“Da, uspjeli smo!” Naslovnice novina slave izlazak Velike Britanije u stilu plakata

Big Ben - vatromet
17 komentara

Britanija će uskoro započeti Brexit i napustiti Europsku uniju, ulazeći u 11-mjesečni prijelazni period prepun spornih pregovora uoči roka od 31. prosinca, za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Bruxellesom.

Izlazak Britanije iz Europske unije u petak, 31. siječnja u 23:00 GMT, pojavljuje se na većini naslovnica zemlje jutros, dok novine obilježava širok raspon osjećaja o ovom povijesnom trenutku, u rasponu od „dočekivanja zore novog doba ” do nesreće i strepnje onih koji su glasali za ostanak u bloku.

“Nova zora za Britaniju” objavio je Daily Mail, a naslov je ispisan preko čitave naslovnice, nasuprot impozantnoj slici bijelih litica Dovera, koji simbolično razdvajaju Veliku Britaniju od europskog kontinenta.

U časopisu se kaže kako će Velika Britanija ostati „prijatelj Europe, ali je još jednom slobodna i neovisna“.

Manje optimistični osvrt o istoj temi nudi The Guardian, jer se na naslovnoj slici nalazi pijesak ispred litica, uz naslov: „Mali otok“.

O Brexitu dalje govore kao o “najvećoj kocki u generaciji”.

Daily Express, koji se dugo borio za izlazak Velike Britanije iz EU, postavio je naslov “Mi smo uspjeli!”, a na naslovnici je obris Velike Britanije, popločan prethodnim izdanjima, usredotočenima na Brexit.

Novine govore i o Borisu Johnsonu, i o tome kako će premijer “najaviti novo razdoblje obnove i promjena”.

Za I, Brexit se doživljava se kao “skok Britanije u nepoznato”, kao što je to bio slučaj s noćnom slikom Europe na naslovnoj stranici.

Novine pišu da pitanja koja se tiču diplomatske i trgovinske budućnosti Velike Britanije ostaju “neriješena”, jer je Banka Engleske presjekla prognozu rasta britanskog gospodarstva.

The Sun je postavio sliku Big Bena na naslovnoj stranici s naslovom „Naše je vrijeme došlo“.

“Trideset godina otpora jezivoj opasnosti europske države”, pišu novine, završit će se kad Big Ben otkuca u 23:00 i pozdravi “rođenje nove Britanije”.

Publikacija dodaje da se britanski “kurs mijenja zauvijek”, “i na bolje”.

Times se odlučio usredotočiti na jedno od neposrednih pitanja poslije Brexita: postizanje trgovinskog sporazuma s Europskom unijom. Njihov naslov kaže da “premijer želi trgovinski ugovor u kanadskom stilu s Bruxellesom”.

Publikacija piše da će premijer tražiti novi trgovinski sporazum između Velike Britanije i EU sličan onom koji je dogovoren između EU i Kanade, ali navodi da su tri čelnika EU otkrila da taj blok neće ići dalje ako Ujedinjeno Kraljevstvo ne potpiše prema pravilima EU.

Daily Telegraph je na naslovnici objavio ogromnu sliku premijera Borisa Johnsona, a naslov glasi: “Ovo nije kraj, već početak”.

Novine također nude dodatak o Brexitu od osam stranica i veliki intervju s Borisom Johnsonom, koji će, piše publikacija, u svom govoru “pozdraviti zoru nove ere”, počevši sa smanjenjem poreza kako bi radnici osjetili “neposredni odskok od Brexita”.

Ujedno se navodi da je američki državni tajnik Mike Pompeo rekao da se u budućnosti može predvidjeti prekoatlantski trgovinski sporazum “zlatnog standarda”.

Financial Times sažima općenito pomiješana stajališta, budući da njihov naslov glasi: “Britanija izlazi iz EU s mješavinom optimizma i žaljenja”.

Nadalje tvrdi kako će se zagovaratelji Brexita radovati u središnjem Londonu, a da će drugi biti u “dubokoj tuzi”.

Boris Johnson, piše publikacija, usredotočit će se na regije s glasačkim listićima, poput Sunderlanda, gdje će kasnije održati sastanak vlade.

Sjeverno od granice, u Škotskoj, naslov Škota kaže “Doviđenja, ne zbogom”, dok National piše “Ostavite svjetlo za Škotsku”, a Herald kaže “Zdravo, zbogom”.

Nakon 47 godina u Europskoj uniji, Britanija napokon napušta blok nakon dugotrajne sage o Brexitu koja je uslijedila nakon referenduma o EU 23. lipnja 2016. godine.

Tada je većina onih koji su glasali odlučila napustiti Europsku uniju, s 51,9 posto glasova, nasuprot 48,1 posto glasova.

Brexit
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbb
4 godine prije

Malo nas je, al smo….

Ive
4 godine prije

U potpunosti se slazem sa: OVO NIJE KRAJ, OVO JE POCETAK NESTANKA UNITED KINGDOM ili BALKANIZACIJE UK., mozda je to u svemu i bio cilj Engleske.
Na vrata za izlaz kuca Skotska, a slijede ju Wales i North Ireland.

Dopizdilomi
4 godine prije

Nigdje ništa ne piše ili sam preskočio, što kažu Škotska i Sjeverna Irska?

neznalica
4 godine prije

Veseli me da će biti bolje nama a za njih me baš briga. Bili su povlašteni. Svih su ucjenjivali. Gamad.

nessy
4 godine prije

“Gorde, bijele stijene, Albiona..”. Mislim da je najbolji komentar ovog novinara, koji je Brexit nazvao “najvećom kockom u generaciji”. Svi odrasli znaju kolika je mogucnost dobitka prilikom kockanja, pa tako i u ovom slucaju. Razumni ljudi se sa ovakvim stvarima ne kockaju, ipak se radi o buducnosti nacije. Koliko sam pratio pristalice Brexita iznose svoje podatke, (od kojih su mnogi dokazano lazni), protivnici iznose svoje, tako da je tesko ustanoviti tko je u pravu. Valjda je vlada dobro procijenila koristi i stete, jer ako je ovo cisto politicka odluka, onda i jest, nista drugo nego kockanje. A znamo kako kockanje najcesce zavrsi. Izadjes iz kockarnice, nosis gace na stapu, a ljubazni krupie ti dade 20e, za taxi.

Max
4 godine prije

Nit Znam zašto ušli niti zašto izlaze ali mislim da žele obnoviti Britansko carstvo ali nisu više ta vremena.-

Weteran
4 godine prije

Često se pitam: Dal smo mi pametniji od Engleza?
Di se mi guramo?

Lucija
4 godine prije

Hm…ja bome ne znam što to točno pravno- formalno znači…?

“…ulazeći u 11-mjesečni prijelazni period prepun spornih pregovora uoči roka od 31. prosinca, za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Bruxellesom.”
Znači, još vrijede stara pravila…dok se ne donesu nova.

luka radivojevic
4 godine prije

Zaista veliki dan za Veliku Britaniju. Brexit neće da reši sve probleme britanskih građana ali već se lakše diše. Autor ovog teksta kao i mnogi gosti su jevrofili pa su do zadnjeg pisali da Brexit neće da se dogodi ali davno je odlučeno i sva njihova propaganda bejaše uzalud. Jugoslovenima bi bilo pametnije da krenu istim putem za neki budući pohod na razrušeni Berlin ili Pariz, može i Brisel. Sada će Unionisti da ubrzaju uvlačenje ostatka jugoslovenskih zemalja u tu svoju veštačku tvorevinu ali dovoljan je jedan iz pobedničke trojke Amerika, Engleska i Rusija da pomete kulu vavilonsku od Strazbura tamo dole sve do Gibraltara. Svi jevrofili danas plaču jer im se kula vavilonska ruši pred očima kao kula od karata. Ovo je samo početak kraja EU. Ko je Brexitovac nikakvih problema nema, od davnijeh dana imam državljanstvo kao jugoslovenski visoki oficir u egzilu a i nevesta mi je čistokrvna… Čitaj više »

imalijosnade
4 godine prije

uostalom i sovjet union je ljudskiji i bolji bio od europa-union!!!! bravo englezi nek ste odjebli mason babilon union. brisel je americki projekt, stim so je najbalje odgovarao evropskom i svjetdkom Champignonu u izvozu ďeutschlandu. a ostal su stenjali i izvozili mladu radnu snagu, strucnjake i jeftine poluproizvode koje su yebivjetri dobili badava…fuj

Cicka
3 godine prije

Treba razlikovati Evropu od EU .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI