Sankcije su koštale evropske ekonomije 240 milijardi dolara dok je Rusija izgubila 50 milijardi dolara rekao je Putin

Vladimir Putin
31 komentar

Zapadne sankcije lišile su rusku ekonomiju oko 50 milijardi dolara ali je EU bila još teže pogođena ovim mjerama izgubivši 240 milijardi dolara od 2014. godine. Druge zemlje su takođe osjetile uticaj antiruskih sankcija, rekao je Putin dok je odgovarao na pitanja tokom godišnje konferencije u Moskvi ovog četvrtka.

SAD su izgubile 17 milijardi dolara zbog sankcija dok je japan izgubio 27 milijardi dolara. To utiče na radna mjesta u navedenim zemljama uključujući i EU, navedene zemlje gube naše tržište dodao je Putin. Malo je vjerovatno da će zapad uskoro promjeniti odnos prema Rusiji, tako da Rusija mora ojačati svoju ekonomiju kako bi osigurala svoje “mjesto pod suncem”.

Rusija je uspjela iskoristiti zapadni ekonomski pritisak, rekao je predsjednik, pošto je zemlja počela da proizvode iz uvoza zamjenjuje svojim proizvodima, čak i u sektorima u kojima nije imala ranija iskustva. Kao primjer, Putin je rekao da prije sankcija Rusija nikada nije proizvodila brodske motore, koje je iz njužde uspjela sama da razvije. Isto važi i za proizvode u oblastima transporta i energetike.

Izjava Putina uslijedila je neposredno prije nego što je EU produžila sankcije Rusiji za još jednu godinu.

SAD i EU su uvele ekonomske sankcije Rusiji 2014. godine nakon što su optužile Moskvu za umješanost u sukob u istočnoj Ukrajini, što je Kremlj više puta negirao. Mjere su proširene iz raznih nedokazanih razloga uključujući i navodno mješanje Rusije u američke izbore 2016.

RT

Američke sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

50 : 240 je približno 1 : 5
Pa, odnos ekonomske snage Rusije i EU je u stvari još nepovoljniji za Rusiju.
Znači da je na kraju izgubila i više od EU.

Tupko Glupko
4 godine prije

I što ako se dokaže da je Rusija bezrazložno sankcionirana?
A sankcije traju već pet godina.
Hoće li Europa dobiti od Amera nadoknadu štete od 240 milijardi dolara, jer ju je na američki nagovor sankcionirala? Ah, da, vazal ne pita, on bespogovorno sluša naredbe svog Gospodara.
Američka šteta tek 17 milijardi dolara, a BDP SAD-a i EU praktično isti..
U međuvremenu Rusi uhodali poslove sa drugim državama ili sami počeli proizvoditi što su uvažali iz Europe.
Tako da šteta Europi višestruko prelazi navedenih 240 milijardi – EU gospodarski uništava samu sebe, dovoljno je tek da joj prekooceanski Gazda podigne glas.
Plus što SAD i Europa svojim sankcijama doslovce guraju Rusiju ekonomski i vojno na saveze sa azijskim i bliskoistočnim zemljama.

Ana
4 godine prije

Najgore od svega je to sto u nasoj dobroj staroj predsmrtnoj Europi jos postoji ovaca koji ce krepati sretni, jer nece biti ( fas histi, rasisti, ksenofobi koji su glasali za stranke isto tako “fafsist” “rasist”…… Ovcice su sretno blejuci glasali za stranke koje ih godinama izdaju, iskoristavaju, pljackaju, prodaju, prljaju…
Ovcice sretno glasaju pjevajuci “beeeeeee”, prezirno gledajuci ono malo patriota koji sve snage cesto i glavu ulazu i sizifov posao spasavanja jedine kuce koju imamo.

Usput, kada upitate ruse sto misle o EU sankcijama, ono sto ce vam najcesce reci je: Zelite ukonuti sankcije? Neeeeeee !!!!!

ich und satir
4 godine prije

Evropa je glupa trumpettova plavuša. Bravo šahista Vlado. Briselske pudlice blentave.

Ivan S.
4 godine prije

U Rusiji standard građana pada i plaće, jučer Putin kaže da je uzrok tome sankcije, a u EU i standard i plaće rastu!Volio bih i ja tako da gubim novce a sve bolje i bolje živim a usput i više zarađujem kad imam za veće plače i bolji život!

samo tako
4 godine prije

“Zapadne sankcije” na postoje, izraz koji zamagljuje činjenicu da time zapravo SAD šteti najviše svojim najbližim “saveznicima” koji su im ekonomska konkurencija.
Nije li to zapravo pravi razlog uvođenja istih ?

sanjam propas EU
4 godine prije

240 milijardi dolara dok je Rusija izgubila 50 milijardi dolara rekao je Putin…..jes samo sto je ti 250 milijardi dolara za EU nista, nije se ni osjetilo dok su ovih 50 milijardi dolara ruse doslovno dovele na prosjacki stap. pa tih 250 milijardi dolara mogla bi sama njemacka podnijeti a kamo li udruzena EU.

tako vam je to
4 godine prije

240 milijardi dolara dok je Rusija izgubila 50 milijardi dolara rekao je Putin…..jes samo sto je to 250 milijardi dolara za EU nista, nije se ni osjetilo dok su ovih 50 milijardi dolara ruse doslovno dovele na prosjacki stap. pa tih 250 milijardi dolara mogla bi sama njemacka podnijeti a kamo li udruzena EU.

krezubi glasac
4 godine prije

Druze Trump mi ti se kunemo da sa tvoga ludilo puta ne skrenemo. Idemo ravno do dnaaaaa. Juris beeeee beeee Eu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI