti rumunjske vlade.


Kina i Airbus dogovorili posao stoljeća

Kina je potpisala veliki ugovor o kupovini zrakoplova europskog proizvođača Airbus. Tako  će Kinezi kupiti 290 zrakoplova tipa A320 i 10 zrakoplova A350. Posao stoljeća, kako ga zovu, dogovoren je tijekom državne posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Francuskoj. Zrakoplove kupuje državna kineska kompanija CAHC (China Aviation Holding Company).

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Pa, koliko ja znam, Rusija neče tolerirati ulazak Gruzije u NATO…
A to nikog ne brine…
A Venezuela je barem 2000 kilometara od SAD….

AJeTo
5 godine prije

Airbus sada drhti da ga ne miniraju kao u slucaju Irana.

Amater
5 godine prije

Smjesni su ,samo se mogu ljutiti , Rusi su vec u Venecueli , ako jos dođu i Kinezi onda tek nastupa panika…. 🙂 a sto se tiče Gruzije i Ukrajine … Tu je ionako sve gotovo , amerima je u zadnje vreme suđeno da se ljute prete i cvile ….

Dub Miroslav
5 godine prije

Taj Bolton nema dana u vojsci i na ratištu! Uh što volim kad takva magarad navija za rat i potiće ga. Neka ode koju godinu ratovati u borbenu postrojbu, da doživi kako izgleda kad ti prijatelj umire na rukama, pa potom šalje druge u rat. Seronja!

Dino85
5 godine prije

Cuj nece tolerisati.
Oni dosli do Rusije i to je sve ok i po zakonu.
Sad ih fata panika Rusi mogu ispaliti rakete iz Venecuele i to srenjeg dometa. Hahaha

Aragorn
5 godine prije

Kina je pokopala Amerokenjce…30 milijardi eura uloga su preselili u Airbus umjesto Boeinga

V.P
5 godine prije

Pas mater, koja je strana podjimo redom gdje ste pobili na milione ljudi , Tunis, Libija ,Sirija,Irak, Jemen, Afganistan i dalje na istok sve do Vietnama .
Moze li svijet docekati da trump i njegova ekipa sidju sa vlasti ili je to svejedno ,jer male su razlike izmedju tih krvnika,koji cijelom svijetu odredjuju kako zivjeti .

Moreno
5 godine prije

Znači Ameri su pustili da Airbus radi avione Kini . . .

Lucija
5 godine prije

Koli ima opasnu konkurenciju u Rumunjskoj, očito. U ‘pameti’ i ‘suverenosti’.
Dančila. Daj – čila – bila?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI