Procurio interni dokument Pentagona o „varljivom“ izvještaju o razvoju lovca F-35

F-35 - problemi s isporukom
1 komentar

Pentagon navodno priprema „zavaravajući“ odgovor na kritike upućene iz Senata, a u vezi sa napretkom u razvoju borbenog aviona F-35. U internom dokumentu se spominje „vrdanje“ u pogledu vremenskog roka za razvoj ovog aviona.

„Ako se ne promijene, postojeći odgovori će biti smatrani varljivim i, u najgorem slučaju, vrdanjem“, kazao je direktor operativnih testiranja u Pentagonu Michael Gilmore u dokumentu do kojeg su došli američki novinari.

Interni dokument kritikuje nacrt Pentagonovog izvještaja koji bi trebalo da bude poslat senatoru Johnu McCainu, a koji je postavio pitanje američkom sekretaru odbrane Ashu Carteru o zastoju u razvoju aviona. On je u pismu od 3. novembra zatražio odgovore na 10 pitanja od ministarstva odbrane.

Prema Gilmoreovoj procjeni, neki od odgovora Pentagona „zanemaruju opštepoznate činjenice i biće dvosmisleni i zavaravajući ako, kao takvi, budu poslati“ te bi mogli „izazvati značajne probleme sa Kongresom“.

Gilmore je naglasio da u tri odgovora Ministarstvo odbrane nije bilo precizno. Prije svega, razvojna faza neće biti završena „početkom 2018.“, kako stoji u nacrtu izvještaja, već najranije sredinom te godine, smatra Gilmore. Borbena testiranja neće započeti sredinom 2018. i završiti godinu kasnije, već „neće početi prije kraja 2018. ili, vjerovatnije, početkom 2019., ali bi moglo biti čak i 2020. godine“. Gilmore je naglasio da se sistem vatrenog oružja takođe suočava sa odgađanjima i da je i to pogrešno navedeno u nacrtu izvještaja.

Zvanično, lovac F-35 su počeli američki marinci i vazdušne snage, dok mornarica još uvijek nije dobila svoju verziju ovog aviona (F-35C). S druge strane, ovaj napredni avion ima više od 1300 problema pobrojanih u izvještajima inspektora Pentagona i potrebna su dodatna testiranja i dorade prije nego avion bude zaista sposoban da zamijeni trenutne borbene letjelice američke vojske.

F-35interni dokumentjonhmccainmichael gilmore
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neko ime
7 godine prije

Povecajmo budgete na 3% bdpa…da ide brze…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI