Erdogan upozorava SAD da ne ‘povrjeđuje’ svog saveznika – Tursku

Erdogan upozorava Trumpa - S-400
13 komentara

Američko ministarstvo obrane ranije je upozorilo Ankaru da će vojni odnos Turske i Sjedinjenih Država pretrpjeti ozbiljne posljedice ako Turska nabavi ruske sustave protuzračne obrane S-400.

Turski predsjednik Recep Erdogan izjavio je kako nije “racionalno” da SAD povrijedi Tursku sankcijama, ističući da bi njegova osobna veza s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom mogla prevladati potencijalne sankcije zbog kupovine ruskih sustava S-400, kao i kazne zbog Halkbank-ovih poslova u Iranu.

“Rekao sam, bez obzira koji paket … S-400 dobijemo, od vas možemo kupiti određenu količinu Patriotsa. Ali rekao sam da moramo vidjeti uvjete koji se barem podudaraju sa S-400”, rekao je Erdogan za Reuters.

“Po mom mišljenju, zemlja poput SAD-a više neće htjeti nauditi Turskoj, svom savezniku. Ovo nije racionalno ponašanje”, primijetio je.

Izjava dolazi nakon što je, 9. rujna, američki ministar financija Steven Mnuchin rekao kako Washington razmatra uvođenje sankcija Turskoj zbog kupnje ruskog sustava protuzračne obrane S-400.

Sjedinjene Države su više puta prosvjedovale zbog turske moguće kupovine S-400 rekavši da je oružni sustav nespojiv sa sigurnosnim standardima NATO-a i kako može ugroziti operacije novih lovaca, pete generacije, F-35.

Washington je u srpnju objavio svoju odluku o obustavljanju Turskog sudjelovanja u međunarodnom programu F-35 zbog kupovine S-400, dodajući kako će, do kraja ožujka 2020. godine, ta zemlja biti potpuno uklonjena iz projekta.

Krajem kolovoza, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da njegova vlada i Moskva vode pregovore koji se odnose na potencijalnu kupovinu ruskih lovaca Su-57.

Američke sankcijeS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Radi se osjećajima ljubavi medju ”državnicima”?
Krasi ih neopisiva ljubav prema novcu i vlasti ?

Stjepan
4 godine prije

Zna Erdogan što govori i daje dobar savjet “saveznicima” … Izgleda Trummpić po malo shvaća da nasilje nije cilj nego sredstvo kojeg će se morati isto tako odreći u svijetskoj politici !!
Europo dolazi zima, mogla bi biti duga i hladna … ako jaki vazali ne shvate tko je glavni igrač !?
🤔🤔

Miro
4 godine prije

Sad kad Erdo ne lize vise cizme zlim Amerikancima nego Kinezima i Rusima, za vecinu ovde postat ce legenda i slicno. A sve sto je “dobro” ucinio Siriji bit ce zaboravljeno. Necu da napisem sto si mislim o njemu jer ce me brisati

Brainstorm
4 godine prije

ovaj put tekst je u redu.
je li to zato sto nermin petkom ne pije alkohol?

Autocenzura
4 godine prije

Bolesnik s Bospora je u samo 5 godina od moderne i sekularne Ataturkove Turske stvorio kalifat.Amerika i EU bi takve drzave i pripadajuce im narode koji biraju takve tirane i egomanijake trebala izolirati poput smrtonosnog virusa i vratiti ih u kameno doba gdje realno i pripadaju.

Max
4 godine prije

nato u treba turska vojska i zato neće biti sankcija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI