Trgovinski rat Kine i SAD-a i opasne fantazije o 360 mlrd. dolara kineskog uvoza iz Amerike

SAD Kina trgovinski rat rukovanje
12 komentara

Kina je suspendirala aktivaciju planiranih dodatnih carina na neke američke proizvode koje su se trebale primijeniti točno u podne u nedjelju, 15. prosinca, po pekinškom vremenu, priopćila je u Komisija za carinske tarife Državnog vijeća NR Kine.

Kina je odustala od dodatnih carina na dio američke robe koje je planirala uvesti u nedjelju, nakon što su se dvije sile u petak postigle dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma.

Obustava pokriva 10% i 5% dodatnih carina na američki izvoz u Kinu, navodi službeni Peking. Osim toga, Kina će obustaviti dodatne carine na vozila i auto dijelove američke proizvodnje.

Donesene su odluke o primjeni rezultata nedavnih trgovinskih razgovora dviju strana i u skladu s kineskim zakonima i propisima o carini, vanjskoj trgovini i carinama, kao i osnovnim načelima međunarodnog prava, navodi Komisija za carinske tarife Državnog vijeća NR Kine.

Ostale dodatne carinske mjere nastavit će se provoditi kako je predviđeno i nastavit će se raditi na oslobađanju od carina na uvoz iz Sjedinjenih Država.

“Kina se nada, na temelju jednakosti i uzajamnog poštovanja, da će surađivati sa Sjedinjenim Državama  kako bi se uklonile temeljne zabrinutosti obiju strana i potaknuo stabilan razvoj američko-kineskih gospodarskih i trgovinskih odnosa”, stoji u priopćenju.

Kriva interpetacija zapadnih medija ili namjerne dezinformacije Lighthizera

U vijestima koje su prenijele zapadne agencije se navodi „kako je Peking pristao da će u iduće dvije godine uvesti američke robe i usluge vrijedne najmanje 200 milijardi dolara u odnosu na uvoz 2017. godine“, što je rekao glavni američki trgovinski pregovarač Robert Lighthizer.

Ovako fomulirana rečenica, kako su je prenijele agencije u regiji, ne pojašnjava je li se Kina obvezala da će uvoz u slijedeće dvije godine povećata „za“ 200 milijardi dolara u odnosu na 2017. ili na 200 milijardi dolara u odnosu na 2017. kada se kineski uvoz robe iz Sjedinjenih Država kretao u iznosu oko 130 milijardi dolara, da bi 2018. pao na 120,2 milijardi dolara.

Agencijama se može dijelom oprostiti zbog činjenice da je pomutnju izazvao sam Robert Lighthizer, koji je u izjavama za The Wall Street Journal govorio o robama i povećanju izvoza u Kinu američkih poljoprivrednih proizvoda za 32 milijarde dolara u odnosu na prethodne razine tijekom sljedeće dvije godine.

„To bi povećalo ukupnu kupovinu poljoprivrednih proizvoda na 40 milijardi dolara godišnje, a Kina radi na povećanju na 50 milijardi dolara godišnje. Otkup s američkih farmi bio bi dio ukupnog dodatnog izvoza od 200 milijardi dolara tijekom dvije godine“, rekao je Lighthizer za WSJ, koji navodi kako bi kineski uvoz iz Sjedinjenih Država u dvije godine trebao narasti na 360 milijardi dolara.

Ovaj astronomski iznos povećanja uvoza nije potvrdila nijedna kineska agencija, službena ili poluslužbena, što je razumljivo iz razloga što bi Kina, da je pristala na ovaj sporazum, morala revidirati sve sporazume s vanjskotrgovinskim partnerima u svijetu samo kako bi pogodovala američkoj ekonomiji.

Ipak, čak i The Wall Street Journal priznaje da je u postignutom sporazumu sve nejasno.

„Nijedna vlada nije dostavila cjelovit tekst ili barem detaljan sažetak sporazuma, ometajući napore novinara da se utvrde pobjednici i gubitnici u ratu dva najveća svjetska gospodarstva ili kvaliteta sporazuma“, zaključuje The Wall Street Journal.

Američke su burze petak završile s malo porasta, a neki analitičari kažu da čekaju više detalja o specifičnostima samog sporazuma.

S druge strane, Washington je pristao suspendirati carine na 160 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz koje su također trebale stupiti na snagu 15. prosinca. SAD će zadržati 25 posto carina na kineski uvoz vrijedan 250 milijardi dolara, ali će prepoloviti carine na 7,5 posto na uvoz vrijedan 120 milijardi dolara, priopćio je ured američkog trgovinskog predstavnika.

Kina ne daje nikakve detalje i čeka pravno tumačenje prijedloga sporazuma

Međutim, izjava Roberta Lighthizera, osim što je prevedena tako da se ne uspijeva razumijeti što je dogovoreno, sama po sebi je nerazumljiva i čini se da je glavni američki pregovarač za WSJ dao ovakvu izjavu više za unutarnje potrebe, a ne s ciljem da kaže nešto više o samom sporazumu.

Ranije je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je rekao da se Kina složila da će uvesti više američke robe, “ali u skladu s domaćim tržišnim potrebama i zahtjevima ljudi, što će uključivati ​​i kupovinu više proizvoda iz Sjedinjenih Država za postupno rješavanje trgovinske neravnoteže”.

Nikkei piše kako su SAD i Kina postigli primirje u trgovinskom ratu, ali se vrag krije u detaljima

Optimizam na financijskom tržištu i industriji nakon prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine mogao bi biti kratkotrajan, jer Washington i Peking nude različite informacije oko onoga što je zapravo dogovoreno, uključujući iznose carina, kada bi mogle biti aktivirane, smanjene ili uklonjene carine, te o vrijednosti poljoprivrednih proizvoda koje  bi Kina uvozila iz Sjedinjenih Država, piše Nikkei.

Ugovor u prvoj fazi znači deskalaciju trenutnog trgovinskog rata, ali bi se sa stvarnim potpisivanjem dokumenta do siječnja sporovi mogli ponovo razbuktati.

Na konferenciji za novinare u petak je kineski potpredsjednik financija Liao Min u Pekingu naglasio važnost sporazuma, rekavši da su se SAD složile “otkazati” dio nametnutih carina. No, američki predsjednik Donald Trump to je odmah osporio.

“Carine od 25% ostat će takve kakve jesu, a 7,5 % je određena stopa na velik dio ostatka”, rekao je Trump na Twitteru, naglašavajući da će se smanjenje odnositi samo na već nametnute carine, a na ostatak carina će utjecati pregovori o dogovoru druge faze sporazuma.

Što se tiče izjava američkog trgovinskog predstavnika i tumačenja kako bi to trebalo povećati američki izvoz u Kinu na 360 milijardi dolara, kineska strana nije dala nikakve konkretne brojeve.

Ning Jizhe, potpredsjednik Komisije za nacionalni razvoj i reforme, rekao je da će se točan iznos povećanja američkog uvoza objaviti naknadno.

Što se tiče potpisivanja dokumenta, američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer rekao je da će sporazum biti potpisan na ministarskoj razini u prvom tjednu siječnja.

Međutim, Kina je rekla da će se vrijeme potpisa odlučiti nakon završetka pravnog pregleda i prijevoda teksta sporazuma.

Kineska vlada je priopćila da prva faza sporazuma obuhvaća devet područja, dok podaci Bijele kuće obuhvaćaju samo sedam područja, a izbjegava se navesti što je se područjima poput prijenosa tehnologije, koje je posebno važno za Kinu. Bijela kuća ne spominje ni kineske strukturne reforme, poput industrijskih subvencija na koje je američka strana posebno ogorčena.

Trump je rekao da će razgovori za drugu fazu započeti odmah i da neće čekati da se oni vode nakon izbora 2020. godine.

Ali Liao Min u tom smislu nije dao nikakvo obećanje, rekavši da će Peking prvo procijeniti je li početni sporazum pravilno proveden. Na kineskom internetu izbrisani su postovi koji uspoređuju američke i kineske najave o budućoj trgovini. Lighthizer je na kraju priznao „neizvjesnost u vezi s predanošću Kine ovom sporazumu“.

Smanjenje sadašnjih carina može doprinijeti da se smanji stopa usporavanja kineskog gospodarstva, a tvrtke zabrinute zbog poremećaja u opskrbnim lancima između Sjedinjenih DRžava i Kine mogu nastaviti s ulaganjima, zaključio je Nikkei, prilično nesiguran i ishod onoga što je američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer predastavio kao neupitnu pobjedu američkih pregovarača u zaključivanju prve faze pregovora i sporazuma koji tek treba biti potpisan, prema Bijeloj kući u siječnju, a prema Pekingu kada ga prevedu i prouče kineski stručnjaci.

Global Times: Svima treba sporazum, jer riskiramo vojni sukob

„Prvi trgovinski sporazum postignut u petak između Kine i SAD-a predstavlja iskorak koji ukazuje na izvediv, ali ne lagan izlaz u rješavanju sporova između dviju zemalja. Teško postignuti dogovor pokazuje da su dvije zemlje konkurenti, ali ne i neprijatelji. Kina i SAD ne bi se trebali sukobljavati, jer bi to u konačnici moglo dovesti i do vojnih sukoba“, piše kineski državni list Global Times.

U posljednjih 20 mjeseci je američki trgovinski rat protiv Kine cijeli svijet držao u neizvjesnosti. Mnogi se boje da će svijet biti uvučen u novi Hladni rat s potencijalnim vojnim sukobima. Neki su čak tvrdili da je rat između Kine i SAD-a neizbježan.

Međutim, kako se ispostavilo, odnosi Kine i SAD-a bitno se razlikuju od odnosa u stilu Hladnog rata. Dva su tabora u Hladnom ratu pregovarala, ali su u pokušaju da zadrže ravnotežu otvoreno ili prikriveno prijetili jedni drugima. Ali trgovinski sporazum između Kine i SAD-a važan je potez za sprječavanje da dvije zemlje završe u takvom sukobu.

Sporazum je također upozorio neke američke krugove da kinesko-američke trgovinske trzaje prestanu pokušavati pretvoriti u ideološki sukob. Ti bi ljudi riskirali bilo što za svoj cilj, ali od toga ni SAD neće imati koristi.

Obje zemlje imaju koristi od suradnje, što je za njih jedini ispravan izbor, i obje gube u sukobu. Međusobno uvažavanje i traženje zajedničkih točaka, istovremeno zadržavanje pravo na razlike, pravi su put da se Peking i Washington međusobno slože.

Kao što je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao u petak: “Upravljanje razlikama i zadržavanje usredotočenosti na suradnju ne samo da će koristiti objema zemljama, već će biti i blagoslov za cijeli svijet.“

„To je shvatila i administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa. Trump je u četvrtak na Twitteru napisao: „SAD su blizu velike trgovine s Kinom. Oni to žele, pa i mi!” Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u petak „kako Kina i SAD nisu u Hladnom ratu i dvije zemlje ne trebaju biti neprijatelji“. Napomenuo je da bi SAD trebale izgraditi više mostova s ​​Kinom “ekonomski, diplomatski, čak i vojno kako bi smanjile napetosti”, piše Global Times.

„Dogovor u ovoj fazi ne može riješiti sve probleme, ali važan da se spriječi da se odnosi Kine i SAD-a dalje pogoršaju i omogući da dvije zemlje sjednu i nastave dijalog. Ako dvije zemlje nastave ovim putem, naći će način za miran suživot i izbjeći zamku neizbježne eskalacije sukoba. Želimo da Kina i SAD mogu djelovati na unapređenju bilateralnih gospodarskih i trgovinskih odnosa, kao i na globalnu financijsku stabilnost, te na održavanje svjetskog mira i prosperiteta“, popručio je službeni kineski list u nedjeljnoj uredničkoj kolumni, ali nije zaobravio poziriti SAD na druge aspekte sukoba s Pekingom.

„Nije pametno miješati se u kineske unutrašnje stvari ili čak pokušavati utjecati i promijeniti kineski politički sustav. Washington je to pokušao učiniti i posljednjih 20 mjeseci je samo uzrokovao je napetosti s Pekingom. SAD trebaju imati na umu da Kina nikome neće dopustiti da osporava njene temeljne interese“, u zaključnom dijelu navodi Global Times.

Stoga, čitajući razne napise o sporazumu, kojeg se tumači kao pobjedu u ratu jedne ili druge strane, što je pogrešno, treba imati na umu da nijedna strana nije objavila tekst preliminarnog sporazuma, koji bi, ako se potpiše u siječnju, otvorio put za pregovore o drugoj fazi sveobuhvatnog sporazuma Kine i Sjedinjenih Država, koji bi, bez sumnje, jamčio mir, stabilnost i gospodarski rast svim zemljama u svijetu. I za kraj, posebno nakon službenih priopćenja iz Pekinga, izjave kakve je dao američki trgovinski pregovarač Robert Lighthizer ne samo da teba zanemariti, već osuditi jer unose nemir, podrivaju pregovaračke napore i zbunjuju Peking, ali i vođe svjetskih i regionalnih sila koje pozorno prate što se događa u pregovorima Kine i Sjedinjenih Država s ciljem postizanja konačnog trgovinskog sporazuma.

Market Watch / WSJ / Nikkei / Global Times

Američke sankcijecarinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Na razgovor sa Robertom Lightnizerom
sa kineske strane poslan Mao Odjebao ?

Son of Alerik
4 godine prije

Kakvi god bili rezultati kineskog ‘prijevoda’ dogovora u siječnju, već sad je jasno da je na vratima novi, sveobuhvatni i pošteni dogovor o trgovini i carinama između SAD i Kine. Dobro bi bilo za obje strane da izbjegavaju formulacije o pobjedi u trgovinskom ratu te predstave dogovor kao win-win situaciju što objektivno i jest.
Prije Trumpovog carinskog udara na Kinu, SAD su gomilali vanjskotrgovinski deficit s Kinom, nakon ovog dogovora taj deficit će možda biti malo manji, ali ne drastično. Američki problem je potrošnja dobara koje ne proizvodi i to generira deficit, a ne nekakve kineske carine. Dakako da su i Kinezi bili nepošteni s carinama na američku robu – dokle god su to mogle biti. Sad više ne ide pa će pošteno.
Uglavnom – vrlo dobra vijest za sve nas.

Laki Topalović
4 godine prije

Pa mora Luthzinger malko lagati, da se američki farmeri napiju jedno večer od sreće. Teško da ijedan od njih čita kineski Global Times, ili Xinhua, kao ni naši na HRT-u, gdje isto piše na teletekstu

Mercury
4 godine prije

Eh, tolike priče o pobjedniku, a da se još uvijek važe… Ameri su dobili ovaj trgovinski rat prije nego su ušli u njega. Kada imaš duplo veći izvoz u neku zemlju, onda uživaš u tom suficitu dok ta druga država ne odluči lupiti carine. Ti ne možeš proporcionalno uzvratiti jer uvoziš duplo manje. Jedna opcija ti je supstitucija tržišta što ne ide preko noći. A da uopće nismo došli do teme koliko taj izvoz trpa ne leđa dolare što radi dodatni problem i ovisnost.

Savovic Danilo
4 godine prije

I ovdje cu kratko I jasno.Niti je ni jednima ni drugima u koristi trgovinski rat.Sve ove gluposti tipa (ja cu tebi 20%na uvoz,e Ja cu tebi 15% na izvoz ) su sarade za siroke made da malo navijaju. To su dva ekonomska diva koja saradjuju zajedno u obostranom interesu a bilo kakav ektremni potez bilo koje od dvije strane ne ide u koristi ni jednima ni drugima.Ameri gledaju da ispadnu opasni pred svojim birackim tijelom I gle cuda dogovor postignut prije reizbora trampa koji ce se velicati kao njegov veliki uspjeh poslije “teskih I mukotrpnih pregovora” a Kina kao kina imace ekonomski korist sto je njima jedino I bitno jer je politicka pozicija Xi-ja neupitna

V. Vlahović
4 godine prije

Osnovni uzrok velikog američkog trgovinskog deficita nisu kinezi, rusi ili europejci nego imperijalistička politika SAD-a. Oni su desetljećima štampali i time preplavili svijet s dolarima. Sada se glupi Trump čudi kako je svjetska trgovinska razmjena nepoštena i kriminalna. Da, kriminalna jer SAD već više od pola stoljeća štampanjem dolara uvozi koji pijani amerikanac i taj način bez rada i proizvodnje, besplatno kupuje znojem proizveden robe iz cijelog svijeta. To je problem koji izgleda nekim amerima nije došao iz doljnjih gjelova tijela do glave.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI