Peking poziva Washington na prestanak neopravdanog maltretiranja kineskih firmi

Huawei
59 komentara

Kina traži od Sjedinjenih Država da prestanu politizirati gospodarske odnose te da prestanu neopravdano suzbijanje i maltretiranje kineskih kompanija, uključujući tehnološkog giganta Huaweija, rekao je veleposlanik te zemlje, Zhang Hanhui u Rusiji.

“Pozivamo Sjedinjene Države da prestanu neopravdano suzbijati kineske kompanije, neka prestanu namjerno diskreditirati Kinu, neka zaustave širenje “političkih virusa”, rekao je veleposlanik.

U posljednjih nekoliko mjeseci, Washington je pojačao sankcije protiv Huaweija i izvršio je pritisak na druge zemlje da ne dopuste kineskom tehnološkom gigantu u aktivnom sudjelovanju u stvaranju 5G telekomunikacijske mreže. Zhang je rekao da će se Kina i dalje opirati američkim nastojanjima da bude svjetski igrač broj jedan.

“Kina će odlučno reći ”ne” hegemoniji SAD-a i odlučno će poduzeti mjere zaštite interesa suvereniteta, sigurnosti i razvoja zemlje”, komentirao je veleposlanik.

Zhang se također usredotočio na evidenciju o ljudskim pravima u Sjedinjenim Državama, dodajući kako Washington nema pravo komentirati događaje u Kini.

“Kao zemlja s najgorim podacima o primjeni zaštite ljudskih prava, SAD nemaju pravo komentirati pitanja ljudskih prava u Kini”, napomenuo je veleposlanik.

U svibnju je Washington nametnuo stroge sankcije Huaweiju, koje ograničavaju pristup tvrtke poluvodičima, koji su proizvedeni američkom opremom. Te sankcije rezultirale su time da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva najavila kako kineskom tehnološkom gigantu više neće biti dopušteno sudjelovati u razvoju 5G mreže Britanije.

Kineski veleposlanik u Londonu Liu Xiaoming kritizirao je odluku britanske vlade, rekavši da se time postavljaju pitanja posluje li Ujedinjeno Kraljevstvo u otvorenom, poštenom i nediskriminatornom poslovnom okruženju.

Kina je spremna reagirati u slučaju da SAD implementira Akt o autonomiji Hong Konga

Kina se čvrsto protivi američkom Aktu o autonomiji Hong Kongu, kojeg je Kongres nedavno usvojio, a kojeg je potpisao predsjednik Donald Trump. Peking je spreman reagirati vlastitim mjerama u slučaju da Washington provede ovaj dio zakonodavstva, izjavio je veleposlanik u Rusiji, Zhang.

Hongkonški Akt o autonomiji, kojeg je predsjednik Trump potpisao 14. srpnja, uvest će sankcije pojedincima koji su uključeni u provedbu novog kineskog zakona o sigurnosti u posebnoj administrativnoj regiji. Zhang je rekao da je reakcija Washingtona neprihvatljiva i da predstavlja kršenje i međunarodnog prava i osnovnih normi međunarodnih odnosa.

“Kineska vlada snažno se protivi takozvanom Aktu o autonomiji Hong Konga kojeg je usvojio Kongres SAD-a. Kina oštro osuđuje SAD zbog zlonamjerne klevete protiv zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, zbog prijetnji da će Kini uvesti sankcije, za ozbiljna kršenja međunarodnih zakona i osnovnih normi međunarodnih odnosa, za grubo uplitanje u unutrašnje stvari Hong Konga i Kine”, rekao je veleposlanik.

Zhang je ponovio predanost Kine da u potpunosti implementira novi Zakon o sigurnosti i pozvao Sjedinjene Države na preispitivanje njihove odluke o provođenju vlastitog zakonodavstva, prije nego što Peking poduzme potrebne mjere.

“Pokušaj SAD-a da spriječi provedbu Zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga nikada neće uspjeti. Pozivamo SAD na korigiranje njihovih pogrešaka, umjesto provođenja takozvanog Akta o autonomiji Hong Konga. Također, pozivamo SAD da se suzdrže od uplitanja u kineske unutarnje stvari, uključujući pitanja vezana uz SAR u Hong Kongu. Ako SAD nastave inzistirati, Kina će sigurno poduzeti sve potrebne mjere i odlučno će odgovoriti”, komentirao je veleposlanik.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je provedbu novog zakona o sigurnosti Hong Konga isključivo domicilnim pitanjem, koje se odnosi na kineske vlasti, a Zhang je rekao da Peking cijeni stajalište Moskve o tom pitanju.

“Kina cijeni pozitivnu izjavu Rusije o nacionalnom sigurnosnom zakonodavstvu Hong SAR-a. Čvrsta podrška Rusije u pitanjima koja se odnose na Hong Kong odražava duh strateške suradnje Kine i Rusije, posebno u pitanjima koja utječu na temeljne interese dviju zemalja, što u potpunosti odražava visoku razinu kinesko-ruskih odnosa “, rekao je Zhang.

30. lipnja, predsjednik Xi Jinping potpisao je novi zakon koji kriminalizira otcjepljenje, subverziju, osamostaljivanje i terorizam hongkonškoj administrativnoj jedinici. Zakon je naišao na žestok otpor mnogih Zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države.

Napetosti između Pekinga i Washingtona eskalirale su posljednjih dana nakon što su američke vlasti naredile zatvaranje generalnog konzulata Kine u gradu Houston, u Teksasu. Kao odgovor, Peking je zatražio da i američki konzulat u gradu Chengdu bude zatvoren.

Američke sankcijeHuawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
blabla
3 godine prije

Kinezići zarazili cijeli svijet svojim virusom. U siječnju su pustili svoje da putuju svijetom i šire virus, a zatim zatvoritli Wuhan. U Hrvatsku je krajem siječnja došao bus put onih iz Wuhana, na sreću nije se bar tad ništa dogodilo, A sad traže od drugih da prestanu “maltretiranje”. I to sve uz pomoć svojih plaćenika iz WHO. Cijeli svijet bi ih trebao kazniti za sve mrtve, zaražene i gospodarske gubitke, duševne boli izavane karantenom i samoizolacijom itd. Da nisu tako veliki SAD bi im postalo par reketa za štetu koju su im nanijeli wuhanskim virusom. Zato bolje neka šute i pokriju se ušima. Njih neko maltretira, maltreriraju oni cijeli svijet kineskim virusom već pola godine.

Ad astra
3 godine prije

Odgovor na naslov bio bi ” Zapad traži od Kine da prestane krasti intelektualno vlasništvo”.

cibo
3 godine prije

Zato sto kineska vlada trazi, ocekiva od Amerike da ce prestati!
Bit ce toga jos vise.
Kinezi vi ste u ratu s Amerikom.
Njihov cilj je vas ekonomski zaustaviti.

Max
3 godine prije

Te sankcije i jesu ekonomsko oružje protiv Kine.

Dokurčilomi
3 godine prije

Tržišna ekonomija važi samo ako ameri imaju prednost u protivnom se aktivira članak hitnog uvođenja demokracije.

borg
3 godine prije

blabla = hiber
Zagadjiva svaki razgovor
Zasto ga mod ne banira?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI