fbpx

Huawei zbog američkih sankcija više neće proizvoditi procesore za svoje ”flagship” pametne telefone

Huawei

Zbog nametnutih mjera ograničenja kineska tvrtka Huawei već od sljedećeg mjeseca prestaje s proizvodnjom procesora za svoje pametne telefone iz razreda perjanica, otkrila je kompanija.

Prema Richardu Yu Chengdongu, izvršnom direktoru Huaweijeva potrošačkog poslovanja, novi Huawei Mate 40 postat će posljednji model s trenutno najnaprednijim procesorom Kirinom 9000. Novi pametni telefon trebao bi biti tržištu predstavljen u rujnu.

“Naše poslovanje u pogledu pametnih telefona nailazi na sve veće probleme. Razlog tome su problemi s osmišljavanjem i proizvodnjom procesora za naše pametne telefone, a da stvar bude gora, Huawei u svojim skladištima nema velik broj rezervnih, procesora”, rekao je Yu, a citirali su ga kineski mediji na tehnološkom summitu koji se održao u petak. “Nakon 15. rujna, više nećemo moći proizvoditi procesore za naše pametne telefone visokog razreda, kao niti čipove s AI mogućnostima obrade, što nam predstavlja ogroman gubitak”.

Napredne serije čipova proizvela je tvrtka Taiwan Semiconductor Manufacturing, odnosno TSMC, jedna od najvećih svjetskih kompanija koja je poznata po proizvodnji poluvodiča i procesora. Dobavljač je prestao preuzimati narudžbe od Huaweija u svibnju; kao glavni razlog za to navode se američke sankcije.

Huawei se već dugo vremena nalazi na unakrsnoj vatri koju kineska i američka ekonomija međusobno izmjenjuju. Prošle je godine kineski proizvođač telekomunikacijske opreme, kojeg su SAD označile sigurnosnom prijetnjom, dodan na zloglasni Entitetski popis. Njime se svim američkim tvrtkama zabranjuje poslovanje sa svim onim tvrtkama koje se nalaze na tom popisu, osim s posebnim odobrenjem.

Američke sankcije trebale bi utjecati na ukupne rezultate ove godine, a Yu predviđa da će u ovoj godini isporuka pametnih telefona biti do 240 milijuna jedinica manja u usporedbi s isporukom iz 2019. Prema rezultatima prethodnog tromjesečja, Huawei je po prvi puta premašio Samsung i postao je svjetski najveći dobavljač pametnih telefona.

“Da nije bilo američkih ograničenja, Huawei bi već prošle godine nadmašio Samsung u isporuci broja pametnih telefona”, istaknuo je službenik.

Iako je američka vlada nekim tvrtkama ipak odobrila ograničeni oblik poslovanja s Huaweijem, dodatni pritisci na tvrtku nastali su u svibnju. Tada je Ministarstvo trgovine uvelo novu kaznenu mjeru koja zahtijeva da inozemni proizvođači, koji koriste američku opremu za proizvodnju čipova, dobiju dozvolu prije nego što im se dopusti prodaja procesora Huaweiju, što je u konačnici dovelo do problema s kojima se Huawei danas susreće u pogledu prodaje procesora.

Kineski državni mediji ranije ove godine izvijestili su da bi se Peking mogao osvetiti Washingtonu zbog sankcija koje su SAD nametnule kineskim tvrtkama. U izvješćima se navodi kako vlada može protumjere nametnuti tvrtkama kao što su Apple i Boeing, budući da one uživaju ogromne koristi od kineskog tržišta.

Prije nego što su najavljene najnovije američke sankcije protiv Huaweija, tehnološki gigant rekao je da bi se mogao prebaciti na druge proizvođače, poput Samsunga. Također je pratio domaću proizvodnju čipova koristeći Semiconductor Manufacturing International Co., vodećeg proizvođača čipova za kontinentalnu Kinu. Međutim, tvrtka zaostaje za svojim tajvanskim rivalom zato što su procesori Huaweija tehnološki manje napredni od procesora TSMC-a.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nekoime
Gost
nekoime
1 mjesec prije

Nakak imam filing kak buju američki uzgajivači soje lagano propali.

Jomla
Gost
Jomla
1 mjesec prije

I ne samo soje…

Alex
Gost
Alex
1 mjesec prije

Natjerat će Kineze da naprave proboj i na tom području. Intenzivno rade na proizvodnji mikroprocesora, ali još nisu dorasli Amerima. No to je bilo i u drugim pofručjima, pa sada vidimo drugu sliku.

Epiktet
Gost
Epiktet
1 mjesec prije

Negdje novac pomaže, a negdje ne. Kinezi su uložili desetine milijardi u proizvodnju avionskih motora; ali ne ide.

tuf
Member
Famed Member
tuf
1 mjesec prije

Naravno da ide, samo zahtjeva vrijeme s obzirom da moraju sami napraviti istraživanja. Uostalom, već imaju mlazne motore koji funkcioniraju, samo se razlikuju po performansama u odnosu na konkurenciju. Uporni su, nemoj misliti da neće ovladati procesima.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 mjesec prije

Puno toga su oni maznuli od drugih pa im he razvoj ubrzan.

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije

Zapravo je francuski Soitec iz Grenobla vodeci proizvodjac u svijetu komponenti od kojih se izradjuju procesori. Ukoliko bi dakle i francuzi uvelei mjere slicne americkima, kineska bi proizvodnja elektronike bila unistena.
Bi li u tako projiciranom scenariju novotrzisna situacija nagnala da povecanje proizvodnje prati smanjenje cijena skupih uredjaja u odnosu na dosadasnje kineske ili cetvrta industrijska revolucija ujedno postaje prva industrijska revolucija u kojoj je mainstream zapostavljen?
Teoretiziram samo.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 mjesec prije

Ne vjerujem da Francuzi imaju interes da se upucaju u nogu. Vidimo koliko sankcije Rusiji donose ogromne stete EU drzavama.

Dokručilomi
Gost
Dokručilomi
1 mjesec prije

Očekujem demokratsko recipročan odgovor kako nas amerikanci iz kolijevke demokracije uče. Obraniti svoje interese bilo gdje u svijetu.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

Preći će Kinez na MediaTek čipove. Ovaj novi “Dimensity 1000” ne izgleda loše.

P***!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
10
0
()
x