Američke sankcije protiv Sjevernog toka 2: „Posao s Rusijom će netko skupo platiti“

Sjeverni tok 2
28 komentara

Nakon svih pokušaja pritisaka, lobiranja, javnih i tajnih pregovora s akterima poput Danske i gotovo otvorenog diplomatskog sukoba s Njemačkom zbog plinovoda Sjeverni tok 2, američki zakonodavci namjeravaju nametnuti sankcije rusko-njemačkom plinovodu. Sankcije protiv Sjevernog toka 2 bit će u američkom Zakonu o nacionalnoj obrani za 2020. godinu, piše Defense News pozivajući se na senatski Odbor za vanjske poslove i njegovog predsjednika Jamesa Rischa. Prema riječima američkog senatora, sankcije će biti “skupe” za tvrtke koje su uključene u projekt, a Moskva će morati potražiti nove partnere.

„Američki Kongres u svoj obrambeni proračun sljedeće godine planira uključiti sankcije protiv Sjevernog toka 2“, za Defense News je potvrdio objavio čelnik Odbora za vanjske odnose američkog Senata, James Risch.

Rusija postavlja novi višemilijunski plinovod za opskrbu Europe plavim gorivom. Nacrtu “Zakona o nacionalnoj obrani za 2020.” dodane su restriktivne mjere protiv kompanija koje su uključene u ovaj projekt, objašnjava američka publikacija.

„Ovaj napor ulažemo zato što nam se prozor mogućnosti zatvara. Većina Sjevernog toka je već dovršena”, rekao je Risch. Dodao je da će, prema njegovom mišljenju, sankcije one kompanije koje rade na izgradnji i dovršetku plinovoda natjerati da prestanu raditi na projektu.

“To će ih skupo koštati. Mislim da će se, ako se te sankcije usvoje, te tvrtke povući i, po mom mišljenju, Rusi će morati potražiti drugi način kako izgraditi Sjeverni tok, ako ga budu mogli pronaći“, rekao je američki senator.

Plan tranzita ruskog plina preko Baltičkog mora do Njemačke oštro su kritizirali administracija Donalda Trumpa i neke članice EU. Prema njima, novi plinovod će povećati energetsku ovisnost europskih zemalja o Moskvi, podsjeća Defense News.

Uvođenje sankcija protiv Sjevernog toka 2 u obrambeni proračun Sjedinjenih Država je ozbiljan znak. Međutim, članovi Zastupničkog doma i Senata još nisu postigli konačni dogovor o sadržaju ovog opsežnog dokumenta, upozorava Defense News.

Ovu je vijest za RT komentirao Gevorg Mirzajan, docent politologije na Financijskom sveučilištu pri ruskoj vladi.

Prema riječima stručnjaka, takve akcije Washingtona su besmislene u sadašnjoj fazi, jer su kompanije koje su sudjelovale već izdvojile sredstva za projekt, a on je u fazi završetka.

Mirzajan je napomenuo da će ta proračunska stavka “vjerojatno biti uvedena u jednom ili drugom obliku”, jer Sjedinjene Države nastoje pokazati da “nešto rade” kako bi opstruirale Sjeverni tok 2.

“Vidio sam da će za ove sankcije biti izdvojene ogromne količine novca, a za njega se vrijedi boriti. Pa, netko iz američke vojske će biti sretan zbog tog proračuna.  No, projekt će se i dalje provoditi”, zaključio Gevorg Mirzajan u komentaru RT i rekao da su sankcije, da bi bile potencijalno učinkovite, trebale biti uvedene u fazi njegove izgradnje, čak i ranije, za vrijeme raspodjele sredstava”.

“Sada su sva sredstva od strane tvrtki koje sudjeluju u projektu već dodijeljena. Oprema radi, a projekt je u fazi završetka”, zaključio je Mirzajan.

Defense News / RT

Američke sankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

“…zaključio Gevorg Mirzajan u komentaru RT i rekao da su sankcije, da bi bile potencijalno učinkovite, trebale biti uvedene u fazi njegove izgradnje, čak i ranije, za vrijeme raspodjele sredstava”.”
Pogrešan zaključak. Amerikanci znaju što rade: sačekali su da svi potroše mnogo novca a onda će pritisnuti.
Tako će investitore sve koštati mnogo više nego da su ih zaustavili u startu.
Naravno, ako se budu EU investitori pustili Amrikancima na milost i nemilost. Po dosadašnjem iskustvu sudeć tako će i biti.
Ali uvijek postoji “prvi put”.

Vladimir
4 godine prije

Amerikanci su protiv sebe ujedinili Rusiju i Kinu, sad ce dodati Njemacku i s tim Evropu, osim Poljske u pocetku.

Vladimir
4 godine prije

Da dodam, Poljaci su napravili LNG postrojenja za americki plin, nadajuci se da ce oni biti distributori americkog plina za Evropu. Mozda ce tako i biti, samo plin ce dodavati Yamal (Novatek), kad vide razliku u cijeni.

Zadranin
4 godine prije

Alo, amerokenjci, i njihove podguzne muhe: u otvorenoj plinskoj tržišnoj borbi ne možete pobijediti Ruse poštenom cijenom.. pa morate prijetiti i sankcionirati sve koji žele kupiti njihov jeftiniji plin umjesto vašeg skupog?

Koja mafijaška banda.. jadno.

P***!

Dopizdilomi
4 godine prije

A ja mislio da je tržište slobodno i da se na njemu slobodno kupuje kako kome odgovara cijena.

Alex
4 godine prije

Trumpi sve više sliči na bijesnog Juru iz crtića o zecu. A ona priča o fer tržišnom natjecanju vrijedi samo za slabe i nemoćne.

Zvrk
4 godine prije

Tu i tamo pogledam rukometnu ligu prvaka. Svaka druga reklama je Nord Stream 2. Čak je prešlo do te mjere da je izazvalo politički skandal. Tako u utakmicima unutar Poljske teško da ćete vidjeti tu reklamu.

Max
4 godine prije

udar na slobodno tržište i suverenititet država.

Miki
4 godine prije

To je kao u redu, da je Nemačka monopolist distribucije plina u Evropi!? Južni tok nije mogao proči jer su se Nemci usprotivili a severni može. Dište se dište nemački robovi… Nadam se da će Ameri stisnuti nemačka jaja dok ne postanu plava!

4 godine prije

Govna američka su pred bankrotom. Moraju pokrenuti svjetski rat da ne moraju vratit dugove.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI