Napadi u Saudijskoj Arabiji – Zapadna tehnologija protuzračne obrane nije položila najveći ispit

MIM-104 Patriot PAC 2 PVO lanser
40 komentara

Saudijska Arabija nije bila u stanju zaštititi svoje glavno bogatstvo, divovska nalazišta nafte i rafinerije, od „polupismenih“ jemenskim militanata. Koji su sustavi protuzračne obrane štitili Saudijce i što je najvažnije, zašto su bili potpuno nemoćni protiv raketa i dronova, koji su Rijad bacili na koljena? Ali među tim sustavima su čak i poznati američki sustavi “Patriot”.

Zanimljivo je da je Iran u nedjelju optužen za napad na objekte u Saudijskoj Arabiji. To su očekivano učinile SAD, koje odmah nakon bilo kakvih pogoršanja u Perzijskom zaljevu vide “iranski trag”. U incidentu u subotu je ovom uobičajenom političkom argumentu dodan je još jedan. Pompeo kaže da “bosonogi Huti” sigurno nisu mogli tako precizno napasti naftne komplekse u Abqaiqu i Khurais i da je to za njih “u načelu nemoguće”.

Ulje na vatru su dodale i fotografije oštećenja kompleksa. Ogromni spremnici nafte u Abqaiqu pogođeni su gotovo s “desetkom”. Na svakom od njih, bila je rupa od bojevih glava krstarećih raketa ili bespilotnih letjelica. Prije su to voljeli objavljivati samo Amerikanci, pokazujući uspjeh svojih „Tomahawka“, koji su uništili nekog „prokletog tiranina“.

Međutim, iza kulisa ima manje naglašenih detalja o sukobima u posljednjoj četvrtini stoljeća. Već je zaboravljeno, ali američki sustav protuzračne obrane „Patriot“ bio je neuspješan u zaštiti neba Saudijske Arabije i Izraela već tijekom Zaljevskog rata 1991. godine.

Tada su najnapredniji američki sustavi protuzračne obrane u to vrijeme uspjeli presresti samo dio starih sovjetskih balističkih raketa „Scud“ koje je koristio Irak. Prema različitim izvorima, sustavi „Patriot“ su uspjeli presresti od 40 do 80% svih projektila, a bilo im je teško i to učiniti, jer su za svaki „Scud“ morali  potrošiti 2 do 3 skupa projektila.

Irak je nanio još veći udarac zapadnom sustavu protuzračne obrane tijekom operacije 2003. godine, kada su SAD izvršile invaziju na Irak iz Kuvajta. Tada je nekoliko “slijepih” iračkih projektila, koji nisu bili opremljeni sustavima za praćenje terena ili ciljno prepoznavanje, uspjelo ući u zračni prostor Kuvajta. Ti „domaći proizvodi“ napravljeni su na temelju stare sovjetske krstareće rakete P-15 Termit, razvijene pedesetih godina prošlog stoljeća. I bez obzira na to, slobodno su letjeli zračnim prostorom Kuvajta.

Irački proizvodi bili su “sirovi” i praktički nisu uzrokovali značajnu štetu koalicijskim snagama, ali se pokazalo da ih praktički nema što srušiti. Nadalje, to se dogodilo na izuzetno malom teritoriju, doslovce pretrpanom modernim američkim sustavima protuzračne obrane s višestrukom pokrivenošću s kopnenim radarima.

Zanimljivo je da je, nakon rezultata druge kampanje u Zaljevu, objavljeno nekoliko analitičkih radova u Sjedinjenim Državama koji su ozbiljno razmotrili mogućnost stvaranja jeftinih i jednostavnih krstarećih raketa u „odmetničkim zemljama“. Analiza namjerno stavlja naglasak na korištenje tehnologija općenito dostupnih na svjetskom tržištu u takvim zemljama.

Na temelju tih radova, za stvaranje moderne jedinice za usmjeravanje krstarećih raketa, jednostavnog GPS prijemnika, procesora 486, ako ga se tko sjeća, oko 850 megabajta memorije tvrdog diska i oko 16 megabajta radne memorije, bilo je dovoljno. U isto vrijeme, takva bi računalna jedinica mogla navoditi rakete po terenu na temelju podataka GPS-a i radara, te precizno pogoditi cilj. Lako je shvatiti da se danas takve funkcije mogu implementirati na bilo koji Raspberry Pi ili Arduino regulator, koje danas svatko može kupiti za nekih 35 dolara.

Ali tko je napravio ove rakete i dronove, te koje god osobine posjedovali, ostaje još jedno ključno pitanje. Naime, što je u tom trenutku radila protuzračna obrana Saudijske Arabije? Zašto je bila tako nemoćna?

Očigledno je određeni utjecaj na uspjeh napada imala i činjenica da su objekti Abqaiq i Khurais bili duboko u pozadini “vruće zone” u blizini Jemena. Zbog toga se let krstarećih raketa i bespilotnih letjelica odvijao izvan fokusa saudijske protuzračne obrane.

Naime, saudijska protuzračna obrana u osnovi pokriva dva glavna smjera: sjeverozapad, gdje se tradicionalnim protivnikom smatra Izrael, te sjeveroistočno od Perzijskog zaljeva, gdje su saudijski suparnici u okviru saudijske vojne doktrine Iran i odnedavno Katar.

Upravo na ove dvije granice je koncentrirana većina modernih sustava protuzračne obrane „Patriot“, uglavnom modifikacije PAC-2, koje su Sjedinjene Države isporučile Saudijskoj Arabiji.

Ali baterije „Patriot“ pokrivaju i glavni grad Saudijske Arabije, Rijad. Formalno, sustavi „Patriot“ koji se nalaze u području Rijada “drugom linijom” mogu pokrivati područje naftnih polja i rafinerija nafte. Međutim, oni to mogu učinkovito činiti prilikom lansiranja raketa iz Irana ili Katara.

U slučaju lansiranja raketa ili bespilotnih letjelica s jugozapada i područja Jemena, gradsko područje protuzračne obrane nije učinkovito, jer rakete protuzračne obrane moraju biti lansirane “poslije” neprijateljskih projektila.

Istodobno se pokazalo da je pravac prema Jemenu pokriven isključivo terenskom protuzračnom obranom koja je izgrađena u Saudijskoj Arabiji na kompleksima „Shahin“, što je modernizirani francuski sustav protuzračne obrane „Crotale“ s dometom od samo 10 km. Ovaj sustav nije mogao odgoditi prolazak krstarećih raketa i bespilotnih letjelica, koji su, čini se, prodrli u zračni prostor kraljevstva s prilično složenog terena u tom području.

Huti jemen Saudijska Arabija
FOTO: pravac vjerovatnog napada

“Zalazak sunca iz dvorišta” dao je Hutima realnu šansu za gađanje strateških ciljeva u Saudijskoj Arabiji, iako s nekoliko iskrenih “pogrešaka” od strane protuzračne obrane Saudijske Arabije. Pokazalo se da su Huti i Teheran, koji nevidljivo stoji iza njih, prilično sposobni za asimetrične akcije koje su već nanijele Saudijskoj Arabiji mnogo ozbiljniju štetu od gerilskog rata protiv okupatora u samom Jemenu.

Očigledno su jemenski projektili i dronovi, koji bi teoretski mogli biti detektirani čak i na maloj visini, “probili” zračni prostor Saudijske Arabije.

Ali Saudijska Arabija posjeduje 5 zrakoplova E-3A AWACS, koji su isporučeni kraljevstvu 1986. i 1987. Međutim, oni su uglavnom u zračnoj bazi „Princ Sultan“, 80 kilometara južno od Rijada, dovoljno daleko od napadanih objekata i od moguće putanje leta dronova i projektila.

Drugi faktor neuspjeha reakcije saudijskog sustava protuzračne obrane bila je gotovo potpuna odsutnost protuzračne obrane srednjeg dometa, odnosno 20 do 50 km. U stvari, Saudijska Arabija u službi u ovom segmentu još uvijek ima zastarjeli američki sustav protuzračne obrane MIM-23B „Advanced Hawk“.

Dakle, sudeći po rezultatima napada, slika onoga što se događa, čak i u najspremnijem scenariju za saudijsku protuzračnu obranu je sljedeća. Nepomični radari saudijskog sustava protuzračne obrane i zrakoplovi AWACS jednostavno su propustili primijetiti lansiranje raketa i bespilotnih letjelica iz Jemena. Čak ni hvaljeni sustav „Peace Shield“, u kojeg su ih Amerikanci tako marljivo integrirali, nije im pomogao.

Da su rakete i otkrivene, to bi onda bilo u završnoj fazi njihovog leta, neposredno u blizini napadnutih objekata. S obzirom na to da je dio olupine prikazan u pustinji, dio ispaljenih projektila ili dronova su možda uspjeli oboriti sustavi protuzračne obrane srednjeg i kratkog dometa, ali je većina raketa i bespilotnih letelica Hutija uspješno pogodila ciljeve.

Osim toga, čini se vjerojatnim da Saudijci jednostavno nisu očekivali tako planiran i snažni napad, vjerujući da će Huti nastaviti neuspješne napade na Rijad starim balističkim raketama ili da će upotrijebiti raketno oružje na bojnom polju, neposredno blizu Jemena ili čak na saudijskom teritoriju.

Za ostale zemlje epizoda s napadima na Abqaiq i Khurais izgleda kao još jedno upozorenje.

Patriot PAC-2 Protu-zračna obrana Saudijske Arabije
Patriot PAC-2 Saudijska Arabija

„U modernom svijetu čak ni visokotehnološko oružje više nije “ekskluziva” svjetskih sila, koje je sve više dostupno svima. Jednako tako, svaki sustav protuzračne obrane nije samo skup alata za otkrivanje i uništavanje, već i integralni koncept zaštite zračnog prostora zemlje“, poruka je koju vojni stručnjaci u Rijadu, ako ih uopće ima, očito nisu razumjeli.

Današnji je sustav protuzračne obrane Saudijske Arabije je šarolik skup u kojem se više ili manje moderni sustavi, poput sustava protuzračne obrane „Patriot“, kombiniraju sa zastarjelim sustavima, poput „Shahina“ ili „Advanced Hawka“, koji potiču iz ranih ’70-ih.

Kao što pokazuje iskustvo susjedne Turske, Sjedinjene Države sustavno oklijevaju opskrbiti svoje saveznike modernim sustavima protuzračne obrane i radije zarađuju novac preprodajući im staru opremu povučenu iz službe u samim Sjedinjenim Državama.

Zbog toga je moguće da bi isporuka ruskih sustava protuzračne obrane S-400, „Buk“ ili sustava „Pancir“ mogla radikalno ojačati protuzračnu obranu Saudijske Arabije. Međutim, takva se transakcije najvjerojatnije mogu dogovoriti samo u slučaju promjene u vanjskoj politici kraljevstva, uključujući i bolno pitanje Jemena.

U napadu na saudijske rafinerije jemenski dronovi „prošli“ sustave „Patriot“

AWACSkrstareće raketePatriot MIM-104
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Farre
4 godine prije

Koliko god bih želio da su Huthis stvarno u stanju da ovo urade i da su Ameri stvarno ovoliko nesposobni, jer bi time svijet bio daleko sigurniji nego što e, ipak mislim da Huthis nemaju veze sa ovim.
Smanjiti broj barela /danu bez da priznaš da tvoji izvori svakako ne mogu da daju više (peak) je definitivno u Saudijskom interesu. Na taj način podići inflaciju a za to optužitiiIran je u američkom interesu, tako da za Huthis tu nema mjesta

Drazen
4 godine prije

Ja ne bih odbacio ni teoriju da je Izrael iz američke baze u Iraku napao rafineriju. Cilj je bio pripisati napad Iranu, ali su Huti preuzeli odgovornost na sebe, vjerovatno u anticipaciji sličnih insceniranja. Napad je previše sofisticiran da bi mogao biti izveden od strane Hutija, bez obzira na sve savjetnike iz Hezbolaha i IRGC.

Bubakar Sanogo
4 godine prije

Bitno da ruski pzo sustavi u Siriji S400, Buk, Pancir… u prosjeku svaka dva tjedna totalno zakazu i da se Izrael izivljava nad jadnim sirijcima kad im se sprdne.

Đole
4 godine prije

2001 rušenje blizanaca, odlično sinhronizirani napadi na US , uvod napada na Irak i sadašnje događaje, uvjeravali su nas da su to učinili polupismeni pečinski ljudi AlQaida, a sada ne žele čuti da su to učinili bosonogi Huti, nego optužuju Iran, naravno da to nisu učinili direktno Huti isto kao što napad na US nije izvela Alqaida već sam Pentagon, ovaj put su se IR garda poslužila njihovim trikom sa područje Jemena je izvršen napad visokosofisticiranim dronovima Iranske proizvodnje gdje če biti teško utvrditi da su njihovi dronovi i to iz pravca gdje Saudi ni u ludilu nisu očekivali napad a kamo li sa ovakvim intenzitetom, sada svi kukaju, rone krokodilske suze a gdje su bili kada su Saudi krenuli na bosonoge Hute, pzo Patriot, zakazao 100 % sustav koji gleda samo ispred sebe, s-400 bi detektirao napad, i panciri koji bi bili uvezani sa s-400 bi to poskidali, no… Čitaj više »

Čadjo
4 godine prije

Glavno je pitanje kome je u interesu ovaj napad..
Jer kod nije posve cista glavna opcija da su napali Hiti potpomognuti iranskom tehnologijom.
Pase Iranu zbog povećanja nafte i slanje poruke S Arabiji da ih mogu peglati domove kako ocjeni kad ove…
Pase S Aežrabijizbog povećanja cijene nafte..
Pase Amerika da se u kongresu mogu raskriviti da im trebaju nove hrpe para za modernizaciju raketnih sustava jer ih taru polupismeni jahaci deva u sandalama i sa kalasima u rinfuzi…

burt
4 godine prije

najčudnije su snimke pogodaka naftnih spremnika, svaki je pogođen na istom mjestu milimetarskom preciznošču jednim do dva projektila precizno poredani i pod istim kutom, Huthy nemaju blage veze s ovim napadom, radi se najvjerojatnije o radarski nevidljivim avionima i navođenim raketama sa stopostotnom preciznošču, izgleda da se u događaje umješala globalna struktura koja upravlja postojećim globalnim poretkom, i to baš nekoliko dana nakon Boltonovog odlaska sa mjesta savjetnika

Iza_horizonta
4 godine prije

Amerikanci su tu u stvari pogriješili što su u izvoznoj varijanti Patriota stavili puno dugmića pa se korisnici nisu snašli 😁

kashoggi
4 godine prije

na slikama se vide pogoci na neke okrugle spremnike i svi pogovi su pod istim kutem što je matematički nemoguče izvest …više izgleda kao copy paste kladim se da pale gume da mog udrit po iranu

Mufu fafa
4 godine prije

Uglavnom ovdje se svi slažu da iza tih napada stoji Iran. Dali bi bilo onda opravdano izvršiti neku vrstu odmazde i udariti po Iranskim strateškim ciljevima

MDM
4 godine prije

Ovo stvarno tesko da se poveruje .Ono sto Huti mogu da šalju, jedan Phalanx bi poskidao.
Thaad, S300/400, Patriot , to je preskupo.

Stjepan Vujec
4 godine prije

Događa se kad tehniku kupuješ od krive države, slićno je i U nas Hrvata

Max
4 godine prije

Odličan članak i sve je točno ti sustavi od prvog dana nisu djelotvorni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI