Bolton: SAD će “osigurati da Maduru ponestane načina da se financijski održi”

John Bolton
25 komentara

Viši dužnosnik Trumpove administracije igrao je vodeću ulogu u američkoj politici prema Venezueli, pozivajući venecuelansku vojsku da pređe na drugu stranu i pridruži se samoproglašenom ‘predsjedniku’ Juanu Guaidu u njegovom pokušaju puča, naglašavajući da SAD neće skinuti vojnu opciju sa stola.

Venezuela je sada ‘odmetnuta država’ zajedno s Iranom, Sjevernom Korejom i Sirijom, a SAD će učiniti sve što je potrebno kako bi “osigurale da [predsjedniku Nicolasu] Maduru ponestane načina da se financijski održi”, rekao je John  Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Govoreći u Limi na konferenciji o krizi u Venezueli, Bolton je rekao da su nove sankcije venecuelanskim državnim entitetima i pojedincima uvedene u ponedjeljak i time je poslan “izravan signal svima onima koji omogućuju [Nicolasu Maduru] diktaturu i potkopavaju demokratski izabranu nacionalnu skupštinu ili privremenog predsjednika Juana Guaida. ”

“Kritično, izvršna naredba također odobrava sankcije prema stranim osobama koje pružaju podršku, robu ili usluge bilo kojoj određenoj osobi, uključujući vladu Venezuele”, rekao je Bolton. “Ova brza izvršna naredba ovlašćuje američku vladu da identificira, cilja i uvede sankcije svakoj osobi koja i dalje pruža podršku nelegitimnom režimu Nicolasa Madura”, dodao je.

Bolton je također napao zemlje koje su izrazile podršku Venezueli, uključujući Kubu, Rusiju, Kinu i Iran, optužujući ih da podržavaju “zločine brutalnog diktatora”.

“I Rusiji i Kini kažemo da je vaša podrška Madurovom režimu nepodnošljiva, posebno demokratskom režimu koji će zamijeniti Madura. Mi opet kažemo Rusiji … nemojte udvostručiti lošu okladu”, rekao je Bolton.

“U ovoj je hemisferi naš moralni imperativ braniti susjede od bilo kakve prijetnje, unutarnje ili vanjske, koja potkopava mir, sigurnost i prosperitet”, dodao je Bolton, ponavljajući ranije napomene koje je izrekao o tome da je Monroeova doktrina “živa i zdrava”.

‘Obnovljeno samopouzdanje’ u državnom udaru

Razgovarajući s Foxom u utorak ujutro, Bolton je rekao da će nove sankcije protiv Venezuele koje su najavljene ovaj tjedan ići “daleko više od svega što smo učinili prije”.

SAD i njihovi saveznici osjećaju “obnovljeni osjećaj povjerenja, obnovljenu odlučnost da ugledamo Madurov odlazi s vlasti. Mislim da se izolacija režima povećava. Mislim da narod Venezuele treba ovaj režim ukloniti, a legitimna vlada nacionalne skupštine će preuzeti vlast i održati nove izbore “, rekao je Bolton.

‘Samovoljni ekonomski terorizam’

Latinoamerička zemlja našla se u političkoj krizi od siječnja, kada se oporbeni političar kojeg podržava SAD, Juan Guaido, proglasio “privremenim predsjednikom” i pozvao Venezuelu na smjenu Madura. Samo nekoliko tjedana ranije, nakon izbora prošle godine, Maduro je preuzeo drugi mandat.

Američki saveznici u početku su pružali potporu Guaidu, ali neki su od tada izrazili frustraciju zbog nedostatka napretka u njegovom preuzimanju vlasti.

U utorak se venecuelanski potpredsjednik međunarodne komunikacije William Castillo obrušio na Washington zbog najnovijih sankcija, nazivajući znak Trumpove administracije “gangsterizmom” i “međunarodnim razbojstvom”. Prije toga, venecuelanska vlada izdala je priopćenje, proglašavajući sankcije “još jednom ozbiljnom agresijom Trumpove administracije kroz proizvoljni ekonomski terorizam protiv venecuelanskog naroda”.

Američke sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
4 godine prije

Kaže jedna izreka dobro potkoženih kako je kriza šansa (što je pola istine jer je šansa samo njima, a nama gomila problema). Tako je i ova američka ekonomska agresija danas šansa za ostatak svijeta koji želi biti multipolaran. Američka politika je ista prema Rusiji, Iranu, Kini i Venezueli. Njeno zasad nenadmašno strateško oružje jest dolar i platni sistem. Iako su Rusi napravili svoj platni sistem, čak i EU nekakav svoj prema Iranu, sve je to mrtvo slovo na papiru.. Nema sumnje da će Venezuela i Maduro kleknuti pred Amerikancima ne poduzmu li Rusija i Kina malo jače akcije od dosadašnjih. Pumpanje novca u propali sustav dalje nema smisla. Morat će ustanoviti zajedničku rusko-kinesku unutarnju politiku u Venezueli, napraviti nešto kao stečajnu upravu. Venezuela danas je spalionica ruskog i kineskog novca. Da je Maduro bio pametan, a socijalizam efikasan, onda bi danas svisoka gledao na sve prijetnje. Sve je imao na… Čitaj više »

Jole
4 godine prije

I onda ćemo ih konačno opljačkati jer nam je panika što već nismo – misli Bolton.

burt
4 godine prije

Venecuela, Iran, Sirija, Sjeverna Koreja, to su odmetnute države a daleko najgori je Iran koji je preko vjerske vladajuće strukture IRGC-a u Libanonu, Iraku, Siriji, Yemenu, Gazi uspostavio i naoružao vojno-terorističko-političke organizacije za ekspanziju Homeinijeve apokaliptičke ideologije i upravo rade na pravljenju atomskog oružja i ako atomsko oružje dođe u ruke IRGC vjerskih fanatika nikome nam nema spasa a kriminalac Maduro je manje važan i on se još na površini vode drži uz pomoć IRGC-a i Hezbollaha

Copper Kettle
4 godine prije

>Bolton: SAD će “osigurati da Maduru ponestane načina da se financijski održi”

Seronja

Mile
4 godine prije

Kaže lik koji je sa najvećim diktatorima i krvolocima što ih je čovječanstvo vidjelo na TI i njihov osobni prijatelj.

Max
4 godine prije

Venezuela nije sama i ima potporu drugih država. Da su mogli već bi nešto napravili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI