Kijev se na Dan pobjede sjeća “borbe” ukrajinskih kvislinga protiv Trećeg Reicha

Ukrajina - 2. svjetski rat
39 komentara

Institut nacionalnog pamćenja u Kijevu, specijaliziran za novo ispisivanje povijesti Ukrajine, priprema izložbu za proslavu obljetnice završetka Drugog svjetskog rata u Europi. Izložba će biti nazvana “Ukrajinska ustanička armija – Odgovor nepokorenog naroda”, na kojoj se, kako se navodi u priopćenju, “planira prikazati doprinos ukrajinskih pobunjenika u borbi protiv agresora”.

8. svibnja Europa slavi Dan sjećanja i pomirenja. Na ovaj dan je važno podsjetiti gdje je bilo mjesto Ukrajine u Drugog svjetskom ratu”, priopćili su u ukrajinskom Institutu nacionalnog pamćenja.

Pripremljena izložba mora pokazati “porijeklo antinacističkog stava Organizacije ukrajinskih nacionalista, ideološku konfrontaciju između Ukrajinske ustaničke armije i Trećeg Reicha i doprinos ukrajinskih pobunjenika koji su se ujedinjeni s narodom borili protiv agresora”.

Izložba je zajednički projekt Instituta nacionalnog pamćenja, Centra za istraživanje oslobodilačkog pokreta, Nacionalnog spomen muzeja “Zatvora Łąckiego” u Lavovu i ogranka Državnog arhiva sigurnosne službe Ukrajine.

Izložba u spomen Bandere, Šuheviča i njihovih sljedbenika, odgovornih za genocid nad Poljacima i Židovima, otvara se unatoč općepoznatoj činjenici da su za vrijeme Drugog svjetskog rata sve nacionalističke organizacije na okupiranim područjima Sovjetskog Saveza stvorene uz izravnu podršku i sudjelovanje Abwehra, vojne obavještajne i kontraobavještajne službe koja je u Njemačkoj do 1944. Bila pod zapovjedništvom Vrhovne komande Wehrmachta. Njemački povjesničari kategorički negiraju tvrdnje da je Ukrajinska ustanička armija ikada vodila oružane borbe protiv njemačkih okupacijskih snaga.

Prvi spomen na oružane formacije Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) nalazi se u dokumentu od 30. lipnja 1941. godine, koji govori o “potrebi suradnje s njemačkom vojskom protiv moskovske okupacije”.

Predloženo je stvaranje “ukrajinsku vojske, koja će se boriti na strani Njemačke i biti uz njemačku vojsku sve dok ona ne pobijedi na svim frontama modernog rata”, stoji u memorandumu datiranom 14. kolovoza 1941. Upućenom od strane Organizacije ukrajinskih nacionalista Njemačkoj. Do 1943. OUN razvija tezi da će “svaka vojna akcija protiv Nijemaca pomoći Staljinu, a glavni proklamirani cilj organizacije je borba protiv utjecaja boljševika i Moskve”.

Tijekom 1943. je organizirana Ukrajinska ustanička armija (UPA), koja je počela aktivni oružani otpor protiv velikih skupina sovjetskih partizana.  1943. i 1944. Ukrajinska ustanička armija u borbama protiv poljskih partizana surađuje s jedinicama SS divizije “Galicija” i njemačkim trupama.

Nakon oslobođenja Ukrajine od nacista,  UPA počinje djelovati protiv Crvene armije, sovjetskih policijskih djelatnika, državnih službenika, aktivista i intelektualaca koji su došli s istoka zemlje. Prema arhivama Službe sigurnosti Ukrajine, od 1944. do 1953. godine je OUN-UPA počinila 4907 djela terorizma, 195 sabotaža, 120 napada na seoska vijeća i klubove. Tijekom poslijeratnog razdoblja je od strane ilegalne Ukrajinske ustaničke armije ubijeno 22 430 ljudi. Formalno su jedinice UPA rasformirane 3. rujna 1949. godine, ali su neke manje skupine bile aktivne sve do 1956. godine.

Dan pobjede
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan1
6 godine prije

Ovo kao da je neka satirična stranica.

Tupaq Amaru
6 godine prije

Ukrajinci su imali traume od Holodomora. A Sovjetima nacisti nisu smetali sve do 22.6.1941. Kao što ni našim “antifašistima” nisu smetali ustaše do tog istog datuma.

subaru
6 godine prije

Programatori procesa onih i ovih sada u hoholiji su isti, samo su izvršitelji druge generacije.

Five Eyes
6 godine prije

Turetsky Choir (Russian: Хор Турецкого)
su odrzali uzivo koncert u Berlinu.
Svaki muzikant na sebi ima traku Sv. George.

Poenta je da ovako nesto Nijemci dozvoljavaju u Berlinu zato jer su Nijemci kulturni narod, tolerantni a mi Hrvati – Balkanci bez kulture i bez tolerancije.

VIDEO objavljen prije 20 sati

«Хор Турецкого» исполняет военные песни в Берлине

LIVE: Turetsky Choir “Songs of Victory” concert takes place in Berlin

Five Eyes
6 godine prije

Taj isti koncert je pjevao u Sevastopolju 2016 godine.
Nijemci ga nisu bojkotirali

Хор Турецкого – Песни Победы (концерт в Севастополе 9 мая 2016 г )

vv-olt
6 godine prije

Svedjani, Svicarci i Turci su suradjivali s Hitlerom sve do Maja 1945, iako su znali za koncentracione logore i zlocine sto su Nijemci pocinili nad Slavenima.

subaru
6 godine prije

jubito poučno iako večina je čula za to FBI AGENT TED GANDERSON O SATANISTIČKIM KULTOVIMA KRVNE ŽRTVE I PEDOFILIJE MEĐU VLADAJUĆOM KASTOM

Antonio
6 godine prije

A gde su se oni borili jedan protiv drugog? U snovima?
E stvarno mi je zao za ukrainski narod. Ova ce ga propaganda totalno zbuniti. Hrle ka Nemcima iako ih ovi zafrkavaju – trguju sa Rusima, zaobilaze Ukrainu, ali i dalje teraju Ukraince da mrzi Moskvu.

Georgij Žukov
6 godine prije

Banderasi i Šuhevičisti su ukrajinski ustase i cetnici , da bi se doslo do tog zakljucka ne mora se studirati povijest ,na kraju krajeva postoje jos zivi svjedoci koji ce vam ispricati iz prve ruke tko su bili ukrajinski nacisti i fasisti a tko je bio ukrajinski antifasist .

bo9
6 godine prije

Wikipedia kaze da ova ruska kompanija Rostec zaposljava 450 000 ljudi.
Nevjerovatno !!!

Georgij Žukov
6 godine prije

08.05.Oslobodjenje Zagreba , niti jedna rijec , niti jedno slovo u javnom mediju .

“Podsjecam da je Sabor za 60. obljetnicu pobjede nad fašizmom, 13. travnja 2005., donio Deklaraciju o antifašizmu u kojoj se navodi da su vrijednosti i visoki doprinos hrvatskog naroda u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu ugrađene u temelje Republike Hrvatske, u izvorišnim osnovama Ustava Republike, kojima su afirmirane i Odluke ZAVNOH-a. U dokumentu stoji i poziv državnim tijelima i javnim institucijama da objektivno, cjelovito i nepristrano sagledavaju povijesno razdoblje Drugog svjetskog rata i antifašizma u Hrvatskoj.

zlatan
6 godine prije

Moj prijedlog trenutno vladajućoj oligarhiji u Ukrajini, ako im se gadi i ako se stide sovjetskog razdoblja Ukrajine, pa onda neka poruše sve ono što je izgrađeno u sovjetsko doba. Sve one stambene zgrade u koje su se preselili milijuni i milijuni ljudi, sve škole, bolnice, svu industriju i one goleme hidreolektrane na Dnjepru. Neka preoru sve ceste i željezničke pruge. Neka poruše one velebne mostove preko tog širokog Dnjepra, kulturne ustanove, znanstvene institute, neka zatrpaju metro sisteme u Kijevu, Harkovu i Dnjepropetrovsku. Spomenuti metro u Kijevu, prva linija radi od 1960 godine (treći po redu grad u tadašnjem SSSR-u koji je dobio metro), im anajdublju metro-stanicu na Svijetu. Zove se “Arselnaja” ili ” Arselna”, nalazi se na 105 metara ispod tla. Ima čak dva sistema eskalatora do stanice. Lijepo upistai na youtube: metro Arsenalna, ima se šta vidjeti. Neka opet poruše kulturno-povijesne znamenitosti koje je npr.u Kijevu, za vrijeme… Čitaj više »

Jupiter
6 godine prije

Ukrajinski nacisti su izuzetno bili surovi prema Rusima, klanje i vađenje očiju su im bila specijalnost. Posle pobede Rusa i poraza Nemaca i obećanja zaštite zapadnih pobednika desilo se nešto slično kao sa četnicima i ustašama koji su ostavljeni na milost i nemilost da budu surovo kažnjeni za svoja dela i nedela. Ono što brine da neonacisti imaju sve veći uticaj u Ukrajini a da na to zapad gleda sa prećutnim odobravanjem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI