fbpx

Kina, Rusija, Iran i drugi nikada nisu bili i neće biti „isti kao SAD“

Šangaj

Svijet je vidio uspon i pad oko 150 carstava. U taj broj nisu uključene Sjedinjene Države, čije nepriznato carstvo obuhvaća više od 800 vojnih baza u oko 70 zemalja.

Amerikanci su odrasli vjerujući u ono što je Woodrow Wilson rekao nakon Versaillesa da je „njihova nacija izuzetna i da je spasitelj svijeta, a ne imperijalistička sila“. Ali nakon što su Sjedinjene Države napale Afganistan u listopadu 2001. godine, naslovnica časopisa The New York Times preporučila je čitateljima: “To je američko carstvo – Naviknite se na to.”

Povjesničar Chalmers Johnson u više je navrata zamjerao “carstvu” Sjedinjenih Država način širenja „slobode i demokracije“. Julian Assange je 2015. opisao SAD kao “jedino preostalo carstvo na svijetu koje se, koristeći ekonomsku, vojnu, administrativnu i diplomatsku moć, ne širi teritorijalno, već da bi se ovjekovječila američka ekonomska prevlast”.

Američka imperijalistička ekspanzionistička tradicija započela je kupnjom Louisiane, zatim s akvizicijama Portorika, Filipina, Guama, Havaja i Aljaske. Napori koji su u „izgradnji nacije“ provedeni u Somaliji, Haitiju, Bosni, Kosovu i Afganistanu imali su vrlo malo uspjeha i za američkim stratezima u pravilu ostaju zone nestabilnosti. Isto se može reći i za Libanon i Irak, iako su u prvom slučaju američke snage protjerane, dok su u Iraku u fazi protjerivanja. No, ustavna uređenja koja su ostavili kao da su osmišljena za permanentne sektaške sukobe, a ne za „izgradnju nacije“, kako su tvrdili „emisari demokracije“. Srećom, ove dvije nacije uspijevaju prevladati podijele, iako se svaka od njih mora boriti s remetilačkim proameričkim faktorom. No, to je tema koju ćemo razraditi drugom prilikom.

Usput je bilo desetke ratova i surogatskih intervencija usmjerenih na svrgavanje nepoćudnih vlada u korist vođa koji bi prihvatili diktat Sjedinjenih Država.

„U tim ratovima nije pobijedila superiornost zapadnih ideja, vrijednosti ili religije“, priznao je Samuel Huntington 1996., nego “američka superiornost u primjeni organiziranog nasilja”.

Pa ipak, i dalje slušamo kako su Sjedinjene Države “održavale mir” u Europi i diljem svijeta od Drugog svjetskog rata naovamo.

Ako Australci znaju što je dobro za njih, rečeno im je, cijenit će važnost saveza Australije sa Sjedinjenim Državama, posebno na Pacifiku, jer je  “međunarodni poredak utemeljen na pravilima, te slobodnoj i poštenoj međunarodnoj trgovini”. To je 13. veljače rekao admiral Philip Davidson, šef Indo-pacifičkog zapovjedništva Sjedinjenih Država. Trumpov izaslanik očekivao je da će Australci vjerovati da su savezi važni za izolacionističkog i protekcionističkog predsjednika koji ih je želio eliminirati i koji gazi Međunarodni kazneni sud ako se usudi istraživati bilo koga kojeg ne optuže SAD. Washignton je sada u fazi u kojoj ucjenjuje Svjetsku trgovinsku organizaciju, pa čak i NATO „saveznike“, kojima je jasno rečeno da su vazali i zemlje ograničenog suverniteta. Trump je, „poštujući međuanrodno pravo“, raskinuo i nuklearni sporazum s Iranom i gazi sve ono što je ostalo od međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima.

Vojnici poput generala Davidsona žele da se Australci prestraše. Taj model funkcionira s baltičkim narodima i Poljacima, ali među velikim i suverenim nacijama i ne baš.

„Crvene prijetnje“ više nema, a terorizam je izgubio većinu svoje moći šokiranja nacija. Zato je tu Iran, a Kina je sljedeća prijetnja koje bi se trebali bojati. I ovdje imamo zanimljiovst ili nedostatak mašte. Naime, sada se azijskog diva stalno naziva “komunistička Kina” i narativ koji se koristi protiv Kine je identičan onome koji se koristio protiv Sovjetskog Saveza. Samo su zamijenjena imena i neki termini, a sve ostalo je isto. Zbog toga ukazujemo na „nedostatk mašte“ u američkih stratega. Možda su Amerikanci zaista toliko naivni da vjeruju u to i da će s tehnologijom u SAD ući virus „komunističke revolucije“ i uništiti „američki način života“, koji odavno ne postoji.

Južno kinesko more, Huawei, Instituti Konfucije, izborna uplitanja i koronavirusi pomažu u oživljavanju atavističke sinofobije u vrijeme kada je cijeli svije i zaboravio što bi to trebalo značiti. Mediji stalno plaše ljude.

Ali imamo i još jednu zanimljivost i objašnjenje zašto Kina u modernoj povijesti nije izgubila nijedan rat. Objašnjenje je jednostavno: zato što protiv nikoga nije ratovala.

To bi moglo biti posljedica činjenice da Kina, unatoč rastućoj vojnoj snazi, zna da može projicirati samu sebe izvan granica i bolje zaštititi svoje interese bez borbe.

Da pojasnimo. Otkako je Narodna Republika Kina pobijedila u ratu 1949. godine, Kina je vojsku koristila 14 puta. Dva puta u ratu za Tibet, tri puta u Tajvanskom tjesnacu, dva puta s Vijetnamom, dva puta s Indijom i po jedan put u Koreji, Burmi ili današnjem Mjanmaru, Xinjiangu i Zhenbaou. Neki od ovih su bili pogranični sukobi, a drugi da se potvrdi utjecaj na susjede. Službeno, Kina je dobila šest ratova, dva je izgubila, protiv Indije 1967. i Vijetnam. 1979. godine, a tri su završila s primirjem ili službenim potpisivanjem trajnog mira.

Kina se pridružila međunarodnim koalicijama sa Sjedinjenim Državama protiv somalijskih gusara i nekim “terorističkim” ratovima na sjeveru Malija. Kina ima i vojnu bazu u inozemstvu, odnosno pomorsku bazu u luci Dorale u Džibutiju na Afričkom rogu. I to bi bilo sve što se tiče „vojnog ekspanzionizma“ i „ratnih avantura“ Kine.

Što se tiče ratovanja, usporedite to sa Sjedinjenim Državama, koje tvrde da su „mirotvorni narod“. Sjedinjene Države su u 93 posto svojih 241 godinu do 2017. bile u ratu. Samo nešto manje od 20 godina od 1776. godine se Sjedinjene Države negdje nisu borile.

Počevši od Koreje, između 1950. i 1953. godine, Sjedinjene Države su provele vojne operacije u Laosu, Vijetnamu, Kambodži i Tajlandu. U Panami su intervenirale 1961. godine, a američke su se snage borile na Kubi, Granadi, Dominikanskoj Republici, Boliviji i opet Granadi. Od 1978. nadalje su se Sjedinjene Države borile u Afganistanu, Libanonu, Kuvajtu, Iraku, Libiji, Sudanu, Pakistanu, Siriji i Jemenu.

U Europi su od 1992. intervenirale u Bosni, na Kosovu i Srbiji. Američke akcije u Africi započele su Kongom 1964., a onda su uslijedili Južni Zair 1978., zatim Somalija, Sjeveroistočna Kenija, Uganda i Mali. Malo je ovih sukoba dovelo do zadovoljavajućih rezultata za Sjedinjene Države. Mnogi su i danas u tijeku, a neki su stvorili takozvane „propale države“, poput Libije, Jemena ili Somalije.

Dok Sjedinjene Države i dalje provode agresije po svijetu, Kina širi svoj utjecaj nudeći ekonomski razvoj. Što bolje djeluje? Podaci govore sami za sebe. Ovih nekoliko redaka bi trebali biti dovoljni kao odgovor nekima koji na ovom portalu tvrde „kako su svi oni isti, od Sjedinjenih Država, do Rusije, Kine i Irana“, da navedemo samo neke. Unatoč svemu što bi im mogli prigovoriti, Kina, Rusija i Iran nisu isti i nikada neće biti isti kao SAD i njihovi vazali, barem oni koji slijepo slušaju diktat Washigntona i vrše nasilje nad suverenim nacijama samo zato što žele živjeti u skladu s međunarodnim pravom i same birati svoje partnere, prijatelje i saveznike. Mislim da bi ovo bilo dovoljno, ali ako je potrebno, možemo proširiti temu, iako bi nakon ovih nekoliko redaka i malom djetetu neke stvari bile jasne.

U svakom slučaju, za one koji ne uspijevaju vizualizirati napisano, da ponudimo jednostavnije rješenje i usporedbu Irana i Amerike, dok smo kineske „ratove“ nabrojali, a ruski su intervencija u Južnoj Osetiji u zaštiti mirovnih snaga i civilnog stanovništva i osiguravanje provedbe referenduma na Krimu 2014. Potom imamo vojnu intervenciju u suzbijanju terorizma u Siriji i to bi valjda trebalo bilo sve. Ako baš moramo, Rusiji možemo pripisati i čisto sovjetske intervencije u Afganistanu, te ranije u Mađarskoj i Čehoslovačkoj, ali bi to bilo nepravedno, jer je Centralni komitet Sovjetskog Saveza često bio sve samo ne ruski. Ali čak i ako im pripišemo tih nekoliko intervencija, sam pogled na listu dolje je dovoljan dokaz da „nisu isti“, kako neki tvrde.

americki ratovi i intervencije

FOTO: Poznata slika s prikazom američkih intervencija i agresija od WW2 do 2011.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
150 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Glad u Kini? očito je tvoj mozak gladan za fosforom, kako bi donosio logične zaključke. Kineske rezerve mogu pokriti godinu dana potpune ekonomske blokade. Da ne govorimo da krenu tražiti zajmove natrag, da odustanu od prakse reprogramiranja dugova, a računa se da je izvan zemlje uloženo 5000 mlrd dolara samo u kreditima. Ali na stranu papak kao tiI, s prvim komentarom ide u digresiju. Koronavirus je, kako vidim, za sada najviše pogodio burzovne mešetare, koji su na Wall Streetu i London Cityu jučer izgubili 140 mlrd dolara. I da zaključimo s odgovorom teletu, ako ga razumije, Narendra Modi je nacionalist i nije ničiji saveznik, osim “indijski”. Čitava ona šarada je bila da vidi što će Trump dati, vojni saveznik definitivno nije, ekonomski još manje, jer je Washington ukinuo, pred odlazak Trumpa u Indiju, New Delhiju status zemlje u razvoju i sad joj slijede carine kao drugima razvijenima.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Laki Topalović ADMIN Vas treba novčano kazniti jer puštate da netko nekoga ovdje naziva da je “smeće” !

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije
Reply to  Željko

U realnom svijetu bi ti bio manji od makova zrna,jer koliko covjek mora biti jadan i frustriran da si gradi neki imaginarni imidz po portalima u virtualnom svijetu a pogotovo vrijedja i prijeti komentatorima koji su na normalan i kulturan nacin izrazili svoje misljenje.
Tebe je vrijeme pregazilo,ti jos uvijek zivis u vremenima kad je tvoj dzedo bio strah i trepet,obuko svoj oznaski kozni kaput i na svaku kritiku rezima kazao”znas li ti ko sam ja”,golo govno,eto to si ti.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Željko

to nisu ni trolovi to su balkanski zombie koji rade za nwo

asdfghj
Gost
asdfghj
1 godina prije
Reply to  Željko

Laki bi se i tuko kad nije sve po njegovom ? Volim kad ljubitelji pravde i istine pokažu svoje pravo lice. Americi s pravom zamjeraju njenu agresiju prema drugim narodima, a oni bi u privatnom životu agresijom rješavali probleme. Stari dobri dvostruki kriteriji !

Ifika
Gost
Ifika
1 godina prije
Reply to  Željko

Trol ili ne, uvredama u komentarima dokazujete da ste isti kao j na drugim portalima poput indeksa…. Jadno. Očito volja za konstruktivnom raspravom ne postoji.

asdfghj
Gost
asdfghj
1 godina prije
Reply to  Ifika

@Ifika kakva konstruktivna rasprava kad je njima svaki onaj ko ne padne u idolopoklonički trans na spomen Rusije i Putina, automatski trol, smeće, amerofil i sl.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Ifika

Ifika, konstruktivna rasprava vodi se o temi koja je postavljena, a ovi trolovi-smeće izbegavaju raspravu o toj temi perfidnom metodom promena teme i nametanje rasprave o nečem drugom. U nemogućnosti da ospore činjenice , oni govore o drugim stvarima, čime skreću komentare na druge teme. To je podlost, i nema veze sa konstruktivnom raspravom. Zbog toga su podlo smeće.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Željko

Laki
Amen.

sci
Gost
sci
1 godina prije
Reply to  Željko

Laki Topalović čim se netko ide prepucavat pogotovo na ovom nivou vrijeđanja a ne protuargumentiranja teme ,onda je logično da se automatski i sam svrstava među trolove, a tko god želi komentirat temu neovisno pod kojim je nick-om je njegovo pravo kojim on apsolutno nikoga ne vrijeđa za razliku od pristupa koji ti imaš!
Dakle, prvo analiziraj sebe pa onda druge, a ako ne želiš bit troll ,onda lijepo zaobiđi i ignoriraj i ne komentiraj na nivou trolla!

Btw. zbog toga je prije nekoliko dana onaj “Ivo nuklearac” ,koji je konstantno prosto vrijeđao bio upozoren od admina a istovremeno, iako je konstantno predbacivao drugima poput tebe kako koriste različite nick-ove i sam koristio različite nick-ove poput Magnum, Haramplije, Slaviša, XXX itd…., kojima se još uvijek koristi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  sci

😃 Pogledajte komentar od “sci” ja u 19.41
Pa ima li još nekoga tko nezna da je to – x@y ?

Gargamel
Gost
Gargamel
1 godina prije
Reply to  Željko

Laki svaka čast! Podržavam te i molim te da i ti ne odustaneš od komentiranja. Radi Vas nekoliko komentatora (npr. Riddick i dr.) guštam čitati ovaj portal.

SamoPitam
Gost
SamoPitam
1 godina prije
Reply to  Željko

Što jedan omladinac reče “mi ćemo vas uništiti online, ima nas masa, ali smo u realnosti pi*ke i tamo vam ne možemo ništa, ali online ste donji”. Tako je i slučaj sa ovih 20-tak. Dokle god ima volje ignorirati takve, ne treba se brinuti za kvalitetnu diskusiju, nestane li je, portal će postati kontaminiran.
Je li volja izgubljena?

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Ne ti nisi čovjek jer ljudi razmišljaju a zna se tko misli zato su ti takvi i komentari.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Dopizdilomi

Molim redakciju da ignorira moje ‘stiskanje’ znakića zastavice. Samo sam gledala što je to.

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije

Laki ti si pozamasni komad budaletine,u rangu ive nuklearca,24 h na dan vrijedjas neistomisljenike odvratnim govorom mrznje,nadji si covjece zivot,da je ovo normalan portal nebi ti ovo dozvolili,posto si bolesni rusofil sve ti prolazi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Što bi ti, pročitaj moje odgovore Alenu ili drugima s kojima se isto ne slažem uvijek, dam moj argument na njegov, pa ako je moguće , neka uslijedi rasprava. Ali ovo je klasično trolovanje, prvi komentar u osam ujutro nevezan za temu. Jeste smeće, 1.) ili plaćeno ili 2) bolesno. Ovo bi trebalo odmah micati i ostavit mu poruku prazan komentar s porukom OFF TOPIC i tako svima.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

LT posteno koliko si puta dao tipovima poput ALIGATORA ringa pluseve koji svaki komentar pocinje sa ubij zakolji ili da ih nespominjem, puno ih ima koji svoje frusracije lijece vrijedjanjem drugog. Tragedija ovdje na ovom portalu je podrska maloumnim ljudima i to u velikom obimu. ALIGATOROVA ULOGA i inih je ovdje da napise sto bezobraznije i uvredjujuce i izazove reakciju, protiv koga i za koga. I da ti kazem ovo je vas portal i u vecini ste zato i imate prolaza ali samo ovdje . Ne dokazuje se pamet i neduznost politike koju zastupaju mnogi komentatori vrijedjanjem i neistinom . I nije Alen mjerilo za sve nas ostale on kao on moze samo tebi biti mjerilo.

csi
Gost
csi
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Slažem se Z.A.
Bilo to trolanje ili netrolanje, nikad ne opravdava vrijeđanje.
A meni također ne treba usporedba sa nikim, jer mi je apsolutno nebitna.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  csi

csi_ drago mi je da se slazes sa mnom . Nisam cvijecka ali u odnosu na pojedine sam fin ko da sam iz Finske . Malo sale nije na odmet … I sad cu ti reci onu narodnu koju ti znas s kim si takav si . Posto niko za mnom nece plakati ja cu se i ispaliti a ovi ugursuzi vec ce se snaci i brzo ce se utjesiti . Covjek na ovaj nacin samo zaglupljuje i programira se na lose . Subaru je to dobro objasnio .

csi
Gost
csi
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Z.A.
Sve mi je jasno. Vidim po mnogim komentatorima ovdje koji uporno prate i vrijeđaju, a ništa vezano za temu ne komentiraju.

Btw. Ovaj Magnum je onaj Ivo nuklearac što ga je admin prije nekoliko dana upozorio za vrijeđanje.
To je primjer tih programiranih…

wlddrkgvnrnelltkiprpdkwfs
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkwfs
1 godina prije

Laki T.kad se netko lijepi na nekog trola onda i sam ispadne trol. U tom slučaju najbolje zaobić i ignorirat.

Ki-la
Gost
Ki-la
1 godina prije

Laki_ milijuni se trude useliti u SAD! U Kinu – 0! U Rusiju – 0! U Iran – 0! Zašto i kako to!??

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Ki-la

Glede na to, da so naredili genocid nad INDIJANCI, karma je prasica, to si zapomni.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Ki-la

Rusija je trenutno druga država po broju doseljenika. Možeš proveriti na internetu.
Pojma nemaš…….

NSW
Gost
NSW
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

EVO TKO IMIGRIRA U RUSIJU:

1 Ukraine 2,651,109
2 Uzbekistan 2,335,960
3 Tajikistan 1,105,500
4 Azerbaijan 610,327
5 Moldova 586,122

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  NSW

U USA imigriraju 90% iz Meksika, Portorika, Kolumbije i ostalih siromašnih država Južne Amerike .

NSW
Gost
NSW
1 godina prije
Reply to  eks

Ispada suprotno… TKO IMIGRIRA U USA

Europe-Canada 84% 14%
South and East Asia 4% 27%
Other Latin America 4% 24%
Mexico 6% 27%

Nekdo.
Gost
Nekdo.
1 godina prije
Reply to  NSW

Foreign-born population of the United States in 2017 and number of immigrants between 1986 and 2016, by country of birth

Country of birth Population (2017) 2016–2017 change Immigrants (1986–2016)

Total foreign-born 44,525,458 +786,557 30,393,223
Mexico 11,269,913 -303,767 6,154,006
India 2,610,537 +176,013 1,598,201
China. 2,216,810 +93,859 1,703,930
Philippines 2,008,080 +66,415. 1,695,162
El Salvador 1,401,832 +14,810. 757,247
Vietnam 1,342,568 -10,192. 1,085,652
Cuba 1,311,803 +40,185. 866,495
Dominican Republic 1,162,568 +77,247 1,102,386
South Korea 1,063,074 +21,347. 691,668

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  NSW

U EU migriraju Pakistanci, Afganistanci, Afrikanci, Libijci, Turci, Marokanci……..

kKK
Gost
kKK
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Zaboravio si srbe i oni imigriraju jako puno u EU

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Ki-la

Ki-la , trude se Meksikanci i oni jadnici iz opljačkanih i koloniziranih država iz Južne Amerike.

Baba
Gost
Baba
1 godina prije

@guest_371574 ma neee jok nisi nisi ti si jedna predivna osoba….kakav kalibar nečovjeka moraš biti da braniš metode “širenja demokracije” kao ove u linku dolje? I ne to nije uradila ni Kina ni Rusija nego baš tvoji omiljeni krvoloci.
https://youtu.be/A3p-JOAacVk

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije

Primitivni ali ne primitivni. Sprijazni se, da so Kitajci nalašč lansirali virus, ker zaradi gruče ostarelih in onemoglih država ne more več normalno delovati. Če je komunizem lahko požrl dojenčke še preden so se rodili, ali resnično misliš, da bi se komunizmu stari, bolni in potrebni pomoči smilili? Daj no mir.
Ta mlada namesto, da bi delala v tovarni skrbi za dva do tri ostarele sorodnike. Mladeniči, ki so namesto po dekletih lezli po fantih in širijo HIV so zaradi cene zdravil nekonkurenčni. Svet ni dober in ni lep. Takle virusek je izdelan z enim samim razlogom. Počistiti med narodom, da bo zopet konkurenčen. Ker Indija je zdaj zaradi mladih ljudi precej bolj konkurenčna. V Afriki tudi šibki posamezniki umirajo (ne dajo svojih šibkih okvarjenih genov svojim otrokom), toda dragoceni kitajski edinci, okuženi z virusom HIV ali z levkemijo. Ali misliš, da so revoluciji šibki, bolni in stari res potrebni? Razmisli. Samo malo razmisli.
V ZDA seveda vsak sam plačuje in zaradi operacije ali zdravil prodajo svoj dom. Italjiani imajo pa tudi preveč upokojencev in ljudi z rakom, bolnih ali virusom HIV… To je bilo načrtno uvoženo, da očisti narod. Sprijazni se.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije

EU, NATO i USA. Kaj imajo skupnega? Da jih bodo IRAN, KITAJSKA, RUSIJA in INDIJA premagali. Zakaj? Ker so Kitajci naredili depopulacijo, ki v EU, NATO i USA ni bila mogoča, ker so jih Alex Jones in Jane Burgermeister razkrinkali. V cepivo dodajo tudi čip, ker se samo švedske ovce dajo prostovoljno čipirati. Ovce morajo biti čipirane, ker drugače ogoržajo tiste na vrhu. Tako v komunizmu kot tudi v kapitalizmu.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  RENEW

RENEW
Sorry meni je ovo smiješno što pišeš.

eks
Gost
eks
1 godina prije

Cjepivo za tebe i tvoje miljenike je Rusija. U Siriji ste dobili po labrnji i tako će biti od sada svuda gde se sukobite sa Rusijom. Za tvoju bolest nema ni cjepiva ni lekova . Takvi su beznadežan slučaj.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  eks

eks, tebe vidim kao eklatantni primjer mutivode pa ću ti postaviti nekoliko pitanja. U kakvoj si vezi s Ivom? Kako je to netko dobio po labrnji u Siriji? Temeljem čega tvrdiš da će u budućim sukobima Rusija uvijek dominirati? Ti si jedan od onih koji ovaj portal obezvređuju. Ulaziš u neargumentirane rasprave vrijeđajući ljude i skrećeš temu. Ne trebaš se truditi i odgovarati mi, u karanteni si. Ne čitam tvoje objave.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

eks
Ne misli on uopce, tu je po zadatku, to je jedino logicno objasnjenje.

Ifika
Gost
Ifika
1 godina prije

Na žalost moram se sa tobom složiti. Argumentacija kao i rasprava je na ovome portalu daleko opala. Neistomišljenici se vrijeđaju i proglašavaju trolovima (isto ko SAD i ruska opasnost). Tužno,ali fuk it ima i drugihmjesta gdje ljudi žele nešto konstruktivno raspravom stvoriti, a ne ovce…

csi
Gost
csi
1 godina prije
Reply to  Ifika

Ifika o tome sam i pisao i upravo opet se prikačio jedan najpoznatiji komentator koji sad ima nick Magnum, a inače uvijek koristio nick “Ivo” iako poslije i druge nick-ove, no ne interesira me njegov nick, nego što tip i dalje totalno opsjednuto prati, pa i vrijeđa i to apsolutno ničim isprovociran…
Prije nekoliko dana ga je admin upozorio.

qewfriqbwefbqwiefijwefjdwedfwe
Gost
qewfriqbwefbqwiefijwefjdwedfwe
1 godina prije

Laki je apsolutno u pravu u oba posta.

Miha
Gost
Miha
1 godina prije

@guest_371920 @guest_371552 Ovo je moć čovjeka. Bez obzira što mu Laki nerijetko piše pogrdne rečenice, ponajviše zbog svog uskog programa, Subaru ostaje principijelan principu istine i napiše kako je Laki, po njegovom mišljenju, u oba posta u pravu. Laki, nadamo se da ćeš nešto naučiti iz ovoga. Zdravo, sretno i radosno neka nam je svima!

csi
Gost
csi
1 godina prije

Koji bi ti radije nick da ja imam; Magnum aka IVO nuklearac???
Dobio si već upozorenje od admina i ti opet pod drugim nickom pratiš ljude… Koje ti je zadovoljstvo u tome?

Uostalom kad već drugima predbacuješ za nick-ove, bio si i Haramplije, Slaviša, pa xxx i sada si Magnum!

csi
Gost
csi
1 godina prije

eks šta sam ja točno to relativizirao, molim te , napravi copy & paste tog mojeg komentara da to raščistimo na licu mjesta.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  csi

csi
Još jedan nick x@y
Ja ću ti reći što je relativno: pretpostaviti da si ti ljudsko biće.
A to i sam znaš.

csi
Gost
csi
1 godina prije
Reply to  Lucija

To ti Lucija govoriš i detaljno opisuješ samu sebe! Istina upravo to i jesi. I to itekako dobro znaš…9

Btw. tvoje razmišljanje nije razmišljanje,jer ti jednostavno ne možeš mislit ,nemaš sa čime mislit a i to jako dobro znaš iz razloga prethodno u kojem si doslovno samu sebe opisala.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

x60, zamisli koji si ti lik kad nekog nazivaš smećem samo zbog objava koje ti se ne sviđaju. Nitko se ne može dotući argumentima koje ti koristiš. Da bi se nekog dotuklo argumentima, treba ti znanje, a znanje proizlazi iz školovanja. A školovani ljudi su pretežno kulturni i civilizirani. I tebi isti komentar, nemoj se truditi i odgovarati mi. U karanteni si, ne čitam tvoje objave.

asdfgh
Gost
asdfgh
1 godina prije
Reply to  ad astra

@astra ako budeš tako principijelan s tom karantenom, uskoro nećeš ćitati ničije objave

Plavi
Gost
Plavi
1 godina prije

A ti su Junac, kad tako vrijedjas sugovornika.
Preko 50 % svega sto kina ima doslo je iz USA.
Da Ameri povuku svoje konpanije nazad iz Kine u USA kinezi bi pocrkali od gladi.
A da to ucine Koreja i Japan…jaoooo….
Ti nemas pojma o cemu pricas.
Pogledaj ko ulaze u kinu, cije su tvrtke u kini.. sigurno NISU kineske.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

I koje su sad šanse da jedna ovakva nacija i njeno stanovništvo bude spremno za multipolarni svijet .. Nikakave.. Projekciju svoje izuzetnosti su prenijeli na čitav tzv zapad , koji je ubjedjen da je u svemu u pravu , da ne postoji bolje , drugacije , od toga..
Nema te detoksikacije koja ih moze spasiti od njih samih..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Alen

Ima, daj vremenu vremena, što vele Talijani, jer su se sva carstva raspala iznutra. Prvo vrije na periferiji. Jel vrije? Vidi EU. Vidi ostale američke “saveznike”… Onda se prelije u centar i onda implodira. Koliko će trebati vremena. 10 ili 50 godina, za povijest je sasvim svejedno. To je u povijesnim okvirima trenutak. Možda mi nećemo biti živi, ali je proces nezaustavljiv. Možda i hoćemo, ako bude teklo brže. To ćemo tek vidjeti.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Misliš da će neko ko zivot ostatka planete vidi kroz projekciju / nametanje svog načina života ,iskljlujući bilo kakvu mogućnost drugacijeg da pristane na imploziju ?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Laki, sve što nastane odmah se počinje raspadati, ali pitanje je vremena. Bizant je trajao cca 1100 godina, pa ti čekaj. Mislim da se ne treba raspravljati o tome da li će se nešto raspasti već što je dobro, a što loše u tom nečem.Raspravljati o eventualnom padu neke imperije je gubljenje vremena, sve gole i neosnovane pretpostavke. Meni su inntersantnije teme koje su više opipljive. I s druge strane, nerazumna želja za padom zapadne civilizacije, kod dijela komentatora govori da ti ljudi ne razmišljaju dugoročno. Hipotetski gledano, raspala se zapadna civilizacija, rat nemiri, bolest, a mi koji smo na rubu uživamo u blagostanju. To ne bi prošlo ni u jeftinim Vrdoljakovim filmovima.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Alen

To je normalno. Genocid nad Indijanci bo plačala karma. Ne pozabi, da se bi brez zuananjega sovražnika Američani že zdavnaj med seboj poklali.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  RENEW

RENEW, ej Slovenc ali veste koliko Slovencev se je izselilo u ZDA.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Alen

@guest_371555

Kaže autor teksta: “sam pogled na listu dolje je dovoljan dokaz da ‘nisu isti’, kako neki tvrde.”

Ako se ne varam, upravo ste Vi ne tako davno pokušali izjednačiti Irance s Amerikancima, ismijavajući (“rekoh vam… let’s make a deal”) iransku naklonjenost pregovaranju sa svojim neistomišljenicima umjesto ratovanju protiv njih. Međutim, činjenica da Iranci stvarno nisu isti kao “dream team” (Izrael, SAD, UK i Saudijska Arabija) ne očituje se samo u iranskoj sposobnosti pregovaranja ili pružanja otpora protivnicima, nego i u preživljavanju u kriznim situacijama, odnosno nadživljavanju svojih neprijatelja. Zato Iranci baštine stoljećima staru civilizaciju koja će se znati prilagoditi multipolarnom svijetu, za razliku od ostalih.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Vodili bi i Kinezi i Rusi i Iranci ratove u inozemstvu da imaju sa čime! Big Brother je i dalje najbolja i najjača opcija u svijetu!!

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

U potpunosti mi je jasna usporedba USA, Kina, Rusija, kao i njihova međusobna borba, suparništvo, konkurencija u toj ligi za svjetski priznatu vojnu, ekonomsku i političku silu, te njihove geostrateške planove i utjecaj na cijelu međunarodnu zajednicu i sklapanje raznih saveza u cilju ostvarivanja i projekcije njihovih interesa. Ali nije mi jesno šta u ovoj ligi traži Iran??? Čime je to siromašni Iran zaslužio mjesto u takvoj ligi, i u čemu je njegova snaga, perspektiva, ponuda i sredstva njegova borbe? Što bi to Iran mogao ponuditi i biti prihvaćen u toj ponudi od strane ostatka međunarodne zajednice??? Pistacije??? Mislim da neće biti dovoljno za projekcije vojne, političke i ekonomske sile Irana. Stavimo Iran u njegovu ligu, ligu država u njihovoj borbi za opstojnost.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Gledaš stvari tj ideju multipolarnog svijeta kroz prizmu zapadnog načina poimanja svijeta zato ne razumiješ..
Sta je multipolarni svijet ?

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Davore, Iran je jedan od onih koji se suprotstavljaju imperiji zla i zato je tu pomenut.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije
Reply to  eks

eks
Pa u tom slučaju mislim da je ako bar ništa drugo, a ono bar pomena vrijedno u prvom redu Kuba i Afganistan, a zatim Venezuela, S. Koreja, Irak, itd. Ali u borbi za primat između ta tri igrača uvaljivati još i Iran je u bilo kom smislu, besmisleno i iluzorno.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Davore, trenutna aktuelna zbivanja su na BI , a tu su pomenuti akteri u tim zbivanjima, iako se može, u kontekstu otpora imperiji zla, govoriti i o Venecueli, S.Koreji, Kubi, Afganistanu. Medjutim , oni su preslabi i vojno ne mogu uticati na ishod u nadmetanju sa imperijom zla . Tako bih ja objasnio njihovo izostavljanje .

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Kreten, pa Iran je suverena država, a ne tamo neka poludržava, kao npr Rvacka

bertold švarcenberger
Gost
bertold švarcenberger
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Iako još nije službeno Iran je jedna od nuklearnih sila i tu je njegova najveća važnost. A nikad neće odma priznati da imaju nego kao nešto istražuju i tako rade svi. Za nekoliko godina biće i javno da je Iran nuklearna sila a svi igrači na sceni to već znaju što ga stavlja u Top 10 svjetskih vojnih sila. Niko nije isti dan objavio da ima operativno nuklearno oružje pa neće ni Iran i to je razumljivo iako nije neka tajna.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@guest_371672

Svi govore o tome tko je sila na osnovu nuklearnog naoružanja, dok se zaboravlja da jedna civilizacijska sila (što su, primjerice, Iran, Indija ili Kina) podrazumijeva puno više od “naoružanja po posljednjoj modi”. Upravo zbog ove razlike među “silama”, SAD gubi bitke koje vodi protiv Irana i Kine. Naime, osim desetljeća agresivne propagande onoga što se naziva “American way of life”, SAD nema preduvijete postati istinskom civilizacijskom silom, što će reći da američko-iranskom sukobu u konačnici neće presuditi nuklearno naoružanje (koje ide u korist SAD-a), nego kulturološke datosti (koje idu u korist Irana).

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

V tem, da je branil Sirske katolike, medtem ko so EVROPSKI katoliki podpirali MUDŽAHEDINE. Zato bo Evropa muslimanska in zato bodo EVROPSKE cerkve postale dramije. Vse ima eno logično razlago, samo da je še ne opaziš

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Iran i Kina Indija neće oružjem širiti prostor
To su jedine tisućgodišnje imperije sa iskustvom i trezvenošću koja s godinama dolazi

Svi ostali još nisu odrasli,

Ameri su trenutno kao svojedobno rimljani, kasnije englezi, spanjolci i francuzi

Rusi bili zaigrali na istu kartu ali ih zeznuo Hitler a kasnije smi sebe. Uz malo drugačiji tok povijesti, bili bi isto ko i ameri danas.
Ustvar, trudili su se ali nisu imali snage
Sakrivati Ruse iza CCCP je smiješno, buli su apsolutni vladari istočnog bloka maskirani u ime Sovjeti

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Julian Assange je 2015. opisao SAD kao “jedino preostalo carstvo na svijetu koje se, koristeći ekonomsku, vojnu, administrativnu i diplomatsku moć, ne širi teritorijalno, već da bi se ovjekovječila američka ekonomska prevlast” – u pitanju su samo nijanse, nije u pitanju “ekonomska prevlast” već je sprovedena ekonoska, politička i svaka druga kolonizacija. Iako strana vojska nije prisutna na kolonizovanoj teritoriji domaća vojska radi po komandi američke.

Odstupanja od ovakvog stanja se dozvoljavaju samo kako bi se održao privid nezavisnosti tako da celo društvo ostane poslušno kolonizatoru. Ovakva strategija je višesrtuko efikasnija od direktna vojne okupacije.

U tvrdnji “da se Rusija, Kina i Iran nikada neće ponašati kao SAD” se previđa suštinski momenat: bez obzira kako jaka bila vlast ona je uslovljena mišljenjem populacije. Najveći uspeh SAD kroz globalizaciju nije ekonomska kolonizacija, uostalom vidimo da taj deo već gube ali su zato izuzetno uspešno izveli psihološku globalizaciju kojom su usadili pomenutim populacijama ciljeve koji su nekada bili nezamislivi – približili ih (a i nas) mišljenju prosečnog Amerikanca. Sumnjate u ovo? Prođite po komentarima raznih portala i pogledajte koliko često se pominje “spržiti, spaliti, pobiti, istrebiti…”
Detoksikacija će trajati generacijama.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Bingo , pun pogodak.. Svoj mentalni sklop klonirali su gdje god su to mogli .. Tu je tajna ” uspjeha “..
Koliko je planet mentalno zaražen njihovom doktrinom i da li je detoksikacija uopšte moguća ?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

PS . Vidjećeš u komentarima kolika je toksikacija i koliki je otpor promjenama.. Iste strahove koje oni imaju , pričitaćeš ovde..
Zato kazem , večina nije spremna na multipolarni svijet , kao izlazak iz matrice (matrix ) , mnogi će odbiti..

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Alen

@guest_371555

Mda… otpor spram (neizbježnih i nužnih) promjena definitivno jest veliki problem među braćom 😉

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

http://zalbe.vzs.ba/index.php/component/content/article/11-prijave/16-prijave-komentara
Konačno je kap prelila čašu, prijavio sam portal , sa dokazima, za širenje GOVORA MRŽNJE i prijavio sam vas nadležnoj policiji u Brčko Distriktu BiH!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Željko

Jesi sretan, maši repom….. Prvo nauči hrvatski Govor mržnje je kada na temelju nečega (nacije, vjere, sada i sekualnog opredjeljenja itd,) nekoga vrijeđaš, prijetiš itd Ovdje je smeće smeće jer je u 7. sati ustao i krenuo sa svakodnevnom rabotom trolovanja, a smeće, bez naglaska da je to zato što bi bio pripadnik neke skupine, a toga nema, pravno ne spada u govor mržnje. I ja ću dati moje osobne podatke i predstavit ću se sudu u Brčkom, da bez advokata razmontiram tu tvoju optužnicu. Do tamo mi treba maksimalno sat i pol malo brže vožnje. Baš bi volio otići i smijat se, barem bi imale lokalne novine o čemu pisati.

bertold švarcenberger
Gost
bertold švarcenberger
1 godina prije
Reply to  Željko

@Željko, ništa od toga jer imaju svugdje jakih veza i umreženi su ko u paukovoj mreži. Znaš i sam kako je u ovoj neimaštini sve potkupljivo tako će i oni riješiti tu prijavu podmićivanjem ako ne ide preko veze. To su strane agenture, šoroševci, masoni. Onaj Luka mislim da se zove sam potvrdio da je mason i još se zeza s tim kao niko mu ništa ne može.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Željko

Poštovani Željko,

Drago nam je da vodite računa o našem portalu i da vam je stalo da u komentarima nema govora mržnje.

Pošto ste prijavili komentar, sada čekamo da nam se jave i sukladno zakonu zamole da obrišemo (možda već obrisani) komentar. 😁

Hvala još jednom i svako dobro.

Redakcija

P.S. Dodatno pitanje. Jeste li iskoristili priliku i sebe prijavili za ove vaše riječi:

– Ovo je velikosrpski i velikoruski “portal” (difamacija)
– Putinova majka je njihova , Šalomova!! (Antisemitizam)
– Alen je novi Kusturica ili da je žensko nova Lepa Brena! (objasnite što ste ovim željeli reći)
– Babić svjesno širi mržnju svaki dan na ovom portalu. (Postoji li presuda da Babić širi mržnju)
– Velikom Srbinu Emiru Kusturici!… (Kako se ovo naziva?)
– Ali su isto tako i Srbi napravili na stotine konc logora za ne Srbe… (Generalizacija)

Ima toga još, ali već je i ovo dovoljno za prijavu. Budite dosljedni i prijavite se.

hecc
Gost
hecc
1 godina prije
Reply to  Željko

Auuu, sad su naje*ali… interventna je već na putu u redakciju…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Željko

Ueeee, uuueeee, uueeee………

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Željko

Ne kakaj željkec…….Idi ti lipo na amerofilske medije, pa tamo ulaži policijske prijave…….sehrronjo…..

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Željko

Brčko – NATO distrikt . Sve je jasno . NATO propaganda stvorila je Željka i mnoge trolove na ovom portalu

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Željko

Zeljko
Neka si, ti si jedan divan djecak, koji tezi demokraciji. Sram ih bilo (urednistvo), kako se samo usude pricati ono sto se ne prica. Kao sto je Laki rekao, masi repom, mozda dobijes kolacic. Jos nesto, cinjenica nije vrijedjanje. Ako covjeku bez ruke kazes da nema ruku, to je cinjenica, a ne vrijedjanje. Isto se odnosi na pridjev “smece”.
Zeljko, ti si po definiciji cinkaros, sto nije dobro, a po strukturi psihe “vagina’s wind”, da ne kazem Balkanski. ako se osjecas ‘iznenadjen i uvredjen’, dodat cu i moje generalije, pa i mene tuzi.
Evo jos;
#svismomiLaki

Ivo......stoti
Gost
Ivo......stoti
1 godina prije

Ima jedna razlika. SAD su tzv. carstvo i tako se ponašaju, naravno kao i stara carstva. Nitko ne garantira da kad bi Kina, Rusija i ostali imali istu moć, ne bi se tako ponašali. Prošlost nam je pokazala da bi

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Ivo......stoti

Genocid nad Indijanci bo kaznovan. Prišel bo dan, ko se bodo konfederalci in republikanci ponovno ponovili in se med seboj pobili. Po vseh pravilih karme je to le še vprašanje časa.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Naravno….već sada su vam ideje prevaziđene i pod kontrolom, prosto ćete biti prevaziđeni jer ima pametnog sveta i van vaših granica.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nemora biti ni pametniji , dovoljno je da bude drugačiji ..

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Ovca ne može odabrati drugačije.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

Arogantno malo , čemu nekog manje sposobnog zvati ovcom ?
I ako je manje pametan jel mu sad treba nametati svoju “pamet “..
Jel mislis da ako su ideje zapada zastarjele da sad istok treba zapad da puni svojim idejama ?
Evo siniša , ti si ogledan primjer toksikacije zapadnim nacinom razmišljanja , jer isti mentalni sklop projeciras u kontra smijeru , ..
Nisi spreman za multipolarni svijet , s tim načinom razmišljanja..

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

Krasan pokušaj beatifikacije Kine, a djelomično i Rusije. Prvo konstatacija da Kina “protiv nikog nije ratovala” a potom da je “14 puta koristila vojsku” u sukobima, naravno. Možda je potrebno spomenuti građanske ratove u Kini koji su od 1928-1949 odnijeli oko osam milijuna života. Da Kina nije naročito pacifistička zemlja govori i ubrzano naoružavanje i širenje teritorija na sporna područja (otoci u kineskom moru itd). Zatim stalne prijetnje Tajvanu, zategnuti odnosi na ivici rata sa Indijom… Ovo ne govorim zato da SAD prikažem boljima nego jesu, nisu, davno su izgubili kompas, nego zato jer i Kina i Rusija kada imaju strateški interes a ne mogu ga ostvariti diplomacijom pribjegavaju upotrebi vojske. “…ako baš moramo”, da, moramo spomenuti intervencije, vojne nego kakve, u Čehoslovačkoj i Mađarskoj. Ako ne zbog sebe onda zbog njih, Mađara i Čeha, koji nose bolne traume “bratske” pomoći. Nadam se da će svanutu dan kada će netko na ovom portalu jasno napisati da se svijet ne dijeli na bogom dane i one koji bi nam učinili uslugu kad bi propali. Svaka će država biti imperijalistička samo ako joj se pruži prilika za to. U svakom će slučaju pokušati kao na primjer: Turska ili Saudijska Arabija kriz širenje… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Piretis

Osim “okupacije” Tibeta nađi primjer kolonijalno/okupacionog djelovanja Kine.
Pacifizam nije mirno čekati kao janje za klanje, to je budaleština koja vodi ka biloškom nestanku, pacifizam je titina krilatica “svoje ne damo a tuđe nećemo” a koliko znam nigde nisu ostali.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Mislim dave s tim Tibetom koji je uvijek bio dio Kine , samo ne od 1913. do 1965. Znanstvenici se još uvijek spore oko toga da li je Kinesko Carstvo vladalo Tibetom prije vojnog osvajanja 1642. god., za dinastije Ming. No, od tada je Tibet bio jako samostalan kineski protektorat, osim kratkotrajnog ustanka protiv carskih upravitelja (ambana) 1750. god., sve do pada dinastije Qing 1911. god. Od 1912. do 1950. god. Tibet je uživao visoki suverenitet kao jedno od 18 „vanjskih područja” naziv nastao na Zapadu dinastije Qing, s vladavinom Dalaj Lama. God. 1913. Tibet i Mongolija postale su zemlje koje su odvojile od Kine, a 1914. god. Velika Britanija je priznala nezavisnost Tibeta i uspostavljena je granica između Tibeta i britanske Indije. Kina nije prihvatila nezavisnost Tibeta, smatrajući ga neodvojivim dijelom svog teritorija. DAKLE Tibet je kao država postojao od 1914. do 1965. zato što mu je nezavisnost priznao samo London. A u PM rezonovanja, s kojim ja tulavcima ulazim u diskusije.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Siniša- Okupaciju nisam spomenuo, ali jesam agresivno ponašanje u Južnom kineskom moru. I to su fakti. Kina je civilizacija koja ima tradiciju 4000 godina. Njene su današnje granice iscrtane krvlju, kao uostalom i sve druge. Zašto onda Kinu prikazivati kao bolju od drugih? U nečemu je, u nečemu ne.
Primjer suptilnog utjecaja Kine u svijetu, posebno u slabije razvijenom, je uvlačenje tih zemalja u ovisan odnos prema njoj kroz “povoljne” kredite. Osim toga Kina je još uvijek zemlja gdje su ljudska prava u pelenama, ima ih toliko koliko odluči centralni komitet. Kina je zemlja koja ne poštuje tuđu pamet kopirajući sve što može, zemlja koja u cilju veće prodaje namjerno devalvira vlastitu valutu ili plaća poštarinu kako bi bila konkurentna.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Piretis

Svijesno manipuliraš ili nesvijesno širiš manipulaciju. Kinezi definitivno nisu cvijeće, ali tko smo mi da sudimo što se događa u južnokineskom moru. Pa sam predsjednik Filipina je odbio presudu suda za pravo mora u Haagu koji je u sporu s Kinom oko nekog otoka presudio u kirist Filipina i Duterte je rekao kako će Filipini i Kina spor riješiti njihovim međusobnim dogovorom. Promisli kad bi tamo neki Kinez govorio kako je Hrvatska agresivna prema Sloveniji u sporu oko piranskog zaljeva za koji je Admiral Lošo svojevremeno rekao kako bi HV za 48 sati mogla doći u Ljubljanu.

Želim reći kako je nemoguće izjednačavati Kinu i Ameriku jer Amerika ima trocifreni broj puta više svojih vojnih baza u drugim zemljama nego Kina. Na kraju hrvatsku zemlju gazi američka, a ne kineska vojna čizma. Kina ipak po svijetu svoje interese nameće ekonomski, za razliku od Amerike koja to radi vojno.
Povijesne razmirice koje Kina ima sa susjednim zemljama bi ipak trebalo ostaviti po strani kad se govori o borbi za uticaj na globalnoj razini.

Nekdo.
Gost
Nekdo.
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Pa i Mafija u Italiji je uglavnom nevidljiva.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Piretis

Kdaj bo Amerika vrnila Kubi Guantanamo ? Mislim, da bi se tudi prebivalci Guantanamskih kletk strinjali, da se zamenja gospodar na vrhu.

Nekdo.
Gost
Nekdo.
1 godina prije
Reply to  Piretis

Daj se manite više tih floskula o “povoljnim” kreditima i ovisnosti, koje vam nameću zapadni banksteri, koji su tim istim nacijama (a i ostalom svijetu) do sada prodavali nepovoljne kredite i samim time vršile pljačku financijskih a i prirodnih resursa tih istih nacija, država i samih pojedinaca, držale ih i još ih drže za guši. Pa cijeli zapad i svi mali ljudi sa kreditima su taoci i u ovisnom su odnosu tim banksterima.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Nekdo.

@Nekdo- OK. I kako je onda Kina bolja od drugih?

Nekdo.
Gost
Nekdo.
1 godina prije
Reply to  Piretis

Ne radi se o pitanju tko je bolji, nego o licemjerju, demonizaciji i etiketiranju. Drž’te lopova.

Za odgovor na pitanje u ćemu su njihovi krediti bolji ili lošiji treba se služiti argumentima. Ja, osim tih floskula, nisam ćuo ni jedan argument u ćemu su kineski krediti lošiji. A svakako se postavlja pitanje, zašto se nakon tolikih godina ovisnosti o “zapadnim” kreditorima i njihovim “povoljnim” kreditima sada okreću prema Kini?

Ako ništa drugo, ovako gledajući sa strane, meni izgleda da nakon kineskih kredita tim državama ostane bar novoizgrađena infrastruktura, koja je temelj za rast privrede. Uslovi “zapadnih” kreditora su rasprodaja resursa i uništavanje domicilnog gospodarstva. Znači pljačka.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis
Oprosti – koja ljudska prava?
Hrana, voda, stan, posao, školovanje, zdravstveni sustav…
U postotku stanovništva, koja zemlja je bolja u ovome, Usa ili Kina?
A Kinezi su ušli u Tibet iz istih razloga kao i Rusi na Krim. Nemožeš dozvoliti strane baze u takvoj blizini. Dakle, Tibet bi bio okupiran od strane – Amerikanaca.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija- Hrana i voda bi bile više biološke nužnosti nego ljudsko pravo, ali neka. Zemlja koja političke oponente zatvara u logore ili zatvore, poslije puca u potiljak, progoni kršćanske crkva, manjine, pokrete tipa Falung Gong i nije primjer za slijediti. To je zemlja koja je nadzor svojih građana digla na industrijski nivo. U ovom zadnjem ju slijede Zapadne zemlje ali opet uz njihovu tehnologiju.
Opet ponavljam, kritika Kine ne znači opraštanje grešaka zapadnog neoliberalizma. Niti izjednačavanje. To su dvije različite stvari.
Tibet su spomenuli drugi, ja ne, iako bi se dalo i o tome.
Mene zaprepaštava mržnja prema zapadu na ovom portalu. Dio smo zapadne civilizacije, usput stare oko 2600 godina, sva naša kultura, umjetnost, obrazovanje, zakoni, temelje se na atenskom poimanju demokracije i rasprave, grčkoj umjetnosti, filozofima posebno Platonu i Aristotelu, rimskom pravu. Volio bih čuti, posebno nekoga od komentatora, koji je proučio Taoizam ili konfucionizam i njegovo viđenje prednosti tog svjetonazora u odnosu na naš. Lijepo sjedimo u Europi, uživamo sve prednosti našeg načina života i onda iz udobnosti glorificiramo svjetonazor i kulturu o kojoj ne znamo previše i nije nam bliska.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Piretis

Sve istina Piretis!

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, možemo poći i id činjenice da Jugoslavija ili njezine prethodnice nisu bile kolonijalne države. Ne zato što to ne bi željele, već zato što to nisu mogle. Kina se borila s glađu do pred 30 godina. Koga bi takca država mogla okupirati. Slično je i s Rusijom. Mali izuzetak je SSSR, koji je svoju moć proicirao na države Varšavskog ugovora. Što sad Rusi rade u Siriji. Dio puka je protiv Asada, a Rusi podržavaju diktatora. Čest spominjana parola, pozvala ih legalno izabrana vlast, a vlast je diktatura. Nema velike razlike u ponašanju močnih. Jedina razlika je razina demokracije kod tih istih. Ne može mi nitko pričati o demokraciji gdje vlast prelazi s oca na sina ili gdje je lider države na vlasti 20 godina.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Piretis

Pa Kinezi ti sire utjecaj na Hrvatsku gradeci peljeski most, malo drugacija filozofija.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Točno je kako šire uticaj, ali ne na isti način.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije

Tko je gradio autoput cije se dionice spajaju tim mostom?

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Za razliko od Amera, koji šire svoj uticaj tako, da ruše gradove i mostove po celom svetu……

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

nije bitno tko
Prokleti Kinezi, oni bi htjeli, da tokom radnog vremena radimo, kao i oni. To oni hoce. E, nece moci.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

A šta ti u zlokroatiji grade Amerikanci?

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis, kada govoriš o strateškim interesima, moraš uzeti u obzir to da Rusija mora sebe odbraniti od agresije USA i težnje USA da pljačka ruske resurse . To je strateški cilj Rusije. Odbrana. To je sasvim drugačiji interes od onoga koji ima USA . NATO je došao na granice Rusije, nije Rusija došla u Meksiko, ili Kanadu, pa je svaki oblik suprotstavljanja američkim imperijalistima dozvoljen. A poznato je da neprijatelja treba tući njegovim oružjem. Rusija je prinudjena da primenjuje “recept” USA – suprotstavljanje van granica Rusije.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  eks

@eks- Ako ponovo pročitaš što sam napisao vidjet ćeš da SAD nisam branio, nipošto, rekao sam da su davno izgubili kompas. Ono što sam rekao je da nikome nije strana sila, ako je ima i ako ima svoje razloge za istu. Kina tijekom XX stoljeća nije bila ekspanzionistička jer nije mogla. Bila je siromašna, okupirana, rastrgana građanskim ratovima i, ne manje važno, gladna. Krajem 50-ih u Kini je od gladi umrlo, procjenjuje se, oko 20 milijuna ljudi.
U proteklih četvrt stoljeća Kina se izdigla iz pepela, ekonomski svakako. Ali je usput postala prijetnja i razlog stalnih tenzija sa susjedima, Filipini, Vijetnam Japan i drugima.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Piretis

Kje smo že ostali? Kaj je Alex Jones napisal o FEMA KONCENTRACIJSKIH TABORIŠČIH? Malo opazuj in videl boš. Podpora vahabitskim Ujgurom bo povzročila, da bo Nemčija kmalu prključena Turčiji. To je pravilo karme in naravni zakon.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis dobar komentar i nevidim nikakav amonizitet u tvom komentaru prema nekom . Samo zelim dodati sto sam citao o istoriji Kine na Wikipediji da je ista Kina pod raznoraznim dinastijama neprestano ratovala . Malo je bilo perioda mira uglavnom se je sve svodilo na ratovanje unutar same Kine

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Ne ti nisi čovjek jer ljudi razmišljaju a zna se tko misli zato su ti takvi i komentari.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Dopizdilomi

Ali misliš, da smo tisti spodaj za tiste zgodaj, sploh ljudje? Kaj je že napisal Alex Jones za FEMA KONCENTRACIJSKA TABORIŠČA?

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
1 godina prije

Babicu, Babicu, Babicu…. Imas neki fetis na crno vino kad to uporno ponavljas? “Autorska prava” Hahaha

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Franjo Tahi

Drakula je bil zdanji, ki je branil Evropo pred džihadom. Glede na to, da podporniki džihada tako lepo podpirajo vahabite v Libiji in Siriji, mislim da islamska Evropa ni več daleč. V Medžugorju bo na mestu cerkve ena lepa džamija, v Ljubljani in v Vatikanu bodo cerkve spremenjene v džamije. Zakaj? Zato, ker Evropejci podpirajo vahabitske pokole Jazidov, katolikov in Šiitov v Siriji. Zato bo Evropa postala vahabitska in zato bodo cerkve postale džamije. To je naravni zakon in pravilo karme.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0

15 min filmića koji objašnjava sve…..

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Službeno prihvaćena povijest čovječanstva je zapravo jedno veliko nagađanje i velika laž.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Komentator možda pada s marsa, ali čini se kako ti na marsu nikad nisi ni bio zato i ne vidiš širu sliku zbivanja na zemlji, jer da jesi vidio bi kako se na zemlji nametanje volje Rusije, Kine Amerike ostalima ne izvodi na isti način ni istim sredstvima.
Šta se koronavirusa tiče još samo fali to da dođe na ovaj portal.

RFENEW
Gost
RFENEW
1 godina prije

Brez Rusije in Kitajske bi se Američani med seboj poklali. Kitajci so pa sami naredili virus, da bi zajezili svojo demografsko katastrofo z ostarelimi (zaradi politike enega otroka se je zgodilo, da imajo veliko preveč starih in bolnih ljudi, kaj naj komunizem z njimi, ki so bolni stari okuženi z HIV in imajo raka) in Italijani so virus načrtno prinesli v Italijo, da bi razredčili virus HIV, ki se je razširil po Italiji. Misliš, da si katerikoli narod želi imeti Kitajsko in Južno Korejsko (Južna Koreja je virus načrtno uvozila v svojo državo, ker je starejših precej preveč in rabijo nekaj, da zmanjša življenjsko dobo) demografsko piramido? Ali virus HIV, ki se vali po Italiji? Ni druge matematike. Račun je povsem pravilen. Ljudje (Kitajci, Italijani, itd) se želijo znebiti ostarelih, bolnih, ker jim načenjajo njihovo državno blagajno. V ZDA pa zaradi zdravljenja starih, rakavih in z virusom HIV prodajajo domove. Sprijazni se, da svet ni dober in ni lep.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije

Skopirala našo prašičjo gripo, da bo čipirala prebivalstvo, kot sta (za nas) to razkrinkala Alex Jones in Jane Burgermeister.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije

Oni so virus naredili sami, da se losajo bolnih, ostarelih in tistih z rakom. Sploh veš koliko stane kemoterapija, koliko stane zdravljenje virusa HIV, koliko stane oskrba enega nepokretnega dementnega starčka? Veš ali ne veš?

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije

V tvoji US je seveda drugače, ker denar in stanovanja morajo krožiti in če nekdo zboli lahko zelo hitro ostane z rakom in brez hiše.

bertold švarcenberger
Gost
bertold švarcenberger
1 godina prije

Na kraju će opet morati kao u slučaju meni dragog Reicha Rusi, Ameri i Englezi rješavati problem Kine ako hoće leba preko pogače a hoće. Za razliku od mnogih neobjektivnih komentatora ja priznajem rezultate 2 svj. rata iako su moji izgubili sve čestitke pobjednicima. Meni ostaje tradicija i ponos na pretke koji su se časno i hrabro borili za Reich. Da Fuhrer nije bio megaloman i da se ova trojka nije udružila mi bi danas imali Reich a ne EU. Niko od njih ne bi sam mogao poraziti Reich. Tako će biti i s Kinom. Velika trojka saveznika opet će morati naći zajednički jezik u slučaju da Kinu treba svesti u realne okvire i budite sigurni da će ga naći bez obzira na sve razlike. To vam kaže potomak onih koji zna kako je to kad se Rusi, Ameri i Englezi udruže protiv tebe – siguran poraz.

eks
Gost
eks
1 godina prije

bertold, ti otvoreno zagovaraš simpatije prema fašizmu. Izgleda da su oni, koje zovemo “smeće” , zbog toga na tvojoj strani, ili si ti na njihovoj . Dodje mu isto .

bertold švarcenberger
Gost
bertold švarcenberger
1 godina prije
Reply to  eks

@eks kako možeš tako notorno lagati. Šta ja imam s fašizmom? Nisam Talijan a ti nisi smeće nego mučko umjetno gnojivo. Moji su bili ORJUNA-ši, jugoslovenski nacionalisti a imam i Volskdeutschere u familiji koji su bili nacionalsocijalisti ali tebi je u tvom neznanju to isto kao i fašizam jer ne znaš ni definirati fašizam. Netko ti je rekao da su fašisti loši momci. Mogli su ti reći i da je to izvorno talijanski pokret. Kod nas su samo jedan dio Talijana bili fašisti. To je kao da ja kažem da ste vi komunisti i socijaldemokrati isti k***c. Ali nisam glup, nisam debil i znam razlikovati pojmove. Briga mene za vaša prepucavanja. Nisam član vašeg portala i ne tiče me se, bolidu jedan.

bertold švarcenberger
Gost
bertold švarcenberger
1 godina prije
Reply to  eks

@eks obrisali su komentar ali kratko jer očigledno ne znaš. Fašizam je talijanski pokret a ja nisam Talijan. To je isto ko da ja tebi kažem da si socijaldemokrat a ti si komunist ali meni to isto. Ja znam da nije isto ali ti očigledno ne znaš razlikovati fašizam od nacionalnog socijalizma pa bolje da se ne blamiraš s takvim elementarnim neznanjem.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

bertold švarcenberger
Ako su se tvoji pretci borili za Reich, postoje dvije varijante; ili su Folksdeutcheri, ili su iz muslimansko-hrvatske divizije. Bez obzira, nadam se da snas sto je cekalo Slavene, nakon pobjede Reicha. Tako, ako si Slaven, a vjerujem da jesi, samo ostecen covjek zali sto nije pobjedio Reich.

bertold švarcenberger
Gost
bertold švarcenberger
1 godina prije
Reply to  nessy

@nessy ti si jedan običan provokator koji zadire do crijeva. Izvoli se izjasniti iz koje si familije ali iskreno kao ja. Moji su bili ORJUNA-ši ako uopšte znaš šta je to. Imam i Volksdeutschere u familiji ali po muškoj liniji smo Jugosloveni. U vihoru 2. svj. rata neki su završili kod đenerala Mihailovića, neki u vojsci NDH a neki u Wehrmachtu i svi su se oni borili za Reich. Kad su došli komunisti dali su amnestiju ako će ovi rješavati neke stvari za komuniste. Npr. laž je da je judski problem rješavan i zato su komunisti angažirali moje pretke da to obave, dali su im listu koga smiju i koga ne smiju. Poslije je sve to svaljeno na poražene ali barem su moji zaradili amnestiju. Mi smo uvijek bili za Jugoslaviju ali komunizam je bio krivi put. Garantiram da bi se nacionalsocijalistička YU očuvala. Jedan narod, jedna zemlja, jedan vođa. Mi smo u 21. stoljeću, čoeče. White Power ali očigledno nisi u toku. Neće meni žutači vladati. Danas je Putin najbliži idealu White Power vođe. I meni uopšte ne smeta što nema konkretnu ideologiju. Važni su rezultati, ideologija je samo bajka za narod. Njemačka je propala i ona je danas… Pročitaj više »

Mito bekrijo
Gost
Mito bekrijo
1 godina prije

Tako je, Kina nije ratovala protiv Vijetnama pa sigurno nije ni dobila po p____ od njih. Nije ni ratovala protiv Indije, Burme, Tibeta, Sovjetskog saveza. To su sve hollywoodske izmisljotine.

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije

nije ti dobar nicj….treba da bude….huh!!!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Svi, koje su vas odgojili američki filmovi, crtiči i igrice, ste mentalni invalidi.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Sovjetskih crtiča na našoj tv nije bilo. Bez veze muljaš….

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

po uzoru na svoje gazde sa BI – pa da

V.V.
Gost
V.V.
1 godina prije

Babiću, velemajstore. Bravo!!!!!

Max
Member
Max
1 godina prije

Točno tako Iran Kina i Rusija nisu isti kao njihovi geoplitički (ma što neki govorili na ovom portalu) rivali jer su to jak nacinalne države koje na nameć nikome svoju hegemoniju.

eks
Gost
eks
1 godina prije

USA je država kojom vladaju pohlepne psihopate i korumpirani idioti. To je zlo, to je osudjeno na propast .

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

x@y, u pravu si, još uvijek u US postoji ne samo rasizam već animozitet prema nekim skupinama ljudi. Ali sve je to ok dok taj animozitet ne prijeđe u nasilje. Netko me može mrziti, ali ako mi to ne čini direktnu štetu, zabole me. Ali na žalost, pa takav odnos prema drugima i drugačijima vlada i kod nas na Balkanu. Oni u US imaju rasizam i ne vole određene skupine ljudi i tako to traje godinama, a kod nas nekoliko ratova u 30 godina. Mi kao tolerantni. Imam osobna iskustva iz Texasa kad su Meksikanci bili nepoželjni u nekim lokalima. Nema nasilja ali im se indirektno daje do znanja da nisu poželjni, žalosno. Ali s druge strane slično iskustvo iz jedne države bivše Juge. Ušli Romi u jedan lokal, gazda im je na direktan način dao do znanja da su višak.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra,slažem se i nažalost tog animoziteta ća uvijek biti na ovog planeti dok god je i ljudi, osim ako oni tamo neki u svemiru napredniji ne pošalju na planetu Zemlju nekakvu napredniju i tolerantniju vrstu da se izmiješa sa našom na planeti Zemlji ako do tad naša planeta i dotraje…Jednostavno ne vjerujem u iskorijenuće ikakvog animoziteta a sam primjer toga su mi i nekolicina komentatora na ovom Portalu koju perfidno i konstantno opsesivno vrijeđaju druge ,a to govori koliko je to tek žalosno ,jer takvima nema pomoći.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y, animozitet prema drugima i drugačijima proizlazi iz neukosti. To se oslikava i na ovom portalu. Nekolicina koja se izražava vulgarno je eklatantni primjer primitivaca bez odgovarajućeg kučnog odgoja i obrazovanja. Tolerancija je vrlina pametnih, inteligentnih, obrazovanih i civiliziranih ljudi. Kako nekom hipodromcu objasniti da nije uljuđeno vrijeđati druge samo zato što drugačije razmišljaju.

Nekdo.
Gost
Nekdo.
1 godina prije

Čovječe pa o kakvoj gladi ti pričaš? Pa zašto misliš, da Kineza ima 1,4 milijarde? Vjerojatno baš zbog ugodne klime – dvije žetve i to riže sa kojom po hektaru možeš nahraniti puno više ljudi nego sa primjerice pšenicom.

Salamun
Gost
Salamun
1 godina prije

Babicu, prvo kako možeš staviti Ruse sa Kinezima i Irancima. To su tri različite kulture i svjetonazora.
Drugo, naravno da nikada neće biti kao Amerika, posebno Iran i Kina.

miki iz USA
Gost
miki iz USA
1 godina prije

bravo na koment aru, nazalost , da USA malo zastane i promijeni svoju politikui ekonomiju, evo glada , U Kini i Rusiji

u proslosti je zastrasujuce da je stanovnistvo primjenjivalo kanibalizam, proguglajte malo, ……………..ako

God bless USA and their friends …………………..pozdrav iz Sj. Amerike

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Američki osnovni biznis je rat…kad ne ubijaju druge,ubijaju svoje! Amerika je i zavladala svijetom nakon dva svjetska rata,ali bi je treći mogao uništiti.

ban Kulin
Gost
ban Kulin
1 godina prije

Rusija kad je mogla bit bila je kao SAD. Pitajte Poljake i ostale iz istočne Europe…

Plavi
Gost
Plavi
1 godina prije

Kina… da Amerikanci povuku samo 10-20% svojih kompanija i njihovu proizvodnju nazad u USA u Kini bi zavladala glad.
A da ne kažem da Ameri prestanu kupovati kineske proizvode…kinezi bi postali kanibali poceli bi jesti sami sebe.

Osim toga kina je Polukmetovsko drustvo.
Kinezi NEMAJU SLOBODU kretanja, jedan radnik sa sela treba izvaditi posebne dozvole da bi otisao raditi u grad.
Rade u prizemlju tvornice, a spavaju na katu….
Mogao bi pisati do jutra.
Nama je bilo bolje u 18. Stoljecu nego sto je kinexima u 21.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik