Bloomberg: Ankara se udaljava od NATO pakta i želi ruske sustave S-400

Sustav S-400
19 komentara

Ankara je spremna platiti 2,5 milijarde dolara za četiri divizije ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400, pozivajući se na visokog turskog dužnosnika prenosi Bloomberg. Prema pisanju lista, posao sugerira da se zemlja okreće od NATO pakta, koji ga je povezivao sa Zapadom više od 60 godina.

Preliminarni sporazum navodi kako bi u roku od godinu dana Turska trebala dobiti iz Rusije dvije divizije S-400, a kasnije još dvije, koje će rasporediti na vlastitom teritoriju. Predstavnici ruskog Rosoboronexporta nisu htjeli komentirati ovu izjavu.

Prema članku, ranije su turske vlasti već pokušale sklopiti ugovor o kupnji sustava protuzračne obrane, ali je na kraju posao otkazan zbog prosvjeda i osuda iz NATO pakta. Pod američkim pritiskom je Ankara morala odustati od kupnje sličnih sustava proizvodnje kineske kompanije koja je bila na listi sankcija Washingtona, jer je navodno prodavala projektile Iranu.

Turska se priključila NATO paktu u ranim godinama Hladnog rata i igrala je ključnu ulogu granične države u susjedstvu Sovjetskog Saveza.

“No, u posljednje vrijeme su njeni odnosi Turske sa saveznicima prilično napeti, jer se predsjednik Recep Tayyip Erdogan odlučio za odlučniju i nezavisnu vanjsku politiku u sukobu pogođenom Iraku i Siriji”, piše Bloomberg.

Proturječja s Washingtonom su se pogoršala zbog američke podrške kurdskim militantima, koje turske vlasti smatraju teroristima. Odnos s EU je na najnižoj razini, a Europski parlament je izglasao obustavu pregovore o ulasku Turske u EU, navodno s ciljem da se odupre “autokratskom zaokretu” Ankare. Nakon što je njemačkim dužnosnicima zabranjen posjet bazi,  prošli mjesec je Berlin odlučio povući svoje postrojbe iz glavne NATO baze u Incirliku u Turskoj.

Prema anonimnom dužnosniku, dogovor s Rusijom će omogućiti Turskoj implementaciju obrambenih sustava u svakom dijelu zemlje. Suradnja također može ojačati turski vojno-industrijski kompleks i povećati broj dobavljača oružja.

Za Ankaru je ključni aspekt bilo koje transakcije prijenos tehnologije ili poslovnih tajni, ali je tu Rusija više nego oprezna. Turska želi proizvesti vlastiti napredni obrambeni sustav, a sporazum s Rusijom bi joj mogao poslužiti da postigne cilj.

Raniji ugovor s kineskim proizvođačem je sadržavao i prijenos tehnologije, ali se radilo o sustavima FD-2000, koji su slični ili replika ruskih S-300, ne i S-400.

Turski dužnosnik je za Bloomberg dodao kako u ovom trenutku stranke rješavaju tehničke probleme i finalizacija projekta će trajati oko godinu dana. Ranije isporuka će biti moguća samo ako Rusija odluči “preusmjeriti” isporuke iz neke druge zemlje. Međutim, prije isporuke Moskvi treba vremena za izgradnju tih sustava.

Navodno bi Tursku mogla koristiti sustave protiv bilo koje prijetnje, bez ikakvih ograničenja.

S-400 su dizajnirani za otkrivanje, praćenje i uništavanje zrakoplova, bespilotnih letjelica i projektile. To je najnapredniji integrirani sustav protuzračne obrane Rusije. Moskva je pristala prodati sustave Kini i Indiji, napominje Bloomberg.

Turska, koja ima drugu najveću vojsku u NATO paktu, odmah nakon američke, čija vojna industrija Ankari redovito uskraćuje predaju tehnologija.

U 2006. godini, tijekom priprema proizvodnje jurišnih helikoptera, američka tvrtka se nije složila sa zahtjevom Ankare da Turskoj pruži potpuni pristup programskom kodu, jer su u Washingtonu to smatrali prijetnjom američkoj sigurnosti.

Zbog toga su turske vlasti sklopile posao s Talijanima i potpisale ugovor od 3 milijarde dolara za zajedničku proizvodnju 50 letjelica, podsjeća Bloomberg.

Ranije ovog tjedna je Sergej Čemezov, direktor ruske korporacije u državnom vlasništvu Rostec, rekao kako Rusija i Turska imaju sve tehničke specifikacije o dogovoru stranaka, ali da još nema konačne odluke.

The Moscow Times i ‘rusko oruzje’ za Saudijsku Arabiju

bloombergS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crni žutokljunac
6 godine prije

Ovo su sve jako loši znakovi.Ali te nevidljive točke, poslije koje neće biti povratka, ćemo bit svjesni tek kad se pređe.Svi se naoružavaju i preslaguju, koda se spremaju za konačan rasplet.

basso
6 godine prije

Zemlje clanice NATO-a nece nikada dobiti Rusko savremeno oruzje.

igi
6 godine prije

Ako turska izađe iz NATO pakta to je konačni znak da je hladni rat iz prošlog stoljeća gotov te da počinje rat civilizacija.

Željko
6 godine prije

Znači u Turskoj će se ponoviti 15.07.2016. jer “veliki brat ne spava”! Gle čuda pa na današnji dan prošle godine je bio pokušaj prevrata u Turskoj!

Jing-sung
6 godine prije

Turska mora shvatiti da njeni nacionalni interesi i interesi zlocinackog kluba nisu isti.
Oni se u nekim tockama podudaraju ali ne u svim.

Sto se prije raspane zlocinacki klub bolje za sve.

Ako se zlocinacki klub nece raspasti uz pomoc onih koji vrjednuju svoje nacionalne interese onda ce prirodnim tokom postati zastareo i bezkorisnim.

NATO pakt postaje vec 70 godina i zavrisit ce kao dinaosaur, na smece povjesti kao i komunizam.

ten
6 godine prije

L.R.
Otisao sam unatrag sedam clanaka na Logicno i nisam nasao niti jedan post od izvjesnog druga koji se pojavio nedavno kao grom iz vedra neba s prijedlogom da se “uvede vise reda” u komentiranju.
Toliko o njegovim dobrim namjerama.

Slusajte bilo onih koji citaoca koji redovito dolazu na logicno i koji redovito pristojno komentiraju.
“vise reda u komentiranju” ce rezultirati vecom kontrolom i manjim slobodama i manjom nakladom.

To “vise kontrole” sto je zagovarao MilanZC i Perun* moze se uvesti samo na one novine koje pisu o zenskim guzicama i sisama …i ako velicas vlast, NATO pakt i USA.

Ugledajte se na novine Russia Insider.

Tamo se moze s lakocom ostaviti post, tako je s novinama koje promicu demokraciju a one novine koje se boje demokracije potpuno zabranjuju komentiranje kao BBC, Reuters, Blooomerg…it.

Velika Tartarija
6 godine prije

Pitanje, kako to, da če Rusija ako se dogovore prodati S 400 Turskoj. Koliko znam kod Rusa uvijek radi ona “postoji otrov imamo i protivuotrov”. Iako prodaju, u slučaju, da jih Turci odluče upotrebiti protiv njih, jednostavno neče uspeti.
Na današnji dan več ide smena generacije na S 500 Triumf i nova raketna sistema PRO A 235 Nudolj. U stoj paraleli radi se na sistemima REB ( radio elektronske blokade) i tu su došli do vrlo značajnih rezultata , imamo sisteme koji su več u u upotrebi i rade se novi. O svemu tome se može nači informacija na internetu.
Geopolitičko poziciranje se nastavlja a Rusija se još uvijek trudi ubediti “zapadne partnere”, da je bolje razgovarati no za sada, niko ništa ne čuje ili se prave….

omer
6 godine prije

turci.igraju.svoju.igru.oninikog.nepitaju.stacej.radit.i.skijemc.saradivat.tojeta.njihova.doktrina.onisenadaju.lako.zajebat.vrlosu.lukavi.i.odani.svojoj.zemiji.mnogi.evropijani.misle.dasu.turci.zatucani.a.mnogisuse.grdno.prevarili.stosetice.trgovine.sa.rusijom.tonemogu.amerikanci.zabranit.tostase.prica.dasuim.amerikanci.zabranili.te.rakete.kupit.od.rusa.toje.bezveze.prica.onisutomozda.i.kupili.pasad.amerikanci.digli.prasinu.sveceseto.slec.turska.neklanjase.nikom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI