fbpx

Sankcije ne rade – Umjesto ciljanog deficita, Rusija bilježi proračunski višak 3,5% BDP-a

Vladimir Putin - Ekonomija

Usprkos više od četiri godine sankcija i raznih ograničenja na globalnom tržištu uvedenih od strane američke administracije i zemalja Europske unije, koje na svoju štetu slijepo prate politiku Washingtona, podaci, zaključno s trećim kvartalom ove godine, govore da ova metoda pritiska “kako bi Moskva promijenila svoje ponašanje” jednostavno ne funkcionira.

Naime, jučer su objavljenu puni podaci o proračunu Ruske Federacije i on u odnosu na BDP bilježi suficit od 3,5%.

Savezni proračun je u razdoblju od siječnja do rujna 2018. godine popunjen s viškom od 3,5% bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili 2 548,2 milijarde rubalja, ili 38,6 milijardi dolara, izvještava Ministarstvo financija Rusije. U istom razdoblju prošle godine je zabilježen deficit.

Proračunski prihodi su u razdoblju od siječnja do rujna 2018. iznosili 13 988,6 milijardi rubalja, a rashodi 11 440,4 milijardi rubalja.

Najveći troškovi su tradicionalno bili izdaci za socijalnu politiku – 3445 milijardi rubalja, te nacionalne obrane – 1985 milijardi rubalja. Pretvoreno u dolare, kako bi lakše razumjeli izdatke,  od siječnja do kraja rujna je na socijalnu politiku je potrošeno oko 52 milijarde dolara, a na nacionalnu sigurnost 30 milijardi dolara.

U proračunskom zakonu za 2018. godinu, koji je usvojen uz predviđene cijene nafte od 50 do 55 dolara za barel Brenta, planirani proračunski deficit je bio 1,3% BDP-a. Međutim, prema procjeni prvog potpredsjednika vlade i ministra financija Antona Siluanova, proračun tekuće godine će završiti sa suficitom, uz napomenu da nije bilo povećanja poreznih opterećenja, a posebno ne rezanja javne potrošnje u socijalnoj sferi.

Ove brojke potvrđuju teoriju dvojice dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, Josepha Stiglitza i Paula Krugmana, koji se oštro protive neoliberalnom receptu konsolidacije proračuna povećanjem fiskalnih i parafiskalnih nameta i drakonskim rezovima javne potrošnje.

Osim toga, kao što smo na početku rekli, sve ovo se događa u uvjetima sankcija i drugih ograničenja nametnutih Rusiji od strane Zapada. Točno je da je američka administracija stvaranjem napetosti s Iranom cijene nafte podigla do razine da je barel Brenta prije nekoliko tjedana probio granicu od 80 dolara, te da se, nakon nekoliko dana prodaje po cijeni od 85 dolara, danas prodaje za 81 dolar za barel, ali su podaci Ministarstva financija Rusije ipak iznenadili i najveće optimiste.

Minfin.ru/perfomance/budget

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
44 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
2 godine prije

Slika je vrh….. ono kaze samnom se nasli zajebavati… .

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije

Da, tako ispadne kad je netko odrastao i odgojen na patriotizmu, domoljublju, rodoljublju i ostalim pozitivnim vrlinama za svoju državu-domovinu a nikako na primjeru “prosjaka i sinova”.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Još pet-šest sankcija rusiji i kini i cilj je postignut: amerika je bankrotirala

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Funkcioniraju li sankcije u potpunosti ili ne, neda se zaključiti iz priče o ruskom državnom proračunu. Naime, ako su Rusi planirali deficit proračuna u iznosu od 1,3%, a umjesto toga došli do proračunskog suficita, onda se mogu izvući i drugačiji zaključci. Jedan bi recimo bio da su ruski ekonomisti toliko loši da ne znaju niti izračunati buduće prihode kad im se može omaknuti tolika razlika u prihodima, ali takav zaključak sigurno ne stoji. Drugi bi bio da je rusko gospodarstvo toliko raslo da su uz ista porezna opterećenja nužno rasli i državni prihodi. Ali ni to nije točno. Treći zaključak bi bio da je razlika u proračunskim prihodima došla sama – ekonomisti su računali da će cijena nafte biti oko 55 dolara, kad tamo – cijena je narasla za skoro 50% i kreće se oko 80 dolara.Rast državnih prihoda uz te okolnosti nikomu nije iznenađenje. Svakako treba odati priznanje ruskom vodstvu zbog discipline u trošenju državnog novca. Mogli su vidjevši rast cijena nafte i rebalansom drugačije posložiti troškove, ali nisu. Što se tiče Krugmana i Stiglitza, nitko nije dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju pa ni oni i to zato što takva nagrada i ne postoji za ekonomiju, iako se tako… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

…imajući na umu pravoslavni mentalitet a rusija je večinom tako vjerski određena,pretpostavljam da ruskim financijama upravljaju hazari ili protestanti….makar kao savjetnici.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Bio si u Rusiji ove godine,prosle godine itd,nisi.Ja svake godine minimální idem do Rusije 6puta,poslijednjih 15 godina,kao svuda po evropi, svako veliko umjesto se razvija, poslijednjim 5 godina samo 18 tisuca njemackih firmi řadě u Rusiji,od proizvodnja,trgovine ,usluga itd.Rusija je bogata država, jako dobro potrosaci,ljubazni, fér posluju,kod njih ako se nesto dogovoris,znaj dá ispostivaju itd.Mjesta čistá,bez drogovih dileru, beskucnika itd..Stvaraju se noví pogoni,grade nová mjesta itd..závist,ljubomora zapadá prema razvoju Rusije putem medija veliká a sa druge strane sví masovno posluju sa Rusima.Zato, manite se novinskih,medijskih dezinformacija,realnost je sasvim drugacija.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

To znači da su njemačke sankcije izrazito učinkovite, s čak 18.000 otvorenih firmi nanose nemilu štetu ruskom gospodarstvu? Rast prihoda uslijed rasta cijena nafte je medijska dezinformacija?

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

18000 njemačkih firmi u Rusiji znači desetine tisuća radnih mjesta za ruske građane, te ogromne prihode od poreza. Da ne spominjemo transfere i razmjenu tehnologije. Kombinirano s jakom državom i striktnom regulacijom poslovnih odnosa,ovo predstavlja odličnu situaciju za Rusiju. Naravno,uvijek će biti poluinteligenata koji će u svemu vidjeti nešto loše za Rusiju, no priča je sve što im je ostalo.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Ivo

18 000 njemačkih firmi u Rusiji znači liberalni kapitalizam koji štiti i promovira privatno vlasništvo. To bi trebalo biti jasno i ovima s IQ sobne temperature. Nisu Nijemci tamo otvarali firme da bi (samo) zapošljavali Ruse, nego prvenstveno da bi ostvarivali profit i taj profit nesmetano, uz zaštitu države izvlačili iz Rusije.

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Vidis, kad u Rusiji Nijemci otvaraju poslovna mjesta onda je dobro jer u njima mogu raditi Rusi. Kad otvaraju radna mjesta kod nas, onda su dosli izrabljivati jer, hebiga, kome se da radit…

Pa bi mozda bilo dobro da se vasceli komentarijat vec opredijeli po pitanju jesu li strana ulaganja pljacka i pobjeda ulagaca, u kojem slucaju jadni Rusi, ili su beneficija za lokalno stanovnistvo i geostrateska pobjeda onih u koje se ulaze, u kojem slucaju blago Rusima.

(Trik pitanje. Ovo je lazna alternativa ali takve stvari su ovdje normativ, pa ako ih ne mozes pobijediti, pridruzi im se.)

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Hahah….to dali 18000 njemačkih tvrti u Rusiji predstavlja tvoj obožavani liberalni kapitalizam, ovisi o poreznoj politici i zakonima koji reguliraju radne odnose. To bi i ti već trebao znati,trolejbusu. Svaki put kad pomisliš da netko ne može biti tuplji,razuvjeri te…

U svakom slučaju,Rusija napreduje a zio-liberali puše nemilo,skupa sa svojim propagatorima.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Ivo

O poreznoj politici ovisi to je li na djelu liberalni kapitalizam? Ma nemoj!? Zakoni o radu i radnim odnosima postoje samo u Rusiji ili i u svim zemljama EU? Znaš li koja je minimalna satnica u eurima u Njemačkoj? Zašto Rusija koristi liberalni kreditni novac? Odgovori bi ti poremetili tu tvoju jadnu krinku običnog đilkoša?

StarDam
Gost
StarDam
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, nisam siguran znaš li o čemu pričaš. Liberalni kapitalizam, koji je bio dominantan u 19. stoljeću, trenutno ne postoji valjda nigdje na svijetu, sigurno ne na Zapadu. Sve zapadne ekonomije su “miješane”, za što se upravo Njemačka često navodi kao primjer.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nobel Memorial Prize in Economic Sciences – Wikipedia Kad već ne postoji, zašto postoji spisak, ali oni nisu ni važni kao nobelovci ili ne, nego radovi i oštre kritike ovog “kapitalizma”, koji je po definiciji Superhik kapitalizam. Uzmi od siromašnih, imaju malo, ali ih zato ima jako puno.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije

@Laki druže, sjetimo se samo genijalnog Branka Horvata koji je ušao u najduži izbor kandidata za Nobela u ekonomiji, ali je nije dobio upravo zbog žestoke i beskompromisne kritike kapitalizma.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

5+ za Son of Alerika

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Rusija je raskrstila s liberalno-robovlasničkim sustavom koji su joj demonkrate gurali pod Jeljcinom i zahvaljujući tome polako ali sigurno napreduje u svim segmentima. Jaka vlast i centralizirano planiranje privrede je ključ za uspjeh, uz obaveznu socijalnu državu.

U međuvremenu, lopovski zapadni sustav se raspada pred našim očima, praćen neotplativim dugovima, lažljivim medijima i histeričnim političarima. I sami organizatori ove lopovske sheme koja se od milja naziva liberalni sustav. svjesni su da su im dani odbrojani, i u tijeku je borba za zadnje mrvice,prije nego igra završi.

U međuvremenu,Rusija nezaustavljivo napreduje. Još ako usvoje zakon po kome se svako promicanje liberalne demonkracije smatra izdajom i kažnjava smrću, budućnost im je osigurana.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo – dok se odgovorni za pljačku ne privedu pravdi sve je to prazna priča.

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Ivo

2013. ruski udio u svjetskoj ekonomiji je bio 2.8%. Ove godine bit ce ispod 1.9%. Izvor: intervju sa Jakovom Mirkinom objavljen na Novajoj gazeti jucer. Dobar i informativni clanak za one koje zanima trezveni pogled na rusku ekonomiju, njezine adute i izazove koji su pred njom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Gordan

Prvo vidi vlasnika i uredništvo Nove gazete. Onda pricaj

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije

Jesu li oni i vlasnici ruske Akademije znanosti i Jakova Mirkina?

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo ovo sto si napisao za Rusiju se slazem. Samo sto ja mislim da glavni cilj sankcija nije krah pojedinih firmi ili da sankcije nanesu tezak udarac Ruskom proracunu. To je skoro nemoguce napravit Rusiji koja ima toliko resursa. Mislim da je osnovna ideja sankcija da se njima poremeti zivot obicnog covjeka. Da mu bude skuplja cokolada,banana i da stanovnicima padne kupovna moc i dodje do nedostatka nekih roba koje Rusija mora uvoziti. Onda to dovodi do nezadovoljstva ljudi koju bi onda uz medije i agente kanalisali da skinu Putina i na njegovo mjesto postave nekog novog Jelcina. To im je puno manje opasno nego uci u direktan sukob pa smatram da im je to priritetna rabota.

Il-2
Gost
Il-2
2 godine prije

Mogu samo da ih mrze oni što ih ne vole 😀

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

“Pretvoreno u dolare, kako bi lakše razumjeli izdatke”

Pretvoreno u evriće bi većina još lakše razumjela.
Zanimljivo, puna usta hegemonije dolara a stalno pretvarate u omražene dolare. Pljuc.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Naravno da ne rade i neće ni raditi. Zapravo su sankcije najbolje što im se dogodilo, da prestanu razmišljati na način uzimaj resurse i sirovine, ima ih za sljedećih 1000 godina i prodaji.Sa sankcijama ide ka samodostatnosti. netko će reći za Avtomaš ili Kamaz nisu John Deere i Scania. Pa šta. Jednako ore 12 ili 24 brazde i Kamaz će pun mokrog šljunka izaći iz najvećeg blata. Nije lijep? Moš mislit. Jako važno.Bio je ovdje članak prošle godine koliko je poljoprivredne mehanizacija i priključaka proizvedeno, petrokemija, umjetna gnojiva itd. Sve što je ranije bilo “jednostavnije” naručiti iz Njemačke ili Amerike. NIje samo nafta u igri, iako svakako ide na ruku Brent od 81 dolar, danas. Mislim da nema prodaje do ponedeljka ujutro, tako da će ta cijena stajati dva dana.

hancack
Gost
hancack
2 godine prije

Zivot u Rusiji je nesto sto treba dozivjeti u pozitivnom smislu a na bogatstvu kao naprimjer u Norveskoj zahvaljujem i odbacujem jer Covjek zivi u zajednici a ne sam za sebe.Zavidim tim rusima i da nemam familiju i nekoliko prijatelja objerucke bi prihvatio zivot sa tim predivnim ljudima s kojim sam bio 10 godina.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  hancack

hancack u pravu si za Ruse po pitanju nacina zivota i provoda slobodnog vremena sa njima,to je sve 5 i puno blize nama od zapadnog samodostatnog zivota gdje te niti zanima niti znas ko zivi u stanu do tebe. Medjutim radit za Rusa privatnika je vec potpuno druga stvar. Onda tek vidis sta znace pojmovi bahatost i umisljenost. Odnos Ruskih gazda prema meni koji sam za njih radio kao saradnik iz druge vanjske firme je bio uvjek s visoka i bez trunke postovanja. A odnos prema Rusima iz njihovih firmi je otprilike na istom nivou kakav je bio prije vise od 100 godina u Carskoj Rusiji prema kmetovima. Ja sam se nekoliko puta zapitao kako tu jadni radnici uopste to mogu trpiti. Gazda njima nije sef,direktor ili nekakav poslovodja nego se prema ljudima odnosi koda je njihov vlasnik.Doduse moje iskustvo s njima je bilo sa nekoliko velikih gazda tkt. oligarha ili ti ga tajkuna. Mozda je drugacije s manjim privatnicima.

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije

Vrlo slična iskustva imam, iako su sa firmom koju sam predstavljala hteli dogovor, bili su ograničeni i nadobudni…..u principu su izašli iz opanaka u armani cipele i poludeli….nisu rukovodioci za primer, ali su im žene u poslu mnogo normalnije od naših…poslovnije….

hancack
Gost
hancack
2 godine prije

Raio sam za irsku firmu 10 godina kao sef gradilista i uglavnom smo radili za gazprom,sve banke od zber do mostbiznis banaka. policije i svih onih koji su imali pare.Bilo je ogromnih mutljaza ali na visim nivoima od mojih direktora pa nadalje.Kada sam pisao tekst krenuo sam od obicnih ljudi a ne od mafije koja je prisutna i na obicnoj trznici pa nadalje tako da je tvoj odgovor na mjestu.Pa zar ti mislis da je u Hrvatskoj boljeLijep pozdrav

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije

Evo citam u Rosija tudej da su dosli kauboji da traze Kredite od rusa. Kini su vec odobrili za gradnju mosta na otoku peljesac. Cak su i redovi kauboja gradjevinskih radnika stile do zadra.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

rusija ima potencijal što je najbitnije a ono što je još bitnije znaju upravljati tim potencijalom. rusija može I hraniti I oblačiti I braniti 3 milijarde stanovnika a ne sadašnjih 150 do 250 milijuna stanovnika (uzimajući u vid doseljenike). toga se oni, opravdano, plaše

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Točno. Zato je pitanje vremena kad će se netko od susjeda zapitati i reći – “Gle njih, oni imaju 17 milijuna kvadratnih km na samo 160 milijuna ljudi, a mi imamo 1,4 milijarde ljudi na 9 milijuna km kvadratnih. to nije pošteno i valja raspodijeliti”.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

pa ti na koje ti aludiraš stari su 5 tisuća godina. napomeni me koliko su osvajačkih ratova vodili u tih 5 tisuća godina. meni se čini niti jedan. nisu to konjokradice ili englezi da otimaju tuđe

drugo, a zašto bi otimali kada mogu u rusiji raditi isto kao što rade u drugim državama. evo sam kineski ministar je rekao da će vrlo rado američku soju zamjeniti za rusku

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Ti se, kao, salis? Ili si zbilja do te mjere nezainteresiran za istinu da ti je tesko informirati se o povijesti Kine?

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik
Pa zapitali su se drugi susjedi
Albrightica je otvoreno rekla da nije pošteno da jedna zemlja raspolaže s tolikim resursima, a te se matra dala pročitati kod više zapadnih ” mislioca”
.
Međutim ciljaš na Kinu i vojno preuzimanje Sibira i što bi rekli srbi fulaš ceo fudbal.
Kineska igra je bitno drukčija.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Ara

Hoćeš reći da je kineska igra neolibealna? Za svoje jeftine perle im uzmi naftu i plin, izvozi jeftino, a na uvoz udari carine tako da je sva tuđa roba, osim nafte nekonkurentna? Ostvaruj viškove u razmjeni kako bi tim viškovima kupovao poduzeća po Rusiji?

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik “Hoćeš reći da je kineska igra neolibealna?” Ne. Kinezi vole da kopiraju što je uspješno tako i kopiraju Bizmarcka i kako je on rekao : Tajna uspješne politike? Napravi dobar ugovor s Rusima. . Rusija je težila biti pretežno europska država. Stvarnom integracijom Rusije i Zapadne Europe na partnerskim odnosima, Europa bi postala ponovo snažan centar ekonomske, političke i vojne moći, možda čak i dominantni centar Snažan oporavka Rusije i njezino brzo rastuća suradnja s Njemačkom očito nije odgovarala nekim centrima moći. Uostalom Englezi, ne žele postojanje snažne europske kontinentalne sile i svoje najveće ratove su dobili tako da su svoje neprijatelje zaratili s Rusima. Događanja u Ukrajini ,posljedične sankcije, poltronski ratoborno,podcjenjivačko i ucjenjivačko ponašanje europskih političkih elita su počele okretati inertni ruski brod prema istoku. Kinezi su otvorenih ruku dočekali ponuđenu priliku i digli suradnju s Rusima na višu razinu. Možemo vidjeti da recentno ta suradnja sve više i vše raste na svim poljima . Pitanje Da li je po tvom mišljenju bolje na partnerskim i poštenim principima dogovoriti i osigurati stabilan tok energenata i resursa na duži rok čime osiguravaš nužne kapacitete za daljnji razvoj. ili Ići to postići osvajačkim ratom koji bi ozbiljno devastirao obje zemlje,… Pročitaj više »

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

U stvari, KONAČNO su počeli učiti da sami upravljaju svojim potencijalom….

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Zasto nam ne kazu Njemacka, Francuska, Poljska, Ukrajina, Italija… kakav je kod njih rezultat sankcija koje su nametnule Rusiji?

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije
Reply to  Ana

Neće da kažu pošto bi ispalo da su kretenčine.

Oksi moron
Gost
Oksi moron
2 godine prije
Reply to  Ana

Svi oni imaju konstantan rast , pa cak i Ukrajina!

Japo
Gost
Japo
2 godine prije

I šta je ovdje iznenadujuće? Tu se samo rusomrzci mogu čuditi i nadati da je to neka greška. Ali nije. I biće to još bolje. Ovo je samo lagani zalet ruske privrede i države!

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Rusija svake godine ostvari veliki suficit u robnoj razmjeni sa inozemstvom. Imam sve podatke od 2007. do 2017. godine. Ovo me nimalo ne iznenađuje. Inače, puno pratim razvoj ruske ekonomije.

DAWOR
Gost
DAWOR
2 godine prije

NEKA PATI KOGA SMETA……..!!!!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik