Kina, Rusija, Iran i drugi nikada nisu bili i neće biti „isti kao SAD“

Šangaj
150 komentara

Svijet je vidio uspon i pad oko 150 carstava. U taj broj nisu uključene Sjedinjene Države, čije nepriznato carstvo obuhvaća više od 800 vojnih baza u oko 70 zemalja.

Amerikanci su odrasli vjerujući u ono što je Woodrow Wilson rekao nakon Versaillesa da je „njihova nacija izuzetna i da je spasitelj svijeta, a ne imperijalistička sila“. Ali nakon što su Sjedinjene Države napale Afganistan u listopadu 2001. godine, naslovnica časopisa The New York Times preporučila je čitateljima: “To je američko carstvo – Naviknite se na to.”

Povjesničar Chalmers Johnson u više je navrata zamjerao “carstvu” Sjedinjenih Država način širenja „slobode i demokracije“. Julian Assange je 2015. opisao SAD kao “jedino preostalo carstvo na svijetu koje se, koristeći ekonomsku, vojnu, administrativnu i diplomatsku moć, ne širi teritorijalno, već da bi se ovjekovječila američka ekonomska prevlast”.

Američka imperijalistička ekspanzionistička tradicija započela je kupnjom Louisiane, zatim s akvizicijama Portorika, Filipina, Guama, Havaja i Aljaske. Napori koji su u „izgradnji nacije“ provedeni u Somaliji, Haitiju, Bosni, Kosovu i Afganistanu imali su vrlo malo uspjeha i za američkim stratezima u pravilu ostaju zone nestabilnosti. Isto se može reći i za Libanon i Irak, iako su u prvom slučaju američke snage protjerane, dok su u Iraku u fazi protjerivanja. No, ustavna uređenja koja su ostavili kao da su osmišljena za permanentne sektaške sukobe, a ne za „izgradnju nacije“, kako su tvrdili „emisari demokracije“. Srećom, ove dvije nacije uspijevaju prevladati podijele, iako se svaka od njih mora boriti s remetilačkim proameričkim faktorom. No, to je tema koju ćemo razraditi drugom prilikom.

Usput je bilo desetke ratova i surogatskih intervencija usmjerenih na svrgavanje nepoćudnih vlada u korist vođa koji bi prihvatili diktat Sjedinjenih Država.

„U tim ratovima nije pobijedila superiornost zapadnih ideja, vrijednosti ili religije“, priznao je Samuel Huntington 1996., nego “američka superiornost u primjeni organiziranog nasilja”.

Pa ipak, i dalje slušamo kako su Sjedinjene Države “održavale mir” u Europi i diljem svijeta od Drugog svjetskog rata naovamo.

Ako Australci znaju što je dobro za njih, rečeno im je, cijenit će važnost saveza Australije sa Sjedinjenim Državama, posebno na Pacifiku, jer je  “međunarodni poredak utemeljen na pravilima, te slobodnoj i poštenoj međunarodnoj trgovini”. To je 13. veljače rekao admiral Philip Davidson, šef Indo-pacifičkog zapovjedništva Sjedinjenih Država. Trumpov izaslanik očekivao je da će Australci vjerovati da su savezi važni za izolacionističkog i protekcionističkog predsjednika koji ih je želio eliminirati i koji gazi Međunarodni kazneni sud ako se usudi istraživati bilo koga kojeg ne optuže SAD. Washignton je sada u fazi u kojoj ucjenjuje Svjetsku trgovinsku organizaciju, pa čak i NATO „saveznike“, kojima je jasno rečeno da su vazali i zemlje ograničenog suverniteta. Trump je, „poštujući međuanrodno pravo“, raskinuo i nuklearni sporazum s Iranom i gazi sve ono što je ostalo od međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima.

Vojnici poput generala Davidsona žele da se Australci prestraše. Taj model funkcionira s baltičkim narodima i Poljacima, ali među velikim i suverenim nacijama i ne baš.

„Crvene prijetnje“ više nema, a terorizam je izgubio većinu svoje moći šokiranja nacija. Zato je tu Iran, a Kina je sljedeća prijetnja koje bi se trebali bojati. I ovdje imamo zanimljiovst ili nedostatak mašte. Naime, sada se azijskog diva stalno naziva “komunistička Kina” i narativ koji se koristi protiv Kine je identičan onome koji se koristio protiv Sovjetskog Saveza. Samo su zamijenjena imena i neki termini, a sve ostalo je isto. Zbog toga ukazujemo na „nedostatk mašte“ u američkih stratega. Možda su Amerikanci zaista toliko naivni da vjeruju u to i da će s tehnologijom u SAD ući virus „komunističke revolucije“ i uništiti „američki način života“, koji odavno ne postoji.

Južno kinesko more, Huawei, Instituti Konfucije, izborna uplitanja i koronavirusi pomažu u oživljavanju atavističke sinofobije u vrijeme kada je cijeli svije i zaboravio što bi to trebalo značiti. Mediji stalno plaše ljude.

Ali imamo i još jednu zanimljivost i objašnjenje zašto Kina u modernoj povijesti nije izgubila nijedan rat. Objašnjenje je jednostavno: zato što protiv nikoga nije ratovala.

To bi moglo biti posljedica činjenice da Kina, unatoč rastućoj vojnoj snazi, zna da može projicirati samu sebe izvan granica i bolje zaštititi svoje interese bez borbe.

Da pojasnimo. Otkako je Narodna Republika Kina pobijedila u ratu 1949. godine, Kina je vojsku koristila 14 puta. Dva puta u ratu za Tibet, tri puta u Tajvanskom tjesnacu, dva puta s Vijetnamom, dva puta s Indijom i po jedan put u Koreji, Burmi ili današnjem Mjanmaru, Xinjiangu i Zhenbaou. Neki od ovih su bili pogranični sukobi, a drugi da se potvrdi utjecaj na susjede. Službeno, Kina je dobila šest ratova, dva je izgubila, protiv Indije 1967. i Vijetnam. 1979. godine, a tri su završila s primirjem ili službenim potpisivanjem trajnog mira.

Kina se pridružila međunarodnim koalicijama sa Sjedinjenim Državama protiv somalijskih gusara i nekim “terorističkim” ratovima na sjeveru Malija. Kina ima i vojnu bazu u inozemstvu, odnosno pomorsku bazu u luci Dorale u Džibutiju na Afričkom rogu. I to bi bilo sve što se tiče „vojnog ekspanzionizma“ i „ratnih avantura“ Kine.

Što se tiče ratovanja, usporedite to sa Sjedinjenim Državama, koje tvrde da su „mirotvorni narod“. Sjedinjene Države su u 93 posto svojih 241 godinu do 2017. bile u ratu. Samo nešto manje od 20 godina od 1776. godine se Sjedinjene Države negdje nisu borile.

Počevši od Koreje, između 1950. i 1953. godine, Sjedinjene Države su provele vojne operacije u Laosu, Vijetnamu, Kambodži i Tajlandu. U Panami su intervenirale 1961. godine, a američke su se snage borile na Kubi, Granadi, Dominikanskoj Republici, Boliviji i opet Granadi. Od 1978. nadalje su se Sjedinjene Države borile u Afganistanu, Libanonu, Kuvajtu, Iraku, Libiji, Sudanu, Pakistanu, Siriji i Jemenu.

U Europi su od 1992. intervenirale u Bosni, na Kosovu i Srbiji. Američke akcije u Africi započele su Kongom 1964., a onda su uslijedili Južni Zair 1978., zatim Somalija, Sjeveroistočna Kenija, Uganda i Mali. Malo je ovih sukoba dovelo do zadovoljavajućih rezultata za Sjedinjene Države. Mnogi su i danas u tijeku, a neki su stvorili takozvane „propale države“, poput Libije, Jemena ili Somalije.

Dok Sjedinjene Države i dalje provode agresije po svijetu, Kina širi svoj utjecaj nudeći ekonomski razvoj. Što bolje djeluje? Podaci govore sami za sebe. Ovih nekoliko redaka bi trebali biti dovoljni kao odgovor nekima koji na ovom portalu tvrde „kako su svi oni isti, od Sjedinjenih Država, do Rusije, Kine i Irana“, da navedemo samo neke. Unatoč svemu što bi im mogli prigovoriti, Kina, Rusija i Iran nisu isti i nikada neće biti isti kao SAD i njihovi vazali, barem oni koji slijepo slušaju diktat Washigntona i vrše nasilje nad suverenim nacijama samo zato što žele živjeti u skladu s međunarodnim pravom i same birati svoje partnere, prijatelje i saveznike. Mislim da bi ovo bilo dovoljno, ali ako je potrebno, možemo proširiti temu, iako bi nakon ovih nekoliko redaka i malom djetetu neke stvari bile jasne.

U svakom slučaju, za one koji ne uspijevaju vizualizirati napisano, da ponudimo jednostavnije rješenje i usporedbu Irana i Amerike, dok smo kineske „ratove“ nabrojali, a ruski su intervencija u Južnoj Osetiji u zaštiti mirovnih snaga i civilnog stanovništva i osiguravanje provedbe referenduma na Krimu 2014. Potom imamo vojnu intervenciju u suzbijanju terorizma u Siriji i to bi valjda trebalo bilo sve. Ako baš moramo, Rusiji možemo pripisati i čisto sovjetske intervencije u Afganistanu, te ranije u Mađarskoj i Čehoslovačkoj, ali bi to bilo nepravedno, jer je Centralni komitet Sovjetskog Saveza često bio sve samo ne ruski. Ali čak i ako im pripišemo tih nekoliko intervencija, sam pogled na listu dolje je dovoljan dokaz da „nisu isti“, kako neki tvrde.

americki ratovi i intervencije
FOTO: Poznata slika s prikazom američkih intervencija i agresija od WW2 do 2011.
Američke sankcijeintervencionizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
150 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Glad u Kini? očito je tvoj mozak gladan za fosforom, kako bi donosio logične zaključke. Kineske rezerve mogu pokriti godinu dana potpune ekonomske blokade. Da ne govorimo da krenu tražiti zajmove natrag, da odustanu od prakse reprogramiranja dugova, a računa se da je izvan zemlje uloženo 5000 mlrd dolara samo u kreditima. Ali na stranu papak kao tiI, s prvim komentarom ide u digresiju. Koronavirus je, kako vidim, za sada najviše pogodio burzovne mešetare, koji su na Wall Streetu i London Cityu jučer izgubili 140 mlrd dolara. I da zaključimo s odgovorom teletu, ako ga razumije, Narendra Modi je nacionalist i nije ničiji saveznik, osim “indijski”. Čitava ona šarada je bila da vidi što će Trump dati, vojni saveznik definitivno nije, ekonomski još manje, jer je Washington ukinuo, pred odlazak Trumpa u Indiju, New Delhiju status zemlje u razvoju i sad joj slijede carine kao drugima razvijenima.

Alen
4 godine prije

I koje su sad šanse da jedna ovakva nacija i njeno stanovništvo bude spremno za multipolarni svijet .. Nikakave.. Projekciju svoje izuzetnosti su prenijeli na čitav tzv zapad , koji je ubjedjen da je u svemu u pravu , da ne postoji bolje , drugacije , od toga..
Nema te detoksikacije koja ih moze spasiti od njih samih..

Željko
4 godine prije

Vodili bi i Kinezi i Rusi i Iranci ratove u inozemstvu da imaju sa čime! Big Brother je i dalje najbolja i najjača opcija u svijetu!!

Davor drugi
4 godine prije

U potpunosti mi je jasna usporedba USA, Kina, Rusija, kao i njihova međusobna borba, suparništvo, konkurencija u toj ligi za svjetski priznatu vojnu, ekonomsku i političku silu, te njihove geostrateške planove i utjecaj na cijelu međunarodnu zajednicu i sklapanje raznih saveza u cilju ostvarivanja i projekcije njihovih interesa. Ali nije mi jesno šta u ovoj ligi traži Iran??? Čime je to siromašni Iran zaslužio mjesto u takvoj ligi, i u čemu je njegova snaga, perspektiva, ponuda i sredstva njegova borbe? Što bi to Iran mogao ponuditi i biti prihvaćen u toj ponudi od strane ostatka međunarodne zajednice??? Pistacije??? Mislim da neće biti dovoljno za projekcije vojne, političke i ekonomske sile Irana. Stavimo Iran u njegovu ligu, ligu država u njihovoj borbi za opstojnost.

Fabijan
4 godine prije

Iran i Kina Indija neće oružjem širiti prostor
To su jedine tisućgodišnje imperije sa iskustvom i trezvenošću koja s godinama dolazi

Svi ostali još nisu odrasli,

Ameri su trenutno kao svojedobno rimljani, kasnije englezi, spanjolci i francuzi

Rusi bili zaigrali na istu kartu ali ih zeznuo Hitler a kasnije smi sebe. Uz malo drugačiji tok povijesti, bili bi isto ko i ameri danas.
Ustvar, trudili su se ali nisu imali snage
Sakrivati Ruse iza CCCP je smiješno, buli su apsolutni vladari istočnog bloka maskirani u ime Sovjeti

shumadinac
4 godine prije

Julian Assange je 2015. opisao SAD kao “jedino preostalo carstvo na svijetu koje se, koristeći ekonomsku, vojnu, administrativnu i diplomatsku moć, ne širi teritorijalno, već da bi se ovjekovječila američka ekonomska prevlast” – u pitanju su samo nijanse, nije u pitanju “ekonomska prevlast” već je sprovedena ekonoska, politička i svaka druga kolonizacija. Iako strana vojska nije prisutna na kolonizovanoj teritoriji domaća vojska radi po komandi američke. Odstupanja od ovakvog stanja se dozvoljavaju samo kako bi se održao privid nezavisnosti tako da celo društvo ostane poslušno kolonizatoru. Ovakva strategija je višesrtuko efikasnija od direktna vojne okupacije. U tvrdnji “da se Rusija, Kina i Iran nikada neće ponašati kao SAD” se previđa suštinski momenat: bez obzira kako jaka bila vlast ona je uslovljena mišljenjem populacije. Najveći uspeh SAD kroz globalizaciju nije ekonomska kolonizacija, uostalom vidimo da taj deo već gube ali su zato izuzetno uspešno izveli psihološku globalizaciju kojom su usadili pomenutim… Čitaj više »

Željko
4 godine prije

http://zalbe.vzs.ba/index.php/component/content/article/11-prijave/16-prijave-komentara
Konačno je kap prelila čašu, prijavio sam portal , sa dokazima, za širenje GOVORA MRŽNJE i prijavio sam vas nadležnoj policiji u Brčko Distriktu BiH!

Ivo......stoti
4 godine prije

Ima jedna razlika. SAD su tzv. carstvo i tako se ponašaju, naravno kao i stara carstva. Nitko ne garantira da kad bi Kina, Rusija i ostali imali istu moć, ne bi se tako ponašali. Prošlost nam je pokazala da bi

Siniša
4 godine prije

Naravno….već sada su vam ideje prevaziđene i pod kontrolom, prosto ćete biti prevaziđeni jer ima pametnog sveta i van vaših granica.

Piretis
4 godine prije

Krasan pokušaj beatifikacije Kine, a djelomično i Rusije. Prvo konstatacija da Kina “protiv nikog nije ratovala” a potom da je “14 puta koristila vojsku” u sukobima, naravno. Možda je potrebno spomenuti građanske ratove u Kini koji su od 1928-1949 odnijeli oko osam milijuna života. Da Kina nije naročito pacifistička zemlja govori i ubrzano naoružavanje i širenje teritorija na sporna područja (otoci u kineskom moru itd). Zatim stalne prijetnje Tajvanu, zategnuti odnosi na ivici rata sa Indijom… Ovo ne govorim zato da SAD prikažem boljima nego jesu, nisu, davno su izgubili kompas, nego zato jer i Kina i Rusija kada imaju strateški interes a ne mogu ga ostvariti diplomacijom pribjegavaju upotrebi vojske. “…ako baš moramo”, da, moramo spomenuti intervencije, vojne nego kakve, u Čehoslovačkoj i Mađarskoj. Ako ne zbog sebe onda zbog njih, Mađara i Čeha, koji nose bolne traume “bratske” pomoći. Nadam se da će svanutu dan kada će netko… Čitaj više »

Dopizdilomi
4 godine prije

Ne ti nisi čovjek jer ljudi razmišljaju a zna se tko misli zato su ti takvi i komentari.

Franjo Tahi
4 godine prije

Babicu, Babicu, Babicu…. Imas neki fetis na crno vino kad to uporno ponavljas? “Autorska prava” Hahaha

Fabijan
4 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0

15 min filmića koji objašnjava sve…..

Spacevoodoo
4 godine prije

Komentator možda pada s marsa, ali čini se kako ti na marsu nikad nisi ni bio zato i ne vidiš širu sliku zbivanja na zemlji, jer da jesi vidio bi kako se na zemlji nametanje volje Rusije, Kine Amerike ostalima ne izvodi na isti način ni istim sredstvima.
Šta se koronavirusa tiče još samo fali to da dođe na ovaj portal.

RFENEW
4 godine prije

Brez Rusije in Kitajske bi se Američani med seboj poklali. Kitajci so pa sami naredili virus, da bi zajezili svojo demografsko katastrofo z ostarelimi (zaradi politike enega otroka se je zgodilo, da imajo veliko preveč starih in bolnih ljudi, kaj naj komunizem z njimi, ki so bolni stari okuženi z HIV in imajo raka) in Italijani so virus načrtno prinesli v Italijo, da bi razredčili virus HIV, ki se je razširil po Italiji. Misliš, da si katerikoli narod želi imeti Kitajsko in Južno Korejsko (Južna Koreja je virus načrtno uvozila v svojo državo, ker je starejših precej preveč in rabijo nekaj, da zmanjša življenjsko dobo) demografsko piramido? Ali virus HIV, ki se vali po Italiji? Ni druge matematike. Račun je povsem pravilen. Ljudje (Kitajci, Italijani, itd) se želijo znebiti ostarelih, bolnih, ker jim načenjajo njihovo državno blagajno. V ZDA pa zaradi zdravljenja starih, rakavih in z virusom HIV prodajajo domove.… Čitaj više »

RENEW
4 godine prije

Skopirala našo prašičjo gripo, da bo čipirala prebivalstvo, kot sta (za nas) to razkrinkala Alex Jones in Jane Burgermeister.

RENEW
4 godine prije

Oni so virus naredili sami, da se losajo bolnih, ostarelih in tistih z rakom. Sploh veš koliko stane kemoterapija, koliko stane zdravljenje virusa HIV, koliko stane oskrba enega nepokretnega dementnega starčka? Veš ali ne veš?

RENEW
4 godine prije

V tvoji US je seveda drugače, ker denar in stanovanja morajo krožiti in če nekdo zboli lahko zelo hitro ostane z rakom in brez hiše.

bertold švarcenberger
4 godine prije

Na kraju će opet morati kao u slučaju meni dragog Reicha Rusi, Ameri i Englezi rješavati problem Kine ako hoće leba preko pogače a hoće. Za razliku od mnogih neobjektivnih komentatora ja priznajem rezultate 2 svj. rata iako su moji izgubili sve čestitke pobjednicima. Meni ostaje tradicija i ponos na pretke koji su se časno i hrabro borili za Reich. Da Fuhrer nije bio megaloman i da se ova trojka nije udružila mi bi danas imali Reich a ne EU. Niko od njih ne bi sam mogao poraziti Reich. Tako će biti i s Kinom. Velika trojka saveznika opet će morati naći zajednički jezik u slučaju da Kinu treba svesti u realne okvire i budite sigurni da će ga naći bez obzira na sve razlike. To vam kaže potomak onih koji zna kako je to kad se Rusi, Ameri i Englezi udruže protiv tebe – siguran poraz.

Mito bekrijo
4 godine prije

Tako je, Kina nije ratovala protiv Vijetnama pa sigurno nije ni dobila po p____ od njih. Nije ni ratovala protiv Indije, Burme, Tibeta, Sovjetskog saveza. To su sve hollywoodske izmisljotine.

jupiter
4 godine prije

nije ti dobar nicj….treba da bude….huh!!!

nije bitno tko
4 godine prije

Svi, koje su vas odgojili američki filmovi, crtiči i igrice, ste mentalni invalidi.

imalijosnade
4 godine prije

po uzoru na svoje gazde sa BI – pa da

V.V.
4 godine prije

Babiću, velemajstore. Bravo!!!!!

Max
4 godine prije

Točno tako Iran Kina i Rusija nisu isti kao njihovi geoplitički (ma što neki govorili na ovom portalu) rivali jer su to jak nacinalne države koje na nameć nikome svoju hegemoniju.

eks
4 godine prije

USA je država kojom vladaju pohlepne psihopate i korumpirani idioti. To je zlo, to je osudjeno na propast .

ad astra
4 godine prije

x@y, u pravu si, još uvijek u US postoji ne samo rasizam već animozitet prema nekim skupinama ljudi. Ali sve je to ok dok taj animozitet ne prijeđe u nasilje. Netko me može mrziti, ali ako mi to ne čini direktnu štetu, zabole me. Ali na žalost, pa takav odnos prema drugima i drugačijima vlada i kod nas na Balkanu. Oni u US imaju rasizam i ne vole određene skupine ljudi i tako to traje godinama, a kod nas nekoliko ratova u 30 godina. Mi kao tolerantni. Imam osobna iskustva iz Texasa kad su Meksikanci bili nepoželjni u nekim lokalima. Nema nasilja ali im se indirektno daje do znanja da nisu poželjni, žalosno. Ali s druge strane slično iskustvo iz jedne države bivše Juge. Ušli Romi u jedan lokal, gazda im je na direktan način dao do znanja da su višak.

Nekdo.
4 godine prije

Čovječe pa o kakvoj gladi ti pričaš? Pa zašto misliš, da Kineza ima 1,4 milijarde? Vjerojatno baš zbog ugodne klime – dvije žetve i to riže sa kojom po hektaru možeš nahraniti puno više ljudi nego sa primjerice pšenicom.

Salamun
4 godine prije

Babicu, prvo kako možeš staviti Ruse sa Kinezima i Irancima. To su tri različite kulture i svjetonazora.
Drugo, naravno da nikada neće biti kao Amerika, posebno Iran i Kina.

miki iz USA
4 godine prije

bravo na koment aru, nazalost , da USA malo zastane i promijeni svoju politikui ekonomiju, evo glada , U Kini i Rusiji

u proslosti je zastrasujuce da je stanovnistvo primjenjivalo kanibalizam, proguglajte malo, ……………..ako

God bless USA and their friends …………………..pozdrav iz Sj. Amerike

Alex
4 godine prije

Američki osnovni biznis je rat…kad ne ubijaju druge,ubijaju svoje! Amerika je i zavladala svijetom nakon dva svjetska rata,ali bi je treći mogao uništiti.

ban Kulin
4 godine prije

Rusija kad je mogla bit bila je kao SAD. Pitajte Poljake i ostale iz istočne Europe…

Plavi
4 godine prije

Kina… da Amerikanci povuku samo 10-20% svojih kompanija i njihovu proizvodnju nazad u USA u Kini bi zavladala glad.
A da ne kažem da Ameri prestanu kupovati kineske proizvode…kinezi bi postali kanibali poceli bi jesti sami sebe.

Osim toga kina je Polukmetovsko drustvo.
Kinezi NEMAJU SLOBODU kretanja, jedan radnik sa sela treba izvaditi posebne dozvole da bi otisao raditi u grad.
Rade u prizemlju tvornice, a spavaju na katu….
Mogao bi pisati do jutra.
Nama je bilo bolje u 18. Stoljecu nego sto je kinexima u 21.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI