Strane banke spremne da se uključe u rusku alternativu SWIFTU

Moskva - plava noć

Prema riječim guvernera Centralne banke Rusije, banke iz nekoliko zemalja planiraju da učestvuju u ruskoj mreži za transfer novca, koja služi kao alternativa SWIFT sistemu.

“Naša mreža je otvorena za spoljne partnere koji se žele priključiti, ovaj posao je već u toku i banke iz nekoliko zemalja su spremne da se priključe” rekla je Elvira Nabiulina na prvoj studenskoj konferenciji EU – Rusija koja se održava u Moskvi.

Moskva je počela sa radom na sopstvenom platnom servisu koji je nazvan SPFS (Sistem za prenos finansijskih poruka) a koji je razvijen usred prijetnji da Rusija može biti isključena iz SWIFT-a.

Guverner Centralne banke Rusije kaže da ruska alternativna mreža ima iste standarde kao i SWIFT. Pogodno je za one koji  se pridruže jer ne moraju da mijenjaju svoje interne mehanizme. Štaviše, ne samo banke već i velika preduzeća mogu da se direktno priključe, što su neka već i učinila.

U međuvremenu, SPFS se već koristi u Rusiji. gdje 18% novčanih transakcija prolazi kroz ovaj sistem. Banke stoga mogu da biraju koji sistem žele da koriste i “brzo se prebace” u slučaju bilo kakvog rizika, kaže Nabiulina.

Ranije ove godine, ruska Centralna banka objavila je da je alternativa sistemu SWIFT u zemlji ostvarila značajan napredak jer je već u skladu sa međunarodnim standardima i strani igrači se mogu integrisati u njega. U aprilu, regulator je saopštio da je potpisao sporazume sa dva nerezidenta i razgovarao sa još pet. Ulazak u mrežu omogućava stranim igračima da zaobiđu zapadne sankcije, omogućavajući im da sarađuju sa ruskim kompanijama pogođenim sankcijama.

Na domaćem nivou, oko 500 učesnika, uključujući velike ruske finansijske institucije i kompanije već se pridružilo SPFS mreži.

RT

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Tak
Gost
Tak

Tko bude koristio SPFS udarit će mu se sankcije

Lucija
Gost
Lucija

Tko ne bude koristio SPFS neće niš’ zaradit 😊

samo tako
Gost
samo tako

@lucija
Francuzi to znaju vrlo dobro

Težak
Gost
Težak

odlična vijest
napokon nešto kvalitetno iz rusije
osim kavijara

Lucija
Gost
Lucija

Može i bez kavijara… ” Es muß nicht immer Kaviar sein”, Simmel, Mario, Johannes

Epiktet
Gost
Epiktet

Šta se ovo desilo sa portalom?

Siniša
Gost
Siniša

Bila šprdnja neka onomad kada su Talibani zauaeli Kandahar:”Tomo, ušli Rusi u Moskvu!”
Zamisli se stari vodnik u penziji, inače bio zastavnik ali belaj se desio sa njegovim vojnikom te je drgradiran, i onako stručno sa čašicom rakije u ruci:”Da, da…nije se zajebavati sa Rusom.”.

FATIH
Gost
FATIH

RASHLADI SE MALO SINISA….😂😂😂😂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik