SAD nameću nove sankcije protiv mreža koje navodno pomažu Iranu u izbjegavanju kazni i razvijanju raketa

AMERICAN TREASURY
1 komentar

SAD su Islamskoj republici uvele nekoliko rundi sankcija otkako se Washington povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma još 2018. godine s ciljem izvršenja “maksimalnog pritiska” na iransko gospodarstvo.

Američki trezor najavio je uvođenje ekonomskih kazni protiv dvije “mreže” koje su navodno povezane s Iranom i pomažu mu izbjegavanje američkog režima sankcija i jačanje raketnog programa zemlje.

“Dok iranski režim pokušava koristiti složene sheme kako bi sakrio svoje napore za jačanje programa [Oružje za masovno uništenje], američka vlada nastavit će ih sprečavati na svakom koraku”, izjavila je zamjenica ministra financija Sigal Mandelker.

Jednu od sada sankcioniranih mreža, koju je vodio Hamed Dehghan, Islamska revolucionarna garda (IRGC) navodno je koristila za nabavu američkih tehnologija i elektroničkih komponenti za raketni program zemlje. Mreža je navodno nabavila elektroničke komponente za Iran u vrijednosti većoj od milijun dolara. Američki trezor tvrdi da su ih kupili posredstvom tvrtke Green Industries Ltd. iz Hong Konga.

Druga mreža, koju je vodio Seyed Hossein Shariat, navodno je naručila razne proizvode od legure aluminija za iransko Ministarstvo obrane i logistiku oružanih snaga.

Trezor je naznačio kako su nove sankcije usmjerene na zamrzavanje imovine označenih kompanija i osoba na američkom teritoriju i onih koji su u posjedu američkih građana, kao i navođenje zabrane poslovanja s tim entitetima.

Washington uvodi sankcije protiv Irana otkako se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma u svibnju 2018., obećavši da će provoditi kampanju “maksimalnog pritiska” na Islamsku Republiku sve dok ne zaustavi svoje navodne “zloćudne aktivnosti” u regiji i pristane pregovarati o novom sporazumu koji bi ograničio i nuklearni i raketni program. Teheran je odbio voditi razgovore, dok je pod američkim pritiskom.

Američke sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

USA plete mrižu svoju,
koja njima triba ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI