fbpx

Rusija upozorila Izrael da ukrajinski “Gladomor” ne proglašava genocidom

glad sssr

Zamjenik ruskog ambasadora u Tel Avivu, Leonid Frolov, upozorio je Izrael da se suzdrži od usvajanja zakona prema kojem bi smrt milijuna Ukrajinaca tijekom sovjetske ere ’30-ih godina prošlog stoljeća bila priznata za genocid, javlja Times of Israel. Kao što je istaknuo Frolov, sada nije “primjeren trenutak za ovakav zakon”.

“Sada nije vrijeme da raspravljamo o takvom prijedlogu. To će biti loše. Bit će to pogrešan korak“, rekao je Leonid Frolov za lokalni vojni radio.

Zakon je predložio zastupnik Knesseta Akram Hasson, koji je također predložio da se 6. prosinca u Izraelu proglasi za “Dan sjećanja na žrtve genocida nad Ukrajincima”, prenosi Times of Israel.

Podsjetimo da je glad u Sovjetskom Savezu 1932. i 1933. godine, koju u Ukrajini smatraju ciljanim izgladnjivanjem i ubijanjem Ukrajinaca, pogodila gotovo cijelu zemlju i da je umrlo između, prema različitim procjenama, između dva i osam milijuna ljudi.

Masovna glad tih godina, koji Ukrajinci zovu “Gladomorom” i smatraju ga genocidom, pogodila je najviše Ukrajinu, ali i Rusiju, Bjelorusiju, Kazahstan, područje Središnjeg Černozemlja, Sjevernog Kavkaza, Volge, južnog Urala, zapadnog Sibira.

Ruska Državna Duma je prema arhivskoj građi potvrdila brojku od preko 7 milijuna mrtvih. Od toga u Ukrajini 3,9 milijuna. Kazahstan je izgubio 2,2 milijuna ljudi, odnosno  oko 49% od etničkog kazahstanskog stanovništva. Ostali su umrli u već navedenih područjima Sovjetskog Saveza.

Izvješće Međunarodne konferencije “Povijesni i politički problem masovne gladi u Sovjetskom Savezu ’30-ih godina” navodi: “Može se reći da nije pronađen nikakav dokument koji dokazuje koncept namjerno uzrokovane gladi s ciljem počinjenja genocida u Ukrajini. Nema ni naznaka u dokumentima o etničkim motivima onoga što se dogodilo, uključujući i Ukrajinu. Apsolutno cijeli niz dokumenata ukazuje da glavni neprijatelj sovjetskih vlasti u to vrijeme nije bio neprijatelj na temelju etničke pripadnosti, nego klasne.”

Službena je procjena da je glad uzrokovana prisilnom kolektivizacijom, što smatraju mnogi ruski i zapadni povjesničari. Ako Izrael usvoji ovaj dokument, on bi mogao ozbiljno narušiti odnose između Moskve i izraelskog režima.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
51 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
igi
Gost
igi
2 godine prije

…neka moskva najzad progleda i vidi odakle problem ispod kojeg kamena plazi …i to još od 1918.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije

Rusiji je namijenjena uloga žrtve, to je svima sad jasno… Problem je u prihvaćanju uloge, a ovi svesrdno to prihvaćaju… Na žalost nema više Staljina, taj ne bi imao problema sa “partnerima”… Putin nije taj kalibar, mislim da je to očito.

igi
Gost
igi
2 godine prije

…putin je proizvod SSSR razdoblja nakon ww2 nije revolucionar niti onaj koji iz zasjede ubija političke protivnike…staljin je bio revolucionar čovjek koji je prije nego što je postao gensek sigurno imao krvi na rukama imajući na umu da je organizirao obranu caricina u građanskom ratu,…da je staljin bio na čelu rusije prvo što bi učinio objesio bi jelcina a za njim i gorbačova…

Miroslav
Gost
Miroslav
2 godine prije

Staljin prije svega nije bio sloven, samim tim nije imao moralnih dilema, nazalost putin nije taj kalibar.

Citac
Gost
Citac
2 godine prije

Sto je, objektivno, i trebalo uciniti.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Putin je mnogo bolji i mnogo mudriji od Staljina.
U Putinovoj Rusiji ljudi ne umiru u desetinama miliona, kao u Staljnovoj.

Vi cak i ne razumijete sta se krije iza Putinove retorike o “,zapadnim partnerima.”

mmne
Gost
mmne
2 godine prije

ako ne znas cuti izgledaces kao normalna osoba!!!

marsovci su bili
Gost
marsovci su bili
2 godine prije

jes, eno izraelu se sve tresu gace

drekavac je bio
Gost
drekavac je bio
2 godine prije

budi siguran da je tako. Pokusavaju dobijati na galamu kao i ti, ali dolazi im vrijeme za suocavanje s karmom…kao i tebi, vrlo skoro.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije

Pa mogli bi onda i Rusi da usvoje zakon o izraelskom genocidu palestinaca….

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

…i genocidu europskih doseljenika nad američkim starosjediocima, američkom genocidu nad vjetnamcima, nad korejancima, nad iračanima, libijcima, sirijcima, pa britanskom nad autohtonim južnoafrikancima, indijcima, burmancima, pa španjolskom i portugalskom nad narodima latinske i južne Amerike, pa njemačkom nad slavenima… Zapad ima toliko krvi na rukama koje nijedan milenij, nijedna medijsko-propagandna mašinerija neće sprati dok je god planete Zemlje.

Vrane
Gost
Vrane
2 godine prije

Koliko je Holomodor bio posljedica kolektivizacije je veliko pitanje, ipak su presudne bile metereološke prilike, ali to je nepopularna informacija na zapadu. Zapad bi htio da je sve to posljedica socijalizma. Ne žele ni da se zna da su odbili bilo kako pomoći CCCPu. Islina je da je Staljin napravio svinjsku stvar, povukao sve što je rodilo u Rusiju i tako prebacio svu težinu nestašice hrane na Ukrajinu i ostale zemlje ali što očekivati od bivšeg pravoslavnog popa koji je na sve te zemlje gledao očima ruske pravoslavne crkve, kao na okupirane zemlje.

igi
Gost
igi
2 godine prije

…da nije bilo te žrtve ne bi se mogla provesti industrijalizacija zemlje koja je i dovela do smrti hiće u katakombama berlina….zanimljivo kako te oči pravoslavnog popa nisu zaštitile na tisuće ako ne i desetke tisuća pravoslavnih popova od partijske ruke genseka.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Da!
Spominje se cca 80.000 sveštenika i monaha ubijenih?!

lisac
Gost
lisac
2 godine prije

“(Pravoslavni) pop”? – o čemu pričamo – Staljin je išao u crkvenu školu ali nikada nije bio niti želio biti svećenik.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Koliku si ti laz iznio. Staljin je napustio teolosku skolu i nikada je nije zavrsio.

Staljin je pobio toliko mnogo monastva i svestenstva u Rusiji i ruskoj pravoslavnoj crkvi, da je malo ko u istoriji hriscanstva mogao da se poredi sa njegovim zlocinima prema hriscanima.

Ovdje si samo ti iznio svoju mrznju prema pravoslavnim hriscanim, prema ruskoj crkvi, prema, Rusima.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Savio:Staljin je napustio teolosku skolu, kada su mu rekli da mora da obrije brkove ako zeli postati casna sestra!

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

Mogli su usput napomenuti da je tadašnja sovjetska država bila pod sankcijama velike Britanije i sjedinjeni država te nisu mogli kupovati na svjetskom tržištu žitarice koje su u Ukrajina veletrgovci palili i ne bi li destabilizirati sovjetsku vlast

lisac
Gost
lisac
2 godine prije

Rusija je imala velike zlatne rezerve – kada je Sovjetski Savez htio prodavati zlato kako bi kupovao potrepštine zapad je zahtijevao isključivo žitarice kako bi prouzročio i produbio prehrambenu krizu.
I da bi kasnije mogao srati o sovjetskom Hodomoru iako ga je sam htio.

Stjepan
Gost
Stjepan
2 godine prije

Jest, bio je na snazi takozvani “Zlatni embargo” ! ! Malo tko na zapadu zna za to zapadnjačko “poštenje”!!

Amater
Gost
Amater
2 godine prije

upravo je to direktan uzrok “Gladomora “

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Ima i drugi ugao:
– Esencijalne stvari SSSR nije mogao kupiti za zlato?
Britanci su zahtevali Isključivo žitarice kao sredstvo plaćanja?!

igi
Gost
igi
2 godine prije

….danas koriste iste metode…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

A sto je to esencijalnije od nasusne hrane , odnosno zita , vode i zraka kojeg udisemo ?

samo ćaća
Gost
samo ćaća
2 godine prije

,,,istina…majstore…istina je esencijalnija…ona koja te klepi po glavi kad se najmanje nadaš..ona od koje bježiš ali..

17 novembar
Gost
17 novembar
2 godine prije

STALJIN JE LEGENDA dok se za putina ne moze reci da je kalibar . jer je putin sa ovakvom politikom i stavom obicna dijabola za vazdusnu pusku

Juka
Gost
Juka
2 godine prije

Židovska bagra

Vlad
Gost
Vlad
2 godine prije

Boljsevici nisu Rusi

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Ne znam da li je Putin kalibar Staljina ali sam siguran da pod Putinom neće biti Gladomora.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Putin je mnogo veci kalibar od Staljina.
Mnogi to jos ne razumiju. Ali pokazace vrijeme.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Ne može se ni uspoređivati njih dvojicu. Najosnovnija razlika je ta što Putin nije zločinac iako će me staljinisti nafilati minusima (samo naprijed). Ja ću samo podsjetiti na 1948. kada je dotični bio spreman pregaziti Jugoslaviju. Čudim se da kod nas ex-jugovića koji smo se oteli Staljinu uopće postoje obožavaoci lika i djela ali tko voli nek izvoli. Da je Staljin krenuo na Jugu većina nas ne bi ni bila rođena niti bi imali za čim previše žaliti. Nadam se da će uskoro i tekst o tome kako je radila tajna diplomacija i kakvu je sve pomoć Juga dobivala javno ili ispod stola jer nije Staljin odustao od Juge iz humanitarnih razloga.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

PERUNE, evo sam čitao “Slob.Dalmaciju” i vidio ovaj link. Nisam ni primijetio da je to portal Logično, na kojeg više ne navraćam. Ipak, iako više ne navraćam, moram ti nešto objasniti.
Te 1948, a niti kasnije, Stalljin nije imao namjeru napasti tadašnju FNR Jugoslaviju. Tek toliko. Dalje, čak i da je napao, a ne znam koje bi razloge imao za tako nešto, svi bismo se mi rodili koji jesmo tu. Ne bismo se rodili, moguć je taj scenarij da se ne bismo rodili, da je WW2 dobio gospodin Hitler. Jer, on je mislio Slavene posmicati, ograničiti im broj i slično. Pretvoriti u robove, a posebno je mislio očistiti plodnu ukrajinsku zemlju od Slavena (Ukrajinaca). Ako ćemo personalizirati krivnju u WW2, Staljinu možemo zahvaliti šta smo živi. Jer, Staljin je bio na čelu SSSR-a, zemlje koja je pobijedila u ratu.
A o tobožnjem gladomoru, dalo bi se raspravljati. Koliki je bio i je li ga uopće bilo u toj mjeri kako nam besramno lažu. Svatko pismen neka pročačka podatke o kretanju stanovništva u tadašnjem SSSR-u, pa i u toj Ukrajini, pa ako dokaže da je došlo do pada broja ljudi, svaka mu čast. No, neće to dokazati, ali se itekako može dokazati koliko je Ukrajinaca (ali i Rusa, posebno Bjelorusa, te ostalih najviše Židova), pobijeno za vrijeme nacističke okupacije. Onog dijela SSSR-a koji je bio okupiran. Ako uzmemo u obzir činjenicu, da je sa tih područja odmah u ljeto 1941 pobjeglo na istok, kako sam pročitao, barem 25 milijuna ljudi, onda da su ostali u svojim kućama imao bi SSSR daleko više od 26,6 milijuna mrtvih i nestalih. Posebno Bjelorusa i Ukrajinaca, jer su te dvije sovjetske republike-države, bile posve okupirane. O razaranjima ne treba ni govoriti, ima fotki kakav je izgledao npr.Kijev ili Minsk, nakon rata. More ruševina…….
A taj sovjetski režim, od te Ukrajine napravio je moćnu industrijsku, znanstvenu i tehnološku silu, to svi zaboravljamo. Pogledajte fotke sponutog Minska ili Kijeva iz kasnijih sovjetskih vremena, znat ćeš o čemu pišem. Ovo moćno šta Ukrajina ima danas, ima zahvaljujući isključivo sovjetskim vremenima. Ali je nažalost, velikim dijelom odustala od toga. Na što je spala ukrajinska industrija i znastveno-tehnološka moć nakon 1991? Pada mi napamet, zašto su odustali od prozvodnje velebnih aviona Antonov? Zašto od toga i koječega drugoga?
Ako uzmemo u obzir činjenicu da su na kraju sovjetske epohe, znači 1991/1992 godine, i Ukrajina i Rusija dosegle svoj demografski maksimum, onda sada lako možemo uočiti da obje zemlje imaju manje stanovnika. Ali, Rusija je sada manja za nekih 3 ili 3,5% od povijesnog maksimuma 1991/1992, ali je Ukrajina manja za nekih 13-14% od svoga maksimuma. Pa tko je onda više izgubio u svojoj (hm?) samostalnosti!

P.S. Pa ne znam, nije točno da je Kazahstan izgubio 49% svoga stanovništva kroz tridesete godine. Ali je točno da je Kazahstan u relativnom smislu imao najviše žrtava u tim turbulentnim vremenima, dijelom i zato jer je dio Kazaha tridesetih pobjegao u Kinu. No, pred Revoluciju 1917 bilo je nepismeno čak 96% Kazaha….Sovjetska vremena su od kazahstanskih stepa i polupustinja i pustinja, napravila ipak, industrijsku i poljoprivredno razvijenu zemlju. Kazahi to dobro znaju, i ne cvile zbog gladomora. I da, danas je nepismenost među Kazahima, najviše 1%. Sve zahvaljujući sovjetskim vremenima, a zahvaljujući sovjetskim vremenima, i postoji Kazahstan kao samostalna država. I Ukrajina, Rusija, zapravo svih 15 ex-sovjetskih država.
Poseban pozdrav komentatoru Žukovu!

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

@Zlatane, ja znam samo da su mom dedi koji je 1948. bio mobiliziran i poslan na mađarsku granicu rekli da budu spremni za napad svakog trenutka. Što se tiče eventualne Hitlerove pobjede poznavajući mentalitet ljudi siguran sam da bi ga nakon procesa germanizacije i brainwashinga preživjeli slavili kao heroja i osloboditelja i to isti oni koji se danas smatraju velikim antifašistima. To su jednostavno likovi koji trebaju idole, ovce koje traže ovana predvodnika a može i čoban. Što se tiče samog SSSR bila je to velesila ali ja ne bih živio tamo ni u poststaljinovskoj eri. Moj stav je tu negdje kakav je iznio Balašević u pjesmi Virovitica https://vimeo.com/80185733 i većina ljudi u YU je razmišljala tako. Sad je pitanje koliko je sama Rusija trpila zbog projekta zvanog SSSR ali činjenica je da su se zaostali narodi Centralne Azije i Kavkaza u sklopu SSSR razvili zahvaljujući Rusiji pa Ukrajini i Bjelorusiji slavenskim zemljama. Još su nešto vrijedile mini baltičke republike a ostalo je manje-više srednja žalost i istina je da se ne bi puno pomakli da nisu bili u sklopu SSSR.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Ukrajinci imaju najplodniju zemlju u europi , kolika ovca od naroda moras biti da u takvoj zemlji umires od gladi ? To pitanje, postavio sam si nebrojeno puta suocavajuci se ovom tematikom kroz knjige ili filmove , medjutim danas mi je sve jasno , dovoljno je sjesti u kola i proci kroz slavoniju .

Marks
Gost
Marks
2 godine prije

Georgij, tada su Rusi plijenili svo proizvedeno zito od Ukrajinaca, ostavili ih ko zivotinje da krepaju od gladi, vojska je oduzimala sve sto su proizvodili. Ne mozes usporedjivati Slavoniju sa tim vremenima, nema nikakve slicnosti.

neznanac
Gost
neznanac
2 godine prije

Rusi????

Prije će biti lokalni ukrajinski komunisto

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Marks naravno da ne mogu , u slavoniji se nema sta plijeniti , jer je pokradeno i zaplijenjeno sve sto bi dovelo do toga da se uopce posadi zito , krenimo od petrokemije i zavrsimo kod agrokora a od gladi se za sada ne umire samo zbog toga sto se ima gdje pobjeci .

Marks
Gost
Marks
2 godine prije

Slavonci su najvece lijencine sta se fizikale tice, uzgajaju psenicu i kukuruz, kojeg ne mogu proizvesti da bi bio konkurentan na trzistu, kulture u koje treba uložiti 30 radnih sati da bi dosli do proizvoda u cijeloj godini. A ne pljackat okolo cijelu zemlju i uzimat poticaje za sjedenje i lokanje. I kralju ne umire se jer navikli smo trpit. Lako za nas a kako ce mladje genetacije.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

MARKS, ne bi želio biti puno pametan, ali nisu plijenili baš svo žito od ukrajinskih seljaka. Ne zaboravimo da su tzv.kulaci, bili jako protiv kolektivizacije koja je započela 1928, usporedo sa industrijalizacijom. No, kulaci diljem SSSR-a, to su odbili i stali su masovno uništavati ljetinu i poljoprivredna dobra. To mnogi ne žele znati. Zlo ne dolazi samo, mislim baš 1932 katastrofalna suša zahvatila je velike dijelove sjeverne hemisfere, posebno žitne stepe. Po Evropi i sjevernoj Americi, jasno i Ukrajinu, Rusiju itd. To je bila dodatna vatra na već postojeću situaciju.
O namjernom uništavanju žitnih polja od strane kulaka i protivnika novog režima, masovnom klanju stoke, i pravih borbi diljem sela u Ukrajini ili nekim dijelovima Rusije, ili čak u Kazahstanu, dalo bi se snimiti cjelovečernji film. Ali bi to bila komunistička propaganda za neke, zar ne?
Ok, a zašto glad nije pogodila Kavkaz? Gruziju, Armeniju, Azerbajdžan? Zašto su tržnice u Tbilisiju bile pune svega? O tome je pisao pokojni Jurij Gustinčič, koji je živio u SSSR-u od ranih tridesetih do kraja rata. Valjda čovjek zna šta je vidio…čitao sam o tome iz njegovog pera. Za vrijeme WW2 doputovao iz Moskve, koja je bila blizu fronta i u kojoj su bile “točkice opskrbne karte za hranu”, dakle doputovao u Tbilisi, a na tržnici obilje svega….Usred rata. Ok, Tbilisi je gl.grad Gruzije, podalje je bio od frontova, ali , ali….
Samo šta se to ne uklapa u sadašnju istinu, pa Bože moj, tko piše o velikoj irskoj gladi 1847 godine? Tko piše o belgijskom kralju-krvoloku Leopoldu drugome, koji je krivac za masakr nad plemenskim narodima Konga? Usput, cijeli irski otok je netom prije velike gladi 1847 dosegao 8,5 milijuna ljudi, a danas 171 godinu kasnije, cijeli otok ima nekih 6,7 milijuna ljudi. U Republici Irskoj oko 4,8 milijuna, u Sjevernoj Irskoj oko 1,9 milijuna ljudi. Ukupno tek su na nekih 78, 79 % od apsolutnog broja stan.od prije 171 godinu.
Kongo je pod klanjem Leopoldovih privatnih vojnika opao za najmanje duplo, u vremenu od nekih četrdesetak godina, a Ukrajina u vrijeme gladomora narasla je za nekih 16%. hm, matematika je vražja rabota….
Ma da, i Hitler je tvrdio 1933 da će Židovi uništiti Njemačku, iako ih je bilo samo 0,7% od ukupnog broja stanovnika.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Druze zlatan, iznimno mi je drago da si se vratio sa komentarima , pogotovo kada se radi o ovim i slicnim temama , ima se sta od tebe nauciti , dobro dosao .

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno
2 godine prije

@ Georgij , najplodnija zemlja u europi je Baranja, 1/3 u Hrvatskoj i 2/3 u Madarskoj. Ukrajina je puno veca od Baranje i kao drzava u cijelini je ispred ali je ipak Baranja najplodnija u europi a i sire.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije

za laike i licemerne….tih godina je industrijalizacija sssr dostizala kulminaciju….nove masine i tehnologiju sovjeti su placali zlatom!!!…tada su najpodliji na ovom svetu i u istotiji (sta mislite ko?) odjednom odlucili da sve mora (!) biti placeno zitaricama…u planskoj privredi ondasnjeg sssr-a podela je bila takva da je ukrajina bila zitnica za sssr…onda je nastao glad …i ne samo u ukrajini…to niko nece da pomene….btw….ukrajina ne postoji vec krajina pa tako kad su pitali ljude koji zive tamo oni su odgovarali u krajini(!)…sto su (isti) pokvarenjaci iskoristili da im daju zvanicno ime!?

Izrael puca sebi u nogu
Gost
Izrael puca sebi u nogu
2 godine prije

Sedam milona ljudi umrlo od glad? Toliko od gladi nije umrlo ni tokom raznih ratnih godina na tim prostorima.
Ne znam koliko je poznato da je više ljudi umrlo u SAD od gladi tokom tridesetih godina prošlog veka nego u SSSR-u.

Da li će Izrael proglasiti SAD za genocidnu državu jer su istrebili starosedeoce, a najviše ih je umrlo od gladi Pošto su poubijali sve bizone.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Daj Bože da usvoje pa će možda Sirijci i dobiti napokon S-400, barem na jugu zemlje.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Jedno je sigurno: Gladomor je užasna posljedica cijelog niza pogrešnih odluka Gruzijca i njegovih poltrona izvršitelja u prvom redu, Ali daleko od toga da je tu bilo išta nacionalno kao i da je planirano ali od političke odgovornosti se ne može pobjeći. Recimo da se očekivala glad ali ne i višemilijunski pomor. Postoje podaci da je i sam Staljin bio zgrožen kad je vidio rezultate popisa stanovništva i naredio novi popis s friziranim rezultatima. Poznato je da je i u samom SSSR-u nakon smrti u procesu destaljinizacije bio optužen za zločine protiv Partije (ne znam što su mu sve nabrojali ali vjerovatno se odnosilo i na Gladomor zbog političke odgovornosti) i kult ličnosti. Žrtve Gladomora nisu imale naciju ali kako je moderno gledati kroz nacionalnu prizmu Ukrajinci su zaista gadno nadrapali ali bilo je i Rusa i svih ostalih nacija u SSSR-u. Definicija genocida bilo bi plansko istrebljenje npr. jedne nacije i tu možemo navesti primjere iz USA gdje su cijela indijanska plemena nestala i više ne postoje. To bi bio genocid. Ona najčvršća plemena koja su do danas opstala po rezervatima ipak nisu istrebljena što znači da su izbjegli genocid iako su desetkovana i sve im je oteto. Ukrajinci i danas postoje kao narod a prisilnu kolektivizaciju provodili su između ostalog njihovi partijski rukovodioci iste nacije. Danas je popularno vaditi stvari iz konteksta pa ih preuveličavati krupnim riječima poput genocid ili holokaust. Nema tu poštovanja prema žrtvama nego im ni mrtvima ne daju mira. Dovoditi današnju Rusiju u ikakvu vezu s Gladomorom je sasvim suludo pa čak i rukovodstva SSSR u poststaljinističkoj eri ne mogu se smatrati politički odgovornima.

Carlosan
Gost
Carlosan
2 godine prije

“Danas je popularno vaditi stvari iz konteksta pa ih preuveličavati krupnim riječima poput genocid ili holokaust. Nema tu poštovanja prema žrtvama nego im ni mrtvima ne daju mira. Dovoditi današnju Rusiju u ikakvu vezu s Gladomorom je sasvim suludo pa čak i rukovodstva SSSR u poststaljinističkoj eri ne mogu se smatrati politički ”

Upravo tako, samo stvari uvijek treba nazivati pravim imenom. Isto se odnosi na zločine prema indijancima, Palestincima….
Gladomor je zločin i ne treba miješati Ruse sa time već režime. I po meni, to vrijedi za sve genocide, zločine…..
Rukovodstvo SSSR-a ima putra na glavi zbog prikrivanja gladomora i nastavka agresivne politike prema ostalim članicama Varšavskog pakta.
Zna se kako su prošli Poljska, Mađarska, Češka….

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Eto ima i onih koji Staljina kuju u nebesa zanemarujući pakt sa Hitlerom nazvan Pakt o nenapadanju i prijateljstvu između Njemačke i SSSR koji su potpisali ministri Molotov i Von Ribbentrop kao da to nije povijesna činjenica. Nezavisno gledano taj pakt je bio stvar čiste praktičnosti s obje strane. Ali oni uporno žele romantiziranu sliku dobrih i loših momaka iako je sve relativno. U tadašnjoj Njemačkoj je Hitler bio kao Mesija, imao je programe protiv gladi i zaposlio 7 milijuna Njemaca što ne umanjuje činjenicu da je ratni zločinac. Za onakvu masovnu podršku moraš im nešto i dati samo što sljedbenici ne znaju razmišljati kao vođe pa im to baš nije bistro. Staljina su najbolje na svojoj koži osjetili građani SSSR a nije se previše trudio ni oko ratnog prava da se poštuje. Činjenica ostaje da je on bio vođa SSSR koji je dao najveći doprinos u savezničkoj pobjedi u WW2 ali dali su doprinos i Ameri i Britanci. Tamo gdje nema bezgrešnih zločini ostaju iako pobjednici pišu povijest. Hiroshima i Nagasaki Trumanu na dušu iako se i USA svrstava među pobjednike.

ZЪVЪNIMRЪ
Gost
ZЪVЪNIMRЪ
2 godine prije

neka malo pa i drugi put davajte dačiću “dokaze” iz jasenovca za izložbu

mmne
Gost
mmne
2 godine prije

o cemu se radi….nije bilo zlocina u jasenovcu?

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Ma vrijeme je ba da vanzemljaci bace pet, šest meteora i planetoida, da nas sve izbrišu sa lica planete Zemlje, pa poslije, kad se razbistri, genetskim inženjeringom izbrišu oportunizam, zavist, pohlepu, mržnju, hedonizam i potrebu za nadmetanjem i posjedovanjem.

Reksi
Gost
Reksi
2 godine prije

Sve stanovnike sssr-a pobila je zidovska olos koja je I danas na vlasti u Rusiji.Posebno su bili revni prema slavenskoj komponenti kojih je i najvise zagnojilo stepe.Pogledajte 20ak najvecih ruskih korporacija,banaka i vidite tko ih vodi.
Patuljasti mongoloid je samo pijun juden oligarha.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik