fbpx

Rusija treba jaku vojsku, ali i jak poljoprivredni sektor koji će stanovništvu osigurati hranu

kombajn Belorus zetva psenica kukuruz njiva

Uspjeh zemlje nije samo jamčiti sigurnost stanovništva i državnih granica vojnim sredstvima. Možda je čak veći uspjeh postizanje sigurnosti opskrbe hranom. Osigurati stanovništvu kruh i povećanje strateških rezervi žitarica je jedan je od temelja državne neovisnosti. Oko ove tvrdnje su složne gotovo eve političke frakcije u današnjoj Ruskoj Federaciji, osim manje skupine liberala koja imaju beznačajan utjecaj na kreiranje državne politike.

Nakon uvođenja sankcija je Rusija pokrenula plan supstitucije uvoza, a posebno dobre rezultate ostvaruje poljoprivredni sektor.
Sjedinjene Države su najavile nova predviđanja o uspjehu ruske poljoprivrede u novoj poljoprivrednoj godini koja počinje 1. srpnja 2019. i završava 30. lipnja 2020. godina obećava visok prinos pšenice Rusiji. I to ne samo visok, nego opet rekordan.

Koliki će urod žita biti u nadolazećoj sezoni i kako to utječe na političku neovisnost Rusije? To su pitanja čiji su odgovori jednako važni kao učinkovitost novih hipersoničnih oružja.
Inozemni ured američkog Ministarstva poljoprivrede u svom novom izvješću navodi da će globalna žetva pšenice u nadolazećoj sezoni iznositi 777,48 milijuna tona, što je apsolutni rekord u cijeloj povijesti statistike ove industrije.

Očekuje se da će žetva pšenice u Rusiji iznositi 77 milijuna tona. Prije godinu dana je ista američka agencija predviđala za godinu koja istječe urod  pšenice od 71 milijun tona. Takozvane  “prijenosne zalihe” će se do kraja lipnja iduće godine povećati za točno milijun tona i doseći 7,72 milijuna tona.
Mora se reći da su prognoze američkog Ministarstva poljoprivrede najskromnije. Većina think-tankova vjeruje kako je u nadolazećoj poljoprivrednoj godini vrijeme za “optimističnije prognoze”. Naime, ruski analitički centar “SovEcon” vjeruje da će žetva u Ruskoj Federaciji biti mnogo veća i iznosit će 83,4 milijuna tona pšenice.

Američka neovisna analitička agencija Informa objavila je prije tjedan dana prognozu od 82 milijuna tona, a mjesec dana prije je također predviđala će žetva pšenice u Rusiji biti veća od 77 milijuna tona. Međunarodno vijeće za pšenicu je uvjereno da će žetva iznositi 79,5 milijuna tona, a Ministarstvo poljoprivrede Rusije je dalo procjenu uroda od 77 do 78 milijuna tona. Analitički centar Rusagrotrans predvidio je žetvu pšenice od 80,4 milijuna tona krajem travnja, povećavajući prethodno objavljenu procjenu Instituta za istraživanja poljoprivrednih tržišta, koje još uvijek smatra da će Rusija u sljedećoj poljoprivrednoj godini izvući 80,1 milijun tona pšenice.

Postoji određena razlika između procjena ruskih i inozemnih industrijskih struktura. Amerikanci kažu da “kako ne očekuju rekordnu žetvu u Ruskoj Federaciji, iako će biti vrlo visoka i najvjerojatnije će biti druga po veličini u povijesti moderne Rusije”.

Proizvodnja ostalih žitarica, koja je 2018. iznosila 35 milijuna tona, predviđa se na 38,4 milijuna tona. Ukupni bruto prinos žitarica može doseći 115,4 milijuna tona. Analitičari američkog Ministarstva poljoprivrede vjeruju da će ruski poljoprivrednici proizvesti 13 milijuna tona kukuruza (prošle godine je prema Rosstatu proizvedeno 11,4 milijuna tona), ječma 18 milijuna tona (17 milijuna tona), zobi 5 milijuna tona (4,7 milijuna tona) i raži 2 milijuna tona (1,9 milijuna tona).  2018. je prema Rosstatu ukupna žetva žitarica iznosila 113,2 milijuna tona.

Neki ruski stručnjaci u poljoprivrednom sektoru vjeruju da kumulativni prinos žitarica u kalendarskoj 2019. godini može premašiti rekordnu kalendarsku 2017. godinu, kada je sakupljeno 135,2 milijuna tona. Međutim, to je moguće, kaže predsjednik Ruske unije za žitarice,  ako vremenski uvjeti budu povoljni.

Ministarstvo poljoprivrede Rusije oprezno izvješćuje da ukupna žetva žitarica može iznositi 118 milijuna tona, ali Zločevski gornje prognoze naziva “pretjerano ograničenim i osiguravajućim”.

Dobro vrijeme obećava rekordne žetve u Ukrajini, gdje računaju na urod od 72,1 milijuna tona žitarica, od čega 29 milijuna tona pšenice, plus 4 milijuna tona rezervi od prethodne sezone, tako da Kijev može računati na povećanje izvoza, koji može iznositi 19 milijuna tona.

Prema podacima Inozemnog ureda američkog Ministarstva poljoprivrede, iako se računa na veći prinos, ruski izvoz pšenice će biti manji za milijun tona i s 37 će pasti na 36 milijuna tona. Američki stručnjaci procjenjuju da će Rusija ipak ostati lider na svjetskom tržištu. Zemlje Europske unije prodat će nešto više od 27 milijuna tona, SAD 26,3 milijuna tona, a Kanada 24 milijuna tona.

Međutim, izvoz ruskih žitarica bez pšenice, dakle, kukuruza, ječma, zobi i raži, vjerojatno će se povećati sa 8,2 milijuna tona u tekućoj sezoni na 10,1 milijuna tona. Američki analitičari to pripisuju “stalnom povećanju potražnje za stočnom hranom u zemljama Bliskog istoka, Sjeverne Amerike, ali posebno Afrike i istočne Azije i svim regijama u kojima Rusija ima logističke prednosti.

Povećanje proizvodnje ječma omogućit će Rusiji da poveća prodaju u inozemstvu na 5,3 milijuna tona, 0,5 milijuna tona više nego godinu ranije.

U posljednjih nekoliko godina, nakon uvođenja ruskog programa zamjene uvoza, došlo je do stalnog porasta poljoprivredne proizvodnje u zemlji. To sugerira da će se planovi ruske vlade za povećanje prihoda od izvoza poljoprivrednih proizvoda s 29,5 milijardi na 45 milijardi dolara u 2024. godini vjerojatno provesti, navodi španjolski portal Agrodigital.

U financijskom smislu, prodaja ruskih žitarica u inozemstvu u 2018. godini se u odnosu na 2017. povećala za 2,5 milijarde dolara i sa 7,5 u samo godinu dana porasla na 10 milijardi. Žitarice su sada na trećem mjestu na popisu najprofitabilnijeg ruskog izvoza. Veću dobit donosi samo prodaja energetskih resursa i proizvodi metalurške industrije. Glavni potrošači ruskih žitarica su Egipat, koji je kupio žitarica za 1,9 milijardi dolara, Turska s kupnjom od 1,3 milijarde i Iran u vrijednosti 0,5 milijardi dolara, ali ne u američkoj valuti. Ukupno 132 zemlje u svijetu kupuju rusku pšenicu.

Ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev je istaknuo kako u njegovom resoru  u 2019. kalendarskoj godini očekuju izvoz 42 milijuna tona žitarica, od čega 40 milijuna tona pšenice, što znači da će gotovo polovica usjeva Ruske Federacije biti poslana u inozemstvo.

Zar to neće prisiliti Ruse da smanje potrošnju kruha, koji se tradicionalno smatra jednom od glavnih komponenti u opskrbi hrane stanovnika Ruske Federacije?
Ovdje je dovoljno reći da je prošle godine žetva od 72 milijuna tona pšenice, prema Ruskoj agenciji za poljoprivredu, po stanovniku iznosila 490 kilograma. Istovremeno, sličan pokazatelj po stanovniku Europske unije iznosi 250 kilograma. Čak i ako netko vjeruje u zajedničku zabludu “kako Europljani jedu malo kruha, a Rusi ga često moraju jesti umjesto mesa”, prag sigurnosti je ogroman i nitko ne može reći da će zbog izvoza žitarica, a posebno pšenice, netko u Ruskoj Federaciji biti prisiljen “stegnuti remen”.

Usput, čak i američki analitičari iz državnih agencija odavno prestaju širiti priče o “gladi u Rusiji” i ne izjavljuju “kako vlada prodaje kruh zbog svojih interesa, a ne brine o ljudima”.

Čak ni ruski liberali više ne govore kako je “dizanje Rusije s koljena beskrajan proces”. Razlog tome nije samo uspjeh zemlje u jamčenju sigurnosti vojnim sredstvima, nego možda i više postizanje sigurnosti opskrbe hranom.

Osigurati stanovništvu kruh i povećanje strateških rezervi žitarica je jedan od temelja državne neovisnosti.

Tri godine rekordnih žetvi pokazuju da je Rusija u tom pogledu postigla stabilnost  više ne mogu uzdrmati ni loši vremenski uvjeti. Podsjetimo da je prošlog Europu pogodila suša i zemlje EU su imale urod 20% manji od planirane žetve. Europski dio Rusije također nije bio pošteđen suša, ali se pokazalo da su tamo poljoprivrednici bili dovoljno pripremljeni kako bi izbjegli manjak hrane i pomogli su europskim partnerima da riješe probleme koji su se pojavili u njihovom poljoprivrednom sektoru. Drugim riječima, program zamjene uvoza u poljoprivredi je vrlo uspješno proveden.

Ako Rusija iskoristi neobrađeno zemljište, učinak sankcija će biti “nula”

Rusija se sprema uspostaviti najveći centar za izvoz pšenice na Bliskom Istoku

Farm-Connexion: Rusija osvaja svijet novim oružjem – poljoprivredom

Budućnost je poljoprivreda – Rusija se uz pomoć žitarica oslobađa nafte

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ana
Gost
Ana
1 godina prije

“Rusija treba jaku vojsku, ali i jak poljoprivredni sektor koji će stanovništvu osigurati hranu”- bas kao i sve zemlje na svijetu.
Bas jutros razmisljam, gosn Babic- pa evo predlazem vam jednu temu (zanima me kako biste ju vi izlozili)- naime, radi se o “grooming gangs ” u Velikoj Britaniji. U zadnjih i do 40 godina, milijuni curica , bjelkinje, sikh i hindu su silovane, mrcvarene, zastrasivane…… i sve ostalo. Osamdeset posto bandita cine pakistanci (3% stanovnistva)- Telgord, Birmingham, Oxford…… itd. Sve sluzbe su sve znale (policija, socijalne sluzbe, pravosudni sustav- ali jako je neugodno i vrlo lako ispasti rasista, cak i po cijenu milijuna unistenih zivota.
Dajem vam ove podatke u slucaju da vam nije poznato (malo vjerojatno) o cemu se radi. Eto,, ako mislite da vrijedi vase paznje i ovog portala… Pozdrav!
Koliko sam shvatila, sva zvjerstva, barem ona u Lutonu, izasla su van granica zahvaljujuci Tommy Robinsonu- kome se to priposuje kao gotovo smrtni grijeh.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Mislim da Tommy Robinsonu nije mjesto u ovim člancima. Bijeli supramcionist koji paradira sa zastavama Izreala, samo zato što Tel Aviv ubija “garave” i muslimane, nije vrijedan spomena. ASamo pogledaj što će ti tražilica dati Tommy Robinson ‎English Defence League Israel . Taj bi u Rusiji odmah letio van ili bi išao na preodgoj u Čečeniju,

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Laki Topalović
Neuobičajeno za vas, promašili ste poantu.
Ana je samo htjela skrenuti pažnju g. Babiću na fenomen nedjelovanja institucija.
Nevažno što je osoba koja se zalaže za otkrivanje istine.
A i podsjetilo me na nešto u ovim krajevima…osamdesetih.
Poljaci, koje ovdje svi (opravdano) napadaju, su u dva navrata vrlo učinkovito riješili ovakve pobleme.
Pa kad je neki Paki ubo čovjeka nožem u svom lokalu zbog jedne kole, uništili mu taj lokal, još jedan i kuću.
A nekidan su poljski navijači isklepali neke Turke koji su negdje u Poljskoj danima gnjavili žene.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

@Lucija https://youtu.be/ZsI0GD0WKZc Video sve sam za sebe govori. Robinson mi nije nitko u zivotu, cienim ga zbog ovog sto je napravio(ako je napravio). Topalovicu sam odgovorila, ali ne znam sto je admin napravio s mojim komentarom. Ipak, “mahanje zastavama” moze li se mjeriti sa 40 godina pakla, skoro dva milijuna djevojcica te njihovih obitelji koje su prolazile, i prolaze pakao na zemlji, pod nosom svih struktura- koje nisu prstom mrdale kako ih se ne bi nazvalo rasistima!
Jedno znam- pratim Parine LePen od pocetka njenog djelovanja, od 2011 godine. nikad niti jednom rijecju ili postupkom nije dala misliti da joj svi francuzi nisu isti. Sav njen politicki i ekonomski program pljuvan je sa dva izraza- fac ho, ksenofo b. Sada sve ostale (koje su se na vlasti pokazale u punom sjaju)stranke u svjim programima dsolovno ponavljaju ono sto vec ona godinama vice na sav glas. MLP vise nije f… niti ks…

prepri43
Gost
prepri43
1 godina prije

Pita mali ciga tatu: – Tato šta je to demokratija? – Demokratija ti je,sine,kad svi beli rade,a mi sedimo i dobijamo pomoć na lepe oči… – Ali,zar ih to ne nervira? – Nervira ih,ali to je već rasizam…

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

@Topalovicu- interesantno, a nista ne kazes o svemu sto sam navela- Supranacionalist Robinson ti je najvazniji. Fino. Vidis, meni bas i nije-cula sam kako je on bio taj koji je dao u javnost ovo sto cu ti dati u linku. Znaj da jedni demoni radjaju druge. https://youtu.be/ZsI0GD0WKZc evo ti jedan video. Dobro pogledaj!!A mogla sam ih postaviti i stotine. Ti i dalje mislis da je jedan Tommy Robinson gori?
Ne znam sto je sve taj covjek napravio, niti me je briga. A ti mi kazes da je mahati zastavama gore od ovoga u videu?

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Ana Vi niste normalna osoba kada vam je Tommy Robinson “relevantna osoba”! Lik isti kao Hitler!!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Željko
Robinson je irelevantan. Btw, nemože biti isti kao Hitler, samo zato što ukazuje na neke stvari. AKO je točno da je 177 puta vjerojatnije da će član takve silovateljske bande biti musliman…onda…?
Onda govorimo o nečemu što je vrlo slično cjepivu protiv /za rak grlića maternice. Smanjuje reproduktivnu sposobnost. Pa je onda netko drugi – Hitler.

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

Lucija, obicno se slazem sa tvojim komentarima ali ovaj puta ni pod razno, 1746 britanci su se pobili sa francuzima za prevlast u Indiji i pobedili, 1947 Indija postaje nezavisna drzava, ali pre odlaska bagra engleska ju deli na dva dela i stvara Pakistan koji se 1971 deli na dva dela i nastaje Banglades.
Sta mislis koliko mrtvih i silovanih je bilo u tih 200 godina?
Zasluzili su deset puta gore da im se radi.
Svet bi postao daleko lepse mesto za zivot kad bi neko(Anunaki ili bilo ko) potopio britanska ostrva, usranistan i izrael sa svim stanovnistvom a one sto preteknu poslat na Grenland i postavit ogradu okolo da nikad vise nemogu izac, pa nek se jebu medjusobno koliko hoce a mi bi konacno odahnuli.
P.S. I naravno svi ofarbani nazad odakle su i dosli ili jos bolje i njih na grenland posto su oni ti koji nam ih uvoze i virste o tamo nekom rasizmu ako ofarbane neko nece, nije to bez veze sto nas je bog ili vanzemaljci ili sta ti ja znam ko podelio kao sto jeste po kontinentima, a ko god veruje u idiotsku pricu da nam je svima prababa tamo neka polumajmunica “Lucy”, moze slobodno sa svojom ofarbanom “bracom”.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

@Pera- jedno pitanje- recimo da je Hrvatska prodala oruzje u Siriju kojim su ubijani Sirijci. Jedan od imigranata iz Sirije prodje kroz Hrvatsku te vam siluje/ubije kcer, sina, suprugu….? Reci cete- pa neka, zasluzili smo to, jer je Hrvatska bila zlocesta prema njima?

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

@Ana, procitaj ponovo moj koentar, pogotovo PS.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pera lozac
Moram priznati da ne razumijem:
a) Englezi sve lažu, pa lažu i za ovo?
b) Englezima se Pakistanci svete pa je to u redu?
c) Ionako je u redu to raditi Englezima?
Umilno bi podsjetila da ne vidim kako je bilo koji građanin Engleske bio kriv za politiku koju su provodile engleske vlasti u ono vrijeme, a kamoli danas. I naročito curice od 10 i 12 godina.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

još jedan koji vjeruje da smo nastali od majmuna. pa čime vas to kljukaju u crkvi?

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

@Lucija-Hvala.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

@Zeljko Tko je rekao da je relevantan kao osoba? Vidjeli ste snimke na ova dva linka? Vi kao sudac tko je normalan a tko nije i “samorelevantna i normalna osoba” odgovorite mi na jedno pitanje- masovni prosvjedi za oslobadjanje Robinsona iz zatvora-stotine tisuca prosvjednika-svi su oni Hitler?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

jedna zataskana tema je slucaj nestanka velikog broja djece u jednom podrucju u engleskoj. napori roditelja da se razotkrije nisu bili nesto uspjesni. radi se o pedofilskom skalndalu zataskanom od strane engleske elite.
ja sam vec podosta zaboravio od nesto sturih informacija koje su se bile pojavile.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Rusija postala prva zitorodna super sila ,bila je i carska Rusija a Rusija ce tek da bude tolika i neprikosnovena da ce biti veca od S Amerike i ostatka Evrope i jos vise…U Rusiji je vjerovali ili ne jos oko minimum 40 miliona hektara neobradive zemlje koja ceka da bude zitnica.Kako su bacuske krenuli …nema sumnje da ce i tih 40 miliona ha biti ubrzo uzorano.

Bob Rock
Gost
Bob Rock
1 godina prije

Hvala Bogu na majci Rusiji!
Zemlja nade za ovaj izopaćeni planet!
Živjela Rusija! Živjela Kina! Živjela Sirija!

poaefvnaeufvruafvrbzzutiztz
Gost
poaefvnaeufvruafvrbzzutiztz
1 godina prije

Di su oni što su govorili da Rusija neće proizvoditi Su-57, nosferatu zapovjedio proizvodnju 76 komada, prvih 12 ove godine!

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Da. I oni što su tvrdili da ih imaju samo 2. Kad tamo, pola eskadrile prati predsjednički avion, neki dan.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Sedam Su-57 točnije, na dan kada je dolazio Pompeo.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Bravo Majstore oprosti što te tako. zovem ali ti je nick predugačak. Zamolio sam i ja redakciju u komentaru na drugoj temi da napišu nešto o tome, Djelovalo bi poučno na one koji tvrde da se taj avionj ne prizvodi.

ivan pavao treči
Gost
ivan pavao treči
1 godina prije

jadni rusi kad im ameri broje žetvu…nek se paze nametnika

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Velika drzava sa puno resursa mora da ima jaku vojsku, i Rusija je imala jaku i veliku vojsku od pamtiveka, jednostavno mora tako, da bi se u isto vreme osigurala i suverenost u donosenju odluka.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Tako je a uz to onda možeš lakše hraniti i liječiti svoj narod. Stupovi suvereniteta

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Bezbednost je jedna od egzistencijalnih potreba coveka, nema govora o bilo kakvom prosperitetu bez bezbednosti.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

hrana, energenti, oružje su u ovome svijetu u kojem iz dana u dan raste broj stanovnika više nego potrebni tako da priliv deviza u rusiju neće biti upitan. naravno dio tih deviza rusija treba usmjeravati na obrazovanje I razvoj visokih tehnologija a sve kako bi bili konkurentniji na globalnom tržištu I u drugim gospodarskim granama. naravno pored energenata, hrane I oružja u čemu su rusi neprikosnoveni tu treba pridodati kosmička istraživanja I razvoj istraživanja u korištenju nuklearne energije gdje su rusi također neprikosnoveni

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Eu kolonija, slazem se, ali gde ces vece tehnologije od kinzala, su-57,posejdona… Koliko moras prodati automobila za jedan s-400, tako da je to sve privid. Naravno treba razvijati i druge tehnoloske stvari, ali ne treba zaboraviti da ovaj uspon Rusije traje samo petnaestak godina a kao i uvek u istoriji Rusije uz razvoj paralelno ide i borba za opstanak. U dobrom pravcu sve ovo ide, ne zaboravimo pred pocetak prvog svetskog rata Rusija je takodje bila najveci izvoznik zita i Rusija je srusena, ovog puta se to nece desiti i to je bio prioritetan zadatak ovi petnaestak godina delovanja ruskih rodoljuba.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

naravno da rusi vrlo dobro znaju šta rade. također, I srbija putinu treba biti zahvalna jer je doveo jedan rosatom I roskosmos u srbiju a kako bi potaknuo kreativnu energiju I zadržao visokokvalificirane radnike u srbiji dok srpske velmože s obje strane drine, ali I ostali na balkanu, tjeraju obrazovane u inozemstvo. nema veće propasti za jedno društvo nego kad ostane bez inteligencije a to naše velmože uporno rade. naše gospodarstvo je u prapovijesnom dobu I nemogu se dobre plaće zaraditi izvozom balvana već izvozom visokotehnoloških proizvoda, lijekova, medicinske opreme itd.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Ma drago mi je da ruska poljoprivreda napreduje, ali razgovarati o tome da netko u 21. stoljeću može osigurati pšenicu za svoju državu je u najmanju ruku smiješno. O pšenici i maslinovom ulju se raspravljalo u Rimskom carstvu, a danas se diviti nekome tko može uzgojiti dovoljne količine pšenice, ej! Vijest bi bila da su na Islandu oformili plantažu banana a ne da je netko povečao proizvodnju pšenice. Mamajev Kurgan je napisao da Rusi imaju 40 milijuna neobrađenog, a obradivog zemljišta. Ej! I onda je vijest da netko tamo u Rusiji počinje sijati pšenicu. Ma drago mi je da im je urod sve veći i veći, ali to je nešto normalno što bi se u toj državi trebalo događati. Pazi dodatka. Treba imati jaku vojsku ali ta vojska mora biti i sita. Ponekad mi se čini da ljudi koji pišu ove članke podcijenjuju čitaoce.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

ad astra
Ova tema jeste interesantna a sta ima prece i interesantnije od proizvodnje hrane bez koje zivot nemoze.Rusija je zadnjih 80g imala sistem koji je u nekim stvarima bio idiotski …poput uzgoja hrane.Stos je u tome da je Rusija od nekadsnje prve zitnice Evrope postali uvoznici hrane a milione hektara obradive svoje zemlje bilo neobradjivano.A danas se ta uzasna greska ispravlja i Rusija osim sto je postala ponajveca zitnica Evrope vec i svijeta i to zdrave hrane i to je najvaznija stvar za Ruse i svijet…jer Rusija ima snage da se odupre zlotvorima da ne pristanu da svoje oranice i usjeve ne skenjaju s zarazenom Monsanto otrovu.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Mamajev Kurgan, ma sve što kažeš je ok ali mi nije jasno da autor teksta piše s ushićenjem kako jedna ogromna Rusija može proizvesti dovoljno žitarica da joj čak ostaje za izvoz. I druga konstatacija da je bitno da narod bude sit. Znam da su Rusi imali određenih problema s poljoprivredom, ali sad je druga priča i ne vidim razloga diviti se nečem što je normalno.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Pa to je postignuće zato što prije nisu upijevali a sad uspijevaju unatoč sankcijama.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

@AA, u nekim normalnim vremenima bilo bi cudno da neko hvali tako nesto sto je logicno da se desava sa proizvodnjom psenice npr. Ali je poenta da Rusija na koju se okomilo sve sto kEEtu ima ili misli da je ima, kojima su uveli sve moguce i nemoguce sankcije i oni koji nemaju ni u lijevoj ni u desnoj ali su se uvukli u pravi shOOpak pa se i njima moze da zapEEshavaju po Rusiji, onda je cudno da neko moze da se digne iz pepela sto drugima nije uspjelo pa su morali da traze kome se uvuci Tu_i_Tu da bi prezivi. Razlog zasto mnogi od nas ovde gotive Rusiju i jeste bas cinjenica da su ostali i oPstali napadnuti od sve moguce i nemoguce gamadi sto od zajednicke nam amebe korijene imamo. Samo da nam rodi zito sto ‘no Nele rece….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Da treći resurs u izvozu po novcu, više od oružja i svemirske tehnologije.,.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Koja su prva dva proizvoda?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pa piše u članku, pobogu. Energenti i metalurgija

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Laki, jesi li ikada čuo za pojam “retoričko pitanje”. Cilj mi je bio usmjeriti pozornost na temelje ruskog izvoza iz čega se da zaključiti stanje u gospodarstvu. Pobogu, nije sve eksplicite ima nešto što se mora isčitavati između redova.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Drago mi je pročitati tu informaciju, ali moglo je sve biti sročeno malo drukčije, a ne kao pamflet za novu petoljetku.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Kad imaju petoljetke, što da im radimo, a info i citati su zapravo iz američkog Ministarstva poljoprivrede

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Laki:
Za petozimke je prehladno u poljoprivredi?

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Sve to stoji (izvori). Samo je posloženo na krivi način.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Da Amerikanci i Englezi mogu, zapalili bi sve ruske usjeve.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Dragi admin, sto sam krivo ucinila u mojim odgovorima za Laki Topalovic i Lucija?

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

u redu je. Pozdrav.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nitko ništa nije rekao. Što se uopće ljutiš, ako si u startu počela temu koja nema veze s poljoprivredom i člankom. Ranije su, koliko se sjećam, komentare nevezane za članak čak brisali. Sad su “mekši”. Ako te ne zanima poljoprivreda, amen, preskočiš i to je to. Gdje je problem. mene zanima da se više milijardi realnog BDP-a zaradi na pšenici i žitaricama, nego na visokoj tehnologiji, recimo. A na ovo nitko ne obraća pozornost, a slave kada se prodaju sustavi S-400 Turskoj, što je isto novca, manje više, koliko je Egipat kupio pšenice prošle godine. I to odmah novac na ruke.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
46
0
()
x