Pepe Escobar: „Huti su došli i jednostavno prevrnuli geopolitičku šahovsku ploču“

Raketa Mavericks QP test
21 komentar

„Mi smo Huti i dolazimo u grad. Spektakularnim napadom na Abqaiqu su jemenski Huti naprosto prevrnuli geopolitičku šahovnicu u arapskom svijetu i na Bliskom istoku, što je dovelo i do uvođenja nove dimenzije, odnosno izrazite mogućnosti ulaganja napora da se dinastija Al-Saud svrgne s vlasti“, za Asia Times piše poznati analitičar Pepe Escobar.

Vehabije se sjevera i Huti, šiiti sekte Zaida iz sjevernog Jemena, već su godinama jedni drugima na vratima. Ova je priča apsolutno neophodna za razumijevanje složenosti plemena Huti, koji su, kao bonus, otvorili front u krajevima južne Saudijske Arabije, što je daleko više od pukog iransko-saudijskog hibridnog rata.

Ipak, uvijek je važno uzeti u obzir da arapski šiiti u istočnoj provinciji Saudijske Arabije, koji rade u saudijskim naftnim postrojenjima, moraju biti prirodni saveznici Hutija koji se bore protiv Rijada.

Napadačka sposobnost Hutija, od bespilotnih dronova do napada balističkim raketama, posljednjih se godina znatno poboljšala. Nije slučajno da su UAE vidjeli kako počinju puhati  geopolitički i geoekonomski vjetrovi i Abu Dhabi se povukao iz agresorske koalicije princa Mohammada bin Salmana i iz začaranog rata protiv Jemena. Emirati se sada bave onim što opisuju kao “mirovnu strategiju”.

Još prije Abqaiqa, Huti su već izveli nekoliko napada na saudijska naftna postrojenja i infrastrukturu, te na zračne luke Dubai i Abu Dabi. Početkom srpnja je jemenski operativni zapovjedni centar organizirao izložbu u Sani, na kojoj je predstavljen njihov čitav niz balističkih i krstarećih projektila i bespilotnih letjelica.

Situacija je sada dosegla točku u kojoj se u Perzijskom zaljevu vodi dosta brbljanja o spektakularnom scenariju. Kao na primjer, da Huti „ulažu napore kako bi preko arapske pustinje osvojili Meku i Medinu u kombinaciji s masovnim šiitskim ustankom u istočnom naftnom pojasu“. Ustanak šiita u istočnom dijelu KSA nije nemoguć scenarij, pogotovo ako uzmemo u obzir da su se na Bliskom istoku događale i čudnije stvari. Napokon, Saudijci ne mogu pobijediti jemenske boce ni u izravnom sukobu i zato se oslanjaju na plaćenike.

Američki obavještajci tvrde da Huti nisu sposobni za takav sofisticirani napad i tako izdaju vlastite komplekse superiornosti bijelog čovjeka. Jedini dijelovi rakete koje su Saudijci dosad pokazali potječu od jemenske krstareće rakete. General Yahya Saree, glasnogovornik jemenskih oružanih snaga sa sjedištem u Sani, kaže “kako je sustav Quds dokazao svoju veliku sposobnost da pogodi svoje ciljeve i zaobiđe neprijateljske sustave presretanja”. Huti su mirno preuzeli odgovornost za Abqaiq.

“Ova je operacija jedna od najvećih operacija koje su izvele naše snage u dubini Saudijske Arabije, a uslijedila je nakon precizne obavještajne operacije i prethodnog praćenja i suradnje s časnim i slobodnim ljudima u saudijskom kraljevstvu“, priopćili su jemenski borci.

Primijetite ključni koncept: “suradnja” iz Saudijske Arabije, koja bi mogla obuhvatiti cijeli spektar, od Jemena do istočne šiitske provincije Qatif.

Još je relevantnija činjenica je da američki hardveri raspoređeni u Saudijskoj Arabiji, iznutra i izvana, sa satelitima, AWACS-om, raketama Patriot, bespilotnim letjelicama, borbenim i drugim zrakoplovima, nisu ništa vidjeli, ili to nisu vidjeli na vrijeme. Kao „dokaz“ navode tri „lebdeća“ drona koja su vidjeli kuvajtski zrakoplovi, a koji su se, navodno, kretali prema Saudijskoj Arabiji. Ali se ne spominje sramota s rojevima bespilotnih letjelica, odakle god dolazio, koji je neometano satima letio iznad saudijskog teritorija.

Dužnosnici UN-a otvoreno priznaju da se sada svi važni objekti nalaze unutar dometa od 1500 km nove bespilotne letjelice Hutija, a to su naftna polja u Saudijskoj Arabiji, nuklearna elektrana u izgradnji u Emiratima i divovski aerodrom u Dubaiju.

„Moji razgovori s izvorima u Teheranu u protekle dvije godine tvrdili su da su novi  dronovi i rakete Hutija u osnovi kopije iranskog dizajna sastavljenih u samom Jemenu uz ključnu pomoć inženjera Hezbollaha“, pojašnjava Pepe Escobar.

Američki obavještajci inzistiraju na tome da je 17 zrakoplova i krstarećih raketa lansirano iz južnog Irana. Teoretski, radar „Patriot“ bi to odmah primijetio i srušio bi dronove i rakete s neba. Do sada nije otkriven apsolutno nikakav zapis o toj putanji. Vojni stručnjaci uglavnom se slažu da je radar za „Patriot“ dobar, ali postotak uspjeha cijelog sustava je u najmanju ruku „zabrinjavajući“.

Važno je, opet, da Huti imaju napredne ofenzivne rakete, a njihova preciznost kod Abqaiqa je bila nevjerojatna.

Za sada se čini da Saudijska Arabija pobjednik samo protiv civilnog stanovništva Jemena, gdje je Rijad agresijom koju je pokrenuo u ožujku 2015. izazvao humanitarnu krizu za koju UN smatra da ima biblijske razmjere. To je jedina pobjeda nadaleko poznatog saudijskog princa i prijestolonasljednika, poznatog i kao MBS.

Mišljenje stručnjaka i generala

Što se tiče optužbi protiv Irana, Profesor Mohammad Marandi sa Sveučilišta u Teheranu, koji ima vrlo bliske odnose s Ministarstvom vanjskih poslova, nepokolebljiv je: „Napad nije došao iz Irana. Da je tako bilo, za Amerikance bi to bilo vrlo neugodno, jer bi se time dokazalo kako nisu u stanju otkriti veliki broj iranskih dronova i raketa. To jednostavno nema smisla.”

Marandi dodatno naglašava: “Saudijska protuzračna obrana nije opremljena za obranu zemlje od Jemena, nego od Irana. Jemenci napadaju Saudijce i postaju sve bolji i bolji. Razvijaju bespilotne i raketne tehnologije već četiri i pol godine, a ovo je bila vrlo meka meta.”

Mekani i nezaštićeni cilj, jer su postojeći američki PAC-2 i PAC-3 sustavi okrenuti prema istoku i u smjeru Irana. Ni Washington ni Rijad sigurno ne znaju odakle su zapravo došli rojevi dronova i rakete.

„Čitatelji bi trebali obratiti veliku pažnju na ovaj revolucionarni intervju s generalom Amirom Alijem Hajizadehom, zapovjednikom Zrakoplovnih snaga Iranske revolucionarne garde. Intervju na farsiju, s engleskim titlovima, vodio je iranski intelektualac Nader Talebzadeh, sankcioniran od SAD-a, a uključuje pitanja koja su poslali moji prijatelji američki analitičar Phil Giraldi i Michael Maloof i ja“, piše stručnjak u kolumni za Asia Times.

Objašnjavajući iransku samodostatnost u obrambenim sposobnostima, Hajizadeh zvuči vrlo racionalno.

„Naše je mišljenje da ni američki političari, ni naši dužnosnici ne žele rat. Ako se dogodi incident poput onog s dronom kojeg je Iran oborio u lipnju ili se dogodi nesporazum, a to preraste u veći rat, to je druga stvar. Stoga smo uvijek spremni za veliki rat”, rekao je general Amir Ali Hajizadeh.

„Kao odgovor na jedno od mojih pitanja, kakvu poruku Revolucionarna garda želi prenijeti, posebno SAD-u, Hajizadeh ne štedi riječi: „Osim američkih baza u raznim regijama poput Afganistana, Iraka, Kuvajta, Emirata i Katara, ciljali bismo na sva pomorska plovila udaljenosti do 2000 kilometara, jer i stalno pratimo. Misle da će, ako prijeđu udaljenost od 400 km, biti izvan našeg dometa. Gdje god se nalazili, potrebna nam je samo jedna iskra i mi gađamo njihove brodove, njihove zračne baze, njihove trupe.”

Neka nabave S-400 ili nešto drugo

„Na energetskom frontu Teheran igra vrlo preciznu igru pod pritiskom i prodaje naftu isključivanjem transpondera svojih tankera kad napuste Iran. S tankera u tanker prebacuju naftu na moru, a prevoze svoj teret noću. To već tjednima provjeravam kod svojih pouzdanih trgovaca iz Perzijskog zaljeva i svi to potvrđuju. Iran tako može raditi zauvijek“, piše Escobar.

Naravno, Trumpova administracija to zna. Ali činjenica je da oni gledaju na drugi način. Da to kažem sažeto: oni su uhvaćeni u zamku zbog apsolutne gluposti s odbacivanjem nuklearnog sporazuma i traže način spašavanja obraza. Njemačka kancelarka Angela Merkel često puta je upozorila administraciju da bi se SAD trebale vratiti sporazumu prije nego što bude prekasno.

A sada, stvar za dizanje kose. Napad u Abqaiqu pokazuje da se cjelokupna proizvodnja na Bliskom istoku veća od 18 milijuna barela nafte dnevno, uključujući Kuvajt, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, može lako oboriti. Protiv ovih dronova i projektila ne postoji odgovarajuća obrana.

Pa, uvijek postoji Rusija. Evo što se dogodilo na konferenciji za novinare nakon sastanka na vrhu u Ankari ovog tjedna, koji je objedinio predsjednike Putina, Rouhanija i Erdogana. Na pitanje hoće li Rusija pružiti Saudijskoj Arabiji bilo kakvu pomoć ili podršku u obnovi njene infrastrukture?

Predsjednik Putin je rekao: „Što se tiče pomoći Saudijskoj Arabiji, u Kuranu je također napisano da je bilo kakvo nasilje nelegitimno, osim kad se štiti narod. Kako bismo zaštitili njih i zemlju, spremni smo pružiti potrebnu pomoć Saudijskoj Arabiji. Sve političke vođe Saudijske Arabije moraju donijeti mudru odluku, kao što je to učinio Iran kupnjom raketnog sustava S-300, kao što je učinio i predsjednik Recep Tayyip Erdogan kad je kupio najnoviji ruski sustav S-400. Nudili bi pouzdanu zaštitu svim saudijskim infrastrukturnim objektima.“

Predsjednik Hassan Rohani je rekao: „Pa trebaju li kupiti S-300 ili S-400?“

Predsjednik Vladimir Putin: „Na njima je da odluče (smijeh).“

U „Transformaciji rata“ je Martin van Creveld zapravo predvidio da će se cijeli industrijski, vojni i sigurnosni kompleks raspasti kad bude otkriveno da je većina njegovog oružja beskorisna protiv asimetričnih protivnika četvrte generacije.

„Nema sumnje da nas gleda cijela Južna hemisfera i sada je dobila poruku“, rekao je Escobar.

Hibridni rat

Sada ulazimo u potpuno novu dimenziju u asimetričnom hibridnom ratu. U strašnom slučaju da Washington odluči napasti Iran, na što ga navode uobičajeni neokonzervativni akteri, Pentagon se nikada ne može nadati da će pogoditi i onesposobiti sve iranske i jemenske bespilotne zrakoplove. SAD bi tada mogle očekivati svestrani rat, ali onda nijedan brod ne bi plovio Hormuškim tjesnacem, a svi znamo posljedice toga.

To nas dovodi do velikog iznenađenja. Pravi razlog zbog kojeg ne bi bilo brodova koji bi prolazili preko Hormuškog tjesnaca je i to što u Perzijskom zaljevu više ne bi bilo pumpi za naftu. Naftna polja, kada bi se bombardirala, gorjela bi. Dakle, vraćamo se realnosti koju su naglasili ne samo Moskva i Peking, već i Pariz i Berlin: američki predsjednik Donald Trump kockao se na veliko i izgubio. Sad mora pronaći način spašavanja obraza. Naravno, ako „ratna stranka“ to dopusti, zaključuje Pepe Escobar.

Asia Times

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kaj ti
3 godine prije

Kakvo pisanje po faci izuzetnima muahahah

Ana
3 godine prije

Mirovna strategija? Ne zna se koja nas vise unistava, njihova mirovna ili ratna strategija!
A ono naftno postrojenje- neka ga je zbubao tko god da je, samo zbog toga gdje je!

Ana
3 godine prije

Jemena, gdje je Rijad agresijom koju je pokrenuo u ožujku 2015. izazvao humanitarnu krizu za koju UN smatra da ima biblijske razmjere. To je jedina pobjeda nadaleko poznatog saudijskog princa i prijestolonasljednika, poznatog i kao MBS.”
Zasto pascad koja nam jeca o teskoj sudbini milijuna migranata, sve muski razvaliti brdo njima, te o “okrutnosti hrvatske policije i fasistickoj talijanskoj vladi” ne propisti o paklenim patnjama milijuna Jemenaca?

Zvrk
3 godine prije

Gledajmo ovo s vedrije strane iako baš i ne referiram na nešto vedro. Konačno je nekakav fokus na jemenskoj tragediji. Ja čak mislim da se u ovih tjedan ili dva više pisalo o Jemenu nego čitavu tekuću godinu.

burt
3 godine prije

opet se pišu propagandni članci o bosonogim Huthyima koji najsuvremenijim oružjima napadaju Saudijsku Arabiju a u stvarnosti Huthy imaju nešto modificiranih Scudova koji nemaju ni domet ni preciznost za ovakve napade i nešto dronova za izviđanje i napade 100-150 km unutar SA, ako su napad izveli Huthy zašto ih već nisu napali tomahawci sa američkih ratnih brodova koji plove oko Yemena jer su u prošlosti i za manje napade od ovog na njihove položaje ispaljivani tomahawci, kome trebaju ovakvi članci jer je jasno da Huthy ne raspolažu sa raketama pete generacije, stealth tehnologijom, suvremenim radarima za traženje mete izvan vizualnog dosega itd. kome trebaju ovakvi članci?

Max
3 godine prije

Da yemen je dokazao da se može braniti i ako nema f117

hiber
3 godine prije

Nakon ovog članka, čovjek se zaželi Babićevih analiza…. Autori kao da dolaze iz sredine 20. stoljeća. Korporacije koje imaju prihode veće od BDPa srednjih država, za njih kao da ne postoje. Na cijeloj ovoj operaciji takve su masno zaradile. Iran je najveći gubitnik. Sve se dogodilo upravo kad su pregovarali sa EU i Kinezima. Najgore im je sto o svemu nisu imali pojma. Žalosno je na što se sveo Putin. Na dilera rashodovnom opremom. Hutui su posebna priča. Da ih nema, trebalo bi ih izmisliti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI