fbpx

Bolton: SAD će “osigurati da Maduru ponestane načina da se financijski održi”

John Bolton

Viši dužnosnik Trumpove administracije igrao je vodeću ulogu u američkoj politici prema Venezueli, pozivajući venecuelansku vojsku da pređe na drugu stranu i pridruži se samoproglašenom ‘predsjedniku’ Juanu Guaidu u njegovom pokušaju puča, naglašavajući da SAD neće skinuti vojnu opciju sa stola.

Venezuela je sada ‘odmetnuta država’ zajedno s Iranom, Sjevernom Korejom i Sirijom, a SAD će učiniti sve što je potrebno kako bi “osigurale da [predsjedniku Nicolasu] Maduru ponestane načina da se financijski održi”, rekao je John  Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Govoreći u Limi na konferenciji o krizi u Venezueli, Bolton je rekao da su nove sankcije venecuelanskim državnim entitetima i pojedincima uvedene u ponedjeljak i time je poslan “izravan signal svima onima koji omogućuju [Nicolasu Maduru] diktaturu i potkopavaju demokratski izabranu nacionalnu skupštinu ili privremenog predsjednika Juana Guaida. ”

“Kritično, izvršna naredba također odobrava sankcije prema stranim osobama koje pružaju podršku, robu ili usluge bilo kojoj određenoj osobi, uključujući vladu Venezuele”, rekao je Bolton. “Ova brza izvršna naredba ovlašćuje američku vladu da identificira, cilja i uvede sankcije svakoj osobi koja i dalje pruža podršku nelegitimnom režimu Nicolasa Madura”, dodao je.

Bolton je također napao zemlje koje su izrazile podršku Venezueli, uključujući Kubu, Rusiju, Kinu i Iran, optužujući ih da podržavaju “zločine brutalnog diktatora”.

“I Rusiji i Kini kažemo da je vaša podrška Madurovom režimu nepodnošljiva, posebno demokratskom režimu koji će zamijeniti Madura. Mi opet kažemo Rusiji … nemojte udvostručiti lošu okladu”, rekao je Bolton.

“U ovoj je hemisferi naš moralni imperativ braniti susjede od bilo kakve prijetnje, unutarnje ili vanjske, koja potkopava mir, sigurnost i prosperitet”, dodao je Bolton, ponavljajući ranije napomene koje je izrekao o tome da je Monroeova doktrina “živa i zdrava”.

‘Obnovljeno samopouzdanje’ u državnom udaru

Razgovarajući s Foxom u utorak ujutro, Bolton je rekao da će nove sankcije protiv Venezuele koje su najavljene ovaj tjedan ići “daleko više od svega što smo učinili prije”.

SAD i njihovi saveznici osjećaju “obnovljeni osjećaj povjerenja, obnovljenu odlučnost da ugledamo Madurov odlazi s vlasti. Mislim da se izolacija režima povećava. Mislim da narod Venezuele treba ovaj režim ukloniti, a legitimna vlada nacionalne skupštine će preuzeti vlast i održati nove izbore “, rekao je Bolton.

‘Samovoljni ekonomski terorizam’

Latinoamerička zemlja našla se u političkoj krizi od siječnja, kada se oporbeni političar kojeg podržava SAD, Juan Guaido, proglasio “privremenim predsjednikom” i pozvao Venezuelu na smjenu Madura. Samo nekoliko tjedana ranije, nakon izbora prošle godine, Maduro je preuzeo drugi mandat.

Američki saveznici u početku su pružali potporu Guaidu, ali neki su od tada izrazili frustraciju zbog nedostatka napretka u njegovom preuzimanju vlasti.

U utorak se venecuelanski potpredsjednik međunarodne komunikacije William Castillo obrušio na Washington zbog najnovijih sankcija, nazivajući znak Trumpove administracije “gangsterizmom” i “međunarodnim razbojstvom”. Prije toga, venecuelanska vlada izdala je priopćenje, proglašavajući sankcije “još jednom ozbiljnom agresijom Trumpove administracije kroz proizvoljni ekonomski terorizam protiv venecuelanskog naroda”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kaže jedna izreka dobro potkoženih kako je kriza šansa (što je pola istine jer je šansa samo njima, a nama gomila problema). Tako je i ova američka ekonomska agresija danas šansa za ostatak svijeta koji želi biti multipolaran.
Američka politika je ista prema Rusiji, Iranu, Kini i Venezueli. Njeno zasad nenadmašno strateško oružje jest dolar i platni sistem. Iako su Rusi napravili svoj platni sistem, čak i EU nekakav svoj prema Iranu, sve je to mrtvo slovo na papiru..
Nema sumnje da će Venezuela i Maduro kleknuti pred Amerikancima ne poduzmu li Rusija i Kina malo jače akcije od dosadašnjih. Pumpanje novca u propali sustav dalje nema smisla. Morat će ustanoviti zajedničku rusko-kinesku unutarnju politiku u Venezueli, napraviti nešto kao stečajnu upravu. Venezuela danas je spalionica ruskog i kineskog novca.
Da je Maduro bio pametan, a socijalizam efikasan, onda bi danas svisoka gledao na sve prijetnje. Sve je imao na raspolaganju, i kapital i naftu, mogao je i morao proizvoditi sve, od igle do lokomotive. Umjesto toga je svaku proizvodnju u Venezueli napravio neprofitabilnom, a naftnu industriju srozao na razinu manufakture koja nije u stanju ni izvaditi, kamo li preraditi naftu. Američke sankcije su za takav razvoj događaja malo krive.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Ma ja mislin kako je problem u Venezuelancima, a ne Maduru . . . ali mi nismo imali sve . . . i prirodne i društvene resurse . . . i socijalizam koji je bija bolji od ostalih i priliku da ti socijalizam zamjenimo sa nečim puno boljim kako god da se to zvalo . . . ali . . . nije nas niko upropastija nego mi sami . . . i današnji globalni problem je šta većina svita pa i sama Amerika približavaju se siromaštvu Venezuele, umisto da je obrnuto . . . pogledaj Italiju i di je ona bila prij 25 – 35 godin u odnosu na Hrvatsku i di je Italija danas . . . nije se Hrvatska približila Italiji nego je Italija došla bliže Hrvatskoj.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Moreno

Imamo mi odličnih primjera gdje su nas druge zemlje pretekle. Sjećam se Mađarske, Poljske i Čehoslovačke.

Uzmimo Mađarsku. Išao sam s roditeljima na odmor u Harkanj. Divno malo mjesto, ali tada prepuno sovjetskih vojnika. Ljudi su bili vrlo ponizni i vrijedni. Cijeli grad je bio pun cvijeća. U banji smo jeli one pituljice s vrhnjem.

Uvijek smo se vraćali kod istih osoba, koje su nam iznajmljivali sobe. Postali smo prijatelji, iako smo pričali više rukama nego glasnim žicama.

Za naše žvakaće gume i vegetu, mogli su provesti cijeli odmor. Sve je bilo tako jeftino.

Kada su se ostamostalili, sve je krenulo prema gore. Umalo su ih slomili, međutim imaju sreće pa im se pojavio Orban. Da nije bilo tako, ektremisti bi odradili posao kao oni ukrajinski.

Hrvatska ima problem s desnim i lijevim ektremistima kojima je mozak ispran. I jedni drugi imaju sluganski mentalni sklop. Naučili su služiti i biti tlačeni. Vole mrvice s poda, više nego rođenu majku.

Sve zemlje bivše Jugoslavije trebaju izroditi novi profil političara koji su ponosni na svoju kuću i koji će raditi za svoju kuću. Manekene i poliglote treba poslati gdje im je mjesto – na modnu pistu ili u prevoditeljska poduzeća.

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  PPP

PPP , gdje ti vidis lijeve u Hrv. ja u Hrvatskoj vidim samo desne i usrance 🙂 , koji ‘oce da kazu mi smo socijalisti.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  milan

milan
Slabo vidiš. U Hrvatskoj gotovo da i nema desničara, sve ljevičar do ljevičara. Preuzeli su medije, Vladu i glavni su kočničari u državi.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@SOA :
School of America :

Školo od Amerike,
ajde peći paprike,
malo luka,maslinovog ulja
i gradele od Adele !

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpy,
SoA odsjeda samo u hotelima sa pedeset zvjezdica i za ručak pojede pedeset ćevapa prelivenih javorovim sirupom.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA@ istina ovo za ljevičare. i ne samo u HR, nego je to globalno.
Plenki (HDZ – pučani – desno) u Briselu koalirao sa socijaldemokratama i liberalima.
Da je korak ljevlje, dao bi misliti i Marxu.

Jedno pitanje za one koji vele da desnica aka nacionalisti aka fašisti vladaju.
U koju ladicu bi stavili neocone?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Naravno, protiv sam državnog vlasništva nad sredstvima za proizvodnju (ne i nad strateškim poduzećima), državne kontrole cijena, državne protekcije, zacementiranog članstva u upravljačkim skupinama po nasljednoj liniji, državnog terora nad drugačijim mišljenjem. Ako je to proamerički, čestitam – otkrio si me:)

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

…..sine od alerika…tvoja utopija u ravni je sa utopijom komunizma kojeg je imao proleterijat u zori revolucije.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  igi

@igi :
Utopija ?
Mislim da SOA piše iz podmornice ?

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SOA@Kada netko krene sa etiketiranjem i velikim riječima koje ne razumiju, zgulila bih si kožu sa face. Venezuela = socijalizam=komunizam=diktatura=monstrumi? 70% venezuelanske ekonomije je u rukama oligarha-prvenstveno hrana – znaš, to ona o kojoj kmeče da je nema, više od 80% medija, koji konstantno (NEOMETANO) laju protiv legitimno izabranog predsjednika, je u rukama stranaca-američkih imperijalističkih pipaka. Madurova diktatura? Jest vala, svakom diktatoru se buntovnici i oni koji mu smještaju atentate i pljačkaju zemlju slobodno prešetavaju pred očima, organiziraju pučeve, javno i preko svih mogućih medija pokušavaju okrenuti državne strukture protiv istog, konstantno pokušavaju osakatiti energetsku infrastrukturu sabotažama .. i gle čuda, nitko ni metak da popije – dok je 2007 i 2014 godine od ruku Guaidoovih pristalica i ekipice kojoj je i sam pripadao (a čak i među njima je bio nonamer) – https://thegrayzone.com/2019/01/29/the-making-of-juan-guaido-how-the-us-regime-change-laboratory-created-venezuelas-coup-leader/ , Molotovljevim koktelima na živo SPALJENO na destke ljudi, a tog istog smrada, Guaidoa, venezuelanska nacionalna garda brani i štiti od pobješnjelih masa kada uopće pokuša kročiti nogom u favele da održi skup i govor. Socijalna politika prema narodu, kojeg je opismenila, nahranila i skućila ista ta “diktatura”, nema veze sa ekonomskim ustrojem države – jer ekonomski gledano, Venezuela NIJE socijalistička država, ali nije smjela imperijalističkim… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Alanis

Alanis
Vjerujem da ipak nisi oderala vlastiti kožu, ni kosu (to bi se valjda zvalo samoskalpiranje). Ne znam na što se referiraš iz mojeg komentara. Spomenuo sam tek socijalizam, a taj pojam vrlo dobro razumijem.
Samo za tebe dva c/p
1.Venezuela je 1948. prva uvela ravnopravnu podjelu dobiti između države i operativne kompanije koja eksploatira naftu i plin.
(to znači da strana kompanija ulaže sve, Venezuela ništa, a dobit dijele po pola plus koncesijska naknada Venezueli).
2.Prošle je godine (misli se na 2005.) Chavez proglasio nezakonitima 32 ugovora o eksploataciji nafte u toj zemlji, istovremeno tražeći njihove promjene. U PDVSA kažu kako su prijašnji ugovori o eksploataciji nafte zapravo bili prikriveni pokušaji da se privatizira cijela naftna industrija te zemlje.
Međutim, neke naftne kompanije odbile su potpisati nove ugovore, tvrdeći kako su već uložile milijune u operacije u Venezueli, a sada se boje kako bi mogle izgubiti uloženi novac. Venezuela je trenutno 5. svjetski izvoznik sirove nafte.

Znaš li koliko Venezuela danas izvozi nafte?
Sreća je Venezuelancima što ima nafte uokolo, inače bi je dosad već rasturili i Kina, i Rusija, i SAD.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

I onda ćemo ih konačno opljačkati jer nam je panika što već nismo – misli Bolton.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Jole

Imperijalnu brkatu karikaturu
uHićiti ili uGuaiditi (ignorirati) !
Odakle mu ovlasti da se hitleriše ?

burt
Gost
burt
1 godina prije

Venecuela, Iran, Sirija, Sjeverna Koreja, to su odmetnute države a daleko najgori je Iran koji je preko vjerske vladajuće strukture IRGC-a u Libanonu, Iraku, Siriji, Yemenu, Gazi uspostavio i naoružao vojno-terorističko-političke organizacije za ekspanziju Homeinijeve apokaliptičke ideologije i upravo rade na pravljenju atomskog oružja i ako atomsko oružje dođe u ruke IRGC vjerskih fanatika nikome nam nema spasa a kriminalac Maduro je manje važan i on se još na površini vode drži uz pomoć IRGC-a i Hezbollaha

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  burt

Burt,
Imaš pravo.Hezbollah je prošli mjesec ,u Karakasu otvorio trgovinu mješovite robe i Hezbo-cafe bar a iranci za koji dan otvaraju svoj treći kineski dućan ,isto u Karakasu.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

@ jezevakucica
Za trgovinu znam, ali jeli cafe Hezbo ili Lezbo?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  nessy

nessy,
Da ti pravo kažem nisam više siguran jel’H ili L,išlo mi je sunce u oči.

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije
Reply to  burt

Burt IRGC tuca I rastura Anglo kriminalce ono prc prc na tenane bude i u prkno skoro

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  burt

@ burt
Da, istina je. Svaku subotu navecer imate zabavnu emisiju, talk show, na drzavnoj televiziji u Karakasu. Izmjenjuju se Hezbollah i IRCG. Hezbollah obicno ima ples sa AK-47, a IRCG pantomimu sa raketnim bacacima. Finale emisije je, kad se pojavi Maduro, pa kao Chaplin, u “veliki Diktator”, udari balon-planetu straznjicom, a ona eksplodira. Red pjesme, red razgovora, veselje za sve od 7 do 77. Eto kako funkcionira propaganda tih odmetnutih drzava, pa tko ih ne bi volio.

markoo
Gost
markoo
1 godina prije
Reply to  burt

sram te bilo ,nisi spomenija Libiju,kako zivi narod sada poslije Nato bombi, kolko je godina proslo ?????

Copper Kettle
Gost
Copper Kettle
1 godina prije

>Bolton: SAD će “osigurati da Maduru ponestane načina da se financijski održi”

Seronja

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

Kaže lik koji je sa najvećim diktatorima i krvolocima što ih je čovječanstvo vidjelo na TI i njihov osobni prijatelj.

Max
Member
Max
1 godina prije

Venezuela nije sama i ima potporu drugih država. Da su mogli već bi nešto napravili.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik