Brexit je bio dokaz demokracije, ali oprez zbog zlih namjera „Atlantske federacije“

31 komentar

Dakle, “Brexit”, o čijoj je potrebi toliko govorio, se obistinio. Ali tko je zapravo govorio o potrebi? Tko je postao glavni dobitnik? U redu, točno je da smo svjedočili rijetkom primjeru kada su elite morale poštovati volju naroda i da je ovo znak da je moguće napustiti monstruma zvanog Europska unija, ali sada ovdje treba ukazati na nešto drugo, ne manje važno.

Što se tiče pobjednika, postoje dvije točke gledišta, a u korist svakog se može naći dovoljan broj argumenata „za“ i „protiv“. U prilog stavu da je Brexit korak koji će značajno oslabiti Britaniju je rečeno je puno. Ali što ako to nije sasvim istinito? Pogledajmo suprotno stajalište, prema kojem je Brexit prijeteći događaj koji nosi više negativnih scenarija, ne samo za njene geopolitičke rivale, već i za samu Veliku Britaniju.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nazvao je Brexit stvarnim krajem Britanskog carstva i on se slaže da će to dovesti do konačnog gubitka utjecaja Londona na svjetske procese. Tusk je to rekao tijekom govora na Europskom koledžu u Bruggeu. Prema Tusku, samo ujedinjena Europa se može suprotstaviti rastućem utjecaju Kine i učinkovito igrati globalnu ulogu. Prema riječima Tuska, „glavni geopolitički igrači će u budućnosti biti Kina, SAD i EU“.

“Već sam više puta čuo od pristaša Brexita da će izlazak iz EU Veliku Britaniju opet učiniti globalnom silom. Oni vjeruju da samo po sebi to zaista može biti sjajno, ali je u stvarnosti je sve upravo suprotno”, rekao je Donald Tusk.

Ovdje je već potrebno spomenuti ime osobe koja iznosi ovaj stav. Donald Tusk je Poljak i, kao što svaki moderni Poljak mora biti, vrlo ograničena osoba. Izjave takvih “proroka” bi se u pravilu trebale tumačiti na približno isti način kao i “analitika ukrajinskih stručnjaka”, dakle, upravo suprotno. Gore citirani ulomak sadrži upozoravajući izraz, jer ispada da Velika Britanija uopće neće napustiti EU kako bi uživala u bezbrižnoj slobodi. Naprotiv, to je uvjet za skok naprijed ka geopolitičkoj veličini, što je, kako se ispostavilo, postao glavni cilj Brexita.

Ovdje je vrijeme da se prisjetimo najočitijih stvari, uključujući i “stvarni kraj Britanskog carstva”, koji se navodno dogodio 1. veljače ove godine. Ispada zanimljivo i da je 31. siječnja Britansko carstvo, koje je formalno prestalo postojati, bilo zaista stvarno, a Brexit će samo, po drugi put, pokopati ovog mrtvaca.

Zapravo, čini se da je situacija upravo suprotna i 1. veljače 2020. postaje datum rođenja novog Britanskog carstva, ili još većeg geopolitičkog entiteta.

Stvar je u tome što je Velikoj Britaniji dobro poznato, budući da je to zemlja koja je među arhitektima novog poretka, da će se u vrlo bliskoj budućnosti svjetska politika odvijati pod znakom borbe između Sjedinjenih Država i Europske unije. Sankcije kojima Washington bespoštedno prijeti Europi kako bi je natjerao da odustane od ruskog plina su tek početak, ali su daleko od kraja.

Sama logika razvoja EU uspoređuje je s Amerikom koja ne treba ravnopravne partnere, već samo osvojene prostore za ekonomsku ekspanziju. Dakle, EU mora biti u situaciji u kojoj može prisiliti „partnere“ na američke uvjete. Prije svega, Francuskoj se to ne sviđa, dugogodišnjem protivniku SAD-a u Europi, zatim Njemačkoj, Italiji i nizu drugih zemalja koje u novonastalom sustavu „ravnoteža“ ozbiljnim saveznikom smatraju Rusiju.

Odgovor je očit. Britanci su vjerovali da su odabrali suverenitet, ali su stali na stranu njihove braće u atlantizmu, glavnog partnera u ekonomiji, kulturi, obran i na kraju jeziku. I što je najvažnije, Velika Britanija je de facto nadvladala ogromne zemlje poput Australije s Novim Zelandom i Kanadu. Teško je reći tko je utjecajniji u Ottawi, London ili Washington, ali to definitivno nije Bruxelles.

Snaga britansko-američke unije u posljednjih stotinu i više godina nije upitna. Obje države disciplinirano su stajale jedna uz drugu u velikim i malim ratovima, od Prvog svjetskog rata do Iraka i Afganistana, a Kanađani i Australci su sve posramljeno slijedili. Ova unija je puno izdržljivija od Europske unije, koja je „sašivena“ od jednog komada i Njemačkom koja se pojavljuje kao hegemon.

Novo Britansko carstvo je sposobno ugraditi ono čime već upravlja u zajednički prostor s Amerikom, a to su Kanada, Australija i Novi Zeland i tako će se lako riješiti problem povlačenja s europskog tržišta na kojem Engleska baš i nije „ukorijenjena“.

Britanski izvoz 2015. u milijunima funti
FOTO: Britanski izvoz 2015. u milijunima funti

Vrlo jasna slika, zar ne? Još 2015. godine Velika Britanija i nije bila baš europska zemlja u punom smislu te riječi.

Kroz XX stoljeće su se kolonije Velike Britanije kretale prema neovisnosti, a neke su se okrenule Sjedinjenim Državama. Ali ako imamo „Atlantsku federaciju“, onda će, na novoj razini, sve te suprotnosti nestati i rodit će se takvo mutirano geopolitičko čudovište kakvo svijet nikada nije vidio, čak ni u vrijeme procvata starog Britanskog carstva .

Očito je da će i ova „Atlantska federacija“, koja se u mnogim aspektima poklapa s Orwellovom „Oceanijom“, nastojati osvojiti i Europu, iako pomoću zaobilazne strategije, kroz utjecaj na Kinu gdje su čvrsto ukorijenjene probritanske elite u bivšim kolonijama u Šangaju i Hong Kongu.

Europa u ovoj situaciji postaje prisilni saveznik Rusije, ali ne samo ekonomski, nego čak i vojni. Ti bi bilo dobro, ali za Europu kasno.

S velikim stupnjem vjerojatnosti može se reći da je Brexit ujedno prijelaz Velike Britanije na naglašenu proameričku, atlantsku stranu, koja započinje eru geopolitičke oluje budućih desetljeća. Washington i London upravo završavaju posljednje pripreme za napad na ostatak svijeta. I London je spustio masku i slatke riječi “savjetnika” zamijenio retorikom ucjenjivača i agresora.

“Kabinet britanskog premijera Borisa Johnsona odlučio je ucjenjivati EU nakon Brexita”, naslovi su većine europskih medija. “Sile dobra”, kao i obično, ograničene su umirujućom glupošću Donalda Tuska, ne primjećujući nadolazeću prijetnju.

Isto tako, stranke i pokreti koji su pozdravili Brexit, kao dokaz da je moguće pokidati okove Europske unije, trebali bi prestati slaviti pobjedu Britanaca i obratiti pozornost na gore navedeno, jer „Atlantska federacija“ neće gubiti vrijeme. U to možete biti sigurni.

Brexit
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Češke
4 godine prije

Smiješno je kad netko pomisli da izlaskom iz EU-a Velika Britanija dobiva slobodu i čestita joj. Izlaskom iz EU bave se one britanske “elite” koje su je cijelo vrijeme mijenjale i mijenjale se na sliku liberalizma, dakle socijalnog kaosa. Velika Britanija je amortizirana u smislu upravljanja i dobro je, ali čestitati na “slobodi” šala je onih koji su izabrali pravo krilo iz dvije laži.
Ima li smisla čestitati zatvorenicima jer su ga napokon pustili iz samice?

Drazen
4 godine prije

EU je u osnovi dobra ideja, ali ćate u Briselu je zahvatilo megalomansko ludilo apsolutne kontrole, tako da se stvari otimaju kontroli. Danas je EU samo podrepaš i štitonoša Washingtona u njegovim ratnim pohodima, bori se za što veću integraciju i predaju kontrole Briselu, ignorišući volju pojedinih naroda, dok je vode neizabrani klauni poput Džankera i dokazani nesposobnjakovići ali zato nevjerovatno ambiciozni karijeristi poput von der Leyen.
Još samo da se stvori EU armija, pa će sve probleme u svijetu riješavati brutalnom silom.

PS: čitam redovno Logično zato što mi se čini ozbiljan medij, Ali počinju opasno da se množe tabloidski naslovi tipa “POD HITNO!!!!”, “UZBUNA!!!”, “OVO JE KRAJ!!!!”, “ATOMSKI S DESNA!!!”, “SPAŠAVAJ SE KO MOŽE!!”, “TRT-MRT-SMRT”

Ora
4 godine prije

Brexit je početak kraja EU.

Mario
4 godine prije

Prvo, GB je bila I ostala americki trojanski konj u Evropi, I oni su “izuzetan” narod kao I Amerikanci, anglosaksonci.
Drugo, Vas grafikon uporedjuje “babe I zabe” America ima 300.000.000 stanovnika a Feancuska I Njemacka zajedno 150.000.000 (da ne pricamo O bruto proizvodu) pa ipak zajedno imaju veci promet sa GB nego USA, ako dodamo ostale evropske zemlje promet sa USA je dva Tri puta manji.
Trece, Glavine EU berza akcija je u Londonu I sell se u Frankfurt.
Cetvrto, vecina predstanistava Anglosaksonskih firmi je bila u GB ili Svicarskoj, sada se moraju seliti negdje u EU.
itd…. mislim da se jos toga moze napisati.
Na kraju, sretan im put

Spacevoodoo
4 godine prije

Globalne elite, bolje reći globalna mafija ima rješenja za sve ishode sklapanja ili razvrgavanja bilo kakvih unija ili saveza među državama. To je moguće dok god vladaju globalnim financijama i dok budu u mogućnosti to nametnuti unijama, savezima ili državama. S velikim unijama, a jiš više s velikim federacijams globalnoj mafiji je lakše, ali ni sa državicama nije problem. To smo vidjeli i na primjeru bivše Jugoslavije, globalna mafija pjlačku i ovladavanje nije uspjela dobiti u cjelini, pa je bivšu državu rastavila na faktore i krenila u obradu jednu po jednu državicu, kad bi koja od tih drżavica zapela ta bi se podijelila i opet bi išlo dalje. Tako je sad i sa UK, ako Boris Johnson ili bilo koji drugi premijer UK pokaže određenu neposlušnost odmah sutra u medijima može čitati, slušati i gledati zahtjev Sjeverne Irske, Škotske, Velsa za izlazak iz UK. Globalna mafija drži novce i medije… Čitaj više »

Siniša
4 godine prije

Strašno koliko je zla na ovom svijetu,kako ovaj svijet opstaje….

Ive
4 godine prije

Sve, sve ali, Skotska kuca na vrata i zeli van iz UK, a priprema se da slijedi taj put i Sjeverna Irska i Wales, i Gibraltar, pa ce od Velike Britanije ostati mala i usamljena Engleska, a to onda nije respectabilna sila. Privilegovane engleske elite su kreirale potrebu naroda da se krene u Brexit, napravili su referendum i propaganda zasnovana na lazimima i prevari je dovele do nategnute vecine za Brexit. Engleske elite su zapocele sa USA djavlom tikve saditi, a tko sa djavlom tikve sadi o glavu mu se obije.

KUga
4 godine prije

Demokracija sto je to, dali se to jede, posto kila??? Ma o kojoj demokraciji se prica, ja u demokraciju ne vjerujem vise vjerujem u DEMOKARANCIJU, (slozenica od dvije rijeci DEMOS i KARATI) to vam je ono kada povlasteni karaju narod, ali ga prvo ubjede da je potrebno da ga bas ni karaju, a nakon sto se zadovolje ubjeduju taj isti narod da im je bilo jako ljepo dok su ih oni karali.
Dakle ja sam vise za nekog benevolentnog diktatora ili dikataturu koja nije lakoma i gramziva pa uzme sebi ali da i narodu.

shumadinac
4 godine prije

BRAVO BABIĆU!

FATIH
4 godine prije

PATOLOSKI PLJACKASI!

Zigi
4 godine prije

Čitajući članak na kraju se baš i ne razlikuju predviđanja spomenutog (modreni Poljak – ograničena osoba) Tuska i g.Babića, samo što je to poljak rekao u jednoj rečenici .

Milance iz Ceske
4 godine prije

Novináři Logicno atlantcka federacija nepostoji,postojala je samo antlaticko krilo globalista kóje se preselio už Engleske i Amerike do Kine Kao novog globalnog centra upravljanja.Engleskoj nikakav brexit nebude,to je jednom veliko kazaliste kóje se provodi za naivně dok se engleska otpisuje Kao faktor globalnog upravljanja kóje je imala..engleska je po tom mrtvá a mrtvaca slávě, značí ovcice sú toliko naivne da ničem nerazumė..nije globálna politika za svakoga..

Istinoljubac
4 godine prije

Tusk je poljak, koliko je Pupovac hrvat ! Čovjek je Kašubijanac (niti njemac, niti poljak).

Max
4 godine prije

Uvijek nešto novo smišljaju.

Annabella
4 godine prije

Bravo g. Babiću!
Posebno na zadnjoj zastrašujućoj (ali sigurno točnoj) rečenici da SAD i GB neće gubiti vrijeme. A EU se ponaša kao da ima sve vrijeme svijeta dok nezaustavljivo juri u propast.

Red Dog
4 godine prije

Britanije je izasla zato sto se je London City osecao ugrozenim. A City je finansijski centar sveta.
Nemci su hteli da ih podrede, ili bar da imaju uvida. Oni su mislili da ce Frankfurt da se podredi njima. Jer su oni City.
City ne zanima narocito realna ekonomnija. One se bave finansijama. Kladenjem, stvaranjem mehura, derivatama i te stvari

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI