Mit o F-35? – Testovi pokazali da u bitkama nije siguran protiv starih iranskih F-5

F-35 dogfight
166 komentara

Analitičari kažu da bi stari iranski borbeni avioni mogli biti ozbiljna prijetnja modernim borbenim zrakoplovima F-35. Zvuči nevjerojatno, ali poslušajmo što kažu stručnjaci.

Hipotetski, iako ne baš daleko od stvarnosti,Amerika je objavila rat Iranu i samouvjereno šalje „nevidljive“  borbene zrakoplove F-35, spremni započeti borbu. Za nekoliko minuta će biti iznad cilja i boriti se s iranskim zračnim snagama, koje djeluju u nekim od najstarijih borbenih aviona u svijetu.

Sada ste u „bliskoj borbi“. Najnapredniji svjetski zrakoplov pete generacije, takozvano “leteće računalo”, sposoban je upasti u zračni prostor bez da ga se otkrije i bori se protiv četiri desetljeća starog borbenog zrakoplova.

Odjednom shvatite da ste u velikoj nevolji. U manevrima vam sve odgovara, ali srce vam kuca i hoće iskočiti, jer možete umrijeti, možda ćete biti oboreni. Što onda radite?

Nedavni testovi pokazali su da bi se ovaj scenarij zapravo mogao i dogoditi. Teško je povjerovati, ali službeno izvješće koje objašnjava ograničenja modernih zrakoplova u potencijalnom sukobu s F-16 otkrilo je sva ograničenja F-35, izvijestio je američki časopis The National Interest.

Iranci, sa svojim četiri desetljećima starim F-4, F-5 i F-14, izgleda da nemaju šanse ako Amerikanci lete s onim što im je vjerojatno najnapredniji borbeni zrakoplov na svijetu.

Kao prvo, borbeni zrakoplov F-35, iako nov, ne mora nužno imati sjajne letačke sposobnosti. 2015. je netko povezan s testiranjima F-35 objavio službeno izvješće u kojem je iznio nedostatke ovog „nevidljivog“ zrakoplova borca.

“F-35 ima izraziti energetski nedostatak. Neodgovarajuću „pitch” brzinu (brzinu po Y osi), i energetski deficit koji će se vremenom povećavati“, napisao je neimenovani testni pilot aviona F-35 u razočaravajućem izvješću od pet stranica.

Žalbe pilota su se nastavile. “Leteće osobine u pomiješanom području, 20 do 26 stupnjeva kuta napada, nisu bile intuitivne ili povoljne”, napisao je pilot dodavši da nema smisla da pilot F-35 ulazi u trajnu, blisku okretnu bitku s neprijateljskim pilotom.

“Nisu postojali uvjerljivi razlozi za vjerovati u pobjedu i borbi u tom segmentu”, dodao je.

Otkriće pilota naglašava ono što mnogi promatrači dugo sumnjaju kod F-35. Premda bi mu svojstva za izbjegavanje radara i vrhunski senzori mogli omogućiti da zauzme povoljan položaj za ispaljivanje raketa dugog dometa, pri bliskoj borbi F-35 se gotovo ne može istaknuti. Je li onda njegova zračna superiornost mit?

Ako iranski pilot bude preživio do trenutka kada se susretne s F-35 i prisili „nevidljivi“ zrakoplov na izravni dvoboj, iranski bi mogao oboriti F-35, kažu simulacije borbi. Vrijedno je napomenuti da iranske zračne snage imaju desetine borbenih zrakoplova koji su izvrsni u ovom području, navodi se u izvješću kojeg je objavio The National Interest.

Na primjer, to su američki F-5 „Tigrovi“. Bivši pilot američke mornarice Francesco Chierici koji je u F-5 letio u protivničkoj ulozi u simuliranoj borbi s F-35, pohvalio je avion u članku iz 2019.

“Tigar“ je bio čist, sa samo jednim AIM-9 i telemetrijskom podlogom na vrhovima krila, te povremenim središnjim spremnikom za gorivo”, napisao je Chierici.

“Lagano je kliznuo kroz jedan Mach. F-5 vam je par motora i krila. Bilo je tako jednostavno”, napisao je američki pilot.

„Aerodinamički će F-5 uvijek biti ono što zovemo borbeni zrakoplov treće generacije, a F-35 i F-22 su sada u petoj generaciji. U usporedbi s modernim zrakoplovima, on je spor i loš u neprekidnom manevru, a da ne spominjemo da nema „nevidljivost“, osim njegove malene veličine“, piše američki časopis.

„Ali uz samo nekoliko izmjena, F-5 se pretvara u zrakoplovnu prijetnju. “, piše časopis.

“Tako opremljen „Tigar“ za zrakoplove  „Super Hornets“ i F-35 može biti ozbiljna prijetnje, što se posebno vidjelo u uvjetima treninga“, kaže Francesco Chierici.

Po riječima američke ikone borbenog zrakoplovstva i legende Chucka Yeagera, nije metal oko pilota, već doista pilot  tko vidi i tko je prvi. To se bezbroj puta pokazalo u zračnim dvobojima, bilo u Koreji ili Vijetnamu.

Iran doista nadograđuje svoju flotu F-5, iako modifikacije vjerojatno neće uključivati najnovije senzore.

Dakle, ako je F-5 takav, bez obzira na starost, može steći prednost nad F-35. Opet ponavljamo, pod uvjetom da pilot F-5 preživi do ulaska u izravni dvoboj, navodi se u izvješću kojeg je objavio The National Interest.

Ali to je velika nedoumica i tako se ne kreće u bitku. Piloti F-35 sada razumiju ograničenja svojih zrakoplova i sigurno bi dali sve od sebe da izbjegnu izravni dvoboj s Irancima, čija je motiviranost da obrane svoju zemlju neupitna.

Nije isključeno da bi se nekoliko pilota žrtvovalo samo da jedan, posebno obučen, na svom „Tigru“  uspije doći do F-35 i pokuša iskoristiti prednosti bliske borbe.

Čak i američki časopis priznaje da će Iranci „možda mamiti Amerikance ili ih nekako prisiliti na blisku borbu“. Za „utjehu“ The National Interest zaključuje da je nejasno kako bi to mogli učiniti, obzirom na ogromnu prednost Amerikanaca u senzorima i jasne predodžbe o situaciji na bojnom polju.

Asia Times

F-14F-35F-5
Pretplatiti se
Obavijesti o
166 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
toure7
4 godine prije

?

kum
4 godine prije

Usraste i šefa i stanicu.

Oleg
4 godine prije

Chuck Yeager je doista bio u pravu sto se pokazalo u Vijetnamu a i prije Koreji gdje su američki piloti vladali nebom

tuf
4 godine prije

Šanse da se navedeni zrakoplovi uopće nađu u dogfightu su toliko malene da je cijeli scenarij irelevantan.

Oleg
4 godine prije

I ćorava kokos ponekad ubode zrno,dali bi tu57 bio siguran protiv f5 ili nekog mig 21

opet ja
4 godine prije

Plan borbene upotrebe F-35 je da prvo svojim moćnim radarom sprži svu elektroniku protivnika, a onda da sa bezbedne udaljenosti, još uvek neprimećen, lansira najnoviju generaciju AIM-120 v-v raketa. Što se tiče uzgona, jeste ima problem. Motor je vrhunski, ali aerodinamika je loša jer je dizajniran kao polu cigla sa nedovoljnom površinom krila I fiksnim uvodnikom vazduha. Ali do napada neće doći, a pogotovo ne do borbe jer će Iranci da zaspu ciljeve na bliskom istoku sa hiljadama balističkih i krstarećih raketa. Takođe, pokazali su Amerima obaranjem onog strateškog drona jednom jedinom ispaljenom raketom da su ovladali tehnologijom PVO koja je veoma upotrebljiva protiv steltnih letelica. Sva iranska avijacija će u slučaju napada da bude sačuvana u kaponirima do povoljnog momenta kada bi napali ciljeve na kopnu i moru. Takođe ne isključujem preventivni napad Irana ako procene da je napad na Iran neizbežan.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
4 godine prije

F-5 je tri puta lakši od ove kante i poznat je po teškoj optičkoj uočljivosti u borbi, tko bi pobijedio………………………………najbolje što su ciokauboji napravili je F-4, F-14, F-15, F-16, F-22

Siniša
4 godine prije

Osnova svih planova, školski obrađenih….prevlast u vazduhu, međutim nije bez veze rečeno da je praksa daleko ispred škole.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
4 godine prije

Ova kanta dok se okrene jedanput F-5 napravi tri kruga oko njega, jastreb od 2 kg je tri puta okretniji nego orao od 6 kila.

Nebpjsa Stpjanovoc
4 godine prije

Zivi promasaj .300problema koje nemoze rjesitiF35.Sustav s 400 ,zastarjeva,vec se ispitujus 500 i 700 jos kvalitetnijim radarima.Sadasnja konstrukcija zemlja s400 i avioni-zrak pokrivaju 1100km .AMERI NI BILO KO MOMENTALNO NEMAJU ODGOVOT!

Alex
4 godine prije

Ruski sustavi s 400 I njemački pasivni radari mogu otkriti “nevidljivi” F-35,što je već potvrđeno.Dovoljno je da Iranci ometu prvi udar,a onda idu 40- godišnje “kamikaze”,kojima nije problem poginuti ,za razliku od Amera,kojima je život fetiš.

Trubadur
4 godine prije

Pošto ima Iran 3D radare Qamar i Basher, te OTH radar Ghadir, možemo zaključiti, da se ni u teoriji ne može, dogodit dog fight između Iranskog F-4 i USrA F-35…. U slučaji sasvim teoretičnog napada USrAnca na Iran, sve bi uradili F-16 i F-15 uz velike gubitke… F-22 i F-35, nebi letjeli ni blizu Iranskog vazdušnog prostora….

MDM
4 godine prije

Dogfight ? Ovi nisu normalni, nije to WW2. Jedini dogfight Iranski F5 če vodit sa raketama, isto ko Srpski piloti.
Ko zna kada se vodio poslednji dogfight u zraćnoj borbi?

Joško
4 godine prije

Koliko ja pratim o ovome avionu ništa lipog nisam čuja…

Ivo
4 godine prije

Ako slučajno i dođe do toga da psihopate napadnu Iran (a teško da hoće), F35 će ispucavati rakete sa 500-1000 km udaljenosti van iranskog zračnog prostora. Samim tim neće biti dogfighta, već će po njima djelovati S-300. A i to je malo vjerovatno. Jednostavno, psihopate si ne mogu priuštiti da uđu u sukob u kojem nemaju apsolutnu i bezpogovornu nadmoć. Prema tome sve ostaje samo na lajanju. Isto ide i za izrahell, koji sa svojima F-35 leti samo unutar svog zračnog prostora ili po dijelovima Iraka za koje su sigurni da nema ničeg opasnog na tlu. Te dvije zemlje, pogotovo usa, si ne mogu dozvoliti sukob u kojem bi izgledale ravnopravne ili tek blago nadmoćne nad nekim protivnikom. Sve je u iluziji koja se mora održati, jer bez nje dolazi opstanak sustava u pitanje. Zamislite kako bi se stanovništvo usa, koje živi u policijskoj državi, počelo ponašati kad bi shvatilo… Čitaj više »

MajorJS1
4 godine prije

Namjerno to rade tako da se još više izdvoji ili zadrži razina budgeta za vojni proračun.. To nije prvi put i već je dokazivano bilo.

Max
4 godine prije

Imaju Iranci raketa koliko god treba. Pa bi obranili zračni prostor i bez F 5 Freedom Fightera.

Ms88
4 godine prije

Iranci imaju avione kante
F35 je odlican avion
Logicno je da do toga moze doci u call of duty ili tome slicno
Ali u nekoj stvarnosti iranci nemaju sanse tu je thenologija obuka

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI