fbpx

Poruka Bundeswehru i Erdoganu – Njemački radar bez problema pratio F-35

F-35 JSF

Nevidljivost američkog borbenog zrakoplova F-35 je dovedena u pitanje zbog pasivnog radara njemačke tvrtke Hensoldt. Zaposlenici tvrtke koja razvija radar otkrili su “nevidljivi” F-35 tijekom letio od 150 kilometara blizu Berlina, prenosi internetsko izdanje C4ISRNET.

Budući da nema odašiljača, pasivni radar je prikriven, što znači da piloti koji ulaze u promatrano područje nisu svjesni da ih se prati.

Praćenje zrakoplova se dogodilo u travnju 2018. na Berlinskom zračnom sajmu. Zaposlenici Hensoldta su postavili svoj novi radar u blizini zračne luke Schönefeld i čekali da F-35 uzleti, ali SAD su pokazale F-35 samo na terenu.

Potom je radar premješten na obližnju farmu, gdje su inženjeri nastavili kontrolirati zračni prostor. Čim su avioni F-35 poletjeli, odmah su se “zapalile” ikone na radarskom ekranu.

Prikupljanje podataka temeljilo se na signalima iz ADS-B transpondera, međutim, radar je sposoban detektirati ciljeve bez obzira na to jesu li na njih postavljeni odašiljači, naglašava Hensoldt.

“Pasivna radarska oprema čita odraz komunikacijskih signala iz zrakoplovnih objekata. Metoda funkcionira s bilo kojom vrstom signala prisutnim u zračnom prostoru, uključujući radio ili televizijski signal, kao i signale stanica mobilne komunikacije”, prenosi C4ISRNET.

Predstavnik proizvođača zrakoplova F-35, Lockheed Martina, Michael Friedman, rekao je da F-35 ne obavlja operativne zadaće koji zahtijevaju prikrivanje, a transponderi rade na osiguravanju sigurnosti leta, ali Bundeswehr je počeo razvijati i proizvoditi pasivne senzore.

Objava tvrtke Hensoldt dolazi u vrijeme kada Lockheed Martin i SAD vrše veliki pritisak i lobiraju da Bundeswehr svoje zrakoplove  Tornado zamijeni zrakoplovima F-35, što je strateški važna prilika za prodaju američkih zrakoplova ključnoj državi članici Europske unije.

No, problem zbog objave članka na specijaliziranom portalu C4ISRNET je otvorila raspravu i u Turskoj, gdje novinari „upozoravaju“ Erdogana kako je  američki borbeni zrakoplov F-35 pao na testu nevidljivosti za njemački radar.

C4ISRNET

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Japanci su dokazali da je vidljiv samo ispod morske površine za podmornice.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Misliš nevidljv?

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Frodo

Ma ne, samo ispod morske površine je vidljiv. Ako izroni je nevidljiv.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Ovo je katastrofa za američki prestiž

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Japanci su otkrili kako F-35 može postati potpuno nevidljiv. Samo zaroni pod vodu i više ga nitko ne može naći. Pilot nakon tri mjeseca sa avionom izroni ispod vode Amerikanci proglase F-35 najboljim avionom na svijetu.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  Ante

@ante
I predsjednik im izjavio da je on najbolji i damu fali još samo Nobel !!

debeli pas
Gost
debeli pas
1 godina prije

Firma koja proizvodi ove radare bi uskoro mogla u stečaj i prebaciti se na proizvodnju limenog posuđa.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  debeli pas

Svakako, jer F 35 su mogli pratiti zato, jer je uključio transponder i tako im namjerno omogućio praćenje.

Onajtamo
Gost
Onajtamo
1 godina prije
Reply to  Jack

.Ovo je samo stanica za hvatanje EMS signala, o to još sa transpondera koji je namjerno bio uključen da bi F35 bio vidljiv.Uz to je sigurno taj F35 nosio i Lunburgovu leću za pojačavanje radarskog odraza, što je praksa na stealth lovcima kada nisu na borbenim ili trening misijama, da ih kontrola leta može pratiti.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Ajde da malo smanjimo doživljaj.
Citiram: “Prikupljanje podataka temeljilo se na signalima iz ADS-B transpondera, međutim, radar je sposoban detektirati ciljeve bez obzira na to jesu li na njih postavljeni odašiljači, naglašava Hensoldt.”
ADS-B se u borenim zadacima sigurno isključuje, pasivni radar ne postoji, ADS-B je javno civilni protokol, za “pasivne” detektore aviona ostaje IFF signal koji se uključuje da se spreči djelovanje vlastite protuzračne na svoje avione. To su uglavnom kriptirani signali a precizno lociranje po njima zahtjeva malo više prijemnih “radara” sa vrlo dobrom softverom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Kako ne postoji??? Inače je portal dobar, na razini stručnosti, veli: The company’s passive radar system, named TwInvis, is but one of an emerging generation of sensors and processors so sensitive and powerful that it promises to find previously undetectable activities in a given airspace.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Od sada se radio prijemnik zove pasivni radar.
Glupost se još jednom pokazala beskonačnom

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Je li tebi autore poznato da F35 u 95% leti Luneberg reflectorima.

ioejrgauerngfawerganewgrnawuergfuawer
Gost
ioejrgauerngfawerganewgrnawuergfuawer
1 godina prije
Reply to  MDM

Pa ne vidi ga švabo zbog dodatne izboćine na trupu da bi bio vidljiv obićnim radarima već švabo prima sav elektromagnetni sadržaj iz zrakoplova i tako u prostoru locira isti.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Ako točno znaš u kojem frekventnom spektru i koja točno frekvencija je u pitanju onda ima smisla, pretraživati cijeli spektar u ovakvom elektro magnetskom zagađenju kojeg imamo oko nas je nemoguća misija.
I takvo lociranje je neprecizno, doslovno neupotrebljivo osim za nekakvo uzbunjivanje.

ioejrgauerngfawerganewgrnawuergfuawer
Gost
ioejrgauerngfawerganewgrnawuergfuawer
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Pa valjda se zna na kojim frekvencijama rade vojni linkovi zanjun što će tražiti, nije baš neprecizno, sa jakim algoritmom ugleda ga na zaslonu sa koordinatama.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Kao sto je kolega dole objasnio , pasivni radar može se koristiti samo kao navodenje lovaca u pravcu F35.
A treba znat da bi ti lovci bili meta puno ranije nego bi sami uocili F35, pored toga on leti mach 1.6 i vise bez afterburnera.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  MDM

Suhoj se u Siriji spusti iza repa F-22 i ostane nevidljiv sve dok ga ugleda pilot okom. Kakvi americki radari, pa oni ni tanker ne mogu da registruju i brodovi im se stalno sudaraju po moru.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  tihobl

Kad eksperimentises nesto novo desi se da nesto pukne. Osim kod amera kod koji nista ne puca. Naprave brod sa najvecim topom koji ne puca, ali zato brod pusta vodu. Naprave F-35 koji takodje ne puca, ali zato roni. Naprave patriot iz kojegf niko nece da puca kako raketa nebi pala na onog ko je ispali…

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije
Reply to  tihobl

Daj ne kenjaj puno!

ioejrgauerngfawerganewgrnawuergfuawer
Gost
ioejrgauerngfawerganewgrnawuergfuawer
1 godina prije

Onaj F-117 isto je bio vidljiv jer još tad se znalo ako se postavi prijemna i prateća antena diferencirano u prostoru da se “nevidljive” može vidjeti. Nevidljivi samo svojim malim odrazom se mogu provući kroz rupe koje radari ostavljaju a obićne zrakoplove te lepeze radarske zahvate. Kad se na krajnjem dometu pojavi zarakoplov sa nevidljivim svojstvima i udaljava se od radara on u stvari smanjuje odbijene radarske zrake četiri puta i tako se može provući jer smanjuje domet radara. Struna 1 ruski radar oko Moskve to sve vidi, postavljne je na 25 metara iznad zemlje primo-predajnici su udaljeni jedan od drugog 50 km i tako ih načičkaju da pokriju sektore po 500 km gdje vide SVE, i balone i zmajeve sa ljudima i dronove. On u stvari pojačava odbijene signale za 3 puta i poništava premaze na trupu. Sad ih zovu bistacionarni a prije 30 godina koristio se izraz diferencirani kao što su nekad zvali aeresolne bombe a danas im tepaju termobaričke. Ovo što švabe sada rade sa pasivnim skupljaćima elektromagnetnog zračenja bilo koje frekvencije u zrakoplovima rusi to ugrađuju u najnovije zrakoplove da vide nevidljive.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

A onda se pojavi MiG-31 sa svojim radarom i pocisti sve efove sa neba i kaze: bez starca nema udarca.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  tihobl

Mig 31 je prastara letjelica zastarjele tehnologije izrađena uglavnom iz čeličnog lima, prilično velike brzine (oko 3.000 kmh), ali samo na velikoj visini, gdje radari otkrivaju taj avion na velikim daljinama. Na malim visinama, gdje obično lete današnji moderni avioni, taj relikt iz prošlih vremena nema što tražiti zbog vrlo loših manevarskih osobina a isto tako njegova brzina na malim visinama nije nimalo veća nego kod ostalih aviona 4. generacije, dok mu je potrošnja goriva vrlo velika. Znači on je napravljen u jednim drugim vremenima za borbu protiv strategijskih bombardera a sad su ga Rusi do neke mjere modernizirali i namjenili mu druge zadaće( samo ograničenom broju tih aviona) naime sada nose hipersoničnu raketu Kinžal, ali njegovo vrijeme polako istječe.

Max
Member
Max
1 godina prije

bravo kolega ioeg izvrstan komentar.

Spock
Gost
Spock
1 godina prije

Das Radar 🙂

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Spock

Hahaha dobra.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Zato ga ameri i izvoze masovno. Jer je smece. Nijedna zemlja ne izvozi vrhunsku vojnu tehnologiju. Zasto f-22 nikad nije bio planiran za izvoz. Rusi izvoze migove i suhoje ali bez vrhunske elektronike koja je rezervirana za rusku vojsku iskljucivo. U srbiji su to mogli primjetiti 99 kad se mig-29 nije proslavio.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Zax

Zax kako mislis u srbiji se mig-29 nije proslavio 99? Koliko ja znam bila su ispravna samo dva. U napadima je ucestvovalo i preko 400 aviona po jednom napadu. Tesko da bi se tu proslavila i neizvozna varijanta.

idemo
Gost
idemo
1 godina prije
Reply to  Zsphere

U borbi nisu bili samo avioni, već i pzo sustavi na zemlji koji su radili u kombinaciji sa avionima. Nato su se borili i protiv replika pzo i bila je lutrija ići negdje. Ali otad se ratovanje promjenilo, postoje letjelice koje imitiraju pravi avion tj potrošni dronovi koji mogu nositi bombe, rakete i sa njima mozes ispitati teritorij prije dolaska letjelice sa ljuskom posadom.

idemo
Gost
idemo
1 godina prije
Reply to  Zax

u svakom slučaju F35 je bolji od aviona 4 generacije. Iako je sporije okretniji i slabiji domet ali to nadoknađuje sa nevidljivošču . Borba između aviona se odvija tako da je u prednosti onaj koji je duže ostao skriven i ispalio raketu prema meti a drugi nezna ni da je raketa na putanji prema njemu ni da je naciljan.

Nebpjsa Stpjanovoc
Gost
Nebpjsa Stpjanovoc
1 godina prije

To je drzava.a nebivetrija.Rusi su za to znali jos iz lopovskog rata s Iranom a i Srbija je dostavila podatke rezanje krila F22.SISTEMI RUSIJE SS KOJI SU POKRIVENI ZRAK ZEMLJA ZRAK TOLIKO SU SIGURNI DA UNISTI SVAVU JEDRILICU (F).NA SAMOM AJEDROMU.MENI JE CUDNO DA SU NJEMCI TEK SAD IZASLI S TIM
JASNO SU AMERIMA DALI DO ZNANJA (SKART).

Gor
Gost
Gor
1 godina prije

Ukratko firma gore navedena je u centru Ulm.a uz firmu Airbus. Odeljak Airbusa. Firma je pre nekoliko god kupljena tj Ameri je kupili pa kako sad hensoldt sam sebe prati radarima il ? Tj ameri sami sebe prate ??? Nesto smrdi.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Gor

@ Gor
Posto je ta firma 50m od tvog stana, u Ulm, ja uopce ne sumnjam da ti o toj firmi znas sve.

Max
Member
Max
1 godina prije

kako se već dugo pretpostavljalo sad je i potvrđeno.

Onajtamo
Gost
Onajtamo
1 godina prije
Reply to  Max

Ništa nije potvrđeno – već je ili novinar ovdje na razini djeteta ili namjerno širi dezinformacije – Jer to nije radar, jer da bi bio radar, mora emitirati elektromagnetsko zračenje u vidu radiovalova, pa onda prema odrazu tih radiovalova stvoriti sliku.Ovo je samo stanica za hvatanje EMS signala, o to još sa transpondera koji je namjerno bio uključen da bi F35 bio vidljiv.Uz to je sigurno taj F35 nosio i Lunburgovu leću za pojačavanje radarskog odraza, što je praksa na stealth lovcima kada nisu na borbenim ili trening misijama, da ih kontrola leta može pratiti.

polako
Gost
polako
1 godina prije

dakle, radar je vidio avion koji je bio u zoni optičke vidljivosti ?? :)))))))))))))))))))))))))9

Onajtamo
Gost
Onajtamo
1 godina prije
Reply to  polako

To nije radar, jer da bi bio radar, mora emitirati elektromagnetsko zračenje u vidu radiovalova, pa onda prema odrazu tih radiovalova stvoriti sliku.Ovo je samo stanica za hvatanje EMS signala, o to još sa transpondera koji je namjerno bio uključen da bi F35 bio vidljiv.Uz to je sigurno taj F35 nosio i Lunburgovu leću za pojačavanje radarskog odraza, što je praksa na stealth lovcima kada nisu na borbenim ili trening misijama, da ih kontrola leta može pratiti.

Andrej
Gost
Andrej
1 godina prije
Reply to  Onajtamo

Možeš tome reči jednostavno Antena za pračenje – dakle pasivno delovanje….

Crni scenarij
Gost
Crni scenarij
1 godina prije

Amerikanci nisu naučili ništa o svojim NEVIDLJIVIM avionima još 1999 od kad ih je školovao mađar Zoltan Dani kako je američki “nevidljivi” borbeni zrakoplov F-117 poslao u mirovinu jer je pao na testu nevidljivosti za radarare po Vojvodini.

Onajtamo
Gost
Onajtamo
1 godina prije
Reply to  Crni scenarij

To nije radar, jer da bi bio radar, mora emitirati elektromagnetsko zračenje u vidu radiovalova, pa onda prema odrazu tih radiovalova stvoriti sliku.Ovo je samo stanica za hvatanje EMS signala, o to još sa transpondera koji je namjerno bio uključen da bi F35 bio vidljiv.Uz to je sigurno taj F35 nosio i Lunburgovu leću za pojačavanje radarskog odraza, što je praksa na stealth lovcima kada nisu na borbenim ili trening misijama, da ih kontrola leta može pratiti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik