Moskva: “Donjeck i Lugansk mogu odlučiti što žele, to je njihova unutarnja stvar”

Ukrajina - Rusija
11 komentara

Promjene u vrhu Luganske Narodne Republike su povećale ulog u političkim pregovorima između Moskve i Washingtona. Stručnjaci u aktualnim okolnostima vide potencijal za ujedinjenje dviju samoproglašenih država koje nisu priznale prevratničku vlast u Kijevu, koju je na vladajuće pozicije postavio američki veleposlanik.

Sporazum iz Minska” je bila stanka u koju je američko vodstvo iskoristilo da do maksimuma izvrši pritisak na Ukrajinu. On nikada nije proveden, jer se zapravo sve se svodi na uobičajenu nesposobnost pod nevjerojatnim izgovorima.

Američki dužnosnici rutinski čitaju tekstove sporazuma kako njima odgovara, a ukrajinske sluge, naravno, rade samo ono što im je naređeno.

U međuvremenu se otvorilo pitanje ujedinjenja Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk, što su u Moskvi nazvali “čisto unutarnjim poslovima”. Ranije je u Donjecku bila snažno prisutna ideja da se od dvije republike stvori jedna Malorusija.

Ako je to doista unutarnja stvar, onda bi to značio kraj procesa iz Minska, koji ionako ne funkcionira.

Projekt stvaranja jedinstvenog entiteta iz dviju republika je zaustavljen je u Minsku. Sada se iznova može vratiti na tu temu, prije svega zbog promjene situaciju u Lugansku.

Dakle, nakon iscrpljivanja svih diplomatskih koncesija, čini se da Moskva pokazuje da je spremna podići ulog. Osim toga, Sirija se na drugoj strani pretvara u bojno polje čiste politike i diplomacije i ostavlja Rusiji puno više manevarskog prostora.

Ako je Washington stvarno, a ne fiktivno, spremna provesti odredbe Sporazuma iz Minska, to će biti druga priča. Ako nije i naoruža svoje sluge u Ukrajini i prijeđe na aktivne ofenzivne operacije, to će biti priča za sebe. Za oba scenarija postoje svi preduvjeti.

Čini se da su Donjeck i Lugansk sada u puno boljoj situaciji. Kremlj ih u nedavnom priopćenju nije kao ranije nazvao “samoproglašenim i nepriznatim republikama“, a sada šalje poruku da je mogućnost ujedinjenja “njihova unutarnja stvar”. Stoga je moguća samo provedba Sporazuma iz Minska, stvaranje u Malorusije oko koje bi gravitirali svi proruski gradovi, do stvaranja Novorusije, prema prvotnoj verziji. Ishod će ovisiti isključivo o intenzitetu borbi od strane ukrajinske vojske, koja jest ojačana američkim savjetnicima i instruktorima, ali je nedovoljno jaka da slomi otpor Donjecka i Luganska i silom vrati izgubljeni teritorij.

Donjecke Narodna RepublikeLuganska narodna republika
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

U Lici se od krumpira prave ”pole”, mogao bi se i ovaj gore sa slike prepolovit.

17 novembar
6 godine prije

donjeck i lugansk su odlucili da ce nastaviti ginuti i davati rudu ruskim oligarsima da ovi prodaju amerikancima i tako u nedogled

NSU
6 godine prije

Nemojte se zezati, pa Plenky će ostati bez posla! 🙂

Citac
6 godine prije

@17 novembar
Tvoja konstruktivnost je beskonacna.

Konstantin
6 godine prije

Neznam zbog cega … ali imam dojam da ce Ukropi u prolece (ili kada ono pocinje svetsko prvenstvo u fudbalu sledece godine u Rusije) pokusati vojnim putem napasti Donbas & Lugansku republiku t.j. deo teritorije koju kontrolisu “opolcenici”. Do sada su bar “zapadnjaci” koristili velike sportske dogadjaje da bi isprovocirali Rusiju (letnju Olimpijadu u Kini sa Osetijom + Abhazijom, zimsku Olimpijadu u Sociju sa pucom u Ukrajini). Tako da im je ovo (“zapadnjacima”) cini mi se “III sreca”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI