Poruka Bundeswehru i Erdoganu – Njemački radar bez problema pratio F-35

F-35 JSF
41 komentar

Nevidljivost američkog borbenog zrakoplova F-35 je dovedena u pitanje zbog pasivnog radara njemačke tvrtke Hensoldt. Zaposlenici tvrtke koja razvija radar otkrili su “nevidljivi” F-35 tijekom letio od 150 kilometara blizu Berlina, prenosi internetsko izdanje C4ISRNET.

Budući da nema odašiljača, pasivni radar je prikriven, što znači da piloti koji ulaze u promatrano područje nisu svjesni da ih se prati.

Praćenje zrakoplova se dogodilo u travnju 2018. na Berlinskom zračnom sajmu. Zaposlenici Hensoldta su postavili svoj novi radar u blizini zračne luke Schönefeld i čekali da F-35 uzleti, ali SAD su pokazale F-35 samo na terenu.

Potom je radar premješten na obližnju farmu, gdje su inženjeri nastavili kontrolirati zračni prostor. Čim su avioni F-35 poletjeli, odmah su se “zapalile” ikone na radarskom ekranu.

Prikupljanje podataka temeljilo se na signalima iz ADS-B transpondera, međutim, radar je sposoban detektirati ciljeve bez obzira na to jesu li na njih postavljeni odašiljači, naglašava Hensoldt.

“Pasivna radarska oprema čita odraz komunikacijskih signala iz zrakoplovnih objekata. Metoda funkcionira s bilo kojom vrstom signala prisutnim u zračnom prostoru, uključujući radio ili televizijski signal, kao i signale stanica mobilne komunikacije”, prenosi C4ISRNET.

Predstavnik proizvođača zrakoplova F-35, Lockheed Martina, Michael Friedman, rekao je da F-35 ne obavlja operativne zadaće koji zahtijevaju prikrivanje, a transponderi rade na osiguravanju sigurnosti leta, ali Bundeswehr je počeo razvijati i proizvoditi pasivne senzore.

Objava tvrtke Hensoldt dolazi u vrijeme kada Lockheed Martin i SAD vrše veliki pritisak i lobiraju da Bundeswehr svoje zrakoplove  Tornado zamijeni zrakoplovima F-35, što je strateški važna prilika za prodaju američkih zrakoplova ključnoj državi članici Europske unije.

No, problem zbog objave članka na specijaliziranom portalu C4ISRNET je otvorila raspravu i u Turskoj, gdje novinari „upozoravaju“ Erdogana kako je  američki borbeni zrakoplov F-35 pao na testu nevidljivosti za njemački radar.

C4ISRNET

F-35
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
4 godine prije

Japanci su dokazali da je vidljiv samo ispod morske površine za podmornice.

Frodo
4 godine prije

Ovo je katastrofa za američki prestiž

Ante
4 godine prije

Japanci su otkrili kako F-35 može postati potpuno nevidljiv. Samo zaroni pod vodu i više ga nitko ne može naći. Pilot nakon tri mjeseca sa avionom izroni ispod vode Amerikanci proglase F-35 najboljim avionom na svijetu.

debeli pas
4 godine prije

Firma koja proizvodi ove radare bi uskoro mogla u stečaj i prebaciti se na proizvodnju limenog posuđa.

Mikojan
4 godine prije

Ajde da malo smanjimo doživljaj.
Citiram: “Prikupljanje podataka temeljilo se na signalima iz ADS-B transpondera, međutim, radar je sposoban detektirati ciljeve bez obzira na to jesu li na njih postavljeni odašiljači, naglašava Hensoldt.”
ADS-B se u borenim zadacima sigurno isključuje, pasivni radar ne postoji, ADS-B je javno civilni protokol, za “pasivne” detektore aviona ostaje IFF signal koji se uključuje da se spreči djelovanje vlastite protuzračne na svoje avione. To su uglavnom kriptirani signali a precizno lociranje po njima zahtjeva malo više prijemnih “radara” sa vrlo dobrom softverom.

MDM
4 godine prije

Je li tebi autore poznato da F35 u 95% leti Luneberg reflectorima.

ioejrgauerngfawerganewgrnawuergfuawer
4 godine prije

Onaj F-117 isto je bio vidljiv jer još tad se znalo ako se postavi prijemna i prateća antena diferencirano u prostoru da se “nevidljive” može vidjeti. Nevidljivi samo svojim malim odrazom se mogu provući kroz rupe koje radari ostavljaju a obićne zrakoplove te lepeze radarske zahvate. Kad se na krajnjem dometu pojavi zarakoplov sa nevidljivim svojstvima i udaljava se od radara on u stvari smanjuje odbijene radarske zrake četiri puta i tako se može provući jer smanjuje domet radara. Struna 1 ruski radar oko Moskve to sve vidi, postavljne je na 25 metara iznad zemlje primo-predajnici su udaljeni jedan od drugog 50 km i tako ih načičkaju da pokriju sektore po 500 km gdje vide SVE, i balone i zmajeve sa ljudima i dronove. On u stvari pojačava odbijene signale za 3 puta i poništava premaze na trupu. Sad ih zovu bistacionarni a prije 30 godina koristio se izraz diferencirani… Čitaj više »

Spock
4 godine prije

Das Radar 🙂

Zax
4 godine prije

Zato ga ameri i izvoze masovno. Jer je smece. Nijedna zemlja ne izvozi vrhunsku vojnu tehnologiju. Zasto f-22 nikad nije bio planiran za izvoz. Rusi izvoze migove i suhoje ali bez vrhunske elektronike koja je rezervirana za rusku vojsku iskljucivo. U srbiji su to mogli primjetiti 99 kad se mig-29 nije proslavio.

Nebpjsa Stpjanovoc
4 godine prije

To je drzava.a nebivetrija.Rusi su za to znali jos iz lopovskog rata s Iranom a i Srbija je dostavila podatke rezanje krila F22.SISTEMI RUSIJE SS KOJI SU POKRIVENI ZRAK ZEMLJA ZRAK TOLIKO SU SIGURNI DA UNISTI SVAVU JEDRILICU (F).NA SAMOM AJEDROMU.MENI JE CUDNO DA SU NJEMCI TEK SAD IZASLI S TIM
JASNO SU AMERIMA DALI DO ZNANJA (SKART).

Gor
4 godine prije

Ukratko firma gore navedena je u centru Ulm.a uz firmu Airbus. Odeljak Airbusa. Firma je pre nekoliko god kupljena tj Ameri je kupili pa kako sad hensoldt sam sebe prati radarima il ? Tj ameri sami sebe prate ??? Nesto smrdi.

Max
4 godine prije

kako se već dugo pretpostavljalo sad je i potvrđeno.

polako
4 godine prije

dakle, radar je vidio avion koji je bio u zoni optičke vidljivosti ?? :)))))))))))))))))))))))))9

Crni scenarij
4 godine prije

Amerikanci nisu naučili ništa o svojim NEVIDLJIVIM avionima još 1999 od kad ih je školovao mađar Zoltan Dani kako je američki “nevidljivi” borbeni zrakoplov F-117 poslao u mirovinu jer je pao na testu nevidljivosti za radarare po Vojvodini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI