SAD su uvele sankcije na ruske plinovode jer brinu za europsku sigurnost

Sjeverni tok
14 komentara

Unatoč njemačkom otporu, američki Kongres je uveo sankcije s ciljem zaustavljanja projekta plinovoda Sjeverni tok 2, a njemačka kancelarka Angela Merkel odgovorila je više nego jasno, piše njemački tabloid Bild. Poruka američkom predsjedniku Donaldu Trumpu je formulirala da zvuči ovako: “Ne vidim drugu mogućnost osim pregovora da takvu praksu ne prihvatimo.”

Bild piše kako je ovo “jasna objava rata” Trumpu i Merkel neće tolerirati da Sjedinjene Države nastave potkopavati projekt plinovoda koji uživa njenu podršku.

Kako podsjeća Bild, Sjedinjene Države su pri polaganju posljednjih metara plinovoda pokušale zaustaviti plinovod iz Rusije u Njemačku duž Baltičkog mora. U tu svrhu je američki Kongres donio zakon kojim se uvode sankcije Sjevernom toku 2, kojeg još treba potpisati američki predsjednik Donald Trump.

Međutim, projekt vrijedan oko 10 milijardi eura se više ne može zaustaviti i uskoro će biti gotov, siguran je njemački tabloid. Moskva sankcije doživljava kao pokušaj Washingtona da zaštiti svoje energetske interese i svoj skuplji LNG dovede na tržište EU.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je bezuspješno apelirao na Senat da ne odobri sankcije. Govoreći na njemačkoj televiziji, kritizirao ih je kao neprihvatljive, “jer je, na kraju krajeva, utječu na autonomne odluke donesene u Europi”.

Njemačka i Europa već primaju plin iz Rusije kroz prvi plinovod Sjeverni tok i, prije svega, tranzitnim isporukama kroz Ukrajinu. Prema članku, do danas je već položeno više od 2100 kilometara drugog plinovoda koji prolazi kroz Baltičko more. Ostaje položiti još 300 kilometara cijevi. Sankcije mogu dovesti do kašnjenja u dovršenju radova, ali ne i do činjenice da plinovod ne bude dovršen.

„Sankcije su idealan primjer nelojalne konkurencije za nametanje skupljeg proizvoda Europi“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim riječima, ni Moskva ni europske prijestolnice ne vole takve akcije. Peskov je optužio Sjedinjene Države da krše međunarodno pravo i umjetno šire hegemoniju na europskom tržištu.

SAD su zabrinute i tvrde da će Njemačka zbog novog plinovoda postati ovisna o Rusiji, a sankcije se poduzimaju zbog zaštite energetske sigurnosti Europe, zaključuje Bild.

Bild

Američke sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Sretan Božić…u sreći, veselju i miru sa svojom porodicom da proslavite.

AJeTo
4 godine prije

Sretne sankc… pardon, Sretan Bozic!

Emiliano Zapata
4 godine prije

Haha, stvarno ili vic?

Frodo
4 godine prije

Blago nama. Ameri se više brinu o nama nego mi sami. Pravi roditelji!

Lurker
4 godine prije

Sretan bozic svima,

Pitanje – da li je polaganje cijevi i dalje zaustavljeno ili?

Savovic Danilo
4 godine prije

Na ovu temu Sam vec govorio pa cu biti kratak.Sjeverni tok 2 je gotova stvar.Sankcije gospodina Trumpa su dio predizborne kampanje(I njegovog pokusaja guranja americkih proizvoda) a kao biznismen zna unaprijed da ovdje gubi jer mu je proizvod skuplji od konkurencije.Moze eventualno postici Neko krace odlaganje stavljanja u pogon istog I to je sve.

nekoime
4 godine prije

… a nacisti su uveli plin u konclogore samo zato da Židovima ne bude hladno.

mao mao
4 godine prije

…a onda ce ti moj brat Gjuro oprostiti sto te tukao:))))

pikapolonca
4 godine prije

Tko neće znati neka pati!
USA zakonodavstvo ima jedinu svrhu, stvoriti ono što nam Goethe lijepo objašnjava, jer je hladnogovornik:
KANCELAR:

“… KAD GROZNIČAVO BIJES SVU ZEMLJU BIJE,
I SVAKI ZLOČIN NOVI ZLOČIN SIJE?
TKO POGLEDA S TOG MJESTA NA VISINI
NA ZEMLJU DOLJE, KO SAN MU SE ČINI,
GDJE NAKAZNOST U NAKAZAMA HARA,
BEZAKONJE U ZAKON SE PRETVARA
I SVIJET ČITAV ZABLUDA SE STVARA… ”

J. W.. Goethe, Faust, S njemačkog preveo Tito Strozzi, Globus media, Zgb., 2004., str. 261.

Sve su nam rekli ali mi smo slijepi i to plaćamo!

Sve najbolje za Božić proleteri EU, globalno ujedinite se

Malivz
4 godine prije

Da nije žalosno bilo bi smiješno, a mi takvima iz guzice virimo…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI