Glupi saveti za nove vozače – ili kako da ne ispadnem smešan u društvu

zaki-mobili-otovara-novi-najmoderniji-auto-service-u-brcko-distriktu
0

Nije teško upoznati se sa nekim terminima i obavezama koje imate na automobilu, dovoljno je naučiti nekoliko stvari.

Novi vlasnici automobila često ne znaju osnovne stvari o automobilu, prepuštajući profesionalcima da vode brigu o njihovim ljubimcima. Ipak, koliko god da vas ne zanima, neke stvari morate znati i sami. Ponekad vam se čini da u društvu vozača nemate pojma o čemu pričaju? I voleli biste da umete makar da se umešate u neku zanimljivu polemiku i ostavite interesantan komentar? Na kraju krajeva, kao vozač morali biste znati nekoliko stvarčica o vašem automobilu, pa makar to bila i potpuna glupost za one iskusne vlasnike automobila. Ko zna, možda vi budete onaj ko je započeo razgovor o automobilima.

Šta je konjaža, a šta kubikaža?

Nekada se snaga motora merila u konjskim snagama. Konjska snaga (KS) značila je snagu kojom konj može podići teret od 75 kilograma na visinu od 60 metara i držati je ili vući jedan minut. U svakodnevnoj praksi, konjska snaga je stara mera za snagu motora, zamenjena kilovatima (KW) koji iznose 1,35962 KS. Kubikaža vozila je zapremina motora i postaje važna tek u kombinaciji sa konjažom, a sve zajedno izračunava snagu, brzinu i ubrzanje motora.

Ali, da ne komplikujemo, za prosečnog vozača sa naših prostora, naročito iz Srbije, do skoro je kubikaža bila važna kao merilo po kome se određuje cena godišnje registracije vozila. Iako se taj zakon delimično promenio, još i kubikaža vozila utiče na registraciju, iako ona ne govori o snazi motora. Motori sa manjom kubikažom mogu imati veću snagu te biti brži i jači, dok veći automobili mogu biti sporiji i činiti se lenjim iako imaju veću kubikažu. Jedino što može biti bitno za nove vozače je da automobili sa manjom kubikažom troše manje goriva.

Šta je obavezno imati u automobilu?

Zakoni o obaveznoj opremi se razlikuju od države do države, ali neke stvari moraju biti obavezne svuda. To je rezervni točak, sigurnosni trougao, prva pomoć, uže ili poluga za vuču, svetleći prsluk, lanci za sneg tokom zime. Nadajmo se da neće trebati, ali prva pomoć se mora menjati prema roku trajanja, dok se ostala oprema proverava i pakuje prema deklaraciji. Sigurnosni prsluk je dobro držati u samoj kabini, iz očiglednih razloga – treba ga obući pre nego što izađete iz vozila, naročito na auto-putu. Ukoliko mnogo vremena provodite u automobilu i putujete po zabačenim putevima, dobro je da držite i grickalice, vodu i maramice, jer, zlu ne trebalo, nekada se možete zaglaviti u nedođiji bez igde ičega. Ili u saobraćajnom špicu, na primer.

Šta su to letnje a šta zimske gume?

Zimske gume imaju dublju šaru i kao takve bolje su za vožnju po zimskim uslovima. Letnje sa plićom šarom mogu biti opasne po klizavom i snegovitom terenu. Iako vozači voze zimske gume i leti, što praktično nije zabranjeno zakonom, bolje je menjati ih sezonski. Letnje gume lepše prijanjaju na asfalt, mekše su i lakše je upravljati vozilom. Svakako bolje čuvaju vozilo od oštećenja i grubih uleganja na asfalt.

Šta je to mali servis?

Generalno, zamena ulja i filtera za ulje, vazduh i klime (ukoliko je imate) naziva se malim servisom. Majstori ga preporučuju na svakih 7 000 do 10 000 kilometara ili godinu dana. Razlog je što je ulje takvog sastava da menja gustinu nakon godinu dana, makar auto i samo stajao u garaži. Pored ostalog, proverite i filter klime, jer se u njoj zadržavaju čestice prašine koje izazivaju alergije. Mali servis radite kod ovlašćenih majstora.

Automobilifilterkilovatiklimakubikažanovi vozačiulje
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI