Snowden kao ruski “dar” Trumpu? – Peskov: “Pa nije on igračka da ga poklanjamo!”

Snowden - Rusija
12 komentara

Rusija je u više navrata rekla da Sjedinjenim Državama neće isporučiti bivšeg zaposlenika CIA-e i američke Nacionalne službe sigurnosti Edwarda Snowdena. Naime, ovih su se dana u medijima pojavili napise kako Rusija kao “dar” Donaldu Trumpu razmišlja isporučiti svjetski poznatog bjegunca. Ako Moskva i razmišlja o takvoj mogućnosti, to bi moglo biti korisno za obje strane, ali Rusija bi Rusija znatno izgubila ugled u svijetu.

Na kraju se oglasio odvjetnik Edwarda Snowdena, Anatolij Kučerena, koji je rekao kako nema nikakve osnove za izručenje njegovog američkog klijenta. Za navodne pripreme oko izručenja Snowden je rekao “kako dolaze iz takozvanih američkih obavještajnih izvora”. U razgovoru za ruske medije, odvjetnik je rekao da je ovo pitanje još uvijek aktualno u američkoj političkoj areni, “ali da tu temu s vremena na vrijeme otvaraju američke obavještajne agencije, koje povremeno šire lažne informacije“.

“Rusija ne trguje ljudskim pravima i slobodama”

Snowdenov odvjetnik je rekao da njegov klijent ima dozvolu boravka, koja mu je produžen do 2020. godine, te da je u skladu sa svim lokalnim zakonima. A ako bude htio, u sljedećih nekoliko godina će moći podnijeti zahtjev za rusko državljanstvo, jer prema zakonima Ruske Federacije tamo mora živjeti najmanje pet godina.

“Čak se i Obamina administracija pokušala dogovoriti s Rusijom, ali podsjećamo da Rusija ne trguje s ljudima, ne trguje s ljudskim pravima i slobodama. I neka to zapamte oni koji šire takve vrste informacija”, rekao je odvjetnik, dodajući da “na bilo kojoj razini, ni ekonomski ni politički, Snowden ne može biti predmet pregovaranja”.

U petak je američki televizijski kanal NBC izvijestio da su američke obavještajne službe dobile informaciju da ruski sigurnosne službe razmatraju izručenje Snowdena američkim vlastima kao “dar” predsjedniku Donaldu Trumpu.

Odvjetnik Ben Wisner, koji Snowdena brani u “Američkoj uniji za građanske slobode”, izjavio je da ne zna ništa o takvim pripremama.

Sam Snowden je informacije koje širi NBC nazvao dokazom da nikada nije radio za ruski FSB. Podsjetimo da je Obamina administracija u više navrata tvrdila da je Snowden dobio azil nakon što je pristao na suradnju s ruskom Federalnom službom sigurnosti.

“Napokon. Nepobitan dokaz da nikad nisam radio za rusku obavještajnu zajednicu. Nijedna zemlja neće izručiti svoje špijune, jer bi svi ostali mogli pomisliti da će biti sljedeći”, napisao je Snowden na Twitteru.

Službena predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, rekla je kako se, prema njezinu mišljenju, takva izvješća pojavljuju zbog “gnjeva javnog mnijenja” i da su ona “pritisak unutarnjih političkih protivnika na novu administraciju američkog predsjednika”.

“To je ujedno i razlog zašto još ne postoji doktrina vanjske politike Bijele kuće”, rekla je Zaharova.

Krajem siječnja je glasnogovornik ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, u intervjuu BBC rekao kako odluku o izručenju Snowdena mogu donijeti samo ruske migracijske vlasti i predsjednik osobno.

“Edward Snowden je osoba kojoj u Sjedinjenim Državama prijeti smrtna kazna, jer to je jedna od rijetkih zemalja u kojoj se ona primjenjuje. Odluku o izručenju mogu donijeti naše imigracijske vlasti i predsjednika Putin. Ne znam, ali on nije igračka da se može poslati na dar“, rekao je Peskov na pitanje je li moguć takav razvoj događaja u slučaju poboljšanja odnosa između Moskve i Washingtona.

I Donald Trump se tijekom svojih predizbornih sučeljavanja osvrnuo na ovu temu. Njegovo mišljenje je nedvosmisleno i “Snowden je špijun koji “moramo biti vraćen u zemlju”.

“Ako Rusija bude pokazala visoko poštovanje prema Sjedinjenim Državama, odmah će nam ga izručiti”, rekao je Trump u jednom od svojih predizbornih govora.

Međutim, u siječnju ove godine je Trumpov glasnogovornik, Sean Spicer, rekao da je pitanje izručenja Snowdena “nije prioritet za Trumpa, koji se fokusira na pitanja kao što su ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta”.

“Rusija ima dobre karte u ruci”

Profesor Akademije vojnih znanosti i stručnjak za pitanja SAD-a, Sergej Sudakov, vjeruje da je slučaj jedna od točaka oko koje Rusija i Trump mogu voditi dijalog. On je objasnio da su američke obavještajne agencije, uključujući i NSA, visoko modernizirane i gotovo sve što je ukrao Snowden iz njihove unutarnje strukture je danas zastarjelo.

“Informacijska tehnologija ne miruje. Aktualizacija teme Snowdena se uzima kao batina, ali on za Rusiju sada apsolutno nije važan i mi smo zainteresirani za nacionalne i globalne interese”, rekao je Sudakov za ruski Pogled.

Stručnjak je objasnio da Snowden Rusiji nije dao algoritme koje posjeduje NSA, tako da ničim nije ugrozio ni doveo u pitanje razumijevanje procesa i razvoj unapređenja američkih obavještajnih aktivnosti. Ako Rusija odluči izručiti Snowdena, pokazujući time “znak dobre volje“, to će biti dvosjekli mač.

Izručenje bi možda trebalo biti izvedeno tako da na kraju nijedna strana ne ispadne gubitnik.

“Trump od nas može dobiti Snowdena i pokazati demokratima da je on tvrd momak i da je bio u stanju učiniti ono što nije uspio Barack Obama. Ali s druge strane, on Rusiji za izručenje Snowden samo može reći hvala. Ništa drugo, jer je obećao ukidanje sankcija tek nakon povratka na Krima Ukrajini. Koja jamstva imamo da ćemo dobiti Trumpa da igra na našoj strani? Niti jedno. Uglavnom, to bi mogla biti samo naša volja, koja bi na uzrokovala gubitke i uništila imidž Rusije”, upozorava Sergej Sudakov.

“Jer da rezultat izručenja Snowdena bude da obje strane imaju koristi, mora se jasno dogovoriti o postupku i razumjeti što dajemo sa Snowdenom, koji sada jako treba Trumpu da isuši močvaru u Washingtonu. Prema tome, Rusija bi od Trumpa barem trebala zahtijevati neposredno uklanjanje sankcija, koje američki predsjednik može poništiti dekretom”, nastavlja Sudakov.

“To bi bila dva čina dobre volje obje strane – Trumpa i naših vlasti. To je normalno. Trump shvaća važnu simboliku povratka Snowdena. Na temelju toga moramo shvatiti da Rusija ima dobre karte u ruci, ali ih mora igrati jako dobro. Ako nam plate dobru cijenu za naše karte, igrat ćemo”, mišljenje je Sergeja Sudakova.

Podsjetimo, Edward Snowden je radio kao analitičar u američkim obavještajnim službama. 2013. godini je javno dokazao elektronski nadzor i specijalne metode američkih obavještajaca, uključujući i ilegalna prisluškivanja pregovora stranih lidera. U ljeto iste godine je iz Amerike pobjegao u Hong Kongu, a od tamo odletio u Moskvu, odakle je mislio ići za Ekvador. No, na kraju je ostao u Rusiji, jer su mu američke vlasti poništile putovnicu. Bježeći od progona, Snowden je poslao zahtjev za azil vlastima u više od 20 zemalja, uključujući i Rusiju. 1. kolovoza 2014. je dobio dozvolu boravka u Rusiji i od tada nikada nije napustio njene granice.

U Sjedinjenim Državama se Snowden tereti za kršenje dva članka Zakona o špijunaži. Za svaku od tih točaka on riskira do 10 godina zatvora. Predstavnici američke administracije su u više navrata izjavio da Snowdena oni smatraju izdajicom i da mu neće oprostiti ozbiljnu štetu koju je počinio interesima nacionalne sigurnosti.

Snowden i dalje živi u egzilu u Rusiji i još je uvijek za ogromnu većinu američkih dužnosnika i medija “ruski špijun”. Iako je kritizirao metode vlasti i obavještajne zajednice svoje zemlje, izrazio je želju da se vrati u svoj rodni grad.

Na temelju informacije koje je objavio NBC, koje se navodno dobivene “službeno i na višoj razini, a na temelju obavještajnih izvješća posebno osjetljive prirode”, američki mediji su zaključili da Snowden može biti izručen SAD-u zbog “lukavstva Moskve da stekne povjerenje Trumpa”. Snowdenov odvjetnik je još jednom demantirao ovu informaciju, nazivajući je pukom “spekulacijom”.

dmitrij peskov
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

U ovakvom ne oružanom ratu Rusije sa SAD i njenim saveznicima, njena moralna superiornost je strateška prednost na dugi rok i najmoćnije oružje koje će joj u budućnosti donijeti velike benefite u vidu sve većeg broja onih država i nacija koje bi da se istrgnu iz kandži SAD i uspostave saradnju sa Rusijom na drugačijim osnovama od onih koji trenutno vladaju unutar sadašnjieg njihovog kruga. Zbog toga Rusija mora držati do svoje vjerodostojnosti u očima tih nacija kao neko ko ne trguje sa proklamovanim principima i ne iznevjerava te principe i svoje saveznike. Izgubiti tu prednost, izručivanjem Snoudena zbog taktičke dobiti, bila bi strateška greška ruskog rukovodstva od kojeg bi Rusija i dugoročno imala katastrofalne posljedice. Jer rat u ovoj fazi je prvensveno rat za srca i umove ljudi i ako se taj rat izgubi, gubi se i šansa da se pobjeda u njemu ostvari mirnim putem i onda ostaje… Čitaj više »

Busola
7 godine prije

Rusi ogledalo nekog dostojanstva i časti u bolesnom modernom svijetu.

Ima dosta loši stvari , ali onda ovako nešto ti uveseli dan!

Georgij Žukov
7 godine prije

rusi sviraju kurcu , putin je odavno trebao sprziti jedno 100 km oko novorusije u dubinu ukrajine i na taj nacin fizicki odvojiti ukrajinske fasite od domicilnog naroda rusije.

Andrej
7 godine prije

Da je kojim slucajem moje ime Snowden, razmisljao bih ovako: Imam dozvolu boravka do 2020, sto znaci da nisam limitiran na setnju terminalima moskovskog aerodroma. Rusija je lijepa zemlja, bas kao i moja domovina. Nisam gladan, niti zedan, a imam i topli krevet. Svako toliko cu poslati neku poruku preko Twittera u toku sljedece dvije godine, ali ne zbog nekakve bolesne potrebe po medijskoj pozornosti, vec radi vlastite sigurnosti. Ako nisam osvijetljen, mogao bi me progutati mrak. Nakon dvije godine, zatraziti cu rusko drzavljanstvo. Na razgovoru cu izjaviti da volim ruska zemlja, ruska covjek ima velika dusa, majka Rusija je moj dom. Hopla, pa imam drzavljanstvo, a i rusi ce odahnuti. Polako cu ugasiti Twitter i pomaknuti se u sjenu, jer sam kao ruski drzavljanin daleko sigurniji. Nauciti cu ruski jezik i pokusati izgraditi obitelj, pod pretpostavkom da mi uspravnica od silnoga stresa jos uvijek funkcionira. Obama, Trump ili netko… Čitaj više »

uplo
7 godine prije

Americka rezimska TV ( A koja nije? ) NBC News
je 10-02- 2017 plasirala FAKE NEWS o Snowden i prosla je kao istina.

Koča Popović
7 godine prije

Snowden predstavlja trijumf ruske diplomacije nad SAD-ovskim kapitalisticko-imperijalistickim postupcima vladanja svijetom. Kao pobjeda malih nad tlaciteljema, simbol je Julian Assange i njega treba ocuvati i spasiti. Njegova organizacija predstavlja stvarni i simbolicki otpor kapitalistickom neokolonijalizmu.

London
7 godine prije

@ Andrej
Nek krene stopama George Blake, rodjen 1922, koji je pobjegao iz Engleske 1966 u Rusiju, ozenio se s Ruskinjom i jos uvijek zivi u Moskvi.
Sad ima 95 godina.
Jedan mu je sin ruski lijecnik

Ola-ro
7 godine prije

Prema tvrdnji ruskog generala Reshetnikov ( The saker ).
Merkel je ohrabrila Porosenka da zapocme s provokacijama u Donbasu da bi testirala Trumpa.
Ukrajina nije nista postigla, jos jednom su ih Nijemci ostavili na cijedilu.

Jos uvijek cekamo onaj najavljeni ukrajinski referendum za ulazak u NATO pakao.

Ola-ro
7 godine prije

@ Mars
Sto kazes na ovo?
I remember how in 1984 or 1985 I read the telegram of the Russian ambassador in FRG Yuliy Krivitsky about his conversation with the Vise-Chancellor of the Western Germany, leader of the Bavarian party Christian-Democratic Union, Joseph Straus. The latter said directly, even at that time: “You country, Mister Ambassador, is facing difficult times. You placed a bomb under it: 15 Republics – 15 governments, Parliaments, hymns, flags. All this will blow up, and the Soviet Union will break down . . . “ Krivitsky objected saying that FRG also had various lands – Saxony, Bavaria, Bremen, Hesse, etc., local governments, to which the Vise-Chancellor responded: “Our states are based on the territories, but yours – on the nations”.

Tomica
7 godine prije

Ovdje se najbolje vide razlike u zapadnim vrijednostima, s kojima se toliko busaju, i istočnim. Dok je za Zapad sasvim normalno da je sve predmet trgovine, Istok još uvijek ima neke moralne granice. U poplavi senzacionalističkog pisanja i dezinformacija nisam siguran ali Putin je već dao korpu SA kada su pokušali da kupe Rusiju da ostavi Asada na cjedilu. Mars je u startu sve napisao. Zapad će morati da sačeka sa ovakvim aranžmanima bar dok ode Putin.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI