Tillerson i nemogući uvjeti za suradnju s Rusijom u Siriji

Rex-Tillerson
18 komentara

Rex Tillerson, novi čelnik State Departmenta, priopćio je uvjete vojne suradnje SAD-a i Rusije u Siriji.

“Takva interakcija je moguća, ali Moskva mora shvatiti da nisu sve naoružane sirijske opozicije skupine terorističke”, rekao je Rex Tillerson.

Reuters javlja kako je ovo poručeno na sastanku iza zatvorenih vrata Tillersona s ministrima vanjskih poslova zemalja koje se tradicionalno protive sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu.

“Čini se da je potpisivanjem primirja u prosincu i početkom pregovora u Astani Rusija priznala i civilnu narav sirijskog sukoba. Istina je da su neke od pripadnici takozvanih “umjerenih skupina” dio sporazuma o primirju i zbog toga ih treba razlikovati od terorista. Za pregovarački stol s delegatima službenog Damaska je bio veći dio opozicije”, rekao je američki državni tajnik.

Ipak, čini se da je novi čelnik State Departmenta jednostavno ne želi primijetiti neke stvari, a njegovu su izjavu komentirali ruski političari.

Andrej Klimov, potpredsjednik Odbora za međunarodne poslove Vijeća Ruske Federacije, smatra da je novi američki ministar slabo informiran ili su njegove riječi pogrešno protumačene.

Andrej Klimov
Andrej Klimov

“Mi nikada nismo rekli da su među protivnicima Assada svi teroristi. To je nešto što je pogrešno objavljeno u State Departmentu. To Tillerson nije ni morao reći, jer mi nikada to nismo tvrdili. Razgovarali smo s Amerikancima uvijek o nečemu drugom, odnosno neka definitivno pojasne pod kojim uvjetima možemo ili ne možemo pregovarati. Između ostalog, za nas su Al-Nusra ili Al-Qaeda i “Islamska država” terorističke organizacije. Postoje i druge organizacije koje se protive Assadu, ali su one kontroverzne, jer još nije određen stupanj njihove povezanosti s pravim teroristima. Moraju shvatiti da smo mi smo spremni za to. No, činjenicu da su svi protivnici Assada članovi terorističkih organizacija mi nikada nismo tvrdili. Možda Tillerson nije ispravno informirani ili su njegove riječi pogrešno prenesene u medijima”, rekao je senator Klimov.

Poruka da Rusija ne želi “razumjeti” da nisu svi protivnici Assada “teroristi” nema temelja, posebno nakon nedavnih susreta u Astani.

“U glavnom kazahstanskom gradu su se okupili ljudi koji se suprotstavljaju Assadovoj vladi i pregovaralo se s njima. Bilo je to nedavno i posljednji sastanak u Astani je završio na 16. veljače. Naravno, to pokazuje naš stav o sirijskoj oporbi. Sve ovo je vrsta običnog senzacionalizma”, sažeo je Andrej Klimov.

Franz Klincevič, prvi potpredsjednik Odbora obrane i sigurnosti Vijeća Federacije, ne vidi u riječima Tillersona pogrešku ili neznanje, nego otvorenu opstrukciju.

“Ovo je samo još jedan znak nevoljkosti da SAD surađuje s nama i namjera da se pridržava starog puta o sirijskom pitanju. SAD ne treba surađivati s Rusijom u borbi protiv međunarodnog terorizma. Oni žele sukob. Ova paradigma je postavljena još za vrijeme administracije Baracka Obame. To se vidi i po klevetama i demoniziranju Rusije, te u formiranju svjetske rusofobne politike. Ova izjava Tillersona je zapravo bio pokušaj da se Rusiju diskreditira u očima svjetske javnosti. Nažalost, ništa se nije promijenilo”, kaže Franz Klincevič.

Franz Klincevič
Franz Klincevič

S druge strane, Klincevič podsjeća da će proces približavanja između Kremlja i Bijele kuće na području suprotstavljanja međunarodnom terorizmu biti kompliciran i dvosmislen, što se moglo i predvidjeti. Naime, što god htio Trump, utjecajni krugovi u Americi ne žele takav savez.

“Bilo je naravno i nada da će Trump, unatoč svemu, ići protiv tog trenda. No, vojno-industrijski, financijski i američki obavještajni kompleks je previše moćan i previše povezan. Oni ne mogu raditi ništa što će umanjiti dobit maloj skupini Amerikanaca i političkom establišmentu zemlje. Toj eliti ne treba pravi rat protiv terorizma, bez obzira kako plemenito kamuflirali svoje slogane. Oni su pripremali teroriste i destabilizirali stanje u zemljama Bliskog istoka i Europi, tako da mogu zaraditi na prodaji oružja i održati na površini američki dolar zbog ogromnog američkog nacionalnog duga. Za njih je savez s Rusijom u sirijskom pitanju nemoguć s ekonomske točke gledišta”, sažima Franz Klincevič.

Andrej Klimovfranz klincevičState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

Od kada to porazena strana u oruzanom sukobu , konkretno u Siriji (isil, eu , amerika , nato , saudijska arabija itd itd ) postavlja uvjete pobjedniku (Rusija , Sirijska naroda armija , iranska revolucionarna garda , hezbolah)?

subaru
7 godine prije

O čemu pričati sa onima koji rade za tuđe ciointerese, pa to trebaš biti budala. Kako reče ono Katon, Kartaga mora pasti, to jest Rusija, ende.

Mak
7 godine prije

Franc u sredinu, bez okolisanja, potpuno odmjereno i posve tacno!

zlatan
7 godine prije

Meni se kod Rusa koji put ne sviđa to, šta su uvijek kulturni i pristojini. Rekao bih, prepristojni. Naime, pročitajte još jednom izjave ovih ruskih čelnika. Kažu možda dotični američki dužnosnik nije dovoljno obavješten, ili su mediji krivo prenijeli. Što je sigurno najbliže istini. Ali je i prepristojno, a to u ovakvom svijetu ne pali svaki put. Posebno ne na kratke staze, možda na duge. S druge strane imali smo izjave američkih i to visokih dužnosnika, koje su bile brutalno bezobrazne, znači i lažne. Kao kada je M.Albraight tamo devedesetih izjavila da Rusija ima i previše zemlje i prirodnih bogatstava da bi sama vladala njima. Kao da npr.SAD i Kanada zajedno nemaju više teritorija od sadašnje Rusije, ali i velika prirodna bogatstva. Šta oni to ne podijele sa ostatkom Svijeta? Ili bivši predsjednik Obama, očito patološki rusofob, kada je nedavno izjavio da u Rusiji nema ničeg osim nafte, plina, nenaseljenih… Čitaj više »

uplo
7 godine prije

@ zlatan – Dobro napisano.

Paulo
7 godine prije

Russia Insider je napisao dirljivu reportazu o jednoj Amerikanki, spisateljici, rusofilu, Amerikanka koja voli svim svojim srcem Rusiju.
Njeno ime je Suzanne Massie

Tu je i video
a naslov reportaze je

She Helped Reagan End the Cold War – Suzanne Massie Returns to Moscow (Video)

Antonio
7 godine prije

Prvo su izabrali Obamu i dali mu Nobelovu nagradu jer ce navodno da donese mir.
Sada su izabrali Trampa koji je najavio mirnije dane za ceo svet. I sta se se zbilo? Obama je lagao. Evo sada i Trampu polako pocinje da raste nos.
No dobro je da sa druge strane medalje je jos uvjek isti covek – Putin.

gost
7 godine prije

ma cim je tramp dobar sa izraelom ne moze biti dobar i sa rusijom

Andrej
7 godine prije

Malo drugacije dozivljavam trenutnu komunikaciju State departmenta i Kremlja. Reuters je pustio spin, po nalogu State departmenta, da priblizavanje rusima nije moguce zbog tvrdog ruskog stava glede dijela sirijske opozicije. Rusi ocekivano reagiraju ponistavanjem navoda State departmenta, koji ce pak uskoro objaviti da su rusi pristali na neke njihove propozicije. State department se mora nekako dovuci do pregovarackog stola, nakon ruskog knockout-a u sirijskom razigravanju. Tillersonu replicira ruska pjesadija kalibra potpredsjednici nekakvih odbora, a ne Lavrov, sto je dovoljno rjecito.
Po mojem shvacanju, sada se dogovara modus suradnje, kao i protokol temeljen na novom odnosu snaga.

Milan
7 godine prije

Tako se “zapad” ponašao za vreme građanskog rata u Jugoslaviji od 1943.godine! Isti šablon

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI