Rusija treba jaku vojsku, ali i jak poljoprivredni sektor koji će stanovništvu osigurati hranu

kombajn Belorus zetva psenica kukuruz njiva
45 komentara

Uspjeh zemlje nije samo jamčiti sigurnost stanovništva i državnih granica vojnim sredstvima. Možda je čak veći uspjeh postizanje sigurnosti opskrbe hranom. Osigurati stanovništvu kruh i povećanje strateških rezervi žitarica je jedan je od temelja državne neovisnosti. Oko ove tvrdnje su složne gotovo eve političke frakcije u današnjoj Ruskoj Federaciji, osim manje skupine liberala koja imaju beznačajan utjecaj na kreiranje državne politike.

Nakon uvođenja sankcija je Rusija pokrenula plan supstitucije uvoza, a posebno dobre rezultate ostvaruje poljoprivredni sektor.
Sjedinjene Države su najavile nova predviđanja o uspjehu ruske poljoprivrede u novoj poljoprivrednoj godini koja počinje 1. srpnja 2019. i završava 30. lipnja 2020. godina obećava visok prinos pšenice Rusiji. I to ne samo visok, nego opet rekordan.

Koliki će urod žita biti u nadolazećoj sezoni i kako to utječe na političku neovisnost Rusije? To su pitanja čiji su odgovori jednako važni kao učinkovitost novih hipersoničnih oružja.
Inozemni ured američkog Ministarstva poljoprivrede u svom novom izvješću navodi da će globalna žetva pšenice u nadolazećoj sezoni iznositi 777,48 milijuna tona, što je apsolutni rekord u cijeloj povijesti statistike ove industrije.

Očekuje se da će žetva pšenice u Rusiji iznositi 77 milijuna tona. Prije godinu dana je ista američka agencija predviđala za godinu koja istječe urod  pšenice od 71 milijun tona. Takozvane  “prijenosne zalihe” će se do kraja lipnja iduće godine povećati za točno milijun tona i doseći 7,72 milijuna tona.
Mora se reći da su prognoze američkog Ministarstva poljoprivrede najskromnije. Većina think-tankova vjeruje kako je u nadolazećoj poljoprivrednoj godini vrijeme za “optimističnije prognoze”. Naime, ruski analitički centar “SovEcon” vjeruje da će žetva u Ruskoj Federaciji biti mnogo veća i iznosit će 83,4 milijuna tona pšenice.

Američka neovisna analitička agencija Informa objavila je prije tjedan dana prognozu od 82 milijuna tona, a mjesec dana prije je također predviđala će žetva pšenice u Rusiji biti veća od 77 milijuna tona. Međunarodno vijeće za pšenicu je uvjereno da će žetva iznositi 79,5 milijuna tona, a Ministarstvo poljoprivrede Rusije je dalo procjenu uroda od 77 do 78 milijuna tona. Analitički centar Rusagrotrans predvidio je žetvu pšenice od 80,4 milijuna tona krajem travnja, povećavajući prethodno objavljenu procjenu Instituta za istraživanja poljoprivrednih tržišta, koje još uvijek smatra da će Rusija u sljedećoj poljoprivrednoj godini izvući 80,1 milijun tona pšenice.

Postoji određena razlika između procjena ruskih i inozemnih industrijskih struktura. Amerikanci kažu da “kako ne očekuju rekordnu žetvu u Ruskoj Federaciji, iako će biti vrlo visoka i najvjerojatnije će biti druga po veličini u povijesti moderne Rusije”.

Proizvodnja ostalih žitarica, koja je 2018. iznosila 35 milijuna tona, predviđa se na 38,4 milijuna tona. Ukupni bruto prinos žitarica može doseći 115,4 milijuna tona. Analitičari američkog Ministarstva poljoprivrede vjeruju da će ruski poljoprivrednici proizvesti 13 milijuna tona kukuruza (prošle godine je prema Rosstatu proizvedeno 11,4 milijuna tona), ječma 18 milijuna tona (17 milijuna tona), zobi 5 milijuna tona (4,7 milijuna tona) i raži 2 milijuna tona (1,9 milijuna tona).  2018. je prema Rosstatu ukupna žetva žitarica iznosila 113,2 milijuna tona.

Neki ruski stručnjaci u poljoprivrednom sektoru vjeruju da kumulativni prinos žitarica u kalendarskoj 2019. godini može premašiti rekordnu kalendarsku 2017. godinu, kada je sakupljeno 135,2 milijuna tona. Međutim, to je moguće, kaže predsjednik Ruske unije za žitarice,  ako vremenski uvjeti budu povoljni.

Ministarstvo poljoprivrede Rusije oprezno izvješćuje da ukupna žetva žitarica može iznositi 118 milijuna tona, ali Zločevski gornje prognoze naziva “pretjerano ograničenim i osiguravajućim”.

Dobro vrijeme obećava rekordne žetve u Ukrajini, gdje računaju na urod od 72,1 milijuna tona žitarica, od čega 29 milijuna tona pšenice, plus 4 milijuna tona rezervi od prethodne sezone, tako da Kijev može računati na povećanje izvoza, koji može iznositi 19 milijuna tona.

Prema podacima Inozemnog ureda američkog Ministarstva poljoprivrede, iako se računa na veći prinos, ruski izvoz pšenice će biti manji za milijun tona i s 37 će pasti na 36 milijuna tona. Američki stručnjaci procjenjuju da će Rusija ipak ostati lider na svjetskom tržištu. Zemlje Europske unije prodat će nešto više od 27 milijuna tona, SAD 26,3 milijuna tona, a Kanada 24 milijuna tona.

Međutim, izvoz ruskih žitarica bez pšenice, dakle, kukuruza, ječma, zobi i raži, vjerojatno će se povećati sa 8,2 milijuna tona u tekućoj sezoni na 10,1 milijuna tona. Američki analitičari to pripisuju “stalnom povećanju potražnje za stočnom hranom u zemljama Bliskog istoka, Sjeverne Amerike, ali posebno Afrike i istočne Azije i svim regijama u kojima Rusija ima logističke prednosti.

Povećanje proizvodnje ječma omogućit će Rusiji da poveća prodaju u inozemstvu na 5,3 milijuna tona, 0,5 milijuna tona više nego godinu ranije.

U posljednjih nekoliko godina, nakon uvođenja ruskog programa zamjene uvoza, došlo je do stalnog porasta poljoprivredne proizvodnje u zemlji. To sugerira da će se planovi ruske vlade za povećanje prihoda od izvoza poljoprivrednih proizvoda s 29,5 milijardi na 45 milijardi dolara u 2024. godini vjerojatno provesti, navodi španjolski portal Agrodigital.

U financijskom smislu, prodaja ruskih žitarica u inozemstvu u 2018. godini se u odnosu na 2017. povećala za 2,5 milijarde dolara i sa 7,5 u samo godinu dana porasla na 10 milijardi. Žitarice su sada na trećem mjestu na popisu najprofitabilnijeg ruskog izvoza. Veću dobit donosi samo prodaja energetskih resursa i proizvodi metalurške industrije. Glavni potrošači ruskih žitarica su Egipat, koji je kupio žitarica za 1,9 milijardi dolara, Turska s kupnjom od 1,3 milijarde i Iran u vrijednosti 0,5 milijardi dolara, ali ne u američkoj valuti. Ukupno 132 zemlje u svijetu kupuju rusku pšenicu.

Ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev je istaknuo kako u njegovom resoru  u 2019. kalendarskoj godini očekuju izvoz 42 milijuna tona žitarica, od čega 40 milijuna tona pšenice, što znači da će gotovo polovica usjeva Ruske Federacije biti poslana u inozemstvo.

Zar to neće prisiliti Ruse da smanje potrošnju kruha, koji se tradicionalno smatra jednom od glavnih komponenti u opskrbi hrane stanovnika Ruske Federacije?
Ovdje je dovoljno reći da je prošle godine žetva od 72 milijuna tona pšenice, prema Ruskoj agenciji za poljoprivredu, po stanovniku iznosila 490 kilograma. Istovremeno, sličan pokazatelj po stanovniku Europske unije iznosi 250 kilograma. Čak i ako netko vjeruje u zajedničku zabludu “kako Europljani jedu malo kruha, a Rusi ga često moraju jesti umjesto mesa”, prag sigurnosti je ogroman i nitko ne može reći da će zbog izvoza žitarica, a posebno pšenice, netko u Ruskoj Federaciji biti prisiljen “stegnuti remen”.

Usput, čak i američki analitičari iz državnih agencija odavno prestaju širiti priče o “gladi u Rusiji” i ne izjavljuju “kako vlada prodaje kruh zbog svojih interesa, a ne brine o ljudima”.

Čak ni ruski liberali više ne govore kako je “dizanje Rusije s koljena beskrajan proces”. Razlog tome nije samo uspjeh zemlje u jamčenju sigurnosti vojnim sredstvima, nego možda i više postizanje sigurnosti opskrbe hranom.

Osigurati stanovništvu kruh i povećanje strateških rezervi žitarica je jedan od temelja državne neovisnosti.

Tri godine rekordnih žetvi pokazuju da je Rusija u tom pogledu postigla stabilnost  više ne mogu uzdrmati ni loši vremenski uvjeti. Podsjetimo da je prošlog Europu pogodila suša i zemlje EU su imale urod 20% manji od planirane žetve. Europski dio Rusije također nije bio pošteđen suša, ali se pokazalo da su tamo poljoprivrednici bili dovoljno pripremljeni kako bi izbjegli manjak hrane i pomogli su europskim partnerima da riješe probleme koji su se pojavili u njihovom poljoprivrednom sektoru. Drugim riječima, program zamjene uvoza u poljoprivredi je vrlo uspješno proveden.

Ako Rusija iskoristi neobrađeno zemljište, učinak sankcija će biti “nula”

Rusija se sprema uspostaviti najveći centar za izvoz pšenice na Bliskom Istoku

Farm-Connexion: Rusija osvaja svijet novim oružjem – poljoprivredom

Budućnost je poljoprivreda – Rusija se uz pomoć žitarica oslobađa nafte

Pšenicažetva
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
4 godine prije

“Rusija treba jaku vojsku, ali i jak poljoprivredni sektor koji će stanovništvu osigurati hranu”- bas kao i sve zemlje na svijetu. Bas jutros razmisljam, gosn Babic- pa evo predlazem vam jednu temu (zanima me kako biste ju vi izlozili)- naime, radi se o “grooming gangs ” u Velikoj Britaniji. U zadnjih i do 40 godina, milijuni curica , bjelkinje, sikh i hindu su silovane, mrcvarene, zastrasivane…… i sve ostalo. Osamdeset posto bandita cine pakistanci (3% stanovnistva)- Telgord, Birmingham, Oxford…… itd. Sve sluzbe su sve znale (policija, socijalne sluzbe, pravosudni sustav- ali jako je neugodno i vrlo lako ispasti rasista, cak i po cijenu milijuna unistenih zivota. Dajem vam ove podatke u slucaju da vam nije poznato (malo vjerojatno) o cemu se radi. Eto,, ako mislite da vrijedi vase paznje i ovog portala… Pozdrav! Koliko sam shvatila, sva zvjerstva, barem ona u Lutonu, izasla su van granica zahvaljujuci Tommy Robinsonu- kome… Čitaj više »

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Rusija postala prva zitorodna super sila ,bila je i carska Rusija a Rusija ce tek da bude tolika i neprikosnovena da ce biti veca od S Amerike i ostatka Evrope i jos vise…U Rusiji je vjerovali ili ne jos oko minimum 40 miliona hektara neobradive zemlje koja ceka da bude zitnica.Kako su bacuske krenuli …nema sumnje da ce i tih 40 miliona ha biti ubrzo uzorano.

poaefvnaeufvruafvrbzzutiztz
4 godine prije

Di su oni što su govorili da Rusija neće proizvoditi Su-57, nosferatu zapovjedio proizvodnju 76 komada, prvih 12 ove godine!

ivan pavao treči
4 godine prije

jadni rusi kad im ameri broje žetvu…nek se paze nametnika

Riddick
4 godine prije

Velika drzava sa puno resursa mora da ima jaku vojsku, i Rusija je imala jaku i veliku vojsku od pamtiveka, jednostavno mora tako, da bi se u isto vreme osigurala i suverenost u donosenju odluka.

eu kolonija
4 godine prije

hrana, energenti, oružje su u ovome svijetu u kojem iz dana u dan raste broj stanovnika više nego potrebni tako da priliv deviza u rusiju neće biti upitan. naravno dio tih deviza rusija treba usmjeravati na obrazovanje I razvoj visokih tehnologija a sve kako bi bili konkurentniji na globalnom tržištu I u drugim gospodarskim granama. naravno pored energenata, hrane I oružja u čemu su rusi neprikosnoveni tu treba pridodati kosmička istraživanja I razvoj istraživanja u korištenju nuklearne energije gdje su rusi također neprikosnoveni

ad astra
4 godine prije

Ma drago mi je da ruska poljoprivreda napreduje, ali razgovarati o tome da netko u 21. stoljeću može osigurati pšenicu za svoju državu je u najmanju ruku smiješno. O pšenici i maslinovom ulju se raspravljalo u Rimskom carstvu, a danas se diviti nekome tko može uzgojiti dovoljne količine pšenice, ej! Vijest bi bila da su na Islandu oformili plantažu banana a ne da je netko povečao proizvodnju pšenice. Mamajev Kurgan je napisao da Rusi imaju 40 milijuna neobrađenog, a obradivog zemljišta. Ej! I onda je vijest da netko tamo u Rusiji počinje sijati pšenicu. Ma drago mi je da im je urod sve veći i veći, ali to je nešto normalno što bi se u toj državi trebalo događati. Pazi dodatka. Treba imati jaku vojsku ali ta vojska mora biti i sita. Ponekad mi se čini da ljudi koji pišu ove članke podcijenjuju čitaoce.

Zagor
4 godine prije

Drago mi je pročitati tu informaciju, ali moglo je sve biti sročeno malo drukčije, a ne kao pamflet za novu petoljetku.

nije bitno tko
4 godine prije

Da Amerikanci i Englezi mogu, zapalili bi sve ruske usjeve.

Ana
4 godine prije

Dragi admin, sto sam krivo ucinila u mojim odgovorima za Laki Topalovic i Lucija?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI