fbpx

Mit o F-35? – Testovi pokazali da u bitkama nije siguran protiv starih iranskih F-5

F-35 dogfight

Analitičari kažu da bi stari iranski borbeni avioni mogli biti ozbiljna prijetnja modernim borbenim zrakoplovima F-35. Zvuči nevjerojatno, ali poslušajmo što kažu stručnjaci.

Hipotetski, iako ne baš daleko od stvarnosti,Amerika je objavila rat Iranu i samouvjereno šalje „nevidljive“  borbene zrakoplove F-35, spremni započeti borbu. Za nekoliko minuta će biti iznad cilja i boriti se s iranskim zračnim snagama, koje djeluju u nekim od najstarijih borbenih aviona u svijetu.

Sada ste u „bliskoj borbi“. Najnapredniji svjetski zrakoplov pete generacije, takozvano “leteće računalo”, sposoban je upasti u zračni prostor bez da ga se otkrije i bori se protiv četiri desetljeća starog borbenog zrakoplova.

Odjednom shvatite da ste u velikoj nevolji. U manevrima vam sve odgovara, ali srce vam kuca i hoće iskočiti, jer možete umrijeti, možda ćete biti oboreni. Što onda radite?

Nedavni testovi pokazali su da bi se ovaj scenarij zapravo mogao i dogoditi. Teško je povjerovati, ali službeno izvješće koje objašnjava ograničenja modernih zrakoplova u potencijalnom sukobu s F-16 otkrilo je sva ograničenja F-35, izvijestio je američki časopis The National Interest.

Iranci, sa svojim četiri desetljećima starim F-4, F-5 i F-14, izgleda da nemaju šanse ako Amerikanci lete s onim što im je vjerojatno najnapredniji borbeni zrakoplov na svijetu.

Kao prvo, borbeni zrakoplov F-35, iako nov, ne mora nužno imati sjajne letačke sposobnosti. 2015. je netko povezan s testiranjima F-35 objavio službeno izvješće u kojem je iznio nedostatke ovog „nevidljivog“ zrakoplova borca.

“F-35 ima izraziti energetski nedostatak. Neodgovarajuću „pitch” brzinu (brzinu po Y osi), i energetski deficit koji će se vremenom povećavati“, napisao je neimenovani testni pilot aviona F-35 u razočaravajućem izvješću od pet stranica.

Žalbe pilota su se nastavile. “Leteće osobine u pomiješanom području, 20 do 26 stupnjeva kuta napada, nisu bile intuitivne ili povoljne”, napisao je pilot dodavši da nema smisla da pilot F-35 ulazi u trajnu, blisku okretnu bitku s neprijateljskim pilotom.

“Nisu postojali uvjerljivi razlozi za vjerovati u pobjedu i borbi u tom segmentu”, dodao je.

Otkriće pilota naglašava ono što mnogi promatrači dugo sumnjaju kod F-35. Premda bi mu svojstva za izbjegavanje radara i vrhunski senzori mogli omogućiti da zauzme povoljan položaj za ispaljivanje raketa dugog dometa, pri bliskoj borbi F-35 se gotovo ne može istaknuti. Je li onda njegova zračna superiornost mit?

Ako iranski pilot bude preživio do trenutka kada se susretne s F-35 i prisili „nevidljivi“ zrakoplov na izravni dvoboj, iranski bi mogao oboriti F-35, kažu simulacije borbi. Vrijedno je napomenuti da iranske zračne snage imaju desetine borbenih zrakoplova koji su izvrsni u ovom području, navodi se u izvješću kojeg je objavio The National Interest.

Na primjer, to su američki F-5 „Tigrovi“. Bivši pilot američke mornarice Francesco Chierici koji je u F-5 letio u protivničkoj ulozi u simuliranoj borbi s F-35, pohvalio je avion u članku iz 2019.

“Tigar“ je bio čist, sa samo jednim AIM-9 i telemetrijskom podlogom na vrhovima krila, te povremenim središnjim spremnikom za gorivo”, napisao je Chierici.

“Lagano je kliznuo kroz jedan Mach. F-5 vam je par motora i krila. Bilo je tako jednostavno”, napisao je američki pilot.

„Aerodinamički će F-5 uvijek biti ono što zovemo borbeni zrakoplov treće generacije, a F-35 i F-22 su sada u petoj generaciji. U usporedbi s modernim zrakoplovima, on je spor i loš u neprekidnom manevru, a da ne spominjemo da nema „nevidljivost“, osim njegove malene veličine“, piše američki časopis.

„Ali uz samo nekoliko izmjena, F-5 se pretvara u zrakoplovnu prijetnju. “, piše časopis.

“Tako opremljen „Tigar“ za zrakoplove  „Super Hornets“ i F-35 može biti ozbiljna prijetnje, što se posebno vidjelo u uvjetima treninga“, kaže Francesco Chierici.

Po riječima američke ikone borbenog zrakoplovstva i legende Chucka Yeagera, nije metal oko pilota, već doista pilot  tko vidi i tko je prvi. To se bezbroj puta pokazalo u zračnim dvobojima, bilo u Koreji ili Vijetnamu.

Iran doista nadograđuje svoju flotu F-5, iako modifikacije vjerojatno neće uključivati najnovije senzore.

Dakle, ako je F-5 takav, bez obzira na starost, može steći prednost nad F-35. Opet ponavljamo, pod uvjetom da pilot F-5 preživi do ulaska u izravni dvoboj, navodi se u izvješću kojeg je objavio The National Interest.

Ali to je velika nedoumica i tako se ne kreće u bitku. Piloti F-35 sada razumiju ograničenja svojih zrakoplova i sigurno bi dali sve od sebe da izbjegnu izravni dvoboj s Irancima, čija je motiviranost da obrane svoju zemlju neupitna.

Nije isključeno da bi se nekoliko pilota žrtvovalo samo da jedan, posebno obučen, na svom „Tigru“  uspije doći do F-35 i pokuša iskoristiti prednosti bliske borbe.

Čak i američki časopis priznaje da će Iranci „možda mamiti Amerikance ili ih nekako prisiliti na blisku borbu“. Za „utjehu“ The National Interest zaključuje da je nejasno kako bi to mogli učiniti, obzirom na ogromnu prednost Amerikanaca u senzorima i jasne predodžbe o situaciji na bojnom polju.

Asia Times

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
166 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
toure7
Gost
toure7
11 mjeseci prije

?

kum
Gost
kum
11 mjeseci prije

Usraste i šefa i stanicu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Prevod National Intresta, što volim komentirati s onima koji pročitaju naslov, kao piti toplo pivo i spavati s frigidnom ženom

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

U simuliranoj borbi je pilot američke mornarice Francesco Chierici , koji je u F-5 letio u protivničkoj ulozi u simuliranoj borbi s F-35, rekao da u izravnoj borbi , ako se F-5 stigne približiti F-35 ima odlične šanse u kutnoj borbi, ne znam što je to, ali je provedena simulacija bitke, sad si ti pametan, svi glupi. Ili si završio vazduhoplovnu/zrakoplovnu akademiju. Onda izvini, ali sumnjam, jer da si bio u Zemuniku, Rajlovcu ili Batajnici, ne bi pisao takve gluposti. Tamo su još uvijek školovali jbno dobre pilote.

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

Može li pitanje ? Kažeš da su školovali jbno dobre pilote,kako to da ti piloti nisu oborili niti jedan američki avion kada su ih ovi napadali? A imali su dobre aparate za let. Ja neznam ,letio sam u avionu kao putnik ali me to necini stručnjakom za borbene zrakoplove

opet ja
Gost
opet ja
11 mjeseci prije

Srpski (jugoslovenski) MiG-29 su 1999. bili u očajnom tehničkom stanju, izgleda da nijednom nije radio radar + naleteli su na veliki broj protivničkih lovaca koji su imali podršku aviona za ometanje. U takvoj situaciji ne možeš da očekuješ obaranje. Inače u ratu za Kargil 1999. Indijci su Migovima 29 držali vazdušnu prevlast protiv Pakistana, a bombardovali su Miražima 2000, Jaguarima i Migovima 27.

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

U tom trenutku ameri lete na f16 a Srbi imaju mig 21 koji su u odličnom stanju i relativno mali zračni prostor za branit ,dva aviona različitih generacija a nijedno obaranje s srpske strane

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Srbi su pokazali da imaju kahones kad je onaj pilot poletio u smrt.

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Izgovori , nijedan nije bio ispravan , da sigurno. Dodatno imalu su podrsku PVO i radara.
Ni u jedinom slučaju nije bilo velikog broja USA aviona, uvjek je bio jedan par. Čak je jedan nizozemac u patroli oborio jednog.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

opet ja
Da li je netko ikada odgovarao zbog toga?
A u ratnom stanju znamo što to znači…
MORALI su imati rezervne dijelove. Prvo misliš unaprijed. I tražiš kojekakve puteve da dođeš do onog što ti fali.

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

E to, prvo ako su bili neispravni zašto su bili neispravni, a drugo jer su ih uposte slali ako su bili neispravni. Sreca pa se bar vecina pilota spasila iskakanjem.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Kada, s čim? S Galebovima bombardere koji lete na koliko km?

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

@Oleg cista racunica naleti su bili sa preko 400 aviona po naletu, srpski avioni neispravni, samo jedan je valjda imao ispravan radar ali i dosta drugih neispravnih konponenti. To nije nikakvo mjerilo vrijednosti. Ti napadi su obavezno dolazili poslije raketiranja sa brodova. U glavnom daleko daleko veca razlika u odnosu na tekst gdje se spominje jedan F 35 protiv potencijalno mnogo iranskih aviona.

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

400 aviona, jesi li ti normalan pa nije to ww2.

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

@MDM ne u svakom napadu ali da bili su napadi koji su ukljucivali i preko 400 po napadu. Imas dokumentarne filmove o tome, ako te interesuje mozes lako naci.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ Oleg
Prijatelju, ovo tvoje pitanje je toliko glupo, da, jednostavno, ne zasluzuje odgovor. Je li ti to pitas, zasto su Ameri bili nadmocni u zraku, u odnosu na Srbiju?

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

Ne pitam zašto u dogfightu nisu oborili niti jedan protivnički avion. Autor teksta insinuira da je moguće da avion starije generacije obori noviji avion. Ista takva situacija je bila u Srbiji

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

@oleg pa ista takva situacija je bila i jeste u sve i jednoj drzavi na svijetu u kojoj se mogu naci dva aviona razlicite generacije, ako ti to podrazumijevas pod istom takvom situacijom. U realnoj bitci je sve “malo” slozenije.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Laki, sumoborac od 150 kila se tuče sa tipom od 50 kila, misliš li da ga ovaj sumo može uopće pratiti očima a kamoli tijelom?

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Treba samo pogledati demonstraciju leta aviona F 35 na pariškoj izložbi moderne letačke tehnike. Prisutni gledatelji su bili iznenađeni letačkim mogućnostima, koje je prikazao taj avion. Iako nema vektorski potisak motora, tj pokretni izduvni dio motora, pokazao je skoro sve letačke figure, koje može izvesti na američkoj strani samo avion F 22 raptor i ruski lovci Su 35 i Su 57. To F 35 može jer ima do sada naj jači reaktivni motor ikad ugrađen u jedan lovački avion i to sa potiskom od 191 KN što odgovara potisku od 20 tisuća kilograma, znači više nego oba motora lovca MiG 29, koji zajedno imaju 170 KN potiska a dobroj pokretljivosti pomaže i kompjuterski potpomognut FBW sistem upravljanja, tako da je ta tvrdnja, da bi F 5 pobjedio u dogfight_u je obična bajka. Uostalom, malo je vjerovatno, da bi se taj iranski F 5 mogao i približiti lovcima F 35 jer takva borba, kakva je tu navedena je samo teorijski moguća jer F 35 nikad ne leti sam, nego u formaciji a ti lovci stalno izmjenjuju podatke međusobno i što vidi jedan vide svi u formaciji i daljnja diskusija o tome je bezpredmmetna!

Vorlon
Gost
Vorlon
11 mjeseci prije

Tako je. koji ku*** onaj Francesco Chierici provocira, idi ti njemu objasnit……..

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Nije bespredmetna. Vidis da ameri uvjezbavaju susret sa F-5. Znaci spremaju se za napad na Singapur ili Svajcarsku.

opet ja
Gost
opet ja
11 mjeseci prije

Samo da znaš da F-35 ne može da izvede skoro vertikalno poletanje sa piste kao F-16, F-15, MiG-29 ili Su-27. Njemu je potrebno nekoliko stotina metara zaletanja u niskom letu pa tek onda oštro na gore. Nadji snimak poljskog MiG-29 prve generacije da vidiš kako to izgleda. Najveći problem kod F-35, u nešto manjoj meri i kod F-22 je održavanje i nedostatak ljudstva koje bi se time bavilo. Takođe je to održavanje preskupo i prekomplikovano. Idi na Drive, imaju odlične tekstove o manama F-35. Evo jednog teksta sa War is Boring https://medium.com/war-is-boring/the-f-35-is-a-terrible-fighter-bomber-and-attacker-and-unfit-for-aircraft-carriers-c6e36763574b

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Opet ja, održavanje zrakoplova je jedan vrlo bitan element u procjeni njegove kvalitete. Daj mi molim te kaži koliki je životni vijek motora Mig 29. Za novije ruske zrakoplove je vrlo teško pronaći te podatke, ali za 29 tku bi se dalo naći.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Koliko si kazao, 300 sati. Hvala na podatku. Čitam da je generalni remont vrlo skup i dug.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Njegov vijek trajanja je upola manji od sličnih američkih aviona, tj oko 4000 sati i poslije toga se motor mora promijeniti, dok slični američki motori imaju resurs od 8000 do 10000 sati.

Vorlon
Gost
Vorlon
11 mjeseci prije

Obrazovat se i čitati s razumjevanjem, 8000-10000 sati je život zmaja aviona.
F-35 je servisno visoko zahtjevan avion i ima jako loš omjer sati leta / sati servisa.
A problemi s trajanjem famoznog anti radar premaza, pa problemi s kišom, oblacima…. živa smijurija…..

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
11 mjeseci prije

F35 – nakon sata leta,slijedi 20 sati infuzije.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Dotle Su-35 leti cijeli dan, sat vremena kontrola i opet leti.

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

Chuck Yeager je doista bio u pravu sto se pokazalo u Vijetnamu a i prije Koreji gdje su američki piloti vladali nebom

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

U Koreji gdje su ih rusi poobarali ko zečeve, sam Sutjagin 22 skinuo a onda učio vijetnamce da obaraju ciokauboje, il u Vijetnamu gdje su im oborili 5.000 irokeza.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

U korejskom ratu je obaranje aviona u zračnim borbama bilo 10: 1 u američku korist a u vijetnamskom ratu je taj omjer bio tek 4 : 1 u američku korist! Tu se ne računaju američki avioni koje je skinula korejska ili vijetnamska protuavionska obrana sa zemlje!

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Aha kad gledaš bajke ciokaubojgusarske, pa u jednom danu su im oborili 25 strateških bombardera i sto pilota otišlo na ahiret koji su do tada terorizirali korejce ko nekad švabe i samuraje. Kad su se pojavili Migovi 15 ciokauboji su bježali ko mala djeca a to kako su došli do te brojke najbolje da ti objasni rus: “„U stvarnosti“, kaže Kramrenko, „svi naši borbeni zrakoplovni su se sigurno vratili iz misija, a samo su tri ili četiri MiG-a imali rupe prouzrokovane pucanjem iz strojnica. Uzrok krivim brojkama je činjenica da su Amerikanci brojali zrakoplove koje su srušili pomoću sustava za fotografiju vezanu uz naoružanje zrakoplova. Pretpostavljam da su američki piloti računali da su me srušili – i to ne manje od dva ili tri puta.“ Amerikanci su na taj način ‘srušili’ više MiG-ova nego što se borilo u Koreji.” Jedina prednost ciokaubojska je bila što su imali prešurizirana odjela a da je Staljin odmah uveo u borbu petnaestice rat bi bio davno gotov. Migovi su imali prednost u dometu topova pa su ovi padali ko kruške.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Ameri su na uvođenje MiG 15 u zračne borbe odgovorili uvođenjem svog aviona F 86 Sabre, koji je po svim parametrima bio bolji od MiG-a 15. Avion F 86 sabre u varijantama C i D bio je i u naoružanju Jugoslavenskog zrakoplovstva do 1975 godine. Varijanta “D” je imala i radar koji se je koristio za otkrivanje protivničkih aviona i za upravljanje vatrom streljačkog naoružanja i nevođenih protuavionskih raketnih zrna kojima su bili naoružani ti avioni.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Pa to su ti bila skoro dva po izgledu identična zrakoplova a Migonja ja ima veći plafon.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Džugi
Ma nisu odgovorili ni sa čim. Nego su 2 pilota Migova.- pobjegli, jedan u Japan, jedan u Iran…i onda se dogodio F-15

opet ja
Gost
opet ja
11 mjeseci prije

Diskutabilni podaci. Ako su Ameri izgubili u Koreji 50 aviona to znači da je Koreja izgubila 500??!! Ili u Vijetnamu su pominjali čak i 12:1, mislim čak i u filmu TOP GUN. U tom slučaju na oborenih američkih 10 ide 120 vijetnamskih. Sumnjam da je Vijetnam sve ukupno imao toliko aviona.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Kramrenko: “Amerikanci su na taj način ‘srušili’ više MiG-ova nego što se borilo u Koreji”.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Već sam napisao, da su većinu američkih aviona u Koreji i Vietnamu oborili protuzrakoplovni sistemi sa zemlje!

....
Gost
....
11 mjeseci prije

Pogresna statistika, u pocetko su ameri imali prednost dok nisu dosli rusi. Nakon tog vise nije bilo previse američkih letova …..

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Migonja 15 ih je otjerao.

ботовање
Gost
ботовање
11 mjeseci prije

Боже зашто је тако лако испрати мозак људима простим понављањем глупости?

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

Irokez je helikopter a koliko su aviona oborili u zračnim okrsajima

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Prouči koliko su im oborili zrakoplova.

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

Ti prouči koliko je aviona oborila PZO a koliko je oboreno u zračnim okršajima,usput prouči koji tipovi aviona su oboreni i koja je njihova namjena

tuf
Member
tuf
11 mjeseci prije

Šanse da se navedeni zrakoplovi uopće nađu u dogfightu su toliko malene da je cijeli scenarij irelevantan.

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

Odlično zapazanje

Vorlon
Gost
Vorlon
11 mjeseci prije

Naravno, tako je i F-117 bio nevidljiv, pa je tvrdo prizemljio tamo negdje kod Rume.

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

Ali nije oboren u dogfightu

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Je, on bi se borio sa Migovima hahahaha.

Venom
Gost
Venom
11 mjeseci prije

Pa mogao bi.
Pilot je umao uz sebe Colt 45. – Otvoriš prozoz i pucaš u Mig-a,………… ja tu ne vidim nikakav problem 🙂

Vorlon
Gost
Vorlon
11 mjeseci prije

Majstore, analogija je u pitanju.
Nije bilo niti teoretske šanse da neki PZO sustav, bilo koje genaracije, a kamoli Ruski S-125 iz 1963 prizamlji “super duper uber” F-117.
I jebiga, Zoltan ga uvali bez podmazivanja 😉
Ista sudbina čeka i F-35.
A taj uber F-35 ima 1 (jedno) borbeno djelovanje do sada (Afganistan) , 1 izdubljeni avion sa posadom (Japan) , i više prisilnih slijetanja.
Pametnom dosta.

Ivan
Gost
Ivan
11 mjeseci prije

Ojli da prestanete da govorite da ga je Zoltan skinuo, nije to pracka ili luk i strela pa da ga obori jedna osoba. Oborila ga je borbena posluga 3.diviziona 250.raketne pvo brigade vojske Jugoslavije. Zoltan jeste komandovao borbenim mestom ali svaki clan je zasluzan za obaranje F117.Sem toga njegovo ponasanje posle pokazuje da je bio i ostao govnar.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Poslije rušenja F 117, jesu li Ameri prestali s letovima iznad Srbije. Ako jesu, onda je F 117 srušen. Ako nisu, onda su prepoznali da nema prave ugroze i da je F 117 slučajno srušen, ili je bio kvar na avionu. F 117 je srušen 27. ožujka, a bombardiranje je trajalo do 10. lipnja. Kako to poslije nisu uspijeli ništa više srušiti? Lijepo je živjeti s mitovima, ali jednom se trebaš otrijezniti i prihvatiti realnost

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

I ja sam cuo da se F-117 sudario sa jatom labudova koji su putovali na sjever. Pricao mi covjek, kaze vidjeo svojim ocima.

Venom
Gost
Venom
11 mjeseci prije

Pa da,… istina, bilo je na CNN-u.
I još su rekli, da su labudi imali stealth premaz. Zato jih i lovačko društvo iz Pančeva nije primjetilo, kad su letjeli kroz zračni prostor Srbije.

Ivan
Gost
Ivan
11 mjeseci prije

Cek, zar ne bejahu zdralovi?

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

Je, ali to su bili Ruski, borbeno obuceni labudovi.

SamoKratko
Gost
SamoKratko
11 mjeseci prije

Da li vi zaista vjerujete da je u 78 dana bombardiranja oboren samo 1 (jedan) avion (i to slučajno, pa eto baš opet slučajno ‘nevidljivi’ F-117a)? To mi se čini moguće samo ukoliko niste imali drugi izvor informacija osim jamie-a Shea… (a primjer njegovih ‘točnih’ navoda možete pogledati na https://www.nato.int/kosovo/press/p990601a.htm…).
Što se tiče NATO-vih gubitaka, postoje vrlo različite procjene, ali mislim da se sa sigurnošću može reći da je srušeno više od 1 (jedne) letjelice…
https://www.intermagazin.rs/javnost-prvi-put-ovo-vidi-rusi-otkrili-gubitke-nato-pakta-tokom-bombardovanja-1999-godine/
https://www.truthinmedia.org/Bulletins2000/tim2000-5-1.html
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%BD%D0%B8_%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%86%D0%B8_%D1%83_%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E_%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D1%83_%D0%A1%D0%A0%D0%88
https://groups.google.com/forum/#!topic/rec.aviation.military/k4KNsGxsatQ%5B1-25%5D

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Da su oborili jos koji osim F-117, znali bi to i eskimi.

Nenad
Gost
Nenad
11 mjeseci prije

Хе,Хе па него шта него да знају. И они су навијали за нас. Чак и УСрА специјализовани сајтови су објавили губитке у виду два апача и неколико авиона. Иначе Јадран су напунили бомбама које из неких разлога нису бацили у Србији.

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
11 mjeseci prije

Ovako. Ko je bio punoletan i pri zdravoj svesti 1999. seca se zivo RTS ekipa koje su isle na lokacije padova svih NATO aviona, ti prilozi su emitovani u svim terminima vesti tokom bombardovanja. Mogle su se jasno videti olupine aviona NATO sa svim oznakama, sedista, krila, svi delovi, cak i spaljeni lesevi… Dosao je 5. oktobar vrlo brzo i spaljene su dve zgrade u centru Beograda, Narodna skupstina sa izbornim materijalom da se nikad ne utvrdi tacan izborni rezultat, i zgrada RTS da se sakrije vec utvrdjena istina. Zanimljivo je da je pozar u zgradi RTS u Aberdarevoj podmetnut ne bilo gde vec u arhivi RTS gde su se cuvali svi dokumentovani snimci za vreme bombardovanja. Problem resen, grozni RTS cije su novinare ubijali bombama zasluzio je to zbog dokumentovanja istine. Slike su ostale samo u nasim glavama, da smo znali pa da snimamo vesti svakodnevno na VHS! Ovo mi je potvrdio general Vojske Jugoslavije koji je penzionisan jer se protivio Kumanovskom sporazumu, kojim je izmedju ostalog dogovoreno da Jugoslavija nece koristiti vise prikupljenu arhivu u svojoj propagandi, a Zapad nece koristiti Kosmetski sukob u propagandi protiv Srba. Bili su u pitanju ugovori za vojnu opremu vrednu milijarde cija prodaja je ugovorena sa raznim arapskim zemljama. Dokaz tome je objasnio mi je, u Holivudu! Ne postoji ni jedan film koji je snimljen o bombardovanju Jugoslavije, iako je Holivud obradio sve ratove pre i posle toga do detalja. Jugoslavija i Kosmet ostaju kao rupa u americkoj kinematografiji. Naravno CIA se pobrinula da nasi snimci nikada vise ne ugledaju svetlo dana. Ako se zapitate zasto najveci sukob NATO i jedne male zemlje nikada nije ekranizovan doci cete do jasnog zakljucka. Eto teme redakciji Logicno za obradu. Da zakljucimo, nije moguce da je oboren jedan F117, najnapredniji avion u tom trenutku u prvim danima rata a da posle nije pao ni jedan Tornado, F18, F16, F15, F14, A10, brojni helikopteri koji su isli u spasilacke misije za pilote itd. Najvise americkih marinaca poginulo je u rusenju helikoptera koji su isli u spasilacke misije po pilote, nasi su ih uvek spremni cekali…

Zax
Gost
Zax
11 mjeseci prije

Jedan f-16 je srusen pored nisa. To je sigurno. Plus nekoliko ostecenih. To je ono sto nato priznaje. Plus nekoliko Apache helikoptera koji su po amerima zakacili za strujne kablove na albanskoj granici. Ali su vjerojatnije oboreni.

Nenad
Gost
Nenad
11 mjeseci prije

Ма закачили су се на жице за ширење веша.

Tetrijeb
Gost
Tetrijeb
11 mjeseci prije

Da te demantujem. Baš to vrijeme sam služio HV u Zagrebu…1 f117 je pogođen i srušen kod Buđanovaca u Srb.,dok je drugi isto pogođen jedva se prizemljio u Maršalki.. A kad bi ti reko za B2(spirith of missouri) da je isto srušen za kojeg i postoje dokazi o rušenju aviona,te je isti pao u spačvanske šume nedaleko od Županje. TJEDAN dana IFOR je kamionima vozio olupinu i strogo zabranjeni pristup našoj policiji je bio.Te i dan danas na tom djelu gdje je pao šume nema i baš u obliku njegovom je nema. Na google mapa možeš vidjeti gdje je pao.

Zorule
Gost
Zorule
11 mjeseci prije

Hm zanimljivo, jel mozes poslati gps lokaciju sa GE mapsa?

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Hahahaha… kakvih cemo jos gluposti nadrobiti pa jos zaliti plusicima!

F-117 se “jedva prizemljio u Marsalki.” To mora da je bio onaj tajni F-117B koji slijece vertikalno, ako nisi mislio na Marsalske otoke.

Suma ne raste bas u obliku palog B-2 koji je, eto, doletio do tog mjesta i onda vertikalno pao k’o kamen samo da bi napravio utisak na mastu naseg Tetrijeba.

Pobogu, citati ove komentare je zbilja nesto sto bi trebali raditi psiholozi i psihijatri! Pa znate li uopce koliko aviona B-2 je ukupno proizvedeno i u kojim varijantama? Koja su im pojedinacna imena? Koji fali iz inventara? (Trik pitanje, naravno da ne fali ni jedan, no stvarnost je neprijatelj protiv kojeg se treba boriti svim sredstvima, obdaren revolucionarnim duhom i tekovinama NOB-e!)

Nenad
Gost
Nenad
11 mjeseci prije

Очигледно је да ти све најбоље знаш. Па због тога би требао на психијатрију на процену да ниси нови Тесла.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

@ Tetrijeb: nije nista palo, nemas dokaz. Da je Mislosevic vezao pilote za bandere pa da ih svi reporteri snime onda bi druga prica bila. Ovako ispada da je najvise NATO aviona oborio Ratko Mladic.

Nenad
Gost
Nenad
11 mjeseci prije

Истина је да је оборан. Ја сам у то време био мобилисан у војсци СРЈ као војни полицајац и са једним колегом сам био задужен за оперативни рад на анализи обавештајних података које смо добијали од обавештајаца са терена. Обојца смо инжињери по струци.

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

Kojoj maršalki,onoj u Zagrebu . Gdje ta ima pistu da može zrakoplov sletjeti?

Nenad
Gost
Nenad
11 mjeseci prije

Ад астра
Лепо је то што ти све знаш а имаш и развијену логику. Испливаће једног дана ( још је рано) колики су стварни губици те западне стоке били изнад Србије. Није ми јасно где им је Б2 Спирит под именом Мисури. Кажу неки да је пао у Хрватској. Што их више не производе. На сва уста су се хвалили да ће производња стати тек кад се произведе толико авиона колико има УСРА. .Нисмо видели али обавештаји извори и наши и ваши знају истину. А она је за каубоје катасрофа. Успели су на Косову да униште 13 возила. Па и праћком би имали боље резултате. Да можда су пали због техничких проблема изазваних неким противградним ракетама. Сви официри који су се борили 99 а нарочито ракеташи пензионисани су по налогу кретена са запада а још горе је што смо на власт довели дебиле који су наређења слепо следили.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Nenad, ne znam otkud ti podatak o uništenih 13 vozila i o padu B2 u Hrvatskoj. Ali znam da je bombardiranje Srbije provedeno zbog katastrofalno loše srpske politike. Umjesto da o tome razmisliš, ti brojiš gubitke.

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Ulja, brasna, secera, goriva i struje nam i moze pomanjkati, ali mitomanije nikad ne usfali. Blago si ga nama…

DrLove73
Gost
DrLove73
11 mjeseci prije

“Katastrofalna politika” = nismo hteli da se pokorimo Zapadu, da postanemo sluge. Tako je bilo i u Prvom a i u Drugom Svetskom ratu.
* SAD je ’99-e trazila u Rambujeu (pazi, tamo se nisu sastajale delegacije Albanaca i SRJ vec samo SAD i SRJ!) da SRJ dozvoli da NATO trupe slobodno ulaze na teritoriju SRJ i besplatno koriste sve nase resurse (kasarne, voda, hrana, itd.) te da ako i ubiju nekog ne mogu da odgoaraju za takav cin. Koja budala bi prihvatila takav ultimatum?
* Habsburzi su u ultimatumu 1914-e trazili da njihova polilcija slobodno shparta Srbijom i hapsi goda god hoce. Od deset uslova, Srbija je prihvatila 9, samo taj jedan, gubljenje suvereniteta nije MOGLA da ispuni. Inace je Srbija tada jos od 1911-e bila pod ekonomskim sankcijama od strane Habzburga, a 1908? je 70-ak vidjenijih Srba sudjeno za veleizdaju ili sta li bese. Nemacka je forsirala Habsburge da posalju ultimatum Srbiji, ali su planirali da se preko ultimatuma dobiju ustupci, pa su poludeli kada su saznali da je Srbija bila saterana u cosak i da je rat bio neizbezan.
* Nemci su 1941 hteli da KJ dozvoli slobodan prolaz Nemackim trupama, a kasnije bi verovatno trebalo i pocistiti Jevreje. Malo se zna, ali je nadjen video u arhivi (https://www.youtube.com/watch?v=26R-uTEtcNI&t=3018s), da se tokom 27. marta Beogradu skoro skroz klicalo KRALJU (kada je vojska blokirala centar i izvrsila puc, svrgnuvsi Namesnika Pavla koji je bio za pakt), a ne Komunistima. Komunisti su se prikljucili tek pred kraj dana i tada su napravljene one slike koje su bile u udzbenicima.

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

Teško je to nekima ovdje

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Da je to bilo u pitanju nikada be bi prišao Srbiji….ni na 100 km.

Venom
Gost
Venom
11 mjeseci prije

” Oleg
Ali nije oboren u dogfightu ”
—————————————————————–
Pa da, zato što ga nisu vidjeli pa su ga radije sa zemlje oborili.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ Venom
Tako je, i onda su poslali pse, na zemlji, da vide ciji je veci.

octopus
Member
Famed Member
octopus
11 mjeseci prije

Baš u to doba je bila svadba kod Rume i slavljenici su pucali u zrak (po narodnom običaju). Ameri krivi, jer ih nisu upozorili da će tu letjeti…..

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Tuf nije bas tako jednostavno. Ako saljes F-35 da napadne zemaljski cilj ne mozes ga natovariti sa AA raketama vec maksimalno dvije. Ako promase i ako izbjegne protivnicke sta slijedi.
Teorija je jedno zivot je drugo. Iranci i ameri su stalno upadali kod sovjeta. Jednom se desilo da su ispucali svu municiju i na kraju rus se zakucao u iranski avion. Poginuo je ali je oborio americkog pilota i iranskog kopilota.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Istina, tako to rade rusi, isto kao i sa onom korvetom što se popela na njihov razarač a ovi se usrali ko trčke.

tuf
Gost
tuf
11 mjeseci prije

Ne vidim valjani razlog zbog kojega bi se nakon istovara tereta uopće zadržavali u neprijateljskom zračnom prostoru. S obzirom na veće maksimalne brzine, čini mi se da bi piloti jednostavno dali petama vjetra a ne glumili u novom nastavku Top Gun-a. Dogfight je stvar prošlosti.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

A kad naletis na zasjedu u dolasku?

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Zasjeda… to je, kao, ono gdje ti njih vidis a oni tebe ne vide? Pa to ne postoji, rek’o meni jedan vojni strucnjak koji isto ide pod “tihobl.”

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

tuf
😊 Nemojte tako…F-35 nije ni namijenjen za dog- fight…ali za što se obučavaju piloti lovaca?
I ktome, dječica maštaju…

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

I ćorava kokos ponekad ubode zrno,dali bi tu57 bio siguran protiv f5 ili nekog mig 21

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

U vaterpolu je F-35 bolji
jer bolje pliva .

opet ja
Gost
opet ja
11 mjeseci prije

Plan borbene upotrebe F-35 je da prvo svojim moćnim radarom sprži svu elektroniku protivnika, a onda da sa bezbedne udaljenosti, još uvek neprimećen, lansira najnoviju generaciju AIM-120 v-v raketa. Što se tiče uzgona, jeste ima problem. Motor je vrhunski, ali aerodinamika je loša jer je dizajniran kao polu cigla sa nedovoljnom površinom krila I fiksnim uvodnikom vazduha. Ali do napada neće doći, a pogotovo ne do borbe jer će Iranci da zaspu ciljeve na bliskom istoku sa hiljadama balističkih i krstarećih raketa. Takođe, pokazali su Amerima obaranjem onog strateškog drona jednom jedinom ispaljenom raketom da su ovladali tehnologijom PVO koja je veoma upotrebljiva protiv steltnih letelica. Sva iranska avijacija će u slučaju napada da bude sačuvana u kaponirima do povoljnog momenta kada bi napali ciljeve na kopnu i moru. Takođe ne isključujem preventivni napad Irana ako procene da je napad na Iran neizbežan.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Kažeš, da će sva iranska avijacija da bude sačuvana u kaponirima! Vjerujem, da će sve avione sakriti pod betonske kupole, jer to su većinom stari avion, bez ikakvih mogućnosti protiv masovnog avio napada jedne moderne avijacije (pokazala praksa iz Iraka). Sad moderni avioni imaju mogućnost napada na kopnene ciljeve raketama velikog dometa sa distance kao što je na pr. stealth projektil JASSM a protuavionska obrana i lansirna mjesta bi bii zasuti EMP bombama tj oružjima koje stvaraju elektromagnetne impulse i tako bi eliminirali i onesposobili sve, što je električno i Iranci svoje rakete (balističke i protuavionske) uopće ne bi mogli lansirati.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Ovaj đek je burt.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Nisam Burt, ali se često slažem sa njegovim komentarima, koji su se više puta pokazali točnim!!

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Generira tebe ista umjetna varanska inteligencija baj hazbara.

opet ja
Gost
opet ja
11 mjeseci prije

Ne brini, znaju Iranci sve to. Misliš da nije bilo ometanja od strane Amera kada im je oboren onaj dron? Posle 1982, 1986, 1991, 1999. I 2003. godine i američkih ii izraelskih intervencija mnoge su zemlje shvatile važnost elektronskog ratovanja. Ako Iranci procene da će da budu na neki način neutralisani garantujem ti da ide prvo njihov preventivni napad svim i svačim, po svemu, svačemu i svakome. U ostalom ta strateška saradnja sa Rusijom pa i Kinom nosi mnogo toga vojnog o čemu se ne priča javno. Pretpostavljam da za Irance Rusi dodatno prate situaciju iz svih mogućih satelita, brodova, podmornica i ko zna čega još.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Isto su rekli i rusi, oplest će po njima čim vide okupljanje za napad.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Lijepo rečeno opet ja 11i plus od mene

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

F-5 je tri puta lakši od ove kante i poznat je po teškoj optičkoj uočljivosti u borbi, tko bi pobijedio………………………………najbolje što su ciokauboji napravili je F-4, F-14, F-15, F-16, F-22

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Na kojem si ti letio kad si takav stručnjak za borbeno zrakoplovstvo? Rođeni, svaki zrakoplov ima svoju namjenu. Ne možeš pričati o stvarima koje ne kužiš.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Tebe su olešili tamo na onoj kanti od zrakopolova a ako želiš moj odgovor potraži ga dolje, jastreb i orao valjda neće biti teško za shvatiti.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Ako je suditi po njegovim komentarima, on je letio na bar nekoliko razlicitih aviona, i to i americkih i ruskih. I pored toga, iz prve ruke zna kako izgleda dobiti ili ne dobiti CAS na terenu.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Osnova svih planova, školski obrađenih….prevlast u vazduhu, međutim nije bez veze rečeno da je praksa daleko ispred škole.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Ova kanta dok se okrene jedanput F-5 napravi tri kruga oko njega, jastreb od 2 kg je tri puta okretniji nego orao od 6 kila.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Nije ti to dobra matematika!!

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Pssst! Koliko je Su-35 tezi od F-35? 🙂

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Onako iz glave da ne idem na net, Su-35 ful pun 76.000 funti a F-35 ful pun 70.000 funti, ovdje govorimo o F-5 i F-35 i zašto je tri puta agilniji od kante.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

CPGS
😊 Pa nisu to sumo hrvači…deblji padne na onog drugog i ugnjavi ga…i Bijeli labud, Tupoljev je dvostruko teži od svog američkog pandana…i što?

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Pa nista, Lucija. Samo pokazujem člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr-u da mu je kriv arsin. A nije da ga je briga, pa…

Nebpjsa Stpjanovoc
Gost
Nebpjsa Stpjanovoc
11 mjeseci prije

Zivi promasaj .300problema koje nemoze rjesitiF35.Sustav s 400 ,zastarjeva,vec se ispitujus 500 i 700 jos kvalitetnijim radarima.Sadasnja konstrukcija zemlja s400 i avioni-zrak pokrivaju 1100km .AMERI NI BILO KO MOMENTALNO NEMAJU ODGOVOT!

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Ma, mogu Rusi svojim PZO sistemima nabijati brojeve do 100000, ali to zapravo ništa ne znači! Isto kao i njihovi avioni: U osnovi su svi Su 27, a oni malo nešto promjene i nastaje Su 30, Su 32 Su. 33, su 34, Su 35 itd itd.

Vorlon
Gost
Vorlon
11 mjeseci prije

Vidjelo se iznad Sirije ko leti, a ko laprda.

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Leti tko hoce, osim Iranaca. A cak i oni, ako racunamo dronove.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Dzeki dobro si primjetio svi su Su-27 pod razlicitim brojevima. A Su-27 je nesto sto ameri ne mogu napraviti za 50 godina. Nad Baltikom svi efovi bjeze kad vide Su-27.

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Cak bjeze iza njih da mogu uslikati kako izgleda pravi avion.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Desilo se jednom i sad to stalno slavite. A bjezanje efova i sabova od Su-27 je postalo redovna pojava pa vise ni rusima nije zanimljivo.

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Zbilja je tuzno do koje mjere si izgubio dodir sa zdravim razumom, ako si ga ikad i imao. Ni jedni ni drugi se u mirnodopska vremena ne ganjaju po nebu da bi stali onom drugom na rep. Niti jedan od drugog bjeze; zasto bi? Pa onaj drugi nema dozvolu ista uciniti. Zao mi je da ti kvarim fantazije.

Jedino sto bi moglo biti zabrinjavajuce za pilote profesionalnih oruzanih snaga je da ce se neki nadrkani Rus sudariti s njima u svom preseravanju.

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Ruski sustavi s 400 I njemački pasivni radari mogu otkriti “nevidljivi” F-35,što je već potvrđeno.Dovoljno je da Iranci ometu prvi udar,a onda idu 40- godišnje “kamikaze”,kojima nije problem poginuti ,za razliku od Amera,kojima je život fetiš.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Struna ih vidi a i obični radari diferencirano postavljeni predajnik-prijemnik vide nešto.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Da, mogu ga otkriti, kad ima uključene transpondere, tje, kad sam pilot želi, da ga se vidi inače dokazano je, da radar sistema S 400 može vidjeti F 35 tek na 19 km i to nejasno i ne može navoditi raketu na njega!

Vorlon
Gost
Vorlon
11 mjeseci prije

@Jack
Ako je tako, što ga Izraelci ne letuckaju iznad Sirije.
Daj odrasti, ono što prave u Holivudu nisu dokumentarci.

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Vorlon, a odakle znaš da ne letuckaju. Pa nisu li baš Izraelci prvi upotrijebili F 35 u borbenoj misiji i Siriji. Malo toga mi, rođeni moj znamo.

Vorlon
Gost
Vorlon
11 mjeseci prije

Ne letuckaju, amerikanci su kod kuće imali problema pa su naložili nemao polijetanja, a i loše je za buisnes kad koji tvrdo prizemlji.
Nedugo nakon toga je bila Japanska epizoda.
A Izraelci u pravilu lansiraju rakete iz Libanonskog zračnog prostora ili se skrivaju iza putničkih aviona…..

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Vidis da se lozi ko da je amer.
Tramp u San Dijegu pokaze na praznu pistu i kaze “pogledajte koliko nevidljivih aviona imamo” a svi ameri se bece da ugledaju nesto.

roki
Gost
roki
11 mjeseci prije

2018 f-22 je pobio preko 300 ruskih placenika sa kompletnom vojnom tehnikom izraelci su dva puta unistili pancir dok su sirijski pobunjenici sa zemlje unistavali s300 a kao slag amerikanci su razorili aerodrome koje su rusi koristili ima toga jos a mislim da je i ovo previse

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Evo sad i mitoman s druge strane. Bujrum!

roki
Gost
roki
11 mjeseci prije

sve navedeno je bilo sto u domacim sto u stranim medijima, kratka pamet,istina boli

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

Dog fight ne bije peta generacija, nego srce u pilota. U rukama Iranskoga domoljuba, svaka kanta ubojita.

Trubadur
Gost
Trubadur
11 mjeseci prije

Pošto ima Iran 3D radare Qamar i Basher, te OTH radar Ghadir, možemo zaključiti, da se ni u teoriji ne može, dogodit dog fight između Iranskog F-4 i USrA F-35…. U slučaji sasvim teoretičnog napada USrAnca na Iran, sve bi uradili F-16 i F-15 uz velike gubitke… F-22 i F-35, nebi letjeli ni blizu Iranskog vazdušnog prostora….

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Bio bi to ko Iraq 1990 v2. Sve ostalo su price za djecu. I za Irak se pricalo sve i svasta a vidjeli smo rezultat.
Avio snage omejr 1:100 , onda dodaj gubitke 1:30. Ameri bi igubili 4-6 aviona + koji iz tehnickih razloga.

Trubadur
Gost
Trubadur
11 mjeseci prije

Ja ne pišem o pričama, nego o stvarnosti…. Nepoznavanje vojnih sposobnsti i kako ide napredak od 2002 u različitim zemljama, je ključni razlog, da Holywoodski vijernici još uvijek žive u početku 2000 ih….. Tako, da djete drago, ako ti obaranje USrA dronova i prizemljenje istih u realnom vremenu… Raketiranje naftnih postorjenja, koja su pod odbranom Patriota, i francuskih Crotala, onda vam dragi moji vijernici u Disneyland, nema pomoči….A o razvoju iranskih radarskih sistema, preko kineske firme Polytehnologies i o ostalim zanimljivim stvarima, čemo neki drugi put… A do tad, želim još na dalje mirne i lijepe snove…

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Ajmo o stvarnosti. Šta je dosad S400 ill bilo koji S do sada oborio osim svog transportera.
Dalje, koliko je aviona Američke proizvodnje do sada oboreno sa strane aviona ruske proizvodnje.
Za kraj dječaće , nemoj čitat samo ruski EPP, papir može sve da pretrpi, treba dokaza u praksi.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Knjigu istorije i uci – S-75 ima poprilicno pogodaka.

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

To ti je neki tenk ili… ?

Trubadur
Gost
Trubadur
11 mjeseci prije

Na ovog tipa gluposti smo več puno puta ovdje porazgovarali, djete drago, pogotovo za vrijeme presretanja USrA sjekirica u Siriji a i za vrijeme, bezplodnih napada 13. plemena na prazne zgrade širom Sirije…. Ako te nije tad još bilo tu, ne znači puno, pošto si očigledno samo još jedan u nizu vijernika u svemočni Holywood, nečemo više da ponavljamo… Proči češ i ti , kao i drugi. što če doči iza tebe….Ja sam siguran. da Erdogan pita, koliko je Ruskih aviona polupalo USrA avione i obrnuto, dok kupuje Su-35…. A i svojevremeno, je Holywood izgubio u Vietnamu 3 744 aviona i 5 607 heliča, pa to nikog ne zanima…..PS… Pošto je dokazano predpotopni S-200, srušio barem 1.F-16 u Siriji i pošto su rode skinule F-35, onda ne vidim, zašto bi trebao S-400 uopšte da radi za Američke avione….Jel ti sad jasno, da sa ovim usporedbama, ko je koga gdje skidao ili nije pričaš samo djetinjaste gluposti, koje sa realnim životom veze nemaju…

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Trubadure , izgleda penzija ti je na vratima, prebrzo se ovaj svjet vrti za tebe. A i iz istorije nisi nista izvukao.Skidaj te navijacke gacice(ne stoje dobro na penzionerima) i progledaj neutralnim očima.

Trubadur
Gost
Trubadur
11 mjeseci prije

Djete drago… Ja sam več u penziji.. Ne još onoj pravoj, nego samo svojoj, hehehe…. Na onu pravu, ču sačekat, još tri godine i to je to…. A što se tiče, tvojih mudrovanja… Pusti ti gačice, takve i onakve, pa daj brate udari sa podacima i analizama… Ali, nemoj, ko nije, nego, ko je…. Bilo što srušio…. Za sad, osim agitpropa, nisi napisao još ništa…. A još bolje… Nemoj ništa pisat, jer sve što ti meni možeš, po tim pitanjima, da napišeš, ja sam več davno zaboravio…. Tako, da L.P…

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Lista bi bila preduga a linkove ne vole, u ostalom info je lako pronaci. Sta se tice Ruskih aviona ,mada osobno smatram da su jako dobre letelice, nisu od vietnama dalje skinuli nista osim putničkih aviona.

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

Kada bi pogledali sveukupan omjer obaranja američki zrakoplovi su u velikoj prednosti

Venom
Gost
Venom
11 mjeseci prije

A šta je do sad ” Patriot ” oborijo, osim sopstvenu legendu o najboljem sistemu ?!

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Ko kaze da spremaju napad na Iran? Jos neke zemlje imaju F-5 pa se ameri uvjezbavaju.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Pa da, zapovjedila stvorova djeca drekkravarima da ukradu tozla i lovu iz njihovog trezora švice i da zatvore malajski tjesnac, neće oni na Iran.

Trubadur
Gost
Trubadur
11 mjeseci prije

Pa , pogledaj naslov Tiho….Inače je na ovom portalu, prije više mjeseci, netkjo, koji me stalno izazivao, da se kladimo o napadu na Iran… Čovjek je bio potpuno siguran, da če do napada doči skoro ali šta čemo…Slično, ko ovaj MDM, živi u svijetu, koji je več davno prevaziđen i kome ni približno još nije jasno, da ne može Chuck Norris, da uradi SVE sklekove….

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Klada i dalje stoji, i koliko se sječam nisam dao rok ali sam rekao da će napasti i da nosferatu neće braniti perzijance.

Mister NO
Gost
Mister NO
11 mjeseci prije

Pa i neće, ali će ih puniti svim i svačim priko kaspijskog mora.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Fora je u tome da je Iran kamen temeljac i za Rusiju i Kinu, kineski general je rekao da ni po cijenu nuks rata nedaju Iran ciokaubojgusarima. Zna tip geopolitiku jer bi im usokro zapalili Xiang i Tibet ko sad hongciokong.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
11 mjeseci prije

Ovaj pilot je vjerojatno radio simulaciju borbe sa T 38,koji je školska verzija F5,a u usaf služi kao simulator ruskih-sovjetskih zrakoplova.američki pilot na američkom zrakoplovu koji poznaje taktiku i perfomanse drugog zrakoplova nije baš mjerilo za stvarni sraz ta dva zrakoplova.mislim da bi iranci prije upotrijebili 14-stice,jer su s njima u puno boljoj poziciji,posebno jer iranci s njima imaju puno borbenog iskustva.

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Imaju puno borbenog iskustva s rusenjem Suhoja i MiG-ova.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
11 mjeseci prije

I mirage f1 i mig 25

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Dogfight ? Ovi nisu normalni, nije to WW2. Jedini dogfight Iranski F5 če vodit sa raketama, isto ko Srpski piloti.
Ko zna kada se vodio poslednji dogfight u zraćnoj borbi?

Venom
Gost
Venom
11 mjeseci prije

Prije nekoliko mjeseci u Kašmiru !
Tebi če vjerovatno to izgledati kao prije 150 godina.

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Za ove i da se gađaju sa Marsa bio bi dogfight. Kako niko nije presao granice tesko da je i jedan pilot video drugi avion.
Ako govorimo o BVR borbi to sigurno nije dogfight.

Venom
Gost
Venom
11 mjeseci prije

Objasni mi, kad su dva suparnička avijona udaljena jedan od drugog 100 kilometara.
I oba avijona jete jedan prema drugom brzinom 1000 ili 2000 km/č.

Za koje časovno vrijeme če se susreti ?

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Da lete 1000km/č, oko 3 minuta, ako oboje ispale rakete , pocinju manveri izbegavanja , pa onda imas faktor visine itd. Nema potrebe za VR-om, osim ako obojica žele.
Da lete 2000 jedan prema drugom , to bi znacilo dva idiota na afterburnerima i nije im cilj povratak u bazu.

Venom
Gost
Venom
11 mjeseci prije

Možda još nisi čuo za ECM poput ruskog ” Khibini “, koji onemogučava da radar na avijonu i na raketi odredi cilj.
I šta češ onda, kad raketa u te tri minute i manje ne pogodi cilj ?
Misliš, da se onda avijoni ponovno vračaju na polaznu tačku razdalje od 100 km ?

Malo si zaboravijo, da su Mig-25 i 31 napravljeni, da punom brzinom dođu do neprijatelja.
A brzina jim je i do 3000 km/h

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
11 mjeseci prije

Mudro si ga navukao Venom.

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Pa vidi sta su napravili pakistanci i indijci.
A mig 31 kod brzine 3000 km/č ima combat radius manji od 300 km, uz to na visini od 10km.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

@ Venom: mozda je americka taktika da kad ugledaju F-5 da ispale rakete i bjez’ u bazu, a ako promase ponovo ce tu doci nakon farbanja od 22 sata. I tako svaki dan sve dok se ne pokvari ECM.

Venom
Gost
Venom
11 mjeseci prije

” I tako svaki dan sve dok se ne pokvari ECM. ”
——————————————————————————————————-

Ha,ha,ha……..ha

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

E pa sad, od Srpskih nijedan se nije vratio ali uvjek moraš bit optimista.

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Nije istina, vratili su se svi, samo ne na egzaktnu polaznu tocku.

Joško
Gost
Joško
11 mjeseci prije

Koliko ja pratim o ovome avionu ništa lipog nisam čuja…

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Mozda je vrijeme razmotriti svoj izvor “informacija.”

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Ako slučajno i dođe do toga da psihopate napadnu Iran (a teško da hoće), F35 će ispucavati rakete sa 500-1000 km udaljenosti van iranskog zračnog prostora. Samim tim neće biti dogfighta, već će po njima djelovati S-300. A i to je malo vjerovatno.
Jednostavno, psihopate si ne mogu priuštiti da uđu u sukob u kojem nemaju apsolutnu i bezpogovornu nadmoć.
Prema tome sve ostaje samo na lajanju. Isto ide i za izrahell, koji sa svojima F-35 leti samo unutar svog zračnog prostora ili po dijelovima Iraka za koje su sigurni da nema ničeg opasnog na tlu. Te dvije zemlje, pogotovo usa, si ne mogu dozvoliti sukob u kojem bi izgledale ravnopravne ili tek blago nadmoćne nad nekim protivnikom. Sve je u iluziji koja se mora održati, jer bez nje dolazi opstanak sustava u pitanje.
Zamislite kako bi se stanovništvo usa, koje živi u policijskoj državi, počelo ponašati kad bi shvatilo da njihovi vladari i nisu tako moćni, i da dobivaju po pi.ki od nekoga.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Ima jos gore: zamisli da meksikanci otkriju koliko su ameri nejaki pa zatraze okupirane teritorije nazad.

MajorJS1
Gost
MajorJS1
11 mjeseci prije

Namjerno to rade tako da se još više izdvoji ili zadrži razina budgeta za vojni proračun.. To nije prvi put i već je dokazivano bilo.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Imaju Iranci raketa koliko god treba. Pa bi obranili zračni prostor i bez F 5 Freedom Fightera.

Ms88
Gost
Ms88
11 mjeseci prije

Iranci imaju avione kante
F35 je odlican avion
Logicno je da do toga moze doci u call of duty ili tome slicno
Ali u nekoj stvarnosti iranci nemaju sanse tu je thenologija obuka

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
166
0
()
x