Nema “vjerodostojnih” prijedloga Velike Britanije o zaleđu Brexita, kaže irski ministar vanjskih poslova

Brexit
2 komentara

Irski ministar vanjskih poslova rekao je kako Velika Britanija nije dala konkretne ili vjerodostojne prijedloge za zamjenu irskog graničnog pitanja u svom sporazumu o Brexitu s EU-om, dodajući da, ako ima alternativa, “onda ih iznesite.”

“Ne postoji zemlja koja želi sporazum više od Irske”, rekao je Simon Coveney novinarima u Helsinkiju u petak. “Ali taj se dogovor mora temeljiti na Sporazumu o povlačenju i mora biti u skladu s tim.”

London je rekao kako će pregovarači iz Velike Britanije sljedeći mjesec dva puta tjedno održavati razgovore s EU-om, kako bi preradili sporazum, koji su britanski zastupnici u više navrata odbacili, prije nego što zemlja treba napusti uniju, što bi se trebalo dogoditi 31. listopada.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je kako će Velika Britanija na taj datum izaći iz unije sa sporazumom ili bez njega, te da će pitanje granice, koju će nakon Brexita zadržati otvorenom između Republike Irske i Sjeverne Irske, morati ukloniti kako bi se sporazum ratificirao u Parlamentu.

Međutim, Coveney je rekao, “Ne može postojati samo namjera da ćemo ukloniti sigurnosni zastoj i da ćemo riješiti ovaj problem u budućim pregovorima, bez ikakvog vjerodostojnog načina da to zaista napravimo.

“To neće proći. ”

Britanski ministar prometa Grant Shapps rekao je kako Coveneyeve tvrdnje o neuspjehu vlade Velike Britanije da ponudi različite prijedloge za pitanje granice “jednostavno nisu istinite.”

“Predstavljamo alternative”, rekao je za Sky News. „Dakle, to je obmana kad oni stalno govore:„ Ne izlažete ideje “- mi prenosimo ideje.“

EU je izrazila zabrinutost zbog povećanog rizika Brexita bez dogovora, nakon što je Johnsonova vlada suspendirala britanski parlament, samo dva tjedna prije roka za Brexit. Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je novinarima u Helsinkiju kako su tvrdnje da je ovaj manevar bio ustavna sramota “besmislice”.

Brexit
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Dok jedni misle kako koristiti prednosti eu, a ništa za to ne plaćati…drugi misle o raspadu V.B.
Ako nema nikakvih prijedloga što napraviti sa Sjevernom Irskom…u čijim rukama je bila bivša vlada V.B.?
Mislim da treba napomenuti: mnogo stvari za koje smo govorili ‘Englezi mute’, – vrlo vjerojatno su mutili oni koji osvajaju Englesku nakon Napoleona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI