fbpx

Brexit i Škotska – Tmurni oblaci „balkanizacije“ Ujedinjenog Kraljevstva

Brexit Belfast

Jedna od mnogih nuspojava Brexita, kada i ako ga bude, mogla bi biti kraj Ujedinjenog Kraljevstva kojeg će potaknuti odcjepljenje Škotske. Podsjetimo, ova je regija na referendumu 2016. o izlasku iz Europske unije glasala da 62 posto da ostane unutar EU, čime se oštro suprotstavila glasanju Engleske. Čak su Sjeverna Irska i grad London glasovali za ostanak, ali iz različitih razloga, zbog čega je malo vjerojatno da bi to moglo dovesti do njihove secesije.

U stvari, slučaj Belfasta bi bio potpuno drugačiji i bilo koji pomak u tom smjeru bi ponovo pritisnuo okidač građanskog rata između katolika i protestanata, što bi dovelo do raskida sporazuma „Good Friday“.

S druge strane, što se tiče Londona razlozi su  mnogo praktičniji i vrlo malo narodne podrške čine put ka neovisnosti gotovo nepraktičnim, iako se u stvarnosti društveni sastav i politička vizija glavnog grada sve više razlikuje od ostatka zemlje i London je zapravo već sasvim drugačiji od Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotska se već pokušala odvojiti 2014. godine, kada je 55 posto birača odbilo referendum kojeg je promovirala Škotska nacionalna stranka, koja imaju apsolutnu većinu mjesta u regionalnom parlamentu. Brexit je, međutim, zasigurno pomogao da se karte ponovo izmiješaju i doveo je do novog poremećaja u krugovima Edinburga. Regija je i dalje pod strogim nadzorom Škotske nacionalne stranke, ideološki nacionalne lijeve stranke koja se zalaže za odcjepljenje i predstavlja većinu birača Škotske koji žele ostati dio takozvane „europske obitelji“ iz čisto pragmatičnih razloga.

Izgledi za Brexit su i dalje neizvjesni, iako je već prekinuo mnoge veze s Bruxellesom, što je postalo konkretnije pod premijerom Borisom Johnsonom.

Upravo on on bi mogao predstavljati odlučujući pritisak da se Škoti vrate na birališta i da ih se još jednom pita u kojem smjeru žele krenuti. Međutim, postoji mala prepreka koja koči ovaj scenarij.

Referendum  2014. godine je organiziran uz pristanak Londona, što je neophodan kriterij da bi rezultat bio prihvaćen na „nacionalnoj“ razini, nazovimo je tako, iako se svaka od nacija Ujedinjenog Kraljevstva posebnom, jedinstvenom i nedjeljivom.

Boris Johnson je već najavio da će se, ako bude potvrđen na izborima 12. Prosinca, što se prema anketama čini vjerojatan ishod, suprotstaviti drugom referendumu u Škotskoj. Premijer je podsjetio na obećanje koje je biračima dao 2014. godine i da se referendum još dugo neće ponoviti. Pobjeda Johnsona bi, dakle, zatvorila vrata za budući sporazumni razvoj događaja oko mogućeg odcjepljenja Škotske.

Stav Borisa Johnsona, koji će po svemu sudeći biti ponovno izabran, vjerojatno će se sukobiti s onim od strane Nicole Sturgeon, čelnice Škotske nacionalne stranke, koji je rekla da će pobjeda njegove stranke na regionalnim izborima 2021. godine biti dovoljan dokaz da Škoti žele održavanje drugog referenduma.

Borba na vrhu, čak i ako se radi samo o hipotezi, mogla bi dovesti do katalonskog scenarija ida se održi referendum kojeg London neće priznati, ali i do sudara između dviju glavnih državnih sila s neizvjesnim ishodom.

Nadalje, prema nekim anketama, škotsko biračko tijelo je gotovo podjednako podijeljeno između onih koji podržavaju ostanak u zajedničkoj državi s Londonom i onih koji žele odcjepljenje, uz blagu prednost od oko 1 do 2 posto prve opcije.

Međutim, prema drugima je podrška zajedničkom životu Škota s ostalima u Ujedinjenom Kraljevstvu puno oštrija. Složena politička dinamika Ujedinjenog Kraljevstva u svakom slučaju može lako iskriviti svaki scenarij. Vjerojatna pobjeda konzervativaca će s jednakom vjerojatnošću dovesti do krize s Londonom, dok bi se u slučaju pobjede laburista Jeremya Corbyna mogao otvoriti prostor za širi dijalog.

Jeremy Corbyn je u slučaju pobjede prvo isključio da bi se referendum o neovisnosti Škotske mogao održati tijekom pet godina njegova mandata, ali je onda promijenio mišljenje i isključio je tu mogućnost samo u prve dvije godine njegova hipotetskog mandata.

Između ostalog i zbog „škotskog pitanja“, Brexit i dalje unosi razdor politiku Ujedinjenog Kraljevstva, a dugoročno može izazvati posebno štetne posljedice čak i za sam opstanak „britanske nacije“, pod pretpostavkom da takvo što uopće postoji.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Da nisi panglu, onda bi znao da UK nije federacija kao nekada SFRJ. S autonomnom vladom, koja ne smije donositi ključne zakone suprotne središnjoj vlasti i ustavu UK, nikada nije definirana kao politički entitet i zove se “zemlja u sastavu Velike Britanije”. Zemlja nije država, već teritorij. Pa može biti i regija, dio Velike Britanije , kad nije ni republika, ni pokrajina niti išta u političkom smislu, da joj daš prefiks “autonomna” i ima posebna prava po Povelji UN-a. Zato je zovu regija ili dio.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Kakvog se ti unitarizma plašiš, samo slepac ne vidi šta se sprema u svim ex sfrj republikama! Za Slavoniju, dalmatinsku zagoru sam samo čuo da se prazni al za Vojvodinu i ostale delove Srbije znam da je po selima u proseku svaka druga kuća prazna (ispravi me neko sa još crnjom satistikom). Dakle nikakave unije sa postojećim stanovništvom nema, tu dolazi neko drugo “stanovništvo”

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Mlata

Naši kapitalisti dolaze na svoje. Kod nas već rade radnici iz Indije, Nepala, Pakistana itd. za plaće koje su nama male i iseljavamo se a za njih velike. Dakle neće biti jedinstva i mogućnosti štrajka kao legitimnog načina borbe za radnička prava. Jedini je za.eb što se doseljavaju mladi ljudi koji bi se u dogledno vrijeme mogli naseliti, kao i mi u Irsku i Njemačku. Seoba naroda. Nama slavenima je to u krvi. Več zamišljam spominjanje “stoljeća XXI” u Hrvatskoj Njemačkoj i Hrvatskoj Irskoj u XXV stoljeću. Ha ha ha.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Daj mi molim te kaži nešto o Ustavu UK. UK čine četiri konstitutivne države, Laki, ti nastavi dalje. BTW, Ustav UK !!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Otkada UK čine četiri konstitutivne države? Koliko vidim u Ustavu UK se spominju Regionalne vlade: Regional government
Main articles: Devolution in the UK, Subdivisions of England, Subdivisions of Scotland, Subdivisions of Wales, and Local government in Northern Ireland I da ne budem dosadan, ovdje staje priča. nema države Škotske, ni Engleske, ….Sjeverne Irske ili Welsa. Pa kao da je teško naći na netu Constitution of the United Kingdom. O Bože dragi, kao u 5. osnovne…….

Ad astra
Gost
Njonjo
Gost
Njonjo
1 godina prije

Super.
Sve sto se odcijepi ce njemacka I Hrvatska da asimiliraju.
Ucjepljivanje u nas prostor

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Na stranu definiciju Škotske, kad upadnem u ove trikove trolova, koji odmah temu skrenu u nebitno i da se bavimo s time je li “regija”, “dio” ili “bivše kraljevstvo”, koje to više nije, iako pomalo zlobno, više bih volio novi referendum po uzoru na “naše” i da prođe s 50,1% “za” odcjepljenje” nego išta. da mi malo s kauča gledamo kako je to kad se raspada “relativno” jaka država. VB jeste jaka, ali ni sjenka od prije 100 godina. Pa sad , neka oni malo budu kao rogovi u vreći…. Ako ustanu Irci, ali nemaju s čim, to bi tek bio dernek.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Ne fali joj ništa, dapače, nema evropljanina koji ne deli tvoje mišljenje al postoji jadac…Evropom ne upravljaju evropljani, e tu je jadac

GHOST
Gost
GHOST
1 godina prije

…a ja tebi plus – po prvi put.

He He
Gost
He He
1 godina prije

ako ovako nastave
klempavi princ neće imati što
nasljediti
osim validiranih migranata

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Sa referendumom o izlasku iz neke državne zajednice se ne može igrati svake 2-3 godine ili čak i godišnje!
To su preozbiljne i prevažne stvari.
Quebec je imao referendum o izlasku iz Kanada koji nije uspio ali kanadski ustav kaže de je ponovljeni referendum moguć tek za 10 godina.

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije
Reply to  čitalac

Ah ta zapada demokracija, sve mozete al samo kad nama pase. Ja sam bio demokrata I po za ove.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Da parafraziram :”Gde god je i jedan balkanac tu je balkan”, peku se čevapčići i ražnjići.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  neznanje

@neznanje

“Da parafraziram :’Gde god je i jedan balkanac tu je balkan’, peku se čevapčići i ražnjići.”

To je neka nova mudrost “iz kuhinje” patrijarha Irineja? 😊

cool
Gost
cool
1 godina prije

Odličan članak gdje je svima objasnio povijesni problem V. Britanije od početka. Ni približno iako čitljiv, nije počeo sigurno 2014 bez obzira što je to niz niza silnica iz prošlosti; bitno je- što to nitko do sad nije objavio bit od ne biti mada se za to znalo. ( opet kako tko?) Po mojoj procjeni – do raspada će sigurno doći za otprilike 10 god , do tog vremena, sigurno će se dogoditi i općenito dosta ekonomsko-političkih promjena koji će iz van direktno ili indirektno potaknuti unutarnje promjene. Budemo vidjeli?

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Brexit i Škotska – Prednosti „balkanizacije“ Ujedinjenog Kraljevstva i Propast Imperijalizacije zemalja Balkana i EuRopske unije…Amerikanizacija ,Britanizacija ,Europeizacija , novinarizacija Balkana kao okosnice i primjera tolerantnog i nadasve civiliziranog mjesta na planeti Zemlji …Između ostalog i zbog Balkana kao izvora pameti i mudrosti , jer Balkan i dalje unosi smisao u politiku Ujedinjenog Kraljevstva , a dugoročno može izazvati posebno pozitivne posljedice čak i za sam opstanak „britanske nacije“, pod pretpostavkom da takvo što uopće postoji……Slaven Bijelac Slobbodan Strijelac …..P.S Ja sam u poluvremenu izmedju ratova i drugih nedaca i nepogoda ,Balkanac sto se sporo krece i ceka raj , pod predpostavkom da takvo sto uopce postoji…..Sjedinjene Drzave Balkana

POVEZANE VIJESTI

Izbornik