Izvješća govore o tome da su specijalne američke postrojbe aktivne na gotovo pola afričkog kontinenta

Americka vojska u Africi
16 komentara

Američki komandosi djeluju u 22 afričke države, što znači da je ovo drugi najveći broj po prisutnosti američkih postrojbi, odmah nakon Bliskog istoka, otkriva novo izvješće. Lokalno stanovništvo i američka javnost uglavnom nisu svjesni mjere američke prisutnosti ondje.

Kad su 2017. godine u zasjedi u Nigeru ubijena četiri pripadnika američke vojne službe, to je iznenadilo mnoge, uključujući čak i članove Odbora za oružane snage Senata, koji nisu bili svjesni toga da se američke postrojbe uopće nalaze u toj afričkoj državi.

Slanje američkih vojnika u Afriku ”ispod radara” i dalje se nastavlja, izvještava South Africa Mail&Guardian. Prošle su godine elitne snage specijalnih postrojbi bile prisutne u 22 afričke države, što znači da su sudjelovali i u ”de facto” borbenim misijama, navodi se u novinama.

Prošle godine neke od najsmrtonosnijih, borbenih postrojbi Pentagona bile prisutne u Alžiru, Bocvani, Burkini Faso, Kamerunu, Zelenortskim otocima, Čadu, Obali Bjelokosti, Džibutiju, Egiptu, Etiopiji, Gani, Keniji, Libiji, Madagaskaru, Maliju, Mauritaniji, Nigeru, Nigeriji, Senegalu, Somaliji, Tanzaniji i u Tunisu.

S obzirom na prisustvo u gotovo polovici od 54 zemlje Afrike, taj kontinent bilježi više od 14 % sveukupnog broja američkih komandosa koji su rasprostranjeni izvan SAD-a. Ovo je najveća koncentracija američkih postrojbi u svijetu, s izuzetkom Bliskog Istoka, navodi se u izvještaju.

Neke od američkih misija u Africi usmjerene su na osposobljavanje lokalnih snaga, dok druge uključuju izravnu borbu. Označene su kao “AAA” ili kao “savjetovati, pomagati i pratiti” (”advise, assist, accompany”). Ovi razmještaji vojnika mogu biti poprilično riskantni za njih. 2017. godine pripadnik Navy SEALS-a ubijen je u Somaliji, pomažući lokalnim snagama u napadu na militantni logor. Stožer je priznao izvršavanje 70 takvih misija u istočnoj Africi u 2018., 46 u 2019. i sedam u 2020., od početka lipnja.

Neke vlade s kojima je američka vojska odlučila raditi, možda će koristiti obuku koju su dobili od američke vojske, za činjenje odvratnih zločina. U Burkini Faso SAD podučavaju snage sigurnosti u operacijama protiv podizanja pobuna. ”Human Rights Watch” u srpnju je izvijestio o tome da postoje snažni dokazi da su vladine snage bile umiješane u masovna ubojstva, koja su se dogodila u gradu Džibou, na sjeveru zemlje.

Brine i to što se američka prisutnost u nekim državama koje imaju diktatorske režime, tumači kao američko podržavanje takvih režima. Nedostatak transparentnosti u pogledu rasporeda američkih snaga u zemljama Afrike pridonio je ovom problemu, navodi se u izvješću.

Američki vojni dužnosnici za američku prisutnost u Africi kažu je ona pretežito “jednostavna i jeftina”, citirajući zapovjednika AFRICOM-a generala Stephena J. Townsenda i upirući prstom na zemlje poput Kine i Rusije, optužujući ih da se one miješaju u afričke poslove.

U 2019. godini Pentagon je posjedovao i održavao više od dvije desetine baza širom kontinenta. Kina ima jedinstvenu bazu u Džibutiju, koju je otvorila 2017. Rusija nema trajno uporište u Africi, premda je raspravljala o mogućem najmu zračne luke na sjeverozapadu Egipta.

AFRICOMAmerička vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Naravno da je jeftina. Jeftinije je placati vojnike nego Visokog Prestavnika i OHR.

nekoime
3 godine prije

“U Burkini Faso SAD podučavaju snage sigurnosti u operacijama protiv podizanja pobuna.” Kaj nemaju doma posla?

Tek---
3 godine prije

Amerikanci su stvorili nesto kao africki NATO.
Oni zelu kontrolirati cijeli svijet.

Jucer
Pitao novinar D. Trumpa
Do you regret at all the lying you’ve done to the American people?

Trump je odgovorio
That who has done?

Novinar: “You have done,”

Kao da oni prije njega nisu lagali…
da nisu lagali i varali ne bi Amerika bila na vrhu piramide.

Ali to nije dovoljno sto su oni na vrhu piramide, oni uz to svakog jednom nogom gazu po glavi tko se pokusa uzdignuti iz siromastva ( ako nije njihov satelit ).

Ako i je satelit nitko mu ne garantira da ce zivjeti dobro.

Max
3 godine prije

Demokracije se brane u Djibutiju i Nigeru. Brane ih veliki mirotvorci.

Mao Zedong
3 godine prije

To su isti ovi koji kmeče o “kineskoj kolonizaciji” afrike

Dokurčilomi
3 godine prije

Tko? Ameri? Nemojte me nasmijavati. Pa oni su tako miroljubiv narod i ne izlaze van svojih granica. Oni samo brane svoje interese bilo gdje u svijetu.

Miro
3 godine prije

Ne volim ih ali Kinezi i Rusi verovatno sade cvijece 🙂

Sickboy
3 godine prije

Dakle, sada je Afrika ono što je Evropa bila u Hladnom ratu.

Zvrk
3 godine prije

I onda još uvijek neki prodaju priču da Trump je dobar jer nije pokrenuo ratove.

Uno
3 godine prije

Silovanje Afrike se nastavlja unedogled. Kad čovjek pogleda Afriku i njenu sudbinu, teško može i dalje vjerovati da će dobro jednom pobjediti zlo…

Karma
3 godine prije

Smrad se siri i nabava respiratora jaca. Jadni afrikanci. Ebola, aids sad i ovo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI