EU rusku kopiju američkog zakona nazvao “prijetnjom slobodi govora u Rusiji”

Rusija - Europa - izvoz - uvoz
18 komentara

Službeni predstavnik Europske unije za vanjske poslove je objavio priopćenje u kojemu ruski zakon o stranim medijima opisao kao “prijetnju slobodi tiska”.

“Zakon o stranim agentima se protivi obvezama Rusije na području ljudskih prava”, stoji u priopćenju. Također  se napominje da zakon predstavlja “dodatnu prijetnju” za slobodne medije.

U subotu je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon o statusu inozemnih agenta za medije koje financiraju strane vlade. Zakon se posebno odnosi na medije Glas Amerike, Radio Slobodna Europa, Deutsche Welle i CNN. Ruski je zakon zapravo kopija ranije usvojenog američkog zakona, koji nalaže da se kao inozemni agenti registriraju televizija RT America, a isti status ima i internetski portal Sputnik.

Što je učinila Rusija? Ništa. Uzela gotovo u cijelosti novi američki zakon, prevela ga na ruski, dala na glasanje u Državnu Dumu, gdje je i usvojen, a onda ga je potpisao predsjednik.

Reakcija Europske unije i paralelni svemir smušenih eurobirokrata je neobjašnjiv. Podsjetimo da je ranije Europskom parlamentu izglasana rezolucija koja analizira dva glavna neprijatelja s kojima se suočavaju države članice EU i u kojoj se donose upozorenja te zaključci kako se boriti protiv tih opasnosti. U izvješću koje je prethodilo rezoluciji navedeno je da su te dvije opasnosti – Rusija i takozvana “Islamska država”.

Prije nego će osuditi Moskvu, što nije učinjeno u slučaju istovjetnog američkog zakona, Bruxelles je odlučio da će godišnje trošiti više od milijun eura za rad Operativne radne skupine za strateške komunikacije, kojoj je zadaća “suzbijati ruske dezinformacije i otkrivati lažne vijesti”, piše The Guardian, koji dodaje kako je ovo po prvi put da će antipropagandni odjel dobiti novac iz proračuna EU i neće se oslanjati isključivo na donacije zemalja članica Europske Unije.

Europska unija povećava ubrzava kampanju u borbi protiv “ruskih dezinformacija i lažnih vijesti “. U tu svrhu Bruxelles planira potrošiti više od milijun eura godišnje, piše The Guardian.

Prvi put od svog osnutka, radna grupa East Stratcom će dobiti novac iz proračuna EU i neće se oslanjati na donacije zemalja članica. Odjel će od 2018. do 2020. godine dobijati 1,1 milijun eura godišnje, rekao je izvor britanskog lista.

Informacije su se pojavile nakon upozorenja predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, prema kojem su stvarni problemi Europe su “kibernetički napadi, lažne vijesti i hibridni rat “.

Sada nije jasno je li hrvatski premijer Plenković, koji je dao istu izjavu, plagirao Tuska ili predsjednik Europskog vijeća Andreja Plenkovića.

“Moramo biti vrlo oprezni, budni i iskreni. Ako se želimo zaštititi, ako želimo pomoći našim partnerima, moramo jasno razumjeti prijetnju unutar EU”, za The Guardian je izjavio neimenovani dužnosnik nakon summita Istočnog partnerstva.

The Guardian javlja “kako je odluka Bruxellesa da izdvoji novac za antipropagandni odjel uslijedila nakon  rasta lažnih informacija iz Rusije o Španjolskoj i referendumu u Kataloniji”.

Nakon što je ova tema prošla, izvori EU su primijetili da su novi ciljevi dezinformacije zemlje Istočnog partnerstva. Kao primjer su eurobirokrati naveli medijska izvješća kako EU nameće ograničenja na proizvode iz Gruzije, iako je u stvarnosti zemlja izuzeta od plaćanja carina na sve proizvoda, osim češnjaka. Teme uvoznih kvota se nitko nije dotaknuo i koliko je tržište EU zaista “otvoreno” za Gruziju.

Operativna radna skupina za strateške komunikacije je osnovana 2015. godine kako bi se borila protiv “lažnih i obmanjujućih” vijesti o EU nakon “hibridne vojne kampanje Rusije u Ukrajini”. Pododjel u Bruxellesu ima 14 zaposlenika i sada će se kapaciteti antipropagande proširiti.

Političari i predstavnici društvenih skupina, odnosno nevladinih udruga,  dugo su tvrdili kako grupa nema sredstva za rješavanje problema. Prošle su godine čelnici EU odbili prijedlog Europskog parlamenta za povećanje proračuna odjela za 800 tisuća eura.

“Skupina trenutno izrađuje planove o tome kako potrošiti novčanu infuziju bez presedana. Planiraju pojačati praćenje ruskih medija i provjeravati informacije kako bi dobili detaljniju sliku o opsegu dezinformacija”, navodi The Guardian.

Andrej Plenković i hibridni rat protiv Hrvatske i EU

Državna DumaEast StratCom Task Force
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

Kao prvo i najvažnije s njima tj EU birokratima se ne valja raspravljati niti argumentirano uvjeravati jer istina njima nije za cilj već jedino vlastiti interes a oni ga ostvaruju ukoliko dođeš u situaciju da se braniš;već njih treba ignorirati i nastaviti svojim putem jer radi se o ljudima koji su u paklu obezbjedili najužarenije mjesto.

Rus
6 godine prije

Dovoljno je bilo samo naslov procitati.
Ovakve stvari ne bi ni trebale da nas iznenadjuju ali opet…
Kako to biva u zivotu, svi potezi koji se cine kroz zivot dodju na naplatu prije ili kasnije, dobri za dobro i losi za lose. Na zalost nama svima jer smo dio ove Evrope, morat cemo biti dio naplate svega ovoga sto se cini po svijetu, posebno upravo kod nas a od Evrope…
Pozdrav svima sa Atlantika!

Pastir
6 godine prije

Znaci EU ne podrzava husa.

Pastir
6 godine prije

B

davor
6 godine prije

EU a i naši političari su se pretvorili u cirkuske klaunove——— S R A M O T A

davor
6 godine prije

Ljudi….čitajte Sputnik—SVE NOVOSTI…..

davor
6 godine prije

PA ZAR AMERIKURCIMA I OSTALIM ”TROUBLEMAKERSIMA” NIJE JASNO DA LJUDI DILJEM SVIJETA VOLE TE RUSKE ”LAŽNE VIJESTI” I VJERUJU IM VIŠE NEGO TAMO NEKOM ”CNN”–u

nekoime
6 godine prije

Ustani Goebbels, Unija te zove, zove…..

Segota
6 godine prije

EU se transformiše u gremlina…?

Brane
6 godine prije

Taj “demokratski zapad” je zloćudna metastaza na ovom našem planetu. Što se tiče proglašavanja Rusije I isila najvećim prijetnjama eu, pretjerali su sa isilom,(to je. Ipak njihovo čedo), no Rusiju su pravilno identificirali kao najveću prijetnju. Svaka država koja odbija demonkraciju I demaskira laži za njih je egzistencijalna prijetnja,tako da u tome ne lažu.

Drale
6 godine prije

“Smusene eurobirokrate”, haha odlican naziv za ćate i računovođe u Briselu koji glume predvodnike slobodnog svijeta.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Demokratsko-liberalna zapadna koalicija za čerupanje Rusije je potpuno mentalno pukla u vrtlogu antiruske histerije koju je sama stvorila iz ničega kako bi vojna industrija tog istog zapada i prekobrojna birokracija imali razlog postojanja i kako bi njihovi prizvođači oružja mogli pod bajkom o prijetnji, domoljublju i obrani i dalje isisavati gomile keša iz državnih riznica i od poreznih obveznika. To je moje mišljenje.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Europa je po ko zna koji, valjda milijuniti put, pokazala svoj gadljivi licemjerni obraz đon! Sramim se ovakve nedosljedne Europe, a ta nedosljednost nas polako uvlači u bezvlašće i bezakonje, u totalni kaos. Sve je samo naoko skladno i sve kao štima, ali Europa se sunovratila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI