Leti i špijunira: Norveška uhvatila slanje osjetljivih podataka sa F-35 u SAD

prvi norveski F-35

Novi norveški borbeni avioni F-35 imaju impersivan niz visokotehnoloških naprava, ali norveški zvaničnici su bili iznenađeni kada su saznali za jedno neprijavljeno svojstvo, skupi avion prenosi osjetljive podatke svom proizvođaču, američkoj kompaniji Lockheed Martin.

Kraljevske norveške vazduhoplovne snage su nedavno dobile prva tri lovca F-35 koje je Norveška naručila od Lockheed Martina. General-major Morten Klevar, direktor norveškog programa F-35, opisao je avion kao “ključan za kontinuiranu modernizaciju norveških oružanih snaga i ključ očuvanja norveške i savezničke sigurnosti i interesa”.

Ipak, dok su norvežani ulagali milione u ovaj, sada sporan program, dobili su i nešto što nisu očekivali.

Norveška je prva strana zemlja koja je nabavila “bazu podataka o misiji” za avion F-35 iz 53. “Electronic Warfare Group Partner Support Complex-a” koji omogućava avionu da obavlja svoje primarne misije i pruža pilotu izuzetan pregled situacije oko njega. Međutim, norveški tehnički sastav je brzo otkrio da njihova flota F-35 takođe automatski prenosi osjetljive podatke na servere kompanije Lockheed Martin u Fort Worthu u Teksasu, nakon svakog leta.

“Zbog nacionalne sigurnosti, postoji potreba za filterom gdje države članice mogu isključiti prenos osjetljivih podataka koje sistem automatski dijeli sa proizvođačem, rekao je visoki konsultant ministarstva odbrane Lars Gjemble.

Iako je Gjemble pozdravio nabavku F-35 kao glavno pojačanje vazdušnih kapaciteta Norveške, on je takođe naglasio da podaci koji se prenose u Fort Worth mogu potencijalno ugroziti sigurnost pilota, upoređujući podatke koji se šalju Lockheedu sa podacima koji se šalju sa vašeg iPhone takođe američkom proizvođaču.

Norveška se obavezala da će kupiti 40 aviona F-35 a očekuje se kupovina još dodatnih 12 letjelica, što će ukupno iznositi 8,36 milijardi dolara.

Neki detalji oko dogovora su već sporni. Nešto što je opisano kao “greška epskih razmjera”, otkriveno je da će avioni biti pod specijalnim šatorima dok se ne naprave pravi hangari, koji bi trebali biti gotovi tek 2020. godine.

ORIGINALNI TEKST: It flies, and it snoops: Norway’s pricey F-35s caught sending ‘sensitive data’ to US 

F-35f-35 alis softver
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Neznan kako neko pa i Norvežani može uopće pomislit kako mogu upalit motore američkaviona bez da to Pentagonova aplikacija ne dopusti . . .

Majk Majers
4 godine prije

Hehe, trojanac

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Norvežani se iz nekog njima poznatog razloga prave mutavi. To najvjerojatnije ima veze sa njihovom nabavom F-35, a da se, PAZI SAD OVO, uopće ne zna koliko će to sve koštati. Jbt, da ima i neko gori od nas. Iako oni imaju lovu… svoju, a mi one koji vole lovu…. tuđu…. I ja, blekast kakav jesam, davnih dana sam skužio da svaki proizvedeni F-35, sve podatke o svom statusu i misijama šalje ”Lockheed Martinu” u Fort Worth. Vidjeti pod Autonomic Logistics Information System (ALIS). Jedini kojima je to neprihvatljivo od početka su Izraelci. I ne samo to, oni su jedini dobili pravo ugrađivati svoj softver. I vršiti neke nadogradnje a da ne izgube tehničku podršku proizvođača. Svi ostali su dobili priču da će to biti riješeno u nekoj budućnosti. Zanimljivo je da su Japanci tu još i dodatno degradirani oko sudjelovanja u programu F-35. P.S. Na defensenews.com/air/2019/06/12/supersonic-speeds-could-cause-big-problems-for-the-f-35s-stealth-coating/ jedna lijepa vizualizacija… Čitaj više »

nessy
4 godine prije

Je, je, onaj prokleti Huawei spijunira. Ali, da ne bi bilo zabune, USA, spijunira radi sirenja demokracije i svega dobroga, a oni gadni Kinezi samo iz vlastitog interesa. Pa, ljudi moji, to se ne moze usporediti.

samo tako
4 godine prije

Transfer zarade Norveške vađenjem ugljikovodika u USA je uredan. Nebitno da li je izveden kupovinom F-35 ili kupovinom usranskog državnog duga.
I što je tu čudnog da proizvodač dobiva “osjetljive” podatke ? Ugovorena stvar.

Admin
4 godine prije

Poštovani Ivane,

Očisto ste novi na ovom portalu i jezici vam ne idu najbolje.

Ovaj tekst nije pisan hrvatskim jezikom, nego jezikom koji se piše i govori u Brčko distriktu.

Nebitno je li autor Srbin, Hrvat ili Bošnjak, ovaj vojni zrakoplov doista šalje podatke.

Kako ono reče Donald Trump 2016.: “I love WikiLeaks” 🙂

Lp

Vlad
4 godine prije

Ah ti Srbi svuda se mesaju

gumeni
4 godine prije

pa zato je i hrvatskoj zabranjeno kupnja izraelskih aviona jer Izraelci su to sve sklonila a naši skidaju svima gaće do kolina nego treba uzeti izraelske pa nek se oni j……..

Amater
4 godine prije

E moj Ivane …promašio si ceo fudbal 🙂

Max
4 godine prije

Dobro platiš a još te špijuniraju ali nisam ni sumnjao.

Janoš
4 godine prije

Ha ha haaaaa. Ovo me podsjeća na Windowse 10 koji šalju podatke Microsoftu sa obrazloženjem da žele poboljšati korisničko iskustvo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI