Rusija na tragu najveće žetve pšenice dosad

Pšenica
21 komentar

Očekuje se da će proizvodnja žitarica u Rusiji ove godine dostići najveći dosad izmjeren vrhunac, kako stoji u izvještajima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), budući da proizvodnja pšenice dostiže 78 milijuna tona.

USDA je povećala prognozu za srpanj za 1,5 milijuna tona (bez Krima), rekavši da se ove godine očekuje izvoz ruske pšenice za dodatnih 1,5 milijuna tona, na sveukupno 37,5 milijuna.

U isto vrijeme, USDA-ina prognoza za globalnu proizvodnju pšenice u sezoni 20/21 smanjena je za gotovo 3,5 milijuna tona.

U međuvremenu, ruski analitičari očekuju da će žetva pšenice u toj zemlji porasti za najmanje tri milijuna tona. Prema Igoru Pavenskom, glavnom ravnatelju analitičkog centra Rusagrotrans, Rusija bi mogla prikupiti sveukupno 127,5 milijuna tona žita, što bi bila jedna od najvećih žetvi u zemlji i druga najveća dosad; od nje je veća samo žetva iz 2017. godine kada je Rusija požela 135,5 milijuna tona žitarica. Ovogodišnja žetva pšenice može biti sveukupno do 81 milijun tona. U 2017. godini u Rusiji je požeto rekordnih 86 milijuna tona pšenice.

„Američko Ministarstvo poljoprivrede očito podcjenjuje našu žetvu,“ rekao je Pavensky, ukazujući na rekordne žetve u središnjoj Rusiji i regiji Volge. Napomenuo je da je ove godine za pšenicu iskorišteno rekordnih 29,4 milijuna hektara zemlje. Prema Rosstatu, to je za 1,3 milijuna hektara više nego što je dodijeljeno u 2019. godini.

Rusko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da su od 12. kolovoza ubrane žitarice i mahunarke s 48 posto zasađenih površina, što je više nego na isti datum prošle godine. Ministarstvo nije izmijenilo procjenu za žetvu žitarica, koja trenutno iznosi 122,5 milijuna tona.

PšenicažetvaŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomi
3 godine prije

Sta jim to vredi kad su popušili Idlib 😉 djes ba nermine , sta ima u idlib

Faaip de Oiad
3 godine prije

Nadam se da im HAARP neće pomrsiti računice.

Zadranin
3 godine prije

Bravo Rusija. Neće više biti gladi u Rusiji. Još stotinjak godina i prestići ćemo Bangladeš.
P***!

nepoželjni
3 godine prije

Kvaka? … pa u glavi punoj smoga 😉

Dokurčilomi
3 godine prije

Odgovor ti leži u pitanju što je s Detroitom, da li je obnovljen New Orleans, što je s ljudima koji su ostali bez krova nad glavom nakon zadnje krize i žive pod mostovima…… Isto tako je i u Rusiji što vladajućima odgovara to se sređuje i plaća jedina je razlika što u jadnoj, komunističkoj, zaostaloj zemlji jedan grad ne može otići u bankrot.

crodaemon1
3 godine prije

Malo milijuni tona žita, malo pšenica, pogubim se

miki iz USA
3 godine prije

Fala Bogu bar jednom nce biti gladni if ?……………………………………………………….

Tom
3 godine prije

Dzabe im zito ode im bjelorusija neprijatelj im je u kuci

Hamer
3 godine prije

Dokazano da je pšenica uzrok nekih bolesti

Jozo
3 godine prije

Rusi bi trebali pomoći Americi tamo je puno gladni i sirotinje nemaju ni za tenisice Nike a kamoli platiti stanarine pa spavaju po parkovima e da valjda će se Car Putin smilovati treba naraniti taj silni svijet

Max
3 godine prije

Dobro za cijeli svijet.

Darko
3 godine prije

Zasto Rusi imaju pravo izvoziti svoje pospricane proizvode sa svim zabranjenim herbicidima uEvropskoj uniji.

nessy
3 godine prije

Unistile ih sankcije, vidi se iz prilozenog.

dulebg
3 godine prije

Izvoz žitarica je ekstenzivna grana privrede. Ona je toliko mehanizovana i kompjuterizovana da hiljade tona mogu da proizvedu, lageruju i izvezu 2-3 radnika. Kajmak skidaju proizvođači opreme, bankari, kao i vlasnici/zakupci zemlje. Uzmimo da su to sve stranci (ili domaći koji se spremaju za inostranstvo), da je lizing strani – matičnoj državi ostaje samo ispošćena zemlja.
Poljoprivredne proizvode treba preraditi do kraja: u mesne i mlečne prerađevine, peciva, džemove, kako bi se prodalo što više domaćeg rada. A ne – izvesti žito, a onda uvoziti peciva?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI