fbpx

SAD prijeti Francuskoj zbog predloženog ‘nepoštenog’ poreza na tehničke divove

Donald Trump Emmanuel Macron

Sjedinjene Države pokrenule su istragu kojom bi Francuskoj mogle nametnuti sankcije zbog pokušaja povećanja poreza na tehnološke tvrtke, za koje Washington tvrdi da će se nepravedno usmjeriti Silicijsku dolinu. Silicijska dolina je inače poznata po svojim praksama „optimizacije“ poreza.

SAD, koje su na svjetskoj pozornici naširoko kritizirane zbog promicanja protekcionističkih i dugotrajnih trgovinskih praksi te jednostranih sankcija, napravile su prvi korak kako bi opravdale moguću osvetu protiv predloženog francuskog zakona pokretanjem tzv. 301 istrage. Istu vrstu istrage o “nepoštenim” trgovinskim praksama koristila je Trumpova administracija kako bi optužila Peking za krađu intelektualnog vlasništva i nametnula carine na kinesku robu.

Usred rastućeg ogorčenja javnosti na minimalni porez koji plaćaju neke od najbogatijih svjetskih tvrtki, francuski zakonodavci trebaju odobriti predloženi zakon o porezu na digitalne usluge (DST). Ako se usvoji, dodatni porez od 3 posto na dobit francuskih državljana primjenjivat će se na sva poduzeća s globalnim prihodom od najmanje 750 milijuna eura (853 milijuna dolara) i francuskim prihodima od preko 25 milijuna eura.

Dok će takozvani ‘GAFA’ zakon (nazvan po Googleu, Amazonu, Facebooku i Appleu) biti usmjeren na sve globalne multinacionalne tvrtke, uključujući Kinu, Njemačku, Španjolsku i Veliku Britaniju. Međutim, Washington je siguran da je zakon osmišljen posebno protiv američkih tvrtki.

“Predsjednik je naredio da istražimo učinke ovog zakonodavstva i utvrdimo je li diskriminatoran ili nerazuman i opterećuje ili ograničava trgovinu SAD-a”, izjavio je trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

Sjedinjene Države su vrlo zabrinute da porez na digitalne usluge, koji treba donijeti francuski Senat, nepravedno cilja američke tvrtke.

Međutim, za Pariz ovdje je riječ o “fiskalnoj pravdi”, budući da Francuska nastoji stvoriti dodatnih 500 milijuna eura (566 milijuna dolara) iz nove porezne sheme, izjavio je ministar gospodarstva Bruno Le Maire kada je uveo zakonodavstvo.

Digitalni divovi plaćaju 14 posto manje poreza nego mala i srednja europska poduzeća.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Značke na sakoima im sluże da ga ne obuku naopako ?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah Kako kome . . . nekima na sakoima za tu svrhu služi unutrašnji žep sakoa u kojemu drže takuin tako kad svira himna mogu stavit ruku sa vanjske strane kako bi između dlana i srca takuin bija na sigurno i đeparoši nebi mogli iskoristit trans u kojemu se nalaze dok himna svira. Stvar je kulturoloških razlika. ☺

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
Kao bankar Mikron je brži u kopanju nosa ?
Himna svira,takuin mi dira !

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Kao i uvijek- pokazata slabuhne misice za nista! 400 milijuna poreza- pa toliko GAFA potrosi za team building!

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

Nečeš ti meni u svojoj državi određivat poreze nego kako ja kažem. Ja svim državama mogu nametnuti sankcije, ako želim.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Jadan Makaron.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Pa bilo bi okay ukinit porez za velike američke tvrtke i možda razmislit o modalitetima subvencioniranja istih ☺

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pravedno, tretirati ih kao crkvu

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Američki tehnološki ološ treba oporezovati barem 3 x više no što danas plaćaju poreza.Te su korporacije simbol neoliberalnog korporativnog fašizma i zaradili su na desetine i stotine milijardi profita bez poreza ,isključivo radi gospodarskog modela kojeg promoviraju njihovi vlasnici.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Vijest bi bila da nekome ne prijete…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik