fbpx

Peking poziva Washington na prestanak neopravdanog maltretiranja kineskih firmi

Huawei

Kina traži od Sjedinjenih Država da prestanu politizirati gospodarske odnose te da prestanu neopravdano suzbijanje i maltretiranje kineskih kompanija, uključujući tehnološkog giganta Huaweija, rekao je veleposlanik te zemlje, Zhang Hanhui u Rusiji.

“Pozivamo Sjedinjene Države da prestanu neopravdano suzbijati kineske kompanije, neka prestanu namjerno diskreditirati Kinu, neka zaustave širenje “političkih virusa”, rekao je veleposlanik.

U posljednjih nekoliko mjeseci, Washington je pojačao sankcije protiv Huaweija i izvršio je pritisak na druge zemlje da ne dopuste kineskom tehnološkom gigantu u aktivnom sudjelovanju u stvaranju 5G telekomunikacijske mreže. Zhang je rekao da će se Kina i dalje opirati američkim nastojanjima da bude svjetski igrač broj jedan.

“Kina će odlučno reći ”ne” hegemoniji SAD-a i odlučno će poduzeti mjere zaštite interesa suvereniteta, sigurnosti i razvoja zemlje”, komentirao je veleposlanik.

Zhang se također usredotočio na evidenciju o ljudskim pravima u Sjedinjenim Državama, dodajući kako Washington nema pravo komentirati događaje u Kini.

“Kao zemlja s najgorim podacima o primjeni zaštite ljudskih prava, SAD nemaju pravo komentirati pitanja ljudskih prava u Kini”, napomenuo je veleposlanik.

U svibnju je Washington nametnuo stroge sankcije Huaweiju, koje ograničavaju pristup tvrtke poluvodičima, koji su proizvedeni američkom opremom. Te sankcije rezultirale su time da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva najavila kako kineskom tehnološkom gigantu više neće biti dopušteno sudjelovati u razvoju 5G mreže Britanije.

Kineski veleposlanik u Londonu Liu Xiaoming kritizirao je odluku britanske vlade, rekavši da se time postavljaju pitanja posluje li Ujedinjeno Kraljevstvo u otvorenom, poštenom i nediskriminatornom poslovnom okruženju.

Kina je spremna reagirati u slučaju da SAD implementira Akt o autonomiji Hong Konga

Kina se čvrsto protivi američkom Aktu o autonomiji Hong Kongu, kojeg je Kongres nedavno usvojio, a kojeg je potpisao predsjednik Donald Trump. Peking je spreman reagirati vlastitim mjerama u slučaju da Washington provede ovaj dio zakonodavstva, izjavio je veleposlanik u Rusiji, Zhang.

Hongkonški Akt o autonomiji, kojeg je predsjednik Trump potpisao 14. srpnja, uvest će sankcije pojedincima koji su uključeni u provedbu novog kineskog zakona o sigurnosti u posebnoj administrativnoj regiji. Zhang je rekao da je reakcija Washingtona neprihvatljiva i da predstavlja kršenje i međunarodnog prava i osnovnih normi međunarodnih odnosa.

“Kineska vlada snažno se protivi takozvanom Aktu o autonomiji Hong Konga kojeg je usvojio Kongres SAD-a. Kina oštro osuđuje SAD zbog zlonamjerne klevete protiv zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, zbog prijetnji da će Kini uvesti sankcije, za ozbiljna kršenja međunarodnih zakona i osnovnih normi međunarodnih odnosa, za grubo uplitanje u unutrašnje stvari Hong Konga i Kine”, rekao je veleposlanik.

Zhang je ponovio predanost Kine da u potpunosti implementira novi Zakon o sigurnosti i pozvao Sjedinjene Države na preispitivanje njihove odluke o provođenju vlastitog zakonodavstva, prije nego što Peking poduzme potrebne mjere.

“Pokušaj SAD-a da spriječi provedbu Zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga nikada neće uspjeti. Pozivamo SAD na korigiranje njihovih pogrešaka, umjesto provođenja takozvanog Akta o autonomiji Hong Konga. Također, pozivamo SAD da se suzdrže od uplitanja u kineske unutarnje stvari, uključujući pitanja vezana uz SAR u Hong Kongu. Ako SAD nastave inzistirati, Kina će sigurno poduzeti sve potrebne mjere i odlučno će odgovoriti”, komentirao je veleposlanik.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je provedbu novog zakona o sigurnosti Hong Konga isključivo domicilnim pitanjem, koje se odnosi na kineske vlasti, a Zhang je rekao da Peking cijeni stajalište Moskve o tom pitanju.

“Kina cijeni pozitivnu izjavu Rusije o nacionalnom sigurnosnom zakonodavstvu Hong SAR-a. Čvrsta podrška Rusije u pitanjima koja se odnose na Hong Kong odražava duh strateške suradnje Kine i Rusije, posebno u pitanjima koja utječu na temeljne interese dviju zemalja, što u potpunosti odražava visoku razinu kinesko-ruskih odnosa “, rekao je Zhang.

30. lipnja, predsjednik Xi Jinping potpisao je novi zakon koji kriminalizira otcjepljenje, subverziju, osamostaljivanje i terorizam hongkonškoj administrativnoj jedinici. Zakon je naišao na žestok otpor mnogih Zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države.

Napetosti između Pekinga i Washingtona eskalirale su posljednjih dana nakon što su američke vlasti naredile zatvaranje generalnog konzulata Kine u gradu Houston, u Teksasu. Kao odgovor, Peking je zatražio da i američki konzulat u gradu Chengdu bude zatvoren.

59
Ostavite komentar

avatar
10000
 
6 Grupirani komentari
53 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
59 Komentatori
blablaTinkblablablablablabla Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
blabla
Gost
blabla

Kinezići zarazili cijeli svijet svojim virusom. U siječnju su pustili svoje da putuju svijetom i šire virus, a zatim zatvoritli Wuhan. U Hrvatsku je krajem siječnja došao bus put onih iz Wuhana, na sreću nije se bar tad ništa dogodilo, A sad traže od drugih da prestanu “maltretiranje”. I to sve uz pomoć svojih plaćenika iz WHO. Cijeli svijet bi ih trebao kazniti za sve mrtve, zaražene i gospodarske gubitke, duševne boli izavane karantenom i samoizolacijom itd. Da nisu tako veliki SAD bi im postalo par reketa za štetu koju su im nanijeli wuhanskim virusom. Zato bolje neka šute i pokriju se ušima. Njih neko maltretira, maltreriraju oni cijeli svijet kineskim virusom već pola godine.

Promatrač
Gost
Promatrač

blabla
Vidi se, ti si zaražen virusom koji nije proizveden u Kini.

blabla
Gost
blabla

Promatrač,
A ti si još jedan lizač kineskih guzica. Vjerovatno si i vjerni korisnik Huawei mobitela i svega što je proizvedno u Kini.

Mikojan
Gost
Mikojan

@blabla baš me zanima na čemu sad pišeš ove komentare, siguran sam na nekom uređaju koji je proizveden u Kini, jel ti jasno koji si jad u mozgu ?

blabla
Gost
blabla

@Mikojan liži kinska dupeta i šuti, znam da ti nije lako jer oni jedu svašta od štakora do šišmiša. Moj uređaj ti je najmanji problem. Ja bar imam mozak za razliku od tebe.

Mikojan
Gost
Mikojan

@blabla
xaxaxaxaxa !!

bles
Gost
bles

Mikojan a ti koristiš internet koji su pokrenuli vjerovatno ti mrski Ameri da bi napisao svoj komentari. I da Kinezi samo proizvode uređaje na temelju tuđih inovacija i isput kradu tehnologiju i onda rade “svoje” uređaje kao što je ovaj Huawei.O virusu neću previše jer mi ga je preko glave kao i svima, ali da ga Kinezi iskorištavaju kao prednost je činjenica.

Mikojan
Gost
Mikojan

@bles
zamisli, pa hajdemo onda zabranimo patentiranje, neka sve bude u dobrobit ljudi na planeti a ne pojedinaca pa da i ti možeš proizvoditi bez da te netko lopovom zove. Patenti su jedno veliko zlo. Zamisli koliko dobroh stvari je netko otkupio i zapalio samo da ne postoji.
Patenti na lljekove su velik protivnik ljudskog zdravlja, npr.

Ad astra
Gost
Ad astra

Mikojan, proizveden ili sklopljen u Kini, velika razlika. Tko je izumio kompjuter? Tko ga je uveo u masovnu uporabu? Zadnje što su Kinezi pronašli je barut.

Mikojan
Gost
Mikojan

@Ad astra, pa svi kradu od svih, hajde malo o kineskoj auto industriji, kina ima svoje procesore koji su kompatibilni sa Inetel/AMD a nisu kopija, pa kako to ?

Ad astra
Gost
Ad astra

Mikojan, a zašto onda kupuje američke procesore za 5G? Imaju oni procesore ali koja generacija.

miki
Gost
miki

uskoro ce i tome doci kraj

blabla
Gost
blabla

Isti si kao i moderatori koji su lizači kineskih dupeta na forum.hr gdje su obrisani svi moji komentari protiv Kine i WHO.

petrus
Gost
petrus

Ti više ni nisi lizač američkih guzica pretvorio si se u brabonjak ispod američke guzice, vidiš koliko si evoluirao – bravo za tebe.

blabla
Gost
blabla

petrus Krivo Amerikance ne voli pretjerano a ne da im ližem dupe, što ti radiš sa kineskim. Bravo i za tebe. Ne moram lizati ničije dupe. Trumpa ne mogu podnijeti ali za ono što je istupio iz kineske plaćeničke zločinačke WHO mu dajem palac gore i to što je kineziće označio kao krivce,

Grom iz vedra neba
Gost
Grom iz vedra neba

blala, baš se čudim što ti brišu komentare 😀

blabal
Gost
blabal

@grom iz vedra neba VIše ne brišu jer sam otišao s tom foruma. I tražim da mi obrišu profil tj. da ne koriste moje podatke. Tužio sam ih za povredu GDPR-a i nakon sudske rasprave očekujem odštetu i ispunjenje mojih zahjeva , a onda će ih i drugi s istim problemima tužiti.

miki
Gost
miki

jos nisu montirali sajlu na svom jedinom nosacu aviona.

LZN
Gost
LZN

……… nekima je virus, pušten iz Washingtona, dobro oprao glavu……….

blabla
Gost
blabla

LZN, ja imam svoju glavu ne treba mi Washingoton niti Trump da zaključim ono što sam napisao. To što sam napisao mislim još od drugog mjeseca.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu

Pa , potrajalo ti je da smislis sta mislis , zahtevan rad , studiozan i nadasve nepristrastan pristup , vidimo …

blabla
Gost
blabla

@jablan u zitu ili bolje tukac u žitu Preglup si da shvatiš što sam napisao. Možeš pročitati 100 puta tu jednu jednostavnu rečenicu i opet nećeš razumijeti. Kako imam razumijevanje za osobe sa posebnim potrebama poput tebe objasniti ću ti što znači “mislim od drugog mjeseca” ne znači da razmišljam od drugog mjesca nego da sam još tad imao isto mišljenje.

Ad astra
Gost
Ad astra

Ja zaključujem da je virus iz Kine zato što se tamo prvo pojavio. Temeljem čega ti zaključuješ da je iz Woshingtona. Kako je virus došao do Kine?

LZN
Gost
LZN

Ne govorim o koronavirusu nego o jednom drugom virusu koji je davno pušten iz Washingtona i ne spada u koronaviruse pošto napada mozak……al ne boj se, zate nije opasan pošto ga nemaš.

blabla
Gost
blabla

Koliko minusa sam dobio, sve ljubitelji Kinezića .A tek sad vidim da portal pokriva cijeli region pa me ne čudi, iako i u Hr imaju puno pristalica. Neću dalje samo znam da je istočno od Hr situacija sa virusom još gora, ali vi i dalje ližete kineske guzice. Uživajte u tome i očekujete glad, neimaštinu i izgledni treći svjetski rat izazvan krizom većom od one iz tridesetih godina prošlog stoljeća a ta kriza je zbog kineskog virusa. Zna se da je kriza tridestih dovela do drugog svjetskog rata.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu

Da li to znaci da ti koji ne lizes Kinesku guzicu neces biti gladan , tebe ce nemastina I WWIII zaobici ?

blabla
Gost
blabla

Ne jablane, to ne znači da će me zaobići, glup si da to shvatiš.Otiđi na stranice gdje su osobe sa posebnim potrebama.

Tink
Gost
Tink

blabla, jel komunikacija ne moze bez vredjanja, tipa glup si, lizanja i slicno. Necete dobiti na tezini time sto vrijedjate, eto samo prijateljski savet i za ostale komentatore. Ako smo na portalu, dajte da se potrudimo da odrzimo nivo i nas i portala. Osim ako pojedincima upravo to nije zadatak da cijelu ovu pricu unize.

blabla
Gost
blabla

@TInk slažem se da sam pretjerao ali ako ćeš biti objektivan prvo su mene počeli vrijeđati da sam jad u mozgu itd. samo zato što im ne odovara ono što sam napisao, a to je zato što vole Kinu iz nekog razloga.Mogli su argumentirano pobiti moje tvrdnje.ali očito da nemaju argumenata pa su odmah počeli sa ad hominem napadima. Sebi zamjeram što sam prihavio tu igru. Početni komentar sam napisao jer sam bio izritiran ovim navodima o maltretiranju kinesih firmi. Mogao sam stati samo
na tome, jer su komentari išli uglavnom na onoga tko je pisao a ne tko piše, a ja sam prihvatio igru. I bez brige neću više pisati ovdje jer vidim koja se ekipa ovdje skuplja.

Ad astra
Gost
Ad astra

LZN, taj stil podbadanja je primjeren djeci do 10 godina starosti. Ono u stilu, reci 8, nos ti posran. Strava od pisanja. Koja je ovo niska razina komentara.

EU dismr
Gost
EU dismr

Ad zasra, knjige, ovo ono .. ? nisi u formi ? Uči od ovog blabla kenjca .. 🙂 to je energija .. 🙂

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu

A vec sam se ponadao da si se barem malo upristojio i prizvao pameti prozet komentarima pametnih ljudi ovde , kad ga ti us… opet , mislio sam da si komentarisao lepotu neposrednog izrazavanja i stilske figure “blabla” kad nam ti naruzi LZN . Nevaljalce I ugursuze 🙂

blabla
Gost
blabla

@tukče u žitu u te pametne ljude ti sigurno ne spadaš.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu

Da , Vasingtonski virus je najopasniji kod nas na Balkanu . Ljudi se vrlo lako zaraze a oni sto se ne zaraze budu ispljuvani da su zaostali , da mrze sve sto dolazi sa Zapada , itd. Ima dosta godina kako je u prizemlju gradske biblioteke u Subotici bio prostor za decu , da se druze , igraju , listaju NASE slikovnice . Prelepo , zar ne ? Ali kakve to ima veze sa Vasingtonskim virusom , pitate se . E , pa , pre Vasingtonskog virusa se zvalo “decji kutak” ali je preuredjeno i preimenovano u “Americki kutak” gde je njihova zastava I slikovnice su na Engleskom jeziku .

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu

Avionom .

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi

Blabla, toliko o virusu: UNATOČ KORONA VIRUSU U Hrvatskoj je umrlo gotovo 1.000 ljudi manje nego lani. Podaci Državnog zavoda za statistiku govore kako nisu zabilježena znatnija odstupanja broja umrlih u odnosu na promatrano razdobolje prošlih godina.

blabla
Gost
blabla

Dikurčilomi u Hrvatskoj je veći problem to što ovisi o turizmu i to što je vrli stožer zatvorio sve na dva mjeseca jer mora slušati zapadnjake i to je izazvalo ekonomsku krizu koja će se osjetiti na jesen. Tu panedmije gotovo da nije niti bilo.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu

Evo prvi put da mu apsolutno verujem ! Doduse , samo pocetak prve recenice : “Dokurcilo mi u Hrvatskoj” 🙂

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi

Jablane evo ti plus.

miki
Gost
miki

nema mira doke se linezici ne uzjasu biciklete , a vozila prepuste civiliziranim narodima,
isto se odnosi na ruse i njihove zaporosce,
dok je tako bilo zivjelo se koliko toliko normalno
Hvala na prstoru ,pozdrav iz Amerike
Let God bless Ameica and Pesident Trump

Ad astra
Gost
Ad astra

Odgovor na naslov bio bi ” Zapad traži od Kine da prestane krasti intelektualno vlasništvo”.

Mikojan
Gost
Mikojan

@Ad astra
hajde neka “zapad” sutra zatvori sve svoje tvornice u Kini, zašto bi to bio neki problem ? Pa postoje nezaposleni u Balkanskom bazenu-regijonu, Španjolskoj, Francuskoj, neka se sve proizvodi tu u EU i kako bi rekli, mirna bosna !

davor3
Gost
davor3

Zasto se hvatas na njegove gluposti
Gledao sam intervju gdju su pitali Jeff Bezos, vecinski vlasnik Amazona, jesu li vama sto ukrali Kinezi, on je rekao NE.
U civiliziran zemljama se mora imenovati u kojoj kompaniji i koji patent je ukraden i od koje kineske kompanije i onda se pokrece postupak.
Tako je u pravnim drzavama, a Amerika nije pravna drzava.
Citao sam od americkih novina da je Hwuawei neunistiv zato jer ima patente koje nitko nema, imaju prednost.
A ostalo sto pise ad astara su njegove lazi iz Izraela
On je poznat po lazima i niskim udarcima.

bles
Gost
bles

Huawai ima patenete koje je ukrao. I tebi je to što govori Bezos potvrda da ne kradu..U stvari kad sve sklapaju u Kini bilii bi ludi da nešto od toga ne kopiraju.

cibo
Gost
cibo

Zato sto kineska vlada trazi, ocekiva od Amerike da ce prestati!
Bit ce toga jos vise.
Kinezi vi ste u ratu s Amerikom.
Njihov cilj je vas ekonomski zaustaviti.

blabla
Gost
blabla

A Kina je sa širenjem svog virusa ekonomski ne samo zaustavila svijet nego ga bacila unatrag.

Mikojan
Gost
Mikojan

Avatarblabla
dakle, kinezi su cijepili američke vojnike malo lošim cijepivom, umjesto imuniteta krenula pandemija, bezobrazni kinezi, mogli su cijepiti svoje vojnike a ne američke.

blabla
Gost
blabla

Ne mikojan nego su slali wuhanske veseljake što dalje iz KIne da šire virus. Ali preglup si ti da to razumiješ, znaš samo koristiit kineske mobitele.

Max
Gost
Max

Te sankcije i jesu ekonomsko oružje protiv Kine.

blabla
Gost
blabla

To je sitnica što im treba napraviti kao kaznu za namjerno širenje zaraze po svijetu. Šutjeli su kao pizde mjesec i pol i slali svoje van Kine da ga šire.Kako to da se u prvom mjesecu virus nije proširio na Peking, Šangaj i ostatak Kine, već na ostatak svijeta. Kina ima lijek protiv korone samo to ne želi otkriti,kakve njihove mjere to su bajke. A meni govore da mi je Washington isprao mozak, vama je Peking još više.

Mikojan
Gost
Mikojan

@blabla
hajde otpuži nazad u rupu iz koje si dopuzao.

blabla
Gost
blabla

Mikojan jesu ti slatke kineske guzice koje moraš lizati umjesto sladoleda. Tvoja rupa je toliko duboka da iz nje čak ne možeš niti ispuzati.

Vladica
Gost
Vladica

Blabla gdje je nestala gripa??

blabla
Gost
blabla

vladica gripa nije nestala vraća se kao i svake godine na jesen/zimu to je sezonska bolest

Mikojan
Gost
Mikojan

blabla, gripa je sezonska a prehlada cijelogodišnja i više je ne zovemo prehlada nego pozitivan na covid-91

EU dismr
Gost
EU dismr

blablač, kako se može isprati nešto što ne postoji ? 🙂

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi

Tržišna ekonomija važi samo ako ameri imaju prednost u protivnom se aktivira članak hitnog uvođenja demokracije.

borg
Gost
borg

blabla = hiber
Zagadjiva svaki razgovor
Zasto ga mod ne banira?

borg
Gost
borg

Kakav hiber prvi put čujem. A zašto me mod ne banira, možda zato što ovo nije forum. Reci pametnjakoviću kako bi ti banirao bio koga tko dolazi komentirati kao gost, možda po ip adresi. Ja ću se sad potpisati kao ti tj. kao borg, kako možeš znati da je pod jednim nickom uvijek ista osoba. I možda ovdje uopće nema modova.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik