Čelnik Pentagona “šokiran niskom borbenom spremnošću američke vojske”

James Mattis
24 komentara

Američki ministar obrane, umirovljeni general James Mattis, govoreći u raspravi pred Odborom za oružane snage u Zastupničkom domu američkog Kongresa je priznao “da je šokiran posljedicama rezanja proračuna za američku vojsku”.

“Četiri godine kasnije, nakon odlaska u mirovinu, vratio sam se u Pentagon i šokiran sam stanjem naše borbene spremnosti”, rekao je James Mattis.

Prema njegovim riječima, “nije neprijatelj bi taj koji je prouzročio veliku štetu američkoj vojsci, nego rezanje proračuna za obranu”.

Mattis je također rekao kako rješavanje problema “potrajati godinama, ali samo rastućim financiranjem i stabilnim proračunima”.

Mattis je zatražio od Kongresa dozvolu za zatvaranje “nepotrebnih” vojnih baza u Sjedinjenim Državama, a da se tako ušteđeni novac potroši na kupnju zrakoplova, helikoptera i nuklearnih podmornica. Radi se o najmanje 2 milijarde dolara, a zadnji put su SAD takvu odluku donijele 2005.

Prošlog mjeseca je priopćeno kako je nacrtu proračuna za sljedeću 2018. fiskalnu godinu Pentagonu ponuđeno 379 milijuna dolara više, kako bi Agencija za raketnu obranu imala više sredstava za svoje programe.

Posjetimo da je administracija u Washingtonu od Kongresa tražila da od sljedeće godine za američku vojsku poveća izdvajanja i da se Pentagonu 2018. dodijeli 639 milijardi dolara.

Američka vojskaborbena spremnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podrtavec
6 godine prije

Majke t, ga mile pa kaj nemate ionako najveći vojni buđet na planeti, nije još dovoljno- nema dosta za bombardiranje civila,ha???

jale
6 godine prije

A prije jedanaest godina imali su budžet od 1.500 mrd-a. Jadni ameri. Al će da bude otkaza, otpuštanja, skidanja sa državne sise. Zato su i doveli Krampa da zaore močvaru i podjeli otkaze. Imao je on onaj tv show gdje je dijelio otkaze. Nema on srca ni skrpula. Prava osoba za obaviti posao prinudnog tj. stečajnog direktora.

Antonio
6 godine prije

Ma sta glumi ovaj penzioner? Borbena spremnost americke vojske je bila takva i kad je on bio general. I on to dobro zna. samo sada hoce da izvuce vise novca. I to ne za da poboljsa borbenu spremnost. Ta se spremnost ne moze pobolsati jer njegovi vojnici nikad ne brane svoju zemju, nego napadaju neku zemju za koju nisu ni culi ranije.
A i sastav ludstva armije je sve losiii. Njih snazne prave rakete, nosace aviona… i snazni su nad slabima. Kad treba da udari vojnik na vojnika i njemu je jasno koliko je sati.

Kovut
6 godine prije

Nemojte vjerovati ništa Pentagonu. Lažu, to im je u DNA.

tuf
6 godine prije

Sto se cudi kada su mu vojnici nadrogirani, lijeni i pretili. A to su potvrdili nasi iz HV-a koji su imali “cast” s njima suradjivati.
Nove milijarde dolara sigurno to nece promjeniti – vjerojatno ce postupno vojnike zamijeniti robotima & dronovima.

fenix
6 godine prije

Pa majkumu Rusi sa oko 70 miliardi dolara godisnje cine “cuda” a Amerikanci sa preko 600 miliardi dolara godisnje nemogu da im pariraju pa koliko vam treba da bi drzali borbenu gotovost(zapravo se borbena sposobnost ogleda u zdravom stanju nacije bar ja mislim) pa zamisli da Rusi imaju toliki budzet.

Jirźi
6 godine prije

Laže !

Miki
6 godine prije

Još bi se više uštedelo kad bi zatvorili offshore baze po svetu.

žrec
6 godine prije

Zato jer je u proteklih nekoliko godina najvažnije bilo broj pripadnika LGBT populacije među vojnicima i časnicima, ima li ove i one diskriminacije i tako dalje….

Nightwatch
6 godine prije

Pa kolko vi proracuna mozete progutat… Mi na brodu bi rekli “Like no tomorrow”…

davor
6 godine prije

Obavezno pogledati tragikomediju Pentagon wars s kraja osamdesetih koja zaista vrhunski opisuje svu zavrzlamu oko američkog vojnog proračuna

Ante
6 godine prije

Koliko sam ja čitao u američkim novinama vojska se odavno žalila da nemaju novca za dijelove. Pa na primjer rashoduju jedan helikopter da bi sa tim dijelovima popravili druga dva. Još uvijek koriste avione iz vijetnamskog rata što mi je bilo jako jako čudno kada se zna koliki im je proračun. Dok su za novi F35 potrošili milijarde dolara. Nije da tu sada slavim što nemaju novca i što im se to sve događa. Ali bar bar po meni mislim da bi njihova vojska trebala skresati apetite bogataša koji se bogate na vojsci.

Guest
6 godine prije

Pogledah nedavno film War Machine, bas fino objasnjeno “stanje” US vojske

Zvrk
6 godine prije

On je stara garda, mentalno je stao negdje u šezdesetim.

Jupiter
6 godine prije

Čovek je u pravu! U zadnje vreme izbegavaju da sa čizmom uđu na tlo iole ozbiljnije države.Očigledno imaju strah od neopravdano velikih gubitaka u ljudstvu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI