Obama u posjeti Evropi radi ublažavanja straha od Trumpove pobjede

Obama posjećuje EU
0
0

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u Grčku, prvu destinaciju na svojoj oproštajnoj turneji u svojstvu predsjednika. Posjeta dolazi samo nekoliko dana nakon iznenađujuće pobjede Donalda Trumpa, a Obama se nada da će uvjeriti svoje saveznike u Evropi da su postojeći strateški odnosi sigurni.

Predsjednički avion “US Air Force One” sletio je u Atinu u utorak ujutro. Obama će se, tokom prvog dana posjete, sastati sa predsjednikom Grčke Prokopisom Pavlopoulosom i premijerom Alexisom Tsiprasom.

Nakon Atine, Obama će posjetiti Berlin gdje će se sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim evropskim liderima.

Očekivano je da će njegova oproštajna turneja biti u znaku budućih odnosa Amerike i njenih saveznika, a u svjetlu Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima. Čak je i sam Obama to priznao na konferenciji za medije neposredno prije turneje:

“Jedna od najvažnijih stvari je da našim saveznicima stavim do znanja da neće biti slabljenja odlučnosti kada govorimo o američkoj posvećenosti održavanju jakih i snažnih odnosa sa NATO-om, jer ti savezi nisu dobri samo za Evropu, već i za Ameriku i od vitalnog su značaja za čitav svijet”, kazao je Obama.

Obama je rekao i da je Donald Trump pokazao svoju posvećenost održavanju postojećih veza sa američkim ključnim saveznicima tokom razgovora koji su njih dvojica imali neposredno poslije izbora u SAD.

Posjeta
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI