Strane banke spremne da se uključe u rusku alternativu SWIFTU

Moskva - plava noć
8 komentara

Prema riječim guvernera Centralne banke Rusije, banke iz nekoliko zemalja planiraju da učestvuju u ruskoj mreži za transfer novca, koja služi kao alternativa SWIFT sistemu.

“Naša mreža je otvorena za spoljne partnere koji se žele priključiti, ovaj posao je već u toku i banke iz nekoliko zemalja su spremne da se priključe” rekla je Elvira Nabiulina na prvoj studenskoj konferenciji EU – Rusija koja se održava u Moskvi.

Moskva je počela sa radom na sopstvenom platnom servisu koji je nazvan SPFS (Sistem za prenos finansijskih poruka) a koji je razvijen usred prijetnji da Rusija može biti isključena iz SWIFT-a.

Guverner Centralne banke Rusije kaže da ruska alternativna mreža ima iste standarde kao i SWIFT. Pogodno je za one koji  se pridruže jer ne moraju da mijenjaju svoje interne mehanizme. Štaviše, ne samo banke već i velika preduzeća mogu da se direktno priključe, što su neka već i učinila.

U međuvremenu, SPFS se već koristi u Rusiji. gdje 18% novčanih transakcija prolazi kroz ovaj sistem. Banke stoga mogu da biraju koji sistem žele da koriste i “brzo se prebace” u slučaju bilo kakvog rizika, kaže Nabiulina.

Ranije ove godine, ruska Centralna banka objavila je da je alternativa sistemu SWIFT u zemlji ostvarila značajan napredak jer je već u skladu sa međunarodnim standardima i strani igrači se mogu integrisati u njega. U aprilu, regulator je saopštio da je potpisao sporazume sa dva nerezidenta i razgovarao sa još pet. Ulazak u mrežu omogućava stranim igračima da zaobiđu zapadne sankcije, omogućavajući im da sarađuju sa ruskim kompanijama pogođenim sankcijama.

Na domaćem nivou, oko 500 učesnika, uključujući velike ruske finansijske institucije i kompanije već se pridružilo SPFS mreži.

RT

BankaSPFS Sistem za prenos finansijskih porukaSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Bila šprdnja neka onomad kada su Talibani zauaeli Kandahar:”Tomo, ušli Rusi u Moskvu!”
Zamisli se stari vodnik u penziji, inače bio zastavnik ali belaj se desio sa njegovim vojnikom te je drgradiran, i onako stručno sa čašicom rakije u ruci:”Da, da…nije se zajebavati sa Rusom.”.

Tak
4 godine prije

Tko bude koristio SPFS udarit će mu se sankcije

Težak
4 godine prije

odlična vijest
napokon nešto kvalitetno iz rusije
osim kavijara

Epiktet
4 godine prije

Šta se ovo desilo sa portalom?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI