Honor prelazi na Huaweijev procesor

MediaTek 5G procesor- o6r
7 komentara

Četvrta najveća svjetska procesorska kompanija mogla bi potencijalno sklopiti nove ugovore s vodećom kineskom tvrtkom za pametne telefone kao pouzdanim dobavljačem i to sve usred tekućeg američkog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, otkriveno je u izvješćima ovog tjedna.

Huaweijev pomoćni proizvođač pametnih telefona, Honor potvrdio je da će nastojati nabaviti MediaTek 5G procesore za nadolazeće linije mobilnih proizvoda, tvrde izvješća objavljena u četvrtak.

Honor je održao dobre odnose s tajvanskim proizvođačem čipova i planira ojačati veze u bliskoj budućnosti, rekao je ZhaoMing, predsjednik poslovne jedinice, na predstavljanju proizvoda Honor X10 ovog tjedna.

Honor X10 trenutno koristi HiSiliconov čip Kirin 820, tvrtke Huawei, no pojavila se zabrinutost oko budućih Honor procesora, s tim da je kompanija htjela na svoje uređaje staviti MediaTekoveDimensity procesor, izjavio je vrhovni rukovoditelj, što su u četvrtak potvrdili kineski elektronički mediji, CNMO.

Dodao je da je 5G sljedeći korak u pametnim telefonima, a pristupačna linija MediaTek-a omogućila bi tvrtki veći ulazak na tržište i popularizirala bi brže veze u budućim mobilnim jedinicama.

“Novi čipovi također bi bili optimizirani za Honorove prilagođene operativne sustave”, stoji u izvješću.Vijest dolazi nakon što je druga tvrtka sa sjedištem u Hsinchu, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), prekinula sve narudžbe procesora za Huawei, navodeći zabrinutosti u vezi poslovanja, uslijed obnove i proširenja zabrane trgovine kineskim tvrtkama od straneTrumpove administracije.

No kineski proizvođač čipova na kopnu, Semiconductor Manufacturing International Corp, počeo je masovno proizvoditi Huaweijev čip, Kirin 710A za Honor pametne telefone, kako bi ojačao industriju čipova u zemlji i preusmjerio proizvodnju dalje od TSMC-a.

Kinesko državno vijeće također je obećalo 1.4 trilijuna dolara za doprinos smanjenju neovisnosti kineskih tvrtki od američkih tehnologija, u skladu s vladinim programom ”Proizveden u Kini 2025”, kao dio šireg fiskalnog poticaja u iznosu od 563 milijardi dolara, pokrenutog usred financijske krize 2008. godine.

Sredstva će kineskim tvrtkama, uključujući Alibaba Holdings Group, Tencent Holdings, Huawei i drugima, omogućiti istraživanja vezana uz 5G i 6G, umjetnu inteligenciju, energetske mreže i infrastrukturu ”pametnih gradova”,širom kopna i partnerskih zemalja.

Daljnjim mjerama, osim izbjegavanja godišnjih gubitaka kao što je bilo 2019., omogućeno je daHuaweijevHiSilicon, prvi put u povijesti nadmaši kalifornijsku tvrtku-proizvođača procesora, Qualcomm i to na teritoriju Kine.

Događaji su uslijedili nakon što su američke vlasti, u svibnju prošle godine stavile Huawei, ZTE i preko 70 drugih kineskih tehnoloških firmi na ”entitetskipopis” citirajući tvrdnje službenikaNacionalne sigurnosti da bi se takve tvrtke mogle koristiti za špijuniranje u ime kineske vlade.

Peking i tehnološki div sa sjedištem u Shenzhenu više su puta i oštro odbacili optužbe, dok američki dužnosnici do danas nisu pružili nikakve konkretne dokaze o tvrdnjama koje Washington ima protiv Huaweija.

Nakon završetka kineskog Građanskog rata 1949., kineske vlasti gledaju na Tajvan kao na provinciju kontinentalne Kine, zbog čega Tajvan nije dobio mjestu u Ujedinjenim narodima, iako tajvanski dužnosnici navode da je Tajvan neovisna država.

Američke sankcijeHuawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

Kome treba novi telefon kad i ovaj ima sve što nam teba i ne treba, bacanje novca na bspotrebne igračke.
telefoni su došli do svog zenita razvoja, sada slijedi stagnacija i pad vrijednosti dionica.

Bosanac
3 godine prije

2 plasticne case, probusit na dnu rupicu i provuc konac. Efikasno, ekoloski (osim sto su case plasticne) cist nacin komuniciranja glasom na krace daljine (mislio sam da ce ovu tehnologiju Greta predlozit kad je gostovala na CNN-u neki dan) 🙂

Max
3 godine prije

Čestitam.

alex
3 godine prije

Kinezi idu pi svojim utabanim stazama i kada se Ameri konačno oslobode Trumpa, bit će kasno.
Kinezi će imati razvijene sve sustave za samostalni nastup na svjetsklm tržištima…od mikročipova do OS i pratećih apps za svoje pametne telefone. I ne samo za njih.

Akb270d
3 godine prije

Ne prelaze na Huaweijev cip nego s Huaweijevog cipa s obzirom na (moguce) ogranicavanje mogucnosti proizvodnje istog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI