Moldavija – 9. svibanj može biti samo Dan pobjede, nikakav Dan Europe

moldavija
10 komentara

Predsjednik Moldavije Igor Dodon, koji se  otvoreno izjašnjava u prilog suradnje s Rusijom, odlučio je da će njegova zemlja slaviti 9. svibnja, ali kao Dan pobjede, a ne Dan Europe. Čelnik države je prema ustavnim ovlastima blokiralo zakon usvojen u parlamentu o izmjenama popisa praznika, prema kojima se 9. svibanj trebao slaviti kao Dan Europe.

”9. svibnja je bio, jest i bit će Dan pobjede i nikako drugačije se neće zvati”, rekao je predsjednik Moldavije Igor Dodon.

Naglasio da se većina stanovnika u zemlji smatraju pobjednicima u Drugom svjetskom ratu. Svake godine deseci tisuća ljudi na ulicama Kišinjeva slave Dan pobjede. Vlasti ulažu napore da u dobrom stanju održavaju spomenike koji slave junaštvo sovjetskih vojnika.

Mi ne uništavamo spomenike, nego ih popravljamo i podižemo nove. Nažalost, vidimo što se događa u nekim zemljama, gdje se uništavaju spomenici čime se pokušava izbrisati veliki podvig sovjetske vojske. U tim zemljama žive narodi koji nemaju budućnost”, rekao je Dodon.

Na primjer, vlasti u Kijevu pokušavaju iznova ispisati povijest i izbrisati sve što podsjeća na sovjetsko razdoblje. 8. svibanj je proglašen kao Dan sjećanja i pomirenja, s naglaskom kako to nije Dan pobjede, nego proslave i komemoracije za žrtve Drugog svjetskog rata. Osim toga, Ukrajinci preporučuju da se kao simbol rušenja nacizma koristi crveni maka, a ne vrpca Sv. Jurja. Međutim, stanovnici zemlje samoinicijativno i dalje slave 9. svibnja i usprkos odlici Kijeva i prijetnjama neonacista i ukrajinskih nacionalista na ulice izlaze s crno-narančastim vrpcama.

Osim toga, Vrhovna Rada Ukrajine je čak na zakonodavnoj razini zabranila nošenje vrpce Sv. Jurja. Za nošenje je propisana kazna u iznosu od 50 do 150 neoporezivih minimalnih prihoda građana. U slučaju ponovljene upotrebe simbola u roku od jedne godine, iznos novčane kazne će se povećati od 150 do 300 neoporezivog dijela minimalnog prihoda građana ili ”administrativnim” uhićenjem do 15 dana.

 

dan evropeDan pobjede
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
6 godine prije

Ukrajina je 2013. kao i juznoslavenske zemlje devedesetih, potpala pod utjecaj zapadnog imperijalizma i primorana je prihvatiti nacizam i fasizam kako bi zatrla bolju socijalisticku proslost. Nece jos dugo. Stvari se mijenjaju na globalnoj razini. Usprkos propagandi kapitalizma, najbolje hrvatske firme su socijalisticke, one koje je gradio socijalizam-Končar, Kraš, Podravka…

Drdrdr
6 godine prije

Rusenje spomenika, mijenjanje povijesnih cinjenica, ozivljavanje zombija kao ustase, cetnici…sve je to rezija politickih elita, onaj 1% svakog naroda koji manipuliraju sa ostalih 99%. Mladim ljudima se povraca od svega toga i odlaze tamo gdje mogu raditi u miru, otvarati svoje firme i zivjeti svoj zivot.

Georgij Žukov
6 godine prije

Heroj ili zločinac? Osvrt na 9. svibanj kroz prizmu biografije Josipa Broza Tita i odgovor da li je za nas 9. svibanj Dan pobjede ili Dan Europe? Josip Broz Tito, predsjednik Republike, Maršal Ju­goslavije, Vrhovni komandant oružanih snaga (Kumrovec, 25. V. 1892 -). Rodio se u siromašnoj seljačkoj po­rodici, osnovnu školu učio u rodnome mjestu, bravarski zanat u Sisku, od 1907. do 1910. Od 1910. do 1911. radi kao metalski radnik u Zagrebu, gdje stupa u socijalistič­ki radnički pokret. Od 1911. do 1913. radi u tvornicama metalne industrije u Sloveniji (Kamnik), Češkoj (Čenkov), Njemačkoj i Austriji (Bečko Novo Mjesto). Godi­ne 1913 – 14. služi vojni rok u Zagrebu, poslije izbijanja prvog svjetskog rata upućen na ruski front. Na putu do fronta uhapšen zbog vođenja antimilitarističke propa­gande i zatvoren u Petrovaradinsku tvrđavu. Iz zatvora bačen na karpatski front na kome je 1915. teško ranjen i zarobljen. Pošto je proveo trinaest mjeseci… Čitaj više »

Laki Topalović
6 godine prije

Dan pobjede, definitivno. Europa kao kontinent postoji , ne znam točno od kojeg datuma, a nije Dan EU, jer u njoj nije barem desetak država, Norveška, UK, Island, Švicarska, ove ovdje, Bjelorusija, Moldavija, Armenija, Gruzija i s Vatikanom 14, ako sam dobro nabrojao. Nek se *bu oni i Dan EU, budući da se datum Europe ne može utvrditi, i Schumann i njihova himna.

dalmata
6 godine prije

I mali su Veliki,kad ih vodu rodoljubi,kad imaju svoje “JA” kad su cvrsto odlucili “Bolje grob nego rob”,kad imaju mocnog prijatelja koji ih podrzava i stiti.Pouka?na Balkanu nista od nista.Samo me ludo zanima kad ce domaci kolaboranti uvest zakon o obaveznom nosenju suknje,tek toliko da razno razni gospodari ne moraju cekad da se skinu (mudante) gace.A koja ce to bit festa na dan EU,svi u suknjicama pa mhat Eu bandirom!?Koji dan Pobjede,vazna je EU ili stroj za maglu,jer se zna ko je bija di kad je grmilo od 1941 do 1945.Da se svabo ne daj boze uvridi ako se slavi Dan Pobjede.Ili ce svabo uvest svoj dan pobjede kad Balkanska(poludivlja?!) plemena zdusno unistila drzavu da mogu bit EU podanici treceg reda

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI