Huawei svoje investicije prenosi u Rusiju kako bi izbjegao posljedice sankcija

Huawei
7 komentara

Američka vlada započela je s uvođenjem ograničenja protiv kineskog tehnološkog diva još 2019. godine, pozivajući se na navodnu krađu tehnologije i upotrebu tvrdo kodiranih “stražnjih vrata”, koja kineskoj obavještajnoj službi omogućuju špijuniranje inozemnih korisnika. Tvrtka je odbila ove tvrdnje i rekla da bi pozdravila sve neovisne sigurnosne provjere svojih proizvoda.

Huawei je dramatično povećao ulaganja u Rusiju, zbog američkih ograničenja prema tehnološkom divu, rekao je izvršni direktor Ren Zhengfei.

“Nakon što su nas Sjedinjene Države uvrstile na popis entiteta, svoja smo ulaganja iz Sjedinjenih Država prenijeli u Rusiju, povećali ruska ulaganja, proširili ruski znanstveni tim i povećali plaću ruskim znanstvenicima”, rekao je Ren u nedavnom govoru u kineskom sveučilištu, a njegove je komentare citiralo u nedjelju sveučilište Shanghai Jiao Tong.

Naglašavajući da bi tvrtka trebala “ostati na putu samo-usavršavanja i otvoriti se” kako bi mogla preživjeti, ali i napredovati, Ren je također optužio Washington zbog  sve većih ograničenja, rekavši da “neki američki političari žele da Huawei umre”.

Komentari izvršnog direktora Huaweia dolaze nakon primjedbi ruskog ministra vanjskih poslova, Sergeja Lavrova od prošlog tjedna o tome da je Moskva i dalje zainteresirana za suradnju s Kinom i Huaweijem na internetskoj tehnologiji 5G te da ne namjerava “slijediti [primjer] SAD-a”. SAD naime zahtijevaju od Rusije da prestane surađivati s Kinom, a posebno s tvrtkom Huawei na implementaciji 5G tehnologije.

Pooštrene sankcije

Američki Odjel za trgovinu pooštrio je ograničenja u pogledu Huaweijevog pristupa američkoj tehnologiji 17. kolovoza, dodavši 38 ekonomskih podružnica, koje se nalaze u 21 zemlji svijeta, na svoju ekonomsku crnu listu (uključujući Huawei Cloud Russia i Huawei OpenLab Moskva), ali i “pozivajući” američke saveznike da im se pridruže u implementaciji mjera. SAD su nova ograničenja opravdale navodeći navodnu sustavnu špijunažu od strane kineskih tvrtki za „kinesku Komunističku partiju“.

Kineske su vlasti oštro kritizirale američki potez i pozvale Washington da prekine svoje “nerazumne postupke” u vezi s kineskim, tehnološkim divom.

Prepirka Washingtona s Huaweijem dio je šireg sukoba oko trgovine, prijenosa tehnologije i geopolitike. Sukob je započeo 2018. godine, nakon što je Washington zatražio od kanadskih vlasti pritvaranje financijske direktorice tvrtke Meng Wanzhou u zračnoj luci u Vancouveru, zbog optužbi za kršenje američkih sankcija protiv Irana, prevarom britanske multinacionalne investicijske banke. Meng je negirala optužbe, dok Peking sugerira da je ona korištena kao politički pregovarački čip, u sklopu kinesko-američkog trgovinskog sukoba. U srpnju su odvjetnici Meng optužili Kanadu za pokušavanje prikrivanja” detalja oko njezinog uhićenja, navodeći moguću zlouporabu postupka.

Sjedinjene Države službeno su prekinule pristup Huaweiju svim američkim komponentama i tehnologiji u svibnju 2019., ali su bile prisiljene izdati izuzeća od ograničenja tijekom ostatka 2019. i početkom 2020. godine, uslijed prigovora koji je nastao od strane američkih tehnoloških tvrtki, uključujući Google i Microsoft. Te tvrtke u prigovoru su iznijele podatak koji ukazuje na to da će prekid poslovanja s Huaweijem te tvrtke koštati milijarde dolara.

Američke sankcijeHuawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
3 godine prije

“upotrebu tvrdo kodiranih “stražnjih vrata”???
Pa dajte ljudi barem malo pogledajte što piše. Nemojte baš sve prepustiti Google translatoru.

Alex
3 godine prije

Huawei ima dvije mogućnosti da se izvuče iz američkih kliješta : da se proda Amerima, ili da krene u još žešću tehnološku revoluciju i masovnu proizvodnju, uz manju dobit. Tako će uništit konkurenciju , jer će ljudi, po prirodi stvari kupovati bolje, a jeftinije. Drugim riječima, morali bi se odreći dijela profita, pa i po cijenu privremenih gubitaka.
S Rusima bi mogli krenut i u neka nova područja telekomunikacije.

Brainstorm
3 godine prije

sto kinez kaze kad nadje prazan hladnjak?
-ni kuceta ni maceta.

Max
3 godine prije

Nije mi jasno kako će u Rusiji izbjeći sankcije kad je i Rusija pod sankcijama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI