Kina: “Ako SAD izgube razum i uvedu nove carine, slijede snažne odmazde”

Kina ima trgovinski suficit u trgovini s SAD-om
28 komentara

Peking namjerava primijeniti simetrične mjere onima koje je upravo najavio Washington, kojeg Kina optužuje za pokretanje trgovinskog rata.

Kina je najavila primjenu simetričnih mjera u slučaju da se SAD odluče na nove carine koje su upravo najavljene u komunikaciji s Ministarstvom trgovine Kine.

“Ako SAD izgube razum i nametnu nove carine, Kina će usvojiti mjere snažne odmazde. To će biti sveobuhvatne mjere koje će kombinirati količinu i kvalitetu”, navodi se u priopćenju Pekinga kojeg je objavio Financial Times.

Kineski dužnosnici kažu kako će Peking poduzeti mjere s kojima će se “čvrsto boriti” protiv američke odluke i najave američkog predsjednika Donalda Trumpa naredbe da se pripreme nove carine od dodatnih 10% na uvoz u SAD kineske robe vrijedne 200 milijardi dolara.

“Sjedinjene Države su pokrenule trgovinski rat, prekršile tržišne propise i štete interesima ne samo narodu Kine i Sjedinjenih Država, nego cijelog svijeta”, za Reuters su izjavili u kineskom Ministarstvu trgovine.

“Takva praksa ekstremnih pritisaka i ucjena se razlikuje od konsenzusa kojeg su obje strane postigle u više navrata i to razočaranje su za međunarodnu zajednicu”, dodali su kineski dužnosnici.

Prema Trumpu, njegove mjere opravdavaju “neprihvatljive” politike azijskog diva.

“Ni Kina, niti druge zemlje, neće iskorištavati SAD u trgovini”, rekao je američki predsjednik, dodajući kako će carine stupiti na snagu “ako Kina ne promijeniti svoje ponašanje” i ako bude insistirala na nedavno najavljenim recipročnim carinama na američki uvoz.

Prošli tjedan je Kina reagirala na odluku Trumpa da nametne carine protiv kineskog uvoza vrijednog 50 milijardi dolara, odredivši 25% carina na 659 američkih proizvoda, također vrijednih 50 milijardi dolara. Carinske tarife koje je Trump nametnuo na kineski uvoz stupit će na snagu 6. srpnja.

Trump se kocka, nadajući se da će Kina tolerirati njegove hirove

Donald Trump - Xi Jingping
FOTO: Ilustracija, Donald Trump – Xi Jingping

Komentirajući najnoviju eskalaciju u trgovinskom ratu između Sjedinjenih Država i Kine, kineski Global Times u današnjem uvodniku piše kako je jasno da Trump želi uplašiti Kinu, prisiljavajući je da prihvati američke carine od prošlog tjedna i da odustane od recipročnih mjera koje je nedavno najavio Peking.

Kina ne želi sudjelovati u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama, a njezine najave carina su uvijek bili odgovori na nerazumne odluke Washingtona protiv kineskih proizvoda, koje krše temeljna načela Svjetske trgovinske organizacije, piše kineski list.

Trgovina između Kine i Amerike se provodila u skladu s multilateralnim pravilima trgovanja, a SAD su igrale vodeću ulogu kada su pravila usvajana. Američki veliki trgovinski deficit je posljedica niskih ograničenja na izvoz visoke tehnologije u Kinu, pojašnjava Global Times, podsjetivši da je Kina pristala na ugovor o međusobnoj trgovini onakav kakav je u tom trenutku odgovarao Washingtonu.

Kina je pristala aktivno sudjelovati u rješavanju problema trgovinske neravnoteže i dvije strane su, nakon tri kruga pregovora, postigle niz konsenzusa. No, Trumpova nerazumna odluka o nametanju 25% carina na 50 milijardi dolara kineskog izvoza se protivi se logici rješavanja sporova i iznenadila je Kinu, američko društvo i svijet, piše kineski list.

Najnovija izjava američkog predsjednika ukazuje na to da on želi pokrenuti trgovinski rat protiv Kine i kontrolirati svoju mjeru, prisiljavajući Peking da ne uzvrati. Na taj način želi pokazati kako je sposoban i da njegov čvrsti pristup funkcionira. Osim što želi pokazati da je predsjednik kakvog SAD nisu imale, ovom praksom želi ugoditi američkim biračima što je više moguće.

Međutim, čelnik Sjedinjenih Država se kocka i nada da će Kina tolerirati njegovo hirovito i tvrdokorno ponašanje, te da je trpjeti prijetnje kako bi SAD izbjegle gubitke. Washington želi vidjeti sebe kao pobjednika u trgovinskom ratu.

Trgovina Kina-Rusija

Ali svijet ne funkcionira na ovaj način. Ubrzo nakon Trumpove najnovije prijetnje, kinesko Ministarstvo trgovine je reklo da, ukoliko SAD budu djelovale iracionalno i usvoje drugi popis kineskih proizvoda za dodatne carine, Kina neće imati izbora nego poduzeti sveobuhvatne mjere kako bi odlučno uzvratila.

Ovako bi sila poput Kine trebala odgovoriti. Uznemirujuće je ako Trump zaista vjeruje da će Peking tolerirati ono što SAD čine Kini.

Nitko ne može trpjeti neopravdane američke carine, bilo da govorimo o Kini, Europi, Kanadi ili Meksiku.

Ne samo da kineska vlada, nego i cijelo kinesko društvo ne mogu prihvatiti da SAD pokušavaju ucijeniti Kinu. Ne možemo prihvatiti da SAD jednostrano definiraju kinesko-američke odnose, suprotno temeljnim međunarodnim normama, niti možemo dopustiti da se uspostavi trgovinska hegemonija koja nadilazi postojeći međunarodni trgovinski sustav i interese drugih naroda.

Kockanjem administracije Trump ne samo da ugrožava interese kineskog naroda, nego i interese američke javnosti. Prosperitet i bogatstvo Sjedinjenih Država su uglavnom povezani s globalnom ekonomskom mrežom i ne može biti koristi od poremećaja međunarodnog gospodarskog poretka.

Američka arogancija vjeruje da će trgovinski rat iscrpiti Kinu. No čizma je i na drugoj nozi. Trgovina je obostrano korisna i za SAD i za Kinu. Udar na bilateralnu trgovinu izazva štetu objema stranama. Ovu jednostavnu istinu nitko i ništa ne može osporiti, zaključuje Global Times.

Trump naredio pripremanje novih carina za 200 milijardi dolara kineskog uvoza

SankcijeWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Euro
5 godine prije

Doba ludih presjedika počelo je sa blentavim bušom mlađim..

Siniša
5 godine prije

“”Osim što želi pokazati da je predsjednik kakvog SAD nisu imale, ovom praksom želi ugoditi američkim biračima što je više moguće.””…ma nije istina,izpinjava svoje obecanje da ce ojacati srednju klasu.
Puno glupih poteza ali mora se nesto uciniti,naravno nadam se kraju hegemonije dolara i eura isto kao sto se nadam da juan nece preovladati….

Laki Topalović
5 godine prije

U globalnom smislu, kamo ovo vodi. Ok, negdje prije je napisano da je u zlo dobro da je Trump rasturio TTIP TPP i sporazum NAFTA. To na stranu. Kakvi će učinci ove politike biti već zaključno s 2018.? Ovo nije trgovina, ovo je rat koji se trenutno vodi na bojnom polju tržišta.

Siniša
5 godine prije

Akp neko krsi neka “pravila” to je Kina;ucjenjuje prenosom tehnologije,krade i kopira tudje vlasnistvo,izuzetno kontrolisana privreda,….Juan vjestacki odrzavan,drzava sve stimulise i odrzava u zivotu….
Nije da sam protiv ali daleko od tog da Kina ima pravo da prica o fer trzistu i privredjivanju,ne znam ko je gori od Kine i USA pogotovo sto direktno znamo kako je kada ti je Kina gazda,kako je kada je Insijac gazda,EUropejac…jos samo Amerikanac da nam dodje (Republika Srpska) pa da kupi neku halu mada ima Kokakola i najbolje im je.
Zelim reci,ne zelim niciju dominaciju i ako mogu birato biram oakt Rusija/Amerika….sve ostalo je plagijat i preseravanje.

Siniša
5 godine prije

Jedno je sigurno….bu.ale sa Zapada su Rusiju okrenule protiv sebe i natjerali je na ne prirodan savez sa Kinom,Indijom i Iranom!

Ivo Lola
5 godine prije

SAD su definitivno izgubile razum kad su jučer izašli iz UN-ovog odbora za ljudska prava! Poslije Trumpovih kaveza za djecu s tom licemjernom mafijaškom družinom svaka je riječ suvišna.

...
5 godine prije

I treba malo zauzdati kinu…

...anti komunist
5 godine prije

Neka .Treba zauzdati kinu.Cijeli je svijet made in china po dupinškim cijenama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI