“Skandal i tragedija” – Pentagon potvrdio da samo pola F-35 može letjeti

F-35 u hangaru
115 komentara

Najskuplji sustav naoružanja na svijetu nije prošao testni program i samo polovica već dostavljenih zrakoplova “Joint Strike Fighters”, poznatijih kao F-35, zapravo može letjeti, potvrdilo je najnovije izvješće Pentagona.

“Operativna prikladnost flote F-35 i dalje je ispod očekivanja i ovisi o alternativnim rješenjima koja se ne mogu smatrati prihvatljivima za borbene situacije”, ističe u izvješću objavljenom u utorak Robert Behler, novi direktor operativnih i testnih programa u američkom Ministarstvu obrane.

Prošlogodišnje izvješće bivšeg ravnatelja ovog odjela, Michaela Gilmorea, pokazalo je 2769 nedostataka kod ovog  borbenog zrakoplova.

“Oko 1748 nedostataka je uklonjeno kroz procese aktualnih pregleda. Međutim, od 301 problema, koji su identificirani kao prioriteti prvog i drugog stupnja, samo 88 se može se smatrati riješenima, dok za preostalih 213 još nema rješenja”, otkriva izvješće Roberta Behlera.

Zrakoplov F-35, projekt korporacije Lockheed Martin, trebao je ove godine završiti predviđenu fazu razvoja od 16 godina. Trošak programa F-35 se procjenjuje se na 1200 milijardi dolara, koji uključuje operacije i podršku do 2070. godine.

Stope pouzdanosti stagniraju na oko 50%, a stanje se nije poboljšalo od listopada 2014. godine, unatoč sve većem broju novih zrakoplova”, upozorava Behlerovo izvješće.

Zanimljivo je trend da se povećava broj zrakoplova s oznakom “Not Mission Capable“, što znači da ovi F-35 ne mogu provoditi nikakve misije.

Oni su zapravo beskorisni i ne mogu se nikome isporučiti, što znači da ne mogu letjeti zbog nedostatka rezervnih dijelova.

Lockheed Martin je redizajnirao krila na mornaričkoj verziji zrakoplova F-35C, koji sada imaju lansere za projektile zrak-zrak AIM-9X Sidewinder.

U međuvremenu, zrakoplovi F-35B za marince su pretrpjeli neočekivane pukotine na glavnom uređaju za slijetanje i konstrukciji šasije, dok ograničenja motora zabranjuju provođenje određenih operacija u letu.

“F-35B ima i probleme s gumama, kojima je prosječni “životni vijek” manji od 10 slijetanja. Proizvođač pokušava pronaći gume dovoljno snažne za konvencionalna slijetanja velikom brzinom, ali da su ujedno dovoljno mekane kako bi se ublažila vertikalna slijetanja. Uz ove dvije karakteristike, gume za postojeću zrakoplovnu strukturu moraju biti i dovoljno lagane”, navodi se u izvješću.

Izvješće iz vladinog nadzornog projekta za F-35 iz ožujka 2017. je zaključilo je kako je jedina stvar koje je na stvarno visokoj razini bila njihova cijena.

Podsjetimo da su 2016. problemi s izgradnjom zrakoplova F-35 prisilili predsjednika Odbora za oružane snage američkog Senata, Johna McCaina, da program nazove “skandalom i tragedijom”.

Izvješće Pentagona: Reports FY 2017.

F-35Reports FY 2017
Pretplatiti se
Obavijesti o
115 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zvonimir
6 godine prije

kako će letit ima liniju ko pretila mačka

Arkaj
6 godine prije

Sve ovisi iz kog kuta se stvari promatraju. Obzirom da USA sebe ne brani od strane agresije nego je zbog upravo groteskno predimenzionirane vojne potrošnje i prijetnje silom svima koji su nezavisni od njenog diktata najveći svjetski zlostavljač, ovo je dobra vijest za ostatak čovječanstva. Iako tjera suze na oči američkih generala. Možda bi i Hitlerova politika bila drukčija da su Messerschmitt avioni i Tigar tenk imali 50% upotrebljivosti nakon izlaska iz tvornica. A ako se zbog neuspjeha F-35 ozbiljno ugrozi operativnost avijacije zapada onda je to dar s neba za većinu čovječanstva.

eskort
6 godine prije

Poz redakciji
da li bi mogli napravit clanak ili analizu o kupovini novih lovaca za HRZ. sve je izglednija kupovina izraelskih f16-ica pa me zanimaju njihove performanse i mogucnosti. neki kazu da kupujemo istrosene avione stare 30 godina koje bi izrael samo rashodovao.

lima
6 godine prije

Veliko razbacivanje novca.

Brainstorm
6 godine prije

ma, ne misle oni u rat nego ce podrivati i gurati druge.
tko normalan bi gradio brojne nosace aviona ako bi mislio u rat protiv jakog?

Petar Veliki
6 godine prije

F-35 je jako skupa leteča cigla. 🙂

Alen
6 godine prije

Opustili se ,mislili su da nema konkurencije, usput cjedili pare do mile volje…
Onda rusi dodjose u siriju ,pokazase nove igeacke i nekog u pentagonu je strefio infarkt…
Situacija je slicna i u ostalim rodovima vojske ,posebno u icbm naoruzanju te ostalim raketnim igrackama…
Izgleda da su izgubili tehnoloski primat u vojnoj industriji…

Kažun
6 godine prije

Super za HRV! Umjest f-16 Barack star 30 godinama,dobijemo f-35
sa velikim popustom-za ove koji još ne lete!

maus
6 godine prije

Za jedan borbeni avion izgleda poprilicno zdepasto, debelo. Trup aviona je jednostavo presirok-ne aerodinamican nepomazu tu extra jake motori ,kad je trenjw trosenje i stres aviona prevelik.

Mercury
6 godine prije

““Skandal i tragedija”” – normalnoj osobi da, ali njima je to po planu. Pa nije 1.200 milijardi završilo u bunaru nego su fino njima napunili džepovi. To jednostavno tako ide.
Ima jedan drugi fantastičan primjer, ali malo kome je zapeo za oko. MRAP vozila su istim principom naručena za vojsku. Opravdala sva očekivanja, a onda je krenulo s izvještajima o nepozdanosti i ostalim sranjima (oprostite na izrazu). I onda je krenula masovna rasprodaja, donacije i preraspodjela MRAP-ova kako bi ih se vojska riješila. A riješila zato jer ide drugi sklopljeni ugovor kojim će se ta vozila zamijeniti novim, “5 puta boljim” vozilima. Tako se posao radi. Isprika, zaboravio sam naziv tog novog vozila.

Mmmmm
6 godine prije

Svemu jednom dođe kraj hahahahahaha

Alen
6 godine prije

Mislim da je i zavrsen.. 5gen.
T50 PAK FA ili suhoj su-57…
Mada oni koji tu temu poznaju kazu da je dovoljan i SU-35BM ,4.++ gen.

Riddick
6 godine prije

Rusija i Indija zajedno rade na stelt avionu pak fa, a kinezi su ukrali tehnologiju i napravili avion j-31 spolja identican avionu f-35.

Edo
6 godine prije

Zaboravi. Nakon WW2 gdje su se skupa borili svi narodi, preživljavali u najsurovijim uslovima, skupa oslobodili i stvorili državu to je moglo. Ipak, poslije više od 50 godina mira i prosperiteta, potukla se braća za šaku dolara. Zar je slučajno uzgajana mržnja i raspad SFRJ bio tako krvav? Upravo zbog mogućnosti da se raja aviza i opet krene skupa je moralo biti ovako. Prizivati opet zajedničku državu je prizivanje đavla. Nikad više Jugoslavije neće biti

Edo
6 godine prije

Amerika je poznata po lošim avionima, elektronskom opremom i ratnom tehnikom uopšte. F14, F15, F16, U2, SR71 (Blackbird), A10, F18, F22 su valjda kante. Začudo, i sada su ozbiljan potencijal svake države koja ih ima. F16 i danas obavlja najsloženije zadatke. Bllo je problema i sa drugim tipovima aviona, vjerovatno zbog tehnološkog skoka koji je tada napravljen ali sve je sjelo na svoje mjesto. Sigurno imaju problema i sa F35 ali već je isporučen u više država, zar su svi pobudalili pa bacili pare u vjetar? Zar bi im Izrael oprostio zaheb? Mislim da su ovakve priče i ocjene F35 samo propaganda.
Što se tiče aerodinamike, siguran sam da je avion uspješno prošao tunel a kako kome izgleda i misli da avion treba da izgleda je već neka druga priča.
Visoku cijenu su već objasnili neki komentatori a mislim da je USrAncima to najmanji problem.

shumadinac
6 godine prije

PAK FA je avion 5. generacije ali ima problema sa letenjem – pogledaj 😉
https://www.youtube.com/watch?v=gggMUndpYzA
Ima i bolji video pa ko hiće neka malo potraži.

duki
6 godine prije

neka kupe areoplane SUxy od Putina!

shumadinac
6 godine prije

Što su zapeli – ne može da leti pa ne može da leti. Još je mlad, naučiće :)))))
U međuvremenu ih uvali Japancima, J. Koreancima i još nekome u Evropi ali ne mogu da se setim kome.

Mislim da nema boljeg primera u kojoj meri korupcija razjeda samo tkivo Zapada. Neverovatno koliko sve to liči na poslednju fazu raspada raznih carstava pa i socijalizma. Jedina šansa da zaustave propast je da “zaslužni” počnu da vise sa bandera.

bbbb
6 godine prije

Namjerno izbacuju poluproizvod da bi ga “dorađivali” i onda tijekom eksploatacije istog zaradili deset puta nego sama cijena zrakoplova. Kad se vidi koliki su troškovi sata leta ovog sranja i F-16 sve je jasno kako ih muzu.

Zlatko
6 godine prije

Ovdje se rugate Americi, ti avioni pored svih svojih nedostataka su operativni, i bili su u borbenim djelovanjima.
A ne spominjete ruski SU 35 , sa kojim se rusi toliko hvale a vama sline cure na njih…
A ne znate da Rusija NIJE SPOSOBNA izgraditi jednu eskadrilu tih famoznih aviona, znači nemaju 12 komada koji su operativni…ha ha..
Vaša Rusija je samo na YouTubeu velesila.

Zlatko
6 godine prije

Nema više Američke pomoći i kredita.
Da išta znaš znao bi da su Amerikanci u tu trulu smrdljivu nakazu od država ulupali preko 100 milijardi dolara, što izravno što neizravno.
Amerikanci dali lovu za autoputeve, a ZLOTVOR TITO izgradio Željavu, NAJSKUPLJI vojni objekt u Europi. Danas je zarasla i draču.
Pojma nemaš o čemu pričaš.

Ivo
6 godine prije

štono bi naš antun dumb rekao, ahahahahah!

Tomica
6 godine prije

Da li se meni čini ili vam promiče osnovna ideja da F-35 obavi posao i prije nego ga protivnik primjeti? Sve ste pobrkali. Istina u nekom izravnom srazu sa zrakoplovom tipa SU-30 ili SU-35 sve nabrojane mane bi bile presudne ali ameri ga sigurno neće dovoditi u takvu situaciju dok ne bude spreman za to. Primjeri upotrebe koje neki navode su van svake pameti. Mislim pucati iz kalašnjikova na F-35 … 😀
Kod amera nije bitan jedan zrakoplov već kompletan sustav, raznih vrsta zrakoplova i satelita, koji pokriva sve moguće potrebe. Da li će F-35 ikada ispuniti zamišljene performanse ne znam ali dovoditi u pitanje mogućnost da leti je smješno. Ima još vremena da ga popravljaju ali isto me ne bi iznenadilo da se pojavi novi tip zrakoplova, jeftinijeg a boljeg od F-35, pa da se taj projekat potpuno napusti .

Georgij Žukov
6 godine prije

1950 godine za vrijeme ” diktature ,totalitarizma , mraka ,ozne , knoja , udbe , suzupa, jugo boljsevika ,jugo komunista ,zlocinacka Titova Jugoslavija” 🙂 osniva tvrtku Soko koja kasnije biva preimenovana u Soko Vazduhoplovna Industrija. Soko je bila tvrtka za proizvodnju borbenih zrakoplova u bivsoj Jugoslaviji sa sjedistem u Mostaru. 1961godine izlazi prvi vojni model iz samostalnog razvoja SOKO Galeb. Kasnije slijede daljnji modeli, te proizvodnja licenciranog helikoptera pod imenom Gazela. Glavno sjediste tvrtke, koje jos uvijek postoji, se nalazi kod Mostara, povrsine 450.000m². Uz glavnu tvornicu, postojali su pogoni u Citluku, Grudama, Ljubuskom i Nevesinju, s ukupno oko 8.000 radnika (od toga 5.000 u maticnoj tvornici). Tvrtka je koristila Zracnu luku Mostar za testiranje zrakoplova. Danas je 26.01.2018 , nisam bas informiran ali moze li mi netko kazati sto to danas proizvodimo u suverenim , demokratskim i slobodnim drzavetinama ? P.S. Zadnje sto sam cuo o vojnoj industriji i… Čitaj više »

Damir
6 godine prije

F-35 je živi dokaz eda i perilica rublja ili frižider mogu (po)letjeti ako im naknadno ugradite dovoljno snažan motor . Britanci su najviše nayebali sa tom letećom perilicom jer su već sagradili svoj novi nosač zrakoplova (koji i sam ima svoje maritimne probleme) za zrakoplov koji tko-zna-kad će ući u punu operativnu upotrebu dok su već odavno umirovili svoje provjerene ”Sea Harriere” . Što se Američana tiče , za njih nema straha jer već od prije imaju na stokovima i više nego li dovoljno ”starih” F-15 i F-16 potpomognutih sa FA-18 i F-22 (…) kako stvari stoje , Hrvatska bi mogla u skoroj budućnosti dobiti nekoliko tih letećih frižidera gratis . Kao statične primjerke za ukras a znajući naše političare – vjerne američanske čmaroljube , prihvatit ćemo ih objeručke !

Kažun
6 godine prije

Da HR. plati za 12 Gripena sa 25% plus zlatna dionica Agrokora?Ponuda
je ,mislim,korektna.

faust
6 godine prije

Kad na k…. naraste nokat

Kajzer Soze
6 godine prije

Lete u avionu papagaj i bosanac.
Prodje pored njih stjuardesa, a papagaj – Kurvo, donesi mi jedan viski.
Posle malo dodje stjuardesa i donese mu viski.
Vidi to bosanac, pa ce i on – Kurvo, donesi mi jedan viski.
Posle malo dodje stjuart i izbaci ih obojicu iz aviona.
Padaju oni tako, a papagaj pita bosanca – je li, jel si ti znao da ne znas da letis?
A bosanac – pa znao sam.
A papagaj – pa sta se onda kurcis kad ne znaš da letiš !

Ivo
6 godine prije

Šalu na stranu,ponekad treba gledati stvari I iz drugog ugla. Sadisti ovise o zračnoj superiornosti I od 1945. imaju iznimno kvalitetne letjelice. O tome ovisi njihova sposobnost da pljačkaju i reketiraju većinu država. Zbog razvoja F-35 odgođena je modernizacija većine drugih aviona u njihovom inventaru,a F-35 se izrađuje u velikim serijama. Da li bi si dopustili toliku glupost u najvažnijem segmentu ratovanja? Malo su mi čudne dvije stvari; jedna je da se o manama tog aviona toliko naširoko raspreda kao da je to nečija namjera, a u pitanju su informacije važne za sigurnost zemlje I trebale bi biti top-secret. Da žele, mogli bi kontrolirati širenje tih vijesti samo tako. Druga čudna stvar je da su čifuti preuzeli veliku pošiljku,a oni dobro paze što uzimaju,čak vrlo dobro. Glave im ovise o dobroj avijaciji I ne bi se igrali s time. Mogući zaključak je da se mane ovog aviona namjerno hiper-potenciraju kako… Čitaj više »

Tilt
6 godine prije

Koji izgled u odnosu na zgodne sukoje..kao hilari i melanija jedna pored druge…dobro da ova kanta moze i odlijepit od zemlje.

gcotar
6 godine prije

Konačno lma i dobrih vijesti iz Amerike .. Da bi ih i u buduče bilo još više.

Konstantin
6 godine prije

Predlazem redakciji ovog portala da pokusa da napravi i objavi analizu (uz ucesce ako je to ikako moguce is svih ex YU banana drzava analiticara) kako smo svi mi veliki bratski narodi iz nama voljenih banana republika dozvolili da nam upropaste proslost + sadasnjost + buducnost na ovim nesretnim prostorima Balkanskog poluostrva. Svi mi koji budemo upotrebljavali govor mrznje prema drugim bratskim narodima ili prema svojim narodima banovanje po kratkom postupku. Ovo bi bio i mali test za sve nas dali smo presli rubikon i dali smo spremni prevazici pre svega sami sebe kako bismo pokusali sto objektivnije dati svoj mali doprinos u nasoj zajednickoj bedastoci koju zivimo evo vec skoro 30 godina! Pretpostavljam da je vecina bas komentatora u to doba vec postajalo punoletno i bili direktni ili indirektni ucesnici ili svedoci raspada te nam ex zajednicke drzave. Mozemo li bratja i sestre to uraditi ha? Pozdrav iz Skoplja

Jura
6 godine prije

A kaj udbasi jos uvjek kontroliraju , Brando komunistichke

proxy1969
6 godine prije

Povijest se uvijek ponavlja: https://www.youtube.com/watch?v=ir0FAa8P2MU ….. 🙂

Rade Pancirov
6 godine prije

A mi se zamaramo sa MIG-ovims.

PeroDD
6 godine prije

Najsmješniji mi taj MIT o cijeni. Već sad u inicijalnoj proizvodnji F35 košta manje od Rafalle i Eurofightera a za samo nekoliko milijuna je skuplji od F 18.
P.s. Na kraju se citira J. McCain?!? On se u svakom članku na Logično opisuje kao bolesni luđak; a sad odjednom kredibilni izvor informacija!!

magarac
5 godine prije

STO POSTO SE SLAŽEM – I sad da budem dosadan do daske
imam golfa duju – ide već preko tridest godina kao urica kao sat
a susjed se muči sa nekom modernom kantom – i ne može spat
stalno u servisu i kod specijalista – a mojoj duji – godinama ništa
Stoga sve pohvale u nabavi starih iskušanih aviona – jer su novi
kako vidimo – PUŠIONA – i td i td …………………………………………..

Nlo
5 godine prije

Izrael je uvjek u bojevoj gotovosti neka to zna i Iran.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI