fbpx

Kijev se na Dan pobjede sjeća “borbe” ukrajinskih kvislinga protiv Trećeg Reicha

Ukrajina - 2. svjetski rat

Institut nacionalnog pamćenja u Kijevu, specijaliziran za novo ispisivanje povijesti Ukrajine, priprema izložbu za proslavu obljetnice završetka Drugog svjetskog rata u Europi. Izložba će biti nazvana “Ukrajinska ustanička armija – Odgovor nepokorenog naroda”, na kojoj se, kako se navodi u priopćenju, “planira prikazati doprinos ukrajinskih pobunjenika u borbi protiv agresora”.

8. svibnja Europa slavi Dan sjećanja i pomirenja. Na ovaj dan je važno podsjetiti gdje je bilo mjesto Ukrajine u Drugog svjetskom ratu”, priopćili su u ukrajinskom Institutu nacionalnog pamćenja.

Pripremljena izložba mora pokazati “porijeklo antinacističkog stava Organizacije ukrajinskih nacionalista, ideološku konfrontaciju između Ukrajinske ustaničke armije i Trećeg Reicha i doprinos ukrajinskih pobunjenika koji su se ujedinjeni s narodom borili protiv agresora”.

Izložba je zajednički projekt Instituta nacionalnog pamćenja, Centra za istraživanje oslobodilačkog pokreta, Nacionalnog spomen muzeja “Zatvora Łąckiego” u Lavovu i ogranka Državnog arhiva sigurnosne službe Ukrajine.

Izložba u spomen Bandere, Šuheviča i njihovih sljedbenika, odgovornih za genocid nad Poljacima i Židovima, otvara se unatoč općepoznatoj činjenici da su za vrijeme Drugog svjetskog rata sve nacionalističke organizacije na okupiranim područjima Sovjetskog Saveza stvorene uz izravnu podršku i sudjelovanje Abwehra, vojne obavještajne i kontraobavještajne službe koja je u Njemačkoj do 1944. Bila pod zapovjedništvom Vrhovne komande Wehrmachta. Njemački povjesničari kategorički negiraju tvrdnje da je Ukrajinska ustanička armija ikada vodila oružane borbe protiv njemačkih okupacijskih snaga.

Prvi spomen na oružane formacije Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) nalazi se u dokumentu od 30. lipnja 1941. godine, koji govori o “potrebi suradnje s njemačkom vojskom protiv moskovske okupacije”.

Predloženo je stvaranje “ukrajinsku vojske, koja će se boriti na strani Njemačke i biti uz njemačku vojsku sve dok ona ne pobijedi na svim frontama modernog rata”, stoji u memorandumu datiranom 14. kolovoza 1941. Upućenom od strane Organizacije ukrajinskih nacionalista Njemačkoj. Do 1943. OUN razvija tezi da će “svaka vojna akcija protiv Nijemaca pomoći Staljinu, a glavni proklamirani cilj organizacije je borba protiv utjecaja boljševika i Moskve”.

Tijekom 1943. je organizirana Ukrajinska ustanička armija (UPA), koja je počela aktivni oružani otpor protiv velikih skupina sovjetskih partizana.  1943. i 1944. Ukrajinska ustanička armija u borbama protiv poljskih partizana surađuje s jedinicama SS divizije “Galicija” i njemačkim trupama.

Nakon oslobođenja Ukrajine od nacista,  UPA počinje djelovati protiv Crvene armije, sovjetskih policijskih djelatnika, državnih službenika, aktivista i intelektualaca koji su došli s istoka zemlje. Prema arhivama Službe sigurnosti Ukrajine, od 1944. do 1953. godine je OUN-UPA počinila 4907 djela terorizma, 195 sabotaža, 120 napada na seoska vijeća i klubove. Tijekom poslijeratnog razdoblja je od strane ilegalne Ukrajinske ustaničke armije ubijeno 22 430 ljudi. Formalno su jedinice UPA rasformirane 3. rujna 1949. godine, ali su neke manje skupine bile aktivne sve do 1956. godine.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Ovo kao da je neka satirična stranica.

Sovoranola
Gost
Sovoranola
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Da, naše ustaše se još nisu sjetile da su se i one borile protiv nacista.

Mostar
Gost
Mostar
3 godine prije
Reply to  Sovoranola

I nasi dragi cet-nici

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  Mostar

Zaptavo cetnici se jesu borili protiv nacista. To je istorijska cinjenica.
Francuski predsjednik De Gol je odlikovao posthumno generala Drazu Mihailovica za antifasisticku borbu, kao i americki predsjednik Truman. I danas postoji spomenik podignut Drazi Mihailovicu u SAD-u.
To su istorijske cinjenice. Svidjale se nekome ili ne.

Tupaq Amaru
Gost
Tupaq Amaru
3 godine prije

Ukrajinci su imali traume od Holodomora. A Sovjetima nacisti nisu smetali sve do 22.6.1941. Kao što ni našim “antifašistima” nisu smetali ustaše do tog istog datuma.

Dr. Strangelove
Gost
Dr. Strangelove
3 godine prije
Reply to  Tupaq Amaru

Hiberu, nacisti nisu smetali ni Englezima u spanjolskom ratu.
Nije im smetao Anschluss – pripajanje Austrije.
Nije im smetalo fotografiranje Hitlera i Britanskog kralja i njihove simpatije.
Nije im smetao ulazak Nijemaca u Cehoslovacku, aj pokrij se usima i bijezi u sumu.
SSSR u ono vrijeme je bio izoliran od UKUSA zemalja i Francuske s jedne strane i s druge strane od zemalja osovine, Japana, Italije i Njemacke.

Tupaq Amaru
Gost
Tupaq Amaru
3 godine prije

Dr Strangelove Tko je Hiber? Slažem se sa svime što si napisao, samo što je SSSR komadao Poljsku zajedno s Nijemcima te su napali Finsku. A nitko ne može braniti zločine koje su činili Sovjeti odnosno Staljin nad Ukrajincima početkom 1930-ih. A što se tiče šume i bježanja, ti Doktore možeš u tom slučaju zavoljeti i zajašiti bombu.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Tupaq Amaru

ROKO, granice odprije 1921 bile su još zapadnije, nego granice 1939. Ne zaboravimo da je od početka 19-tog stoljeća (do početka 19.tog stoljeća Finska je bila sedam stoljeća u posjedu Švedske Imperije) Finska bila protektorat, samostalna država u okviru Ruske Imperije, i da je potpunu nezavisnost dobila već krajem studenoga 1917, svega nekih dvadesetak dana nakon izbijanja Oktob.revolucije.
Nakon obnove Poljske nakon kraja Prvog svj.rata 1918, u sovjetsko(rusko)-poljskom ratu 1920/1921, Poljska je uspjela prigrabiti zapadni dio Ukrajine, Bjelorusije i jug Litve. Također su dobili i dijelove poraženje Njemačke, inače ti dijelovi istoka Njemačke ionako su povijesni poljski teritoriji. Sa kojeg su Nijemci kroz 19-to stoljeće istjerali ili asimilirali Poljake. Zato međuratna Poljska i jest bila etnički složena. Poljaci 66%,ostalih 32% bili su: Ukrajinci, Židovi, Bjelorusi, Nijemci, Litvanci…

Hr ---------
Gost
Hr ---------
3 godine prije
Reply to  Tupaq Amaru

@Tupaq Amaru – Kakva gomila gluposti.8 miliona Ukrajinaca je poginulo u drugom svjetskom ratu boreći se na strani SSSR-a ili kao civili,a ukrajniska kvislinška armija je imala najviše 100 000 članova.Neki od najvećih heroja SSSR-a i WWII uopće su Ukrajinci kao Ivan Kožedub,Ljudmila Pavličenko,Sidor Kovpak…ili generali Malinovski,Timošenko…itd.
Ovo je odvratno falsificiranje povijesti od strane fašista u trenutno okupiranoj Ukrajini.Raduje me što će ovi fašisti proći isto kao i oni 1945,polako im se namješta ista sudbina.

Tupaq Amaru
Gost
Tupaq Amaru
3 godine prije
Reply to  Hr ---------

I s tobom se slažem u prve tri rečenice. Samo mislim da to nije falsificiranje povijesti, jer činjenica jest da se dogodio Holodomor, a cijela ta današnja “vlada” u Kijevu niti nije ukrajinska već cionistička/kazarska koja namješta međusobno klanje Ukrajinaca i Rusa iskorištavajući strahote iz povijesti kojima su vrlo vjerojatno sami kumovali.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Tupaq Amaru

Holodomor je prokleta laz fasista. Ukrajinci jesu umirali od neimastine tridesetih gosina, ali su umirali i u ostatku Europe, a pogotovo u SAD-u. Te lazi mozes siriti na dnevno.hr!

Tupaq Amaru
Gost
Tupaq Amaru
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Ti se Sam možeš pokupiti na koji god portal hoćeš. No nisi TI taj koji će nekog tjerati zbog drugačijeg mišljenja odavde. Bolje ti je da naučiš pristojnije komunicirati.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Tupaq Amaru

TUPAK, a gladomor nije bio, onakav kako ga preuveličavaju povijesni prevaratni. Naprotiv, u sovjetsko doba Ukrajina je izrasla u veliku industrijsku, znanstvenu i poljoprivrednu silu. Ukrajina je u poratno doba nakon obnove, uvijek imala veći BDP po stanovniku, od Ruske SFSR. Tako da priče o jadnoj Ukrajini u sovjetsko doba nisu istinite.
Ali ako je bio toliki gladomor, kako je onda za to vrijeme Ukrajina narasla sa 34,3 na 39,5 milijuna ljudi, između 1926 i 1939 godine? Gladomor je navodno bio 1933.
Zapravo ta prehrambena kriza oko 1933 god., zahvatila je cijeli SSSR, a ne samo Ukrajinu. Najviše uz Ukrajinu, i Rusiju, prvenstveno žitorodne regije Rusije , i Kazahstan. Drugdje znatno manje, a npr.kavkaske republike (Gruziju, Armeniju, Azerbajdžan) nije uopće zahvatila glad.

Tupaq Amaru
Gost
Tupaq Amaru
3 godine prije
Reply to  zlatan

zlatan pa pretpostavljam da je izuzetno visoki prirodni priraštaj pridonio povećanju. No kriza nije trebala uopće zahvatiti SSSR budući da nisu bili toliko povezani sa SAD-om. No u svakom slučaju interesantne podatke navodiš. Slavenske (zanemarimo li Kazahstan) žitorodne zemlje izgladnjele, a neslavenske, po tvojim podacima, gladuju.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Tupaq Amaru

TUPAK, nije bio nikakav izuzetan visok prirodni priraštaj. Iz povijesti znamo da nikakav visoki prirast nije moguć u nekim tragičnim povijesnim vremenima, tako da je zaključak jasan: nije bilo nikakvog gladomora, to je izmišljotina. Istina je da se oko 1933 dogodila glad, ali razum i matematika kaže, ni blizu tih lažnih podataka.
Ako već govorimo o Ukrajini, ono što je njemački fašistički okupator (ali i mađarski, rumunjski) napravio u Ukrajini 1941-1943/44, je čisti užas. Pobijeno je 20% stanovnika Ukrajine (oko osam milijuna), a razaranja su bila biblijskih razmjera. Od toga užasa Ukrajina se nije nikada oporavila. Još je gore prošla Bjelorusija. Imala je gotovo 30% poginulih, a posljedice tog nacističkog užasa su vidljive i danas. Jer, Bjelarus ima tek sada broj stanovn.kao pred rat. Mnoga sela u Bjelorusiji su njemački okupatori uništili i više ne postoje. Slušao sam govor Lukašenka, u kojem je iznio podatak da su njemački okupatori spalili preko 600 sela , zajedno sa svim stanovnicima. Naime, ljude bi zatvorili u ambare, škole, crkve, domove kulture i spalili zajedno sa cijelim selom. Pročitaj nešto o tome.
Da, prirodni prirast je bio visok u muslimanskim republikama srednje Azije, posebno u Uzbekistanu. Dokaz? Godine 1926 Uzb.ima 4,8 milijuna stan., danas ima preko 31 ili 32 milijuna.
Kažeš da kriza nije trebala biti u ta vremena u SSSR-u. Da, točno. Nije trebala biti ni velika ekonomska kriza kapitalizma, nije trebalo biti ni kolonijalizma, nije trebalo biti ni Drugog svjetskog rata…….slobodno možeš nastaviti niz čega nije sve trebalo biti. Ali takvo tumačenje povijesti je na nivou nezrele djece.
Inače u tadašnja vremena tridesetih, SSSR se toliko industrijski uzdigao, da je to za divljenje. Kada je Staljin počeo plansku izgradnju industrije 1928, do početka rata 1941, SSSR je toliko ojačao industrijski i na svaki način, da je već to bio preduvjet pobjede. Ne zaboravimo da se velika većina industrije nalazila u evropskom dijelu, u Ukrajini, evropskoj Rusiji i Bjelorusiji.
Kada su njemačko-nacističke horde zla napale SSSR 22.6.1941, u roku samo nekoliko tjedana,u nekih 2-3 mjeseca, iz tih područja na istok je evakuirana 1521 tvornica. Tim putem je otišlo 11 milijuna industrijskih radnika, te ukupno je izbjeglo preko 25 milijuna ljudi. I Ukrajinaca, Bjelorusa i Rusa! Da su ostali u svojim mjestima, njemački-nacistički okupator bi pobio još više civila, ne “samo” 18 milijuna….
Ta industrija je evakuirana najviše na Ural, ali u područje srednje Volge, zapadni Sibir, Kazahstan, Kavkaz, čak srednju Aziju. Odatle su stizale tisuće komada svakovrsnog naoružanja. To je bio put do pobjede. Samo tenkova su prozvodili 2.000 komada svakog mjeseca. Dokaz koliko je rat besmislica koja crpi ljudsku energiju, ali bila je to ljuta potreba.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Tupaq Amaru

TUPAK, nacistima je prostor slavenskog istoka trebao biti novi životni prostor za novu rasu gospodara. Slaveni su trebali nestati. Posebno su bacili oko na Ukrajinu, vjerojatno im je izgledala kao najplodnija zona. Poluotok Krim na kojem je živjela njemačka nacionalna manjina (dovela ih u 18-tom stoljeću Katarina Velika), dakle Krim je trebao postati raj za Nijemce. Mjesto ljetnog odmora.
Eh, sad šta su izgubili rat zahvaljujući snazi inepobjedivosti SSSR-a i Crvenoj Armiji, druga je stvar.
Tupak Amarue, ali da su hitlerovci dobili rat, šta bi sada bilo sa Ukrajinom? I Poljskom?

Tupaq Amaru
Gost
Tupaq Amaru
3 godine prije
Reply to  zlatan

Mislim da Hitler nije trebao dobiti rat. On je bio predodređen da ga izgubi. A treba pogledati posljedicu rata. A ta je da nastaje Izrael koji drži pod kontrolom SAD supersilu i oružje na daljinsko upravljanje u službi cionističkih interesa. A, sve ostalo što si napisao, naravno, slažem se.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  zlatan

Kažeš “Gladomor i nije bio tako strašan” i dobivaš same pluseve? Evo ja ću napisat da Jasenovac nije bio tako strašan i čekam pluseve. Čisto sociološka analiza.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  žrec

ŽREC, jasno da gladomor nije bio tako strašan kako nas danas varaju. Jer u pič-mač, ako je bio tako strašan, kako je onda broj stanovnika SSSR-a od 1926 do 1939 narastao sa 147 na 171 milijun ljudi, te same Ukrajine sa 34,3 na 39,5 milijuna ljudi? Obična seljačka matematika to dokazuje da neštolažu u vezi te navodne (?) velike gladi.
Ja sam naglasio da se glad dogodila, da je umrlo puno ljudi, ali nitko ne zna točne brojke. One za cijeli SSSR, tj.za one dijelove SSSR-a gdje se glad dogodila oko 1933, variraju od dva do najviše sedam milijuna ljudi. Bit će da je prije istina negdje na pola puta. Ili bliže cifri dva milijuna.
E ali….Jasenovac, i svi mali Jasenovci, ili Aušvici ili Babini Jari (znaš li šta je babin Jar?), bili su NAMJERNI -:(.
Tzv.gladomor nije bio namjeran, a najbolji dokaz za to jest činjenica da se Ukrajina razvila u relativno najrazvijeniju sovjetsku republiku, te da je u samoj Ukrajini porastao postotak onih koji se izjašnjavaju da su Ukrajinci i da im je ukrajinski prvi jezik. Pametnome dovoljno.

Milan
Gost
Milan
3 godine prije
Reply to  Hr ---------

Englezi su najvece zlo, ikada.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Tupaq Amaru

@Tupače, povijest se ne uci na wikipediji, hrvatskoj!

Tupaq Amaru
Gost
Tupaq Amaru
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Uskočopereni smiri živce.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Programatori procesa onih i ovih sada u hoholiji su isti, samo su izvršitelji druge generacije.

Five Eyes
Gost
Five Eyes
3 godine prije

Turetsky Choir (Russian: Хор Турецкого)
su odrzali uzivo koncert u Berlinu.
Svaki muzikant na sebi ima traku Sv. George.

Poenta je da ovako nesto Nijemci dozvoljavaju u Berlinu zato jer su Nijemci kulturni narod, tolerantni a mi Hrvati – Balkanci bez kulture i bez tolerancije.

VIDEO objavljen prije 20 sati

«Хор Турецкого» исполняет военные песни в Берлине

LIVE: Turetsky Choir “Songs of Victory” concert takes place in Berlin

Five Eyes
Gost
Five Eyes
3 godine prije

Taj isti koncert je pjevao u Sevastopolju 2016 godine.
Nijemci ga nisu bojkotirali

Хор Турецкого – Песни Победы (концерт в Севастополе 9 мая 2016 г )

vv-olt
Gost
vv-olt
3 godine prije

Svedjani, Svicarci i Turci su suradjivali s Hitlerom sve do Maja 1945, iako su znali za koncentracione logore i zlocine sto su Nijemci pocinili nad Slavenima.

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  vv-olt

Ne zaboravi – i Bugari su suradzivali. Ustvari oni su bili saveznici. Ali su se 1945 preobukli u nove uniforme i cekali Ruse.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Antonio

ANTONIO, bugarski fašistički režim je poražen u rujnu 1944, a ne 1945. Kada je negdje početkom devetog mjeseca 1944, sovjetska Crvena Armija (mislim Ukrajinski front), ulazio u prilično razrušenu Sofiju, građani su ih pozdravljali sa: Dobre došli naši osvoboditeli !!!
Inače Sofija je 1943/44 pretrpjela višestruka saveznička bombardiranja, ipak su tada bili na vlasti hitlerovski vazali.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  vv-olt

WW-OLT, Turska je bila za vrijeme rata, kao i Švedska i Švicarska izrazito neutralna. Švedska je bila ucjenjena od Hitlera, pa su šutjeli, dovoljno je pogledati zemljopis pa je sve jasno zašto su šutjeli. Ali Švicarska je bila baš neutralan, a Turska je bila izrazito neutralna. I poprište špijunaže između Saveznika i sila Trojnog pakta. Jer svi su imali svoje ambasade u Turskoj. Ne piši napamet i pod emocijama, jer onda se pišu gluposti

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

jubito poučno iako večina je čula za to FBI AGENT TED GANDERSON O SATANISTIČKIM KULTOVIMA KRVNE ŽRTVE I PEDOFILIJE MEĐU VLADAJUĆOM KASTOM

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

A gde su se oni borili jedan protiv drugog? U snovima?
E stvarno mi je zao za ukrainski narod. Ova ce ga propaganda totalno zbuniti. Hrle ka Nemcima iako ih ovi zafrkavaju – trguju sa Rusima, zaobilaze Ukrainu, ali i dalje teraju Ukraince da mrzi Moskvu.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Banderasi i Šuhevičisti su ukrajinski ustase i cetnici , da bi se doslo do tog zakljucka ne mora se studirati povijest ,na kraju krajeva postoje jos zivi svjedoci koji ce vam ispricati iz prve ruke tko su bili ukrajinski nacisti i fasisti a tko je bio ukrajinski antifasist .

bo9
Gost
bo9
3 godine prije

Wikipedia kaze da ova ruska kompanija Rostec zaposljava 450 000 ljudi.
Nevjerovatno !!!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

08.05.Oslobodjenje Zagreba , niti jedna rijec , niti jedno slovo u javnom mediju .

“Podsjecam da je Sabor za 60. obljetnicu pobjede nad fašizmom, 13. travnja 2005., donio Deklaraciju o antifašizmu u kojoj se navodi da su vrijednosti i visoki doprinos hrvatskog naroda u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu ugrađene u temelje Republike Hrvatske, u izvorišnim osnovama Ustava Republike, kojima su afirmirane i Odluke ZAVNOH-a. U dokumentu stoji i poziv državnim tijelima i javnim institucijama da objektivno, cjelovito i nepristrano sagledavaju povijesno razdoblje Drugog svjetskog rata i antifašizma u Hrvatskoj.

piretis
Gost
piretis
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Mediji danas nemaju vremena baviti se obljetnicom oslobođenja jer cijeli dan izvještavaju o Z. Hasanbegoviću. Vidiš da se ipak bave fašizmom.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Moj prijedlog trenutno vladajućoj oligarhiji u Ukrajini, ako im se gadi i ako se stide sovjetskog razdoblja Ukrajine, pa onda neka poruše sve ono što je izgrađeno u sovjetsko doba.
Sve one stambene zgrade u koje su se preselili milijuni i milijuni ljudi, sve škole, bolnice, svu industriju i one goleme hidreolektrane na Dnjepru. Neka preoru sve ceste i željezničke pruge. Neka poruše one velebne mostove preko tog širokog Dnjepra, kulturne ustanove, znanstvene institute, neka zatrpaju metro sisteme u Kijevu, Harkovu i Dnjepropetrovsku. Spomenuti metro u Kijevu, prva linija radi od 1960 godine (treći po redu grad u tadašnjem SSSR-u koji je dobio metro), im anajdublju metro-stanicu na Svijetu. Zove se “Arselnaja” ili ” Arselna”, nalazi se na 105 metara ispod tla. Ima čak dva sistema eskalatora do stanice. Lijepo upistai na youtube: metro Arsenalna, ima se šta vidjeti.
Neka opet poruše kulturno-povijesne znamenitosti koje je npr.u Kijevu, za vrijeme okupacije porušio njemački nacistički okupator, a detaljno obnovila poslijeratna ukrajinska sovjetska vlast. Neka ih opet poruše…..
Zašto ruše samo spomenike Lenjinu i spomenike iz sovjetskog doba? Hoće li porušiti onaj velebni spomenik Majka domovina, na onome brežuljku nad Dnjeprom u Kijevu? Podignut je 1981, mislim da je na tome otvaranju spomenika bio sam glavni tadašnji lider SSSR-a, Leonid Brežnjev. Inače pola Rus (po ocu), pola Ukrajinac (po majci), iz ukrajinskog grada Dnjeprodjeržinska. Danas taj grad tvori milijunsku konurbaciju sa Dnjepropetrovskom. Svaka pizda ove podatke može naći po internetu. Ja to znam i prije pojave interneta. Tako da……..

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Ukrajinski nacisti su izuzetno bili surovi prema Rusima, klanje i vađenje očiju su im bila specijalnost. Posle pobede Rusa i poraza Nemaca i obećanja zaštite zapadnih pobednika desilo se nešto slično kao sa četnicima i ustašama koji su ostavljeni na milost i nemilost da budu surovo kažnjeni za svoja dela i nedela. Ono što brine da neonacisti imaju sve veći uticaj u Ukrajini a da na to zapad gleda sa prećutnim odobravanjem.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Jupiter

JUPITER, bilo je tih klanja od strane ukrajinskih nacionalista, ali ne kako kažeš prema Rusima. Jer na području na kojem su djelovali, Rusa praktički i nema. To je današnja zapadna Ukrajina i Karpati. Tamo Rusa nema. Možda rijetki pojedinci. Bili su posebno krvavo zli prema zarobljenim ukrajinskim partizanima, prema Židovima kojih je po Ukrajini bilo mnogo (Harkov je imao najveću židovsku gradsku zajednicu u predratnom SSSR-u), prema poljskim civilima oko Lavova, također.
Manje je poznato da je na okupiranim dijelovima SSSR-a u redovima izdajničkih snaga bilo oko 1,2 milijuna ljudi, veliki dio od toga u Ukrajini, ali i u Bjelorusiji, okupiranom dijelu Rusije, na Baltiku.
Također je i Crvena Armija imala more dezertera, jer onaj rat je bio jako okrutan i neljudski.
Staljin, mislim krajem 1946, donosi bezuvjetnu amnestiju za sve te spomenute, osim za evidentirane zločince. Da misli ozbiljno, dovoljno se podsjetiti da je u SSSR-u u periodu od 1947 do 1950 bila ukinuta smrtna kazna. Ipak je Staljin znao kada reći NE represiji ! Ipak je bio pragmatik, a ne samo diktator.
Smrtna kazna opet je uvedena krajem 1950 ili 1951, ali samo za najteže krvne delikte i za veleizdaju. Za veleizdaju je bio optužen Berija (i njegovi pomoćnici) krajem 1953 i pogubljen. To je zadnje korištenje smrtne kazne u SSSR-u u političke svrhe. Pretpostavljam da znaš tko je bio Berija, ali i Abakumov i drgi njegovi pomoćnici.

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije
Reply to  zlatan

Berja? Naravno! Prijatelj gospođe Hadži Pešić
Šalim se.
Već kada me pitaš da ispričam istinitu anegdotu
Leži Staljin na samrtičkoj postelji a oko njega celi politbiro i naravno Berja.
Svi plaču i kukaju a Berja kao vodeći policajac ponajviše. Kada je doktor utvrdio da je Staljin preminuo Berja se okreće drugovima i saopštava im da preuzima funkciju dragog vođe.Dok to govori na licu Staljina se poljavljuje samrtnički grč uvezan sa pokretom ruke.Istog trenuntka Berja pada na kolena i grudi mrtvog vođe i moli za brzo ozdravljenje iskazujući kroz suze neizmernu ljubav

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Jupiter

JUPITER, da ta anegdota je prikazana u jednome igranom filmu. Gledao sam to, kada je Berija rekao: neka pati, ubojica prokleta! Dok je Staljin tik pred smrt otvorio oči, a Berija kleknuo na noge i kaže: oprosti mi…….
Poznato je također, kada je posluga i osiguranje izvijestila Beriju da je Staljin smrtno bolestan, da je Berija došao potpuno pijan i da je rekao: drug Staljin nije bolestan, on samo hrče i duboko spava. Neka se naspava! Hm, očito je čekao da umre što prije.
To je mislim bio treći moždani udar Staljina, koji ga je u dotukao. Prvi je imao na kraju rata, mislim u dobi od 66 godina, drugi 1949 u dobi od 70 godina, a od 1951 ili 1952 više ga nije bilo u javnosti. Umro je oko 22,30 sati po moskovskome vremenu dana 5.3.1953., a sve radijske stanice SSSR-a i televizija (SSSR je imao tv-program od 1946, jasno ne osobito velik u to vrijeme), vijest o smrti su javili sutra ujutro već u 6,00 sati po moskovskome vremenu.
Neki jugoslavenski žestoki komunisti, učili su nas da su krili Staljinovu smrt mjesec dana. Jednome takvome sam još u “ono” vrijeme kao mlad čovjek rekao da lupeta gluposti. Koje su obična laž, tj.izmišljotina! Jer i tada je svatko tko je htio znao da je smrt staljina nastupila u 22,30 sati, a vijest su o tome objavili već u šest sati ujutro.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  zlatan

Kada sam spominjao tv-program, malo je poznato da je eksperimentalni rani tv-program postojao u predratnom SSSR-u već prije rata. Ne znam točno, da li 1938 ili 1939 godine, postojala su dva tv-studija u Moskvi i Lenjingradu. U cijelom Svijetu tv-programe tih ranih početaka televizije imale su samo: SAD, Velika Britanija, Njemačka (od 1935), Japan, i eto čak i SSSR. Početak rata 1941 ugasio je te televizijske početke.
Stalni program sovjetske televizije počeo se odvijati već 1946, i postepeno se širio diljem SSSR-a. Ukrajina je svoj tv-početak imala 1951 u Kijevu, jasno. Pa sad da je taj SSSR bio neka vukojebina, hm? E pa i nije baš bio………

POVEZANE VIJESTI

Izbornik