Huawei zbog američkih sankcija više neće proizvoditi procesore za svoje ”flagship” pametne telefone

Huawei
9 komentara

Zbog nametnutih mjera ograničenja kineska tvrtka Huawei već od sljedećeg mjeseca prestaje s proizvodnjom procesora za svoje pametne telefone iz razreda perjanica, otkrila je kompanija.

Prema Richardu Yu Chengdongu, izvršnom direktoru Huaweijeva potrošačkog poslovanja, novi Huawei Mate 40 postat će posljednji model s trenutno najnaprednijim procesorom Kirinom 9000. Novi pametni telefon trebao bi biti tržištu predstavljen u rujnu.

“Naše poslovanje u pogledu pametnih telefona nailazi na sve veće probleme. Razlog tome su problemi s osmišljavanjem i proizvodnjom procesora za naše pametne telefone, a da stvar bude gora, Huawei u svojim skladištima nema velik broj rezervnih, procesora”, rekao je Yu, a citirali su ga kineski mediji na tehnološkom summitu koji se održao u petak. “Nakon 15. rujna, više nećemo moći proizvoditi procesore za naše pametne telefone visokog razreda, kao niti čipove s AI mogućnostima obrade, što nam predstavlja ogroman gubitak”.

Napredne serije čipova proizvela je tvrtka Taiwan Semiconductor Manufacturing, odnosno TSMC, jedna od najvećih svjetskih kompanija koja je poznata po proizvodnji poluvodiča i procesora. Dobavljač je prestao preuzimati narudžbe od Huaweija u svibnju; kao glavni razlog za to navode se američke sankcije.

Huawei se već dugo vremena nalazi na unakrsnoj vatri koju kineska i američka ekonomija međusobno izmjenjuju. Prošle je godine kineski proizvođač telekomunikacijske opreme, kojeg su SAD označile sigurnosnom prijetnjom, dodan na zloglasni Entitetski popis. Njime se svim američkim tvrtkama zabranjuje poslovanje sa svim onim tvrtkama koje se nalaze na tom popisu, osim s posebnim odobrenjem.

Američke sankcije trebale bi utjecati na ukupne rezultate ove godine, a Yu predviđa da će u ovoj godini isporuka pametnih telefona biti do 240 milijuna jedinica manja u usporedbi s isporukom iz 2019. Prema rezultatima prethodnog tromjesečja, Huawei je po prvi puta premašio Samsung i postao je svjetski najveći dobavljač pametnih telefona.

“Da nije bilo američkih ograničenja, Huawei bi već prošle godine nadmašio Samsung u isporuci broja pametnih telefona”, istaknuo je službenik.

Iako je američka vlada nekim tvrtkama ipak odobrila ograničeni oblik poslovanja s Huaweijem, dodatni pritisci na tvrtku nastali su u svibnju. Tada je Ministarstvo trgovine uvelo novu kaznenu mjeru koja zahtijeva da inozemni proizvođači, koji koriste američku opremu za proizvodnju čipova, dobiju dozvolu prije nego što im se dopusti prodaja procesora Huaweiju, što je u konačnici dovelo do problema s kojima se Huawei danas susreće u pogledu prodaje procesora.

Kineski državni mediji ranije ove godine izvijestili su da bi se Peking mogao osvetiti Washingtonu zbog sankcija koje su SAD nametnule kineskim tvrtkama. U izvješćima se navodi kako vlada može protumjere nametnuti tvrtkama kao što su Apple i Boeing, budući da one uživaju ogromne koristi od kineskog tržišta.

Prije nego što su najavljene najnovije američke sankcije protiv Huaweija, tehnološki gigant rekao je da bi se mogao prebaciti na druge proizvođače, poput Samsunga. Također je pratio domaću proizvodnju čipova koristeći Semiconductor Manufacturing International Co., vodećeg proizvođača čipova za kontinentalnu Kinu. Međutim, tvrtka zaostaje za svojim tajvanskim rivalom zato što su procesori Huaweija tehnološki manje napredni od procesora TSMC-a.

Američke sankcijeHuaweipametni telefoniTaiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC)
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Nakak imam filing kak buju američki uzgajivači soje lagano propali.

Alex
3 godine prije

Natjerat će Kineze da naprave proboj i na tom području. Intenzivno rade na proizvodnji mikroprocesora, ali još nisu dorasli Amerima. No to je bilo i u drugim pofručjima, pa sada vidimo drugu sliku.

Epiktet
3 godine prije

Negdje novac pomaže, a negdje ne. Kinezi su uložili desetine milijardi u proizvodnju avionskih motora; ali ne ide.

Dokručilomi
3 godine prije

Očekujem demokratsko recipročan odgovor kako nas amerikanci iz kolijevke demokracije uče. Obraniti svoje interese bilo gdje u svijetu.

Zadranin
3 godine prije

Preći će Kinez na MediaTek čipove. Ovaj novi “Dimensity 1000” ne izgleda loše.

P***!

Suze Roni
3 godine prije

Ne vjerujem da Francuzi imaju interes da se upucaju u nogu. Vidimo koliko sankcije Rusiji donose ogromne stete EU drzavama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI