Izrael raketirao Siriju – Eskalacija na Kosovu – INF sporazum – borbe na periferiji Donjecka

Vijesti u podne

Izrael opet raketirao Siriju

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je sinoć pogodilo položaj sirijske protuzračne obrane u južnoj pokrajini Quneitra. Prema izvorima, izraelski projektil je ispaljen iz zračnog prostora okupirane Golanske visoravni i pogodio je položaj protuzračne obrane sirijske vojske na Tal Al-Sha’aru u pokrajini Quneitra. Službeni izvor sirijske vojske dodao je kako je u izraelskom napadu jedan vojnik ubijen, dok je jedan vojnik ozlijeđen.
Glasnogovornik izraelske vojske izjavio je kako je raketni napad bio odmazda za raniji napad na izraelski ratni zrakoplov od strane sirijske baterije protuzračne obrane na tom području, dodajući kako je u napadu baterija uništena. Nedavno su  sirijski sustavi protuzračne obrane gađali neprijateljske objekte koji dolaze iz Izraela, bez otkrivanja što se pokušavalo uništiti. Tada je navedeno da su u sirijski zračni prostor ušle izraelske bespilotne letjelice s okupiranog Golana, te da su uništene od sirijskih sustava protuzračne obrane smještenih u provinciji Dara’a.

Eskalacija na Kosovu

Snage specijalne policije Kosova su ušle sve četiri srpske općine  u sjevernom dijelu pokrajine i jutros do 8.30 uhitile 13 građana srpske nacionalnosti. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je  sve jedinice vojske Srbije stavio u stanje pune borbene gotovosti. U stanju pripravnosti su i specijalne jedince MUP-a. Albanski mediji navode kako ima na desetine uhićenih, koji su uključenih u kriminal i osumnjičeni za umiješanost u ubojstvo lokalnog političara Olivera Ivanovića, te ubojstvo kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine.
Situacija je kritična, a ured Vučića u Beogradu je priopćio kako je pokrenuo intenzivne diplomatske aktivnosti poslije upada specijalnih jedinica ROSU na sjever Kosova. Beograd od zapadnih političkih centara traži da obuzdaju Prištinu, a poručeno je kako od saveznika, Rusije i Kine, očekuje svaku vrstu pomoći i podrške.
Akcija kosovskih snaga sigurnosti je prilično neobjašnjiva. Naime, pokrenuta je odmah nakon Vučićevog govora u parlamentu u kojem je jučer rekao: “Odlučio da neću dalje lagati i samozavaravati se. Treba priznati da na Kosovu i Metohiji nema srpske vlade, stoga je nužno zaustaviti obmanjivanje srpske javnosti. Zemlja je pretrpjela veliki nacionalni poraz, izgubila teritorij i pretrpjela značajne ekonomske gubitke. Sada Beograd mora odlučiti hoće li zadržati zamrznut sukob sukob ili razviti kontakte s Prištinom.
” Vučić podržava poboljšanje odnosa s Kosovom, iako, kako tvrdi, to ne znači priznanje neovisnosti. No, nakon ovog govora u parlamentu, kojeg su mediji protumačili kao Vučićevu najavu priznanja neovisnosti Kosova, Priština je iznenada pokrenula jutrošnju akciju, koja još treba biti analizirana, jer je odnose s Beogradom dovela do usijanja u trenutku popuštanja Vučića i pripreme javnog mnijenja za priznanje vlasti u Prištini.

NATO: Ako Rusija uništi rakete 9M729 ugovor INF je spašen

Ugovor o uklanjanju raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) još se može spasiti, ali samo ako Rusija uništi svoje rakete 9M729,  izjavio glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg. Prema njegovim riječima, ako ruska strana to ne napravi, NATO će poduzeti “proporcionalan i koordiniran” uzajamni korak, koji nije vezan za raspoređivanje novih nuklearnih projektila u Europi. Stručnjaci napominju da Zapad za uništenje ugovora INF pokušava okriviti Moskvu, iako se Washington prvi odlučio povući iz sporazuma, skrivajući se iza lažnih izjava o “kršenju” ugovora od strane Ruske Federacije.
Rusija je u više navrata istaknula da Sjedinjene Države ne poštuju sporazum, te da u Europi koriste elemente proturaketne obrane koji se mogu koristiti za lansiranje projektila srednjeg i kratkog dometa. S druge strane, projektil 9M729 je tijekom izrade i pri testnim lansiranjima “probio granicu” od 500 km dozvoljenog dometa, dok je onaj u upotrebi u ruskoj vojsci modificiran da bude u okviru odredbi Ugovora o uklanjanju raketa srednjeg i kratkog dometa (INF). Američka strana i NATO u to ne vjeruju, iako su ranije ove godine svi bili pozvani na konferenciju u rusko ministarstvo obrane i izložbeni paviljon gdje je predstavljen projektil 9M729, sa svim dostupnim tehničkim podacima i karakteristikama.

Borbe na periferiji Donjecka

Na petu obljetnicu početka rata u Donbasu su ratni dopisnici i mještani čitav dan jučer izvještavali o žestokim bitkama na periferiji Donjecka. U sjeverozapadnim četvrtima Donjecka su se vodile bitke s upotrebom pješačkog oružja i teških minobacača na području sektora Peski. Civilna područja su pod vatrom. Ukrajinske snage su ispalile protutenkovske rakete na crpnu stanicu Vasilijevskaja, a gađani su vodotoranj i transformatori. Na periferiji Donjecka nema vode i struje, a borbe i dalje traju. Jučer je liniju fronta posjetio novi ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, koji je u područje sukoba sjeverno od Luganska došao u pratnji novog ministra obrane i generala iz Glavnog stožera vojske Ukrajine.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
4 godine prije

Nek mi sada samo još neko kaže da je aleksandar vučić (namerno malim slovima) srpski nacionalista …
Znate zašto predsedniče nemamo svoje institucije na Kosovu, zato što ste ih sami ukinuli vašim sporazumima, djubre pokvareno, izdajniče!!!
TI i DAČIĆ STE POTPISALI BRISELSKI SPORAZUM kojim su ugašeni srpski sudovi, policija i druge srpske institucije na KiM i uveli ste zajedničke granične prelaze, Srpska lista koju vi podupirete na Kosovu je u koaliciji sa DPK strankom Ramuša Haradinaja sa kojim vodite verbalne duele.

eu kolonija
4 godine prije

picousti je puko kao kokica. njega brine samo rejting jer u ovim okolnostima on optužuje one prije njega, koji su bili isti kao I on, da se ovo nebi događalo da nije bilo njih. poziva rusiju I kinu u pomoć a nato trupama u srbiji dao diplomatski imunitet a rusima nije dao diplomatski imunitet. rusi trebaju doći I glumiti ikebane jer u protivnom bi mogli krivično odgovarati. podmuklo i kontinuirano prijeti svome narodu. picousti je tačijev igrač

Ivo
4 godine prije

Bilo kuda, sr@nja svuda. Kad pomisliš da bi jedan preventivni nuklearni udar po angI0ci0nističkom smeću to sve prekinuo…

Fenix
4 godine prije

Nazalost sigurno krece sukob u Ukrajini vec sam rekao da ce ako Ukrajinci udare da ce ih Rusi ovaj put dobro oduvati. I vrlo vjerojatno krece sukob i na Kosovu vec se puca dva Srpska civila su ranjena i jedan pripadnik Rosu. Albanci vec rasporedjuju jedinice ka strateski vaznoj termoelektrani Gazivode mislim da je cilj Albanaca da stvarno isprovociraju reakciju Srbije jer Vucic nece imati izbora ako Kosovska policija preuzme sva mjesta na S. Kosova i strateski vazna postrojenja.

Ico
4 godine prije

Je vučić je đubre, a mozak mu je na nivou mozga umno retardiranog majmuna

Sparkling
4 godine prije

Kad god cionisti uspiju pogoditi cilj u Siriji, a pogotovo Sirijsku bateriju PZ (ako je istina) to je jedna pljuska i veliki minus Rusima. Ili ih niste dobro obučili, ili im niste dali adekvatnu opremu da mogu spriječiti takve napade. Sram Vas bilo, i nemojte se više hvaliti kako ste partneri i strateški zaštitnici Sirije, jer to očito niste. Svakim napadom od strane izraela otkrivate svoje pravo lice licemjera.
LP

mmm
4 godine prije

Jesu poslali rusi zadnje najostrije upozorenje na ovaj posljednji napad izraelaca?cuo sam da su rusi u siriju doveli neke strasne protuzracne sustave ali izgleda samo za borbu protiv mocnih zracnih snaga Al nusra fronta.

alfa33
4 godine prije

Kako je krenula rasprava o kosovu,nemojte se čuditi ako do kraja dana budu obrisani svi komentari,čak primjećujem da su komentari nekih koji svakodnevno daju pristojne i smislene komentare na razne teme da ipak kad se spomene ex juga izbaci ih takta.

Zadranin
4 godine prije

Opet najveći ratni zločinci Bliskog Istoka (izraelci, da ne bude zabune..) napadaju susjede. koja gamad.
Pljuc!

Milance iz Ceske
4 godine prije

Cilj prvé provokacije moze bití Kosovo Ali glavní cilj svega je BIH.Dato je zeleno svjetlo dá se Bosna podjeli.Da se odvuce paznja od toga, Mora se stvoriti málo zvucniji problém kako bi se mediji i javnost time bavila.Z sto,treba své to razumjeti, sto je konání cilj necega a ne naivní naletjeti na podmetnutu minu.Prema pojedinim komentarima, vidjeti je koliko postoji naivnosti oko globalnih igara i politicih dogadjanja.Situacija u Bosni komplicirana i došlo je vrijeme njezine preformacije.

Weteran
4 godine prije

Srbi neće ponoviti grešku Jevreja !

Mak
4 godine prije

Ja sam napisao ono glavno što se događalo i ono što je rezultat tih događaja, povukao sam paralelu sa događajima od prije 600 godina i vidim da će rezultat biti isti, možda si se ti izdigao, ali u svakodnevnoj komunikaciji sa komšijama Hrvatima, vidim sreću u očima kada govore da od RS i Srb. nema ništa, što su dobrim dijelom u pravu, ali nisu ni svjesni da sa ovima koji bi nas Srbe na fizički način zamjenili, jer bi nas uklonili, nema nikakvog dogovora i razgovora, a to najbolje razumiju Hrvati iz Srednje Bosne, kada su se ’93 susreli sa istim stvarima kao mi u Istočnoj Bosni ’92! KiM je danas ono što je BiH trebala biti, u prilog tome govori i nastojanje Organizacije islamskih zemalja da što više zemalja u svijetu prizna KiM kao nezavisnu državu! Ako su Britanci izazvali xy ratova u Evropi, sa ciljem zaštite svojih interesa… Čitaj više »

Ara
4 godine prije

@Uredništvo
Od jučer mi se ne updejta portal na mobilnom uređaju ( Hrvatska)
Probao sam više različitih mobilnih uređaja.
Zadnja tema koja se učitala, EU izbori

Max
4 godine prije

Ova kriza oko Kosova to je laboratorijski uzgojeno i brzo će se ispuhati nema ništa od toga, Ukrajinska ofenziva je osuđena na propast. a izraelski napadi će se nastaviti sve dok sa na njih odlučno ne odgovori.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI