Pentagon vidi Grčku kao „alternativu“ ako Erdogan zatvori bazu Incirlik

Turska - Amerika - Incirlik
20 komentara

Kako se odnosi između Turske i Sjedinjenih Država i dalje pogoršavaju, američki zapovjednici i poslanici počinju da traže mogućnosti za repozicioniranje značajne vojne imovine u vazduhoplovnoj bazi Incirlik na jugu Turske. Jedna od opcija, nedavno je rekao američki senator, je baza mornarice u zalivu Souda, na grčkom ostrvu Krit.

Iako su SAD i Turska saveznici otkako su se pridružile NATO savezu 1952. godine, tenzije između dvije nacije porasle su posljednjih godina kako interesi Vašingtona i Ankare postaju sve kontradiktorniji.

Bilo u Siriji, gdje su turske snage istrčale ispred američkih predstraža kako bi napale kurdsku miliciju, saveznicu SAD, ili kada je Ankara kupila ruske PVO sisteme uprkos američkim prigovima i kao odgovor uklonjena je iz programa F-35, strahovi se samo povećavaju da bi ta burna veza mogla ugroziti ključnu vazduhoplovnu bazu Incirlik, koja je decenijama služila kao vojno logističko čvorište NATO u regionu.

„Ne znamo šta će se dogoditi sa Incirlikom“, rekao je senator Ron Johnson, koji predsjedava pododborom Senata za spoljne odnose Senata za Evropu. “Nadamo se najboljem, ali moramo planirati i najgore.”

„Želimo da održimo naše puno prisustvo i saradnju u Turskoj“, nastavio je Johnson. „Mislim da ne želimo da napravimo taj strateški preokret, ali mislim, iz odbrambenog stava, da moramo sagledati realnost situacije da put kojim Erdogan ide nije dobar.“

„Već gledamo Grčku kao alternativu“, dodao je Džonson.

Američka mornarička baza u zalivu Souda jedina je luka sa dubokim vodama na istočnom Mediteranu gdje mogu da pristanu američki nosači aviona, pa je baza na sjevernoj obali Krita već vrlo prometno mjesto. U blizini objekta Souda Bay nalazi se Međunarodni aerodrom Chania, koji grčko vazduhoplovstvo takođe koristi kao vazdušnu bazu. Međutim, s obzirom na to da je Chania već šesti najprometniji aerodrom u Grčkoj, preuzimanje povećanog opterećenja rukovanjem američkim avionima koji su nekada koristili Incirlik moglo bi biti zastrašujući zadatak.

„Veoma je nesretan put kojim Erdogan vodi Tursku ili na koji usmjerava Tursku“, rekao je Johnson. „Uznemirava. To je vrlo zabrinjavajuće, što je jedan od razloga zašto sigurno povećavamo i poboljšavamo našu vojnu saradnju sa Grčkom… pojačavajući naše prisustvo u zalivu Souda, jer je naše prisustvo, sasvim iskreno, u Turskoj sigurno ugroženo.“

Međutim, Johnson nije rekao ništa o otprilike 150 nuklearnih oružja koje SAD skladište u Incirliku.

Aikan Erdemir, viši turski analitičar u Fondaciji za odbranu demokratije i bivši turski poslanik, rekao je da „Vašington ne misli nužno na jednu alternativu Incirliku, već na niz mogućnosti koje su komplementarne planu za nepredviđeni slučaj u Incirlik“.

„Ovo traje već duže vrijeme, u etapama. Definitivno bih tvrdio da to nije ništa novo, ali bi se moglo kvalitativno promijeniti u pogledu prirode i obima američkog prisustva i ulaganja u to“, rekao je.

Američko-turska vojna suradnjaGrčkaIncirlikTurska baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Ameri puse Kurecik ?

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Amerikanci su bili nešto tihi oko ove krize između Turske i Grčke, a kad se Pompeo napokon javio, pozvao je ”umilnim tonom”, dvije strane ”da smanje napetosti u istočnom Mediteranu”. E, ali Amerikanci ne bi bili to što jesu, da nemaju svoju ”štih kombinaciju”. Čim su čuli da Francuzi planiraju ispod cjene Grcima isporučiti eskadrilu Rafala, a da se pregovara i o kupnji 2 fregate klase FDI/Belh@rra, samo 24 sata kasnije evo i njih. I počeše pritiskati Grke da od toga odustanu. Pa krenu s pričom o prodaji F-35 i LCS brodovima klase Freedom. Koje bi dali dosta povoljno. Ionako su namjenjeni za otpad. Pošto su pokazali dosta slabosti, a naročito je probleme na moru iskazao USS Milwaukee (LCS-5). To što po svojim osobinama ne odgovaraju grčkim potrebama, koga briga. Analitičari su odmah krenuli sa analizama zašto Amerikanci pokušavaju onemogućiti francusko – grčki sporazum, kad jednostavno u kratkom ili srednjem… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Spartak
3 godine prije

A da si otvorite bazu negdje kod kuće, a Europljane ostavite na miru? Je li vam to ikad palo na pamet? Dakako da nije. To bi bilo protivno idealima “slobodno svijeta”

Slovenac1
3 godine prije

Ma neka s 400 da nabave pa se neka da se koskaju

Max
3 godine prije

U kontaktu sam s nekim prijateljima koji žive na Kreti jednom su mi poslali ogorčeni mail kako je vlada prodala njihov otok to jest bazu amerma mislim na sto godina a možda i neograničeno. Tako da je to realno.

Marko
3 godine prije

Iz govora grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa: The six defence programs are as following: 1. The Air Force immediately acquires a squadron of 18 Rafale fighter jets while replacing the older non-modernized Mirage-2000. 2. The Navy is launching a program for 4 new Multi-Role Frigates. At the same time, it modernizes and upgrades 4 MEKO-200HN Frigates, which it already has. The new frigates will also be accompanied by 4 MH-60R anti-submarine helicopters. 3. The arms of the three Branches of the Armed Forces will be fully enriched: – New anti-tank weapons for the Army. – New heavy-duty torpedoes for the Navy. – New guided missiles for the Air Force. 4. A total of 15,000 men and women to be recruited into the Armed Forces over the next 5 years. 5. Activation of the Defense Industry. American funds are investing in the modernization of the Elefsina Shipyards while another investor will soon… Čitaj više »

Nil 1
3 godine prije

Čekam samo domaće bh muslimane da brane bratsku tursku

Dalmatinac
3 godine prije

Sultane odjebi amere sa svog tla i tu bazu daj Putinu ako si pametan.

Ante
3 godine prije

Bolje biti sa njima nego sa umisljenim “sultanom” koji hoće da oživi zulum i robovlasništvo Osmanlija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI