fbpx

Pentagon vidi Grčku kao „alternativu“ ako Erdogan zatvori bazu Incirlik

Turska - Amerika - Incirlik

Kako se odnosi između Turske i Sjedinjenih Država i dalje pogoršavaju, američki zapovjednici i poslanici počinju da traže mogućnosti za repozicioniranje značajne vojne imovine u vazduhoplovnoj bazi Incirlik na jugu Turske. Jedna od opcija, nedavno je rekao američki senator, je baza mornarice u zalivu Souda, na grčkom ostrvu Krit.

Iako su SAD i Turska saveznici otkako su se pridružile NATO savezu 1952. godine, tenzije između dvije nacije porasle su posljednjih godina kako interesi Vašingtona i Ankare postaju sve kontradiktorniji.

Bilo u Siriji, gdje su turske snage istrčale ispred američkih predstraža kako bi napale kurdsku miliciju, saveznicu SAD, ili kada je Ankara kupila ruske PVO sisteme uprkos američkim prigovima i kao odgovor uklonjena je iz programa F-35, strahovi se samo povećavaju da bi ta burna veza mogla ugroziti ključnu vazduhoplovnu bazu Incirlik, koja je decenijama služila kao vojno logističko čvorište NATO u regionu.

„Ne znamo šta će se dogoditi sa Incirlikom“, rekao je senator Ron Johnson, koji predsjedava pododborom Senata za spoljne odnose Senata za Evropu. “Nadamo se najboljem, ali moramo planirati i najgore.”

„Želimo da održimo naše puno prisustvo i saradnju u Turskoj“, nastavio je Johnson. „Mislim da ne želimo da napravimo taj strateški preokret, ali mislim, iz odbrambenog stava, da moramo sagledati realnost situacije da put kojim Erdogan ide nije dobar.“

„Već gledamo Grčku kao alternativu“, dodao je Džonson.

Američka mornarička baza u zalivu Souda jedina je luka sa dubokim vodama na istočnom Mediteranu gdje mogu da pristanu američki nosači aviona, pa je baza na sjevernoj obali Krita već vrlo prometno mjesto. U blizini objekta Souda Bay nalazi se Međunarodni aerodrom Chania, koji grčko vazduhoplovstvo takođe koristi kao vazdušnu bazu. Međutim, s obzirom na to da je Chania već šesti najprometniji aerodrom u Grčkoj, preuzimanje povećanog opterećenja rukovanjem američkim avionima koji su nekada koristili Incirlik moglo bi biti zastrašujući zadatak.

„Veoma je nesretan put kojim Erdogan vodi Tursku ili na koji usmjerava Tursku“, rekao je Johnson. „Uznemirava. To je vrlo zabrinjavajuće, što je jedan od razloga zašto sigurno povećavamo i poboljšavamo našu vojnu saradnju sa Grčkom… pojačavajući naše prisustvo u zalivu Souda, jer je naše prisustvo, sasvim iskreno, u Turskoj sigurno ugroženo.“

Međutim, Johnson nije rekao ništa o otprilike 150 nuklearnih oružja koje SAD skladište u Incirliku.

Aikan Erdemir, viši turski analitičar u Fondaciji za odbranu demokratije i bivši turski poslanik, rekao je da „Vašington ne misli nužno na jednu alternativu Incirliku, već na niz mogućnosti koje su komplementarne planu za nepredviđeni slučaj u Incirlik“.

„Ovo traje već duže vrijeme, u etapama. Definitivno bih tvrdio da to nije ništa novo, ali bi se moglo kvalitativno promijeniti u pogledu prirode i obima američkog prisustva i ulaganja u to“, rekao je.

4.3 11
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

Ameri puse Kurecik ?

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

Amerikanci su bili nešto tihi oko ove krize između Turske i Grčke, a kad se Pompeo napokon javio, pozvao je ”umilnim tonom”, dvije strane ”da smanje napetosti u istočnom Mediteranu”. E, ali Amerikanci ne bi bili to što jesu, da nemaju svoju ”štih kombinaciju”. Čim su čuli da Francuzi planiraju ispod cjene Grcima isporučiti eskadrilu Rafala, a da se pregovara i o kupnji 2 fregate klase FDI/Belh@rra, samo 24 sata kasnije evo i njih. I počeše pritiskati Grke da od toga odustanu. Pa krenu s pričom o prodaji F-35 i LCS brodovima klase Freedom. Koje bi dali dosta povoljno. Ionako su namjenjeni za otpad. Pošto su pokazali dosta slabosti, a naročito je probleme na moru iskazao USS Milwaukee (LCS-5). To što po svojim osobinama ne odgovaraju grčkim potrebama, koga briga.
Analitičari su odmah krenuli sa analizama zašto Amerikanci pokušavaju onemogućiti francusko – grčki sporazum, kad jednostavno u kratkom ili srednjem roku ne mogu ponuditi ništa adekvatno. Čak kad bi ponudili i fegate tipa FFG/X iz svog najnovijeg programa, isporuka bi bila za 5 do 10 god. po 2 milijarde dolara. Grci bi mogli od Pariza ili Rima naručiti fregate klase FREMM. Brže i 30% jeftinije. Fregate klase FREMM su višenamjenske fregate koje su dizajnirale Naval Group i Fincantieri za potrebe Francuske i Italije. U Francuskoj je klasa poznata kao ”Aquitaine”, a u Italiji kao ”Bergamini”. Zanimljivo je da upravo iz te klase proizlazi američki program FFG/X. Kojim Amerikanci zbog hitnosti, žele skratiti proces projektiranja i na već gotovom projektu početi što bržu izgradnju fregata za potrebe U.S. Navy. Za kojima je velika potreba, jer Kinezi štancaju brodove kao mahniti. Amerikanci su čak iz rezerve vratili u flotu neke od već umirovljenih fregata klase ”Oliver Hazard Perry”. (Umirovljenje tih fregata je dokaz da i Amerikanci imaju svojih idiota. Pa su umirovljenje započeli od najmlađih i još vrlo potentnih. ”USS Duncan” je npr. bila stara samo 14,5 god.)
Jedni analitičari misle da SAD možda žele zadržati primat u prodaji svog oružja Grčkoj, onemogućujući izvoz francuskog naoružanja, pa čak i po cijenu slabljenja saveznika Grčke, u kriznoj situaciji sa Turskom.
Drugi pak misle da SAD nastoje smanjiti obrambene kapacitete Grčke i spriječiti je da se silom suprotstavi turskim teritorijalnim zahtjevima. Ne zbog toga što bi se Ameri zauzeli za tursku vanjsku politiku, nego se boje da eventalni sukob ne izazove urušavanje NATO. Osobito ako Francuska odlučno podupre Grčku. Što je izgleda u Parizu već odlučeno.
P.S.
Dolazak Rafala, a evetualna nabava fregata FDI/Belh@rra koje bi bile najmoćniji ratni brodovi u Egejskom moru, oslabio bi američki utjecaj na Grčku. A koji na Tursku ionako nije velik. Ustvari gotovo pa je zanemariv, a neki novi pritisak sankcijama bi Tursku mogao samo još više okrenuti prema Rusiji i Kini. A onda bi Amerikancima još više bila potrebna Grčka, možda čak zbog preseljenja svojih vojnih kapaciteta iz Turske.
P.P.S.
Sad se već provlače nagađanja da bi Francuska mogla ”posuditi” Grčkoj dvije zadnje fregate klase FREMM. “Alsace” i “Lorraine”, koje će biti isporučene francuskoj mornarici u PZO konfiguraciji do kraja 2022. g.

Slovenac
Gost
Slovenac
1 mjesec prije

BRAVO ZA TEXT.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

DOBRE !
I Ana
i Liza !

onaj najveći Dalton
Gost
onaj najveći Dalton
1 mjesec prije

Daj griz…
Daj liz…
Daj đir…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

Emanuelle Elastico je klasa italijanskih fregata(na lastik) sa snaznim motorima za isplovljavanje i lastikom za povlacenje u luku ?
Nego i Pero Kreso je isplovija tamo negdi
(na prodaju ili na predaju) ?

AJeTo
Gost
AJeTo
1 mjesec prije

Alsace i Lorraine asociraju na pobjedu nad reichom.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Bravo i od mene kolega.

Mrćikola
Gost
Mrćikola
1 mjesec prije

Daltone, odlićno.
Anglosasi su još prvaci ove igre ali zadnjih godina, izgleda, ne obavljaju ažuriranja taktike prema novim okolnostima.

Spartak
Gost
Spartak
1 mjesec prije

A da si otvorite bazu negdje kod kuće, a Europljane ostavite na miru? Je li vam to ikad palo na pamet? Dakako da nije. To bi bilo protivno idealima “slobodno svijeta”

Slovenac
Gost
Slovenac
1 mjesec prije

To je nemoguca misija , amerikanci sa svojim partnerima godinama pljackaju po svijetu i sada da se vrate kuci 🙂 🙂

Mala ris
Gost
Mala ris
1 mjesec prije

Ti sami nece otici, postoji nada da ce im se kod kuce stvari masovno zakomplicirati krajem godine pa mozda onda bude mir napokon, kolko tolko.

Slovenac1
Gost
Slovenac1
1 mjesec prije

Ma neka s 400 da nabave pa se neka da se koskaju

Mr.Coffee
Gost
Mr.Coffee
1 mjesec prije

red je. Dosta cu nas drkali na bivsoj Yugi

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

U kontaktu sam s nekim prijateljima koji žive na Kreti jednom su mi poslali ogorčeni mail kako je vlada prodala njihov otok to jest bazu amerma mislim na sto godina a možda i neograničeno. Tako da je to realno.

Marko
Gost
Marko
1 mjesec prije

Iz govora grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa:

The six defence programs are as following:

1. The Air Force immediately acquires a squadron of 18 Rafale fighter jets while replacing the older non-modernized Mirage-2000.

2. The Navy is launching a program for 4 new Multi-Role Frigates. At the same time, it modernizes and upgrades 4 MEKO-200HN Frigates, which it already has. The new frigates will also be accompanied by 4 MH-60R anti-submarine helicopters.

3. The arms of the three Branches of the Armed Forces will be fully enriched:
– New anti-tank weapons for the Army.
– New heavy-duty torpedoes for the Navy.
– New guided missiles for the Air Force.

4. A total of 15,000 men and women to be recruited into the Armed Forces over the next 5 years.

5. Activation of the Defense Industry. American funds are investing in the modernization of the Elefsina Shipyards while another investor will soon enter the Skaramangas shipyards, with no job losses. The tender process for the privatization of the Hellenic Vehicle Industries has been completed. The Hellenic Aerospace Industry will be re-organized and transformed into an aircraft maintenance center for the wider area.

6. The Armed Forces are enhancing their digital function and their protection from hybrid type cyberattacks.

Nil 1
Gost
Nil 1
1 mjesec prije

Čekam samo domaće bh muslimane da brane bratsku tursku

Ante
Gost
Ante
1 mjesec prije

Koliko vole Tursku, domaći navijači i vojnici joj ni ne trebaju.

Dalmatinac
Gost
Dalmatinac
1 mjesec prije

Sultane odjebi amere sa svog tla i tu bazu daj Putinu ako si pametan.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
20
0
()
x