Utorak 30. 04. 2019. – Zajedničke vježbe Irana i Rusije – Erdogan – Pad izvoza njemačkog oružja – NATO vježbe u Estoniji

Vijesti u podne

Iran i Rusija će provesti zajedničke pomorske vježbe, vjerojatno u Hormuškom tjesnacu

Iranska i ruska mornarica planiraju u narednim mjesecima provesti zajedničke manevre, prenosi TASS. Prema riječima zapovjednika mornarice zemlje, kontraadmirala Hosseina Khana Behinda, ruski brodovi će u narednim mjesecima stići u južne iranske luke kako bi sudjelovali u vježbama. Iranski zapovjednik nije naveo točan datum i mjesto održavanja vježbi. TASS i IRNA izvještavaju da bi se pomorski manevri najvjerojatnije mogli provesti u Hormuškom tjesnacu, koji dijeli Perzijski i Omanski zaljev, kroz kojeg prolazi oko 30% nafte iz regije prema međunarodnim vodama Indijskog oceana.


Erdogan podržava islamističku vladu i milicije iz Tripolija i Misrate

Predsjednik Turske, Tayyip Erdogan, tijekom telefonskog razgovora s čelnikom Vlade libijskog nacionalnog sporazuma, Fayezom Al-Sarrajem, obećao je da će uložiti maksimalne napore kako bi “zaustavio zavjeru protiv libijskog naroda”, prenosi katarska Al-Jazeera. Tijekom razgovora između  turskog predsjednika i čelnika vlade u Tripoliju su se dvojica čelnika složila da će “intenzivirati sporazume koje su dvije zemlje sklopile”.

Početkom prošlog tjedna je Libijska narodna armija generala Kalife Haftara pokrenula drugu fazu napada na Tripoli. U ovom dijelu kampanje se provode artiljerijski napadi i pokušava se probiti ka sjeveru s tenkovima, borbenim vozilima i pješaštvom. Jutros je objavljeno da je LNA ušla u grad Al-Aziziyah i prisilila islamističke milicije na povlačenje na sjever. Tako je okončan jednotjedni sukob na ovom području, a zauzimanje ovih položaja daje Haftaru ozbiljnu prednost za buduće proboje u južnim područjima Tripolija. Podsjetimo da je Erdoganova pomoć islamistima iz Tripolija i Misrate razumljiva, jer su tamo raspoređene milicije uglavnom odane Muslimanskom bratstvu, koje su ranije naoružali i financirali Katar i Turska.


Oštar pad izvoza njemačkog oružja – Berlin ne želi poslovati s Rijadom i Ankarom

Izvoz oružja iz Njemačke je značajno opao, navodi se u priopćenju Ministarstva ekonomije i energetike Njemačke. Magazin Der Spiegel prenosi  mišljenja predstavnika njemačke industrije koji oštar kolaps izvoza pripisuju pooštravanju stavova njemačke vlade za isporuke oružja zemljama koje nisu članice NATO pakta i EU, kao i zabrani izvoza oružja zemljama koje sudjeluju u ratu u Jemenu.

Podsjetimo da su glavni kupci njemačkog oružja sada Sjedinjene Države, Velika Britanija, Australija, Maroko i Austrija. Međutim, njemačka vlada je uvela prešutnu zabranu izvoza oružja u Tursku, slično kao za Saudijsku Arabiju i njezine saveznike. To znači da jedino Berlin, barem službeno, ispunjava obećanje o prekidu isporuka oružja zemljama poput Saudijske Arabije, dok u susjednoj Francuskoj traje potraga za zviždačem koji je medijima dostavio dokumente koji dokazuju da je macron sve vrijeme znao da se francusko oružje koristi protiv jemenskih civila, iako je tvrdio suprotno.


U Estoniji počele velike NATO vježbe koje će trajati tri tjedna

Od ponedjeljka, 29. travnja, NATO je započeo vojne vježbe u Estoniji. Tri tjedna će u baltičkoj zemlji trajati manevri “Proljetna oluja” u kojima sudjeluje više od 9000 vojnika iz 13 država. Uz pomoć ovih vježbi lokalne snage žele podići razinu borbene gotovosti 1. pješačke brigade. Najintenzivniji manevri će biti u razdoblju od 2. do 10. svibnja. Lokalno ministarstvo obrane upozorilo je na velik broj vojnih vozila na cestama u zemlji, a Estonce se u vezi s takvim neugodnostima poziva na “strpljenje i razumijevanje”. Među vojnom opremom bit će oklopni transporteri, borbena vozila i tenkovi.

Avioni zrakoplovstva zemlje, kao i NATO saveznika, stalno će se kretati oko zračnog prostora Estonije. Estonske vode će od 6. do 9. svibnja biti područje najaktivnijih pomorski manevara. Na vježbama sudjeluju vojske Belgije, Velike Britanije, Njemačke, Gruzije, Kanade, Latvije, Litve, Poljske, SAD-a, Ukrajine, Finske, Francuske i Estonije. Estonci su odmah upozoreni da će tijekom vježbi sigurno biti “manjih šteta na sporednim cestama, šumama i poljima”, ali će svi dobiti odgovarajuću naknadu.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
4 godine prije

Juce se putem video klipa Abu Bakr al Bagdadi po drugi put obratio pristalicama od kada se samoproglasio “Kalifom”:
https://vimeo.com/333143865

Dub Miroslav
4 godine prije

Estonske vode zabranjene za velike tankere!

Holandex
4 godine prije

Verovatno su se Rusi usrali od straha jer 9ooo vojnika je zastrašujuća sila ! Jel su to oni isti vojnici koji su se u Norveškoj prošle zime smrzli zajedno sa opremom ? Ako pogranična Ruska lovačka društva ne odgovore istom merom i počnu lov ….

Zvrk
4 godine prije

Počeo puč u Venezueli?

Tom
4 godine prije

Vidio sam te mobilizirane gustere na tvna njihovim licima mozes procitat da uopce nisu sretni i da pukne petarda svi bi se razbjezali

Lucija
4 godine prije

A lukavi Erdo se sjetio da sad kakti podržava vladu koja pada za par mjeseci; mora, bar deklarativno…

Suze Roni
4 godine prije

Ovi manevri su poruka nosonjama.

JumpingJackFlash
4 godine prije

Ma dobro, bolje im je da tamo vježbaju kraj ruske granice, nego da ih u Afganistanu Talibani svaki dan dižu u zrak…
Što se ostalog tiče, zna se dobro, kako su prošli svi koji su silom išli sa zapada prijeći rusku granicu u zadnjih 200 godina…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI