Republikanci u Senatu napali izvršnog direktora Twittera Jack Dorseya zbog prakse moderiranja platforme

Twitter telefon smartphone
3 komentara

Tehnološke kompanije odgovorne su za zaštitu intelektualne svojine i iskorjenjivanje kršenja američkog saveznog krivičnog zakona, ali član 230 Zakona o pristojnosti komunikacija štiti ih od tužbi za klevetu i drugih pravnih zahtjeva. Zakonodavci sve češće dovode u pitanje tu zaštitu.

Izvršni direktori Googlea, Facebooka i Twittera naišli su na kritike republikanaca dok su svjedočili pred senatskim Komitetom za trgovinu, nauku i transport o njihovoj praksi moderiranja.

Republikanci se žale da je naročito Twitter utišao konzervativne glasove.

Cruz preuzima kontrolu

“Gospodine Dorsey, ko je do đavola Vas izabrao?… Zašto insistirate na tome da djelujete kao demokratski SuperPAC prećutkujući vijesti suprotno vašim političkim uvjerenjima?“, pitao je teksaški republikanac Ted Cruz.

„Mi to ne radimo i zbog toga sam otvorio ovo saslušanje pozivima na veću transparentnost. Shvatamo da moramo steći više povjerenja“, odgovorio je izvršni direktor Twittera Jack Dorsey.

Cruz je takođe napao Twitter zbog ograničavanja pristupa nedavnoj priči New York Posta o Hunteru Bidenu.

„Tri svjedoka koja imamo pred ovim odborom kolektivno predstavljaju, vjerujem najveću prijetnju slobodi govora u Americi i najveću prijetnju slobodnim i poštenim izborima“, dodao je Cruz.

Jedno pravilo za ajatolaha…

Predsjednik odbora, republikanac iz Missourija, Roger Wicker, pitao je zašto je Twitter neke od tvitova predsjednika Donalda Trumpa označio kao veličanje nasilja, ali ne i zapaljive objave vrhovnog lidera Irana, ajatolaha Ali Hameneija.

Dorsey je tvrdio da su tvitovi označeni samo ako sadrže „pogrešne informacije“ ili „obmanjujuće“ informacije u vezi sa tri različite kategorije: „manipulisanim medijima; javno zdravlje, posebno COVID; i građanski integritet, miješanje u izbore i varanje birača.”

“Rutinski ograničavate predsjednika Sjedinjenih Država. Kako tvrdnja kineskih komunista da je američka vojska kriva za COVID ostaje aktivna dva mjeseca bez provjere činjenica, a predsjednički tvit o sigurnosti glasačkih listića odmah se etiketira?”, pitao je Wicker.

Demokrate preispituju tajming

Demokrate su takođe kritikovale gigante društvenih medija. Demokrata iz Washingtona Maria Cantwell ciljala je na uticaj internet platformi na vijesti, tvrdeći da tehnološke kompanije izvlače novac za oglašavanje iz lokalnih medija.

Drugi su kritikovali vrijeme saslušanja, manje od nedelju dana prije izbora.

„Republikanska većina politizuje ono što zapravo ne bi trebalo da bude partijska tema“, rekla je demokrata iz Minnesote Emy Klobuchar.

Ključni internet zakon na udaru

Tehnološke platforme zabrinute su zbog toga što zakonodavci mijenjaju odeljak 230 Zakona o pristojnosti u komunikacijama, koji je usvojen 1996. godine. U njemu se navodi da se „interaktivni računarski servis“ ne može tretirati kao novine ili prenosnik sadržaja treće strane, čime se štite veb stranice od tužbi ako korisnik objavi nešto nezakonito.

U maju je predsjednik Trump navodno razmatrao izvršnu naredbu koja će zahtjevati od Savezne komisije za komunikacije da razvije pravila koja bi mogla ograničiti zaštitu prema članu 230. To bi regulatorima omogućilo da uklone platforme društvenih medija iz odjeljka 230 zaštite i omogućilo korisnicima da podnesu žalbe na pristrasnost Federalnoj komisiji za trgovinu.

„Podrivanje Odjeljka 230 rezultirat će daleko većim uklanjanjem sadržaja na mreži i nametnut će ozbiljna ograničenja našoj kolektivnoj sposobnosti da se bavimo štetnim sadržajem i zaštitimo ljude na mreži“, rekao je izvršni direktor Twittera Jack Dorsey.

Izvršni direktor Microsofty Sunder Pichai pozvao je zakonodavce „da budu vrlo pažljivi u vezi sa bilo kojim promjenama člana 230 i da budu vrlo svjesni posljedica koje bi te promjene mogle imati na poslove i potrošače“.

Jack Dorseyrepublikanci
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
3 godine prije

Republikanci u senatu – kontrolirana opozicija. Imali su 4 godine za poduzet nešto u vezi ”Big Tech-a”, a ne samo kukat.

bauštelac
3 godine prije

ovo je isto kao u sabor povreda poslovnika 234 on je rekao da nemam pišu i lagao je a ovaj drugi kaže izričem vam opomenu i zabranjujem vam govor

Bosanac
3 godine prije

Evo kompletan snimak CEOs Twittera, Googla i Facebooka

https://twitter.com/SVNewsAlerts/status/1321466640555454464

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI