Trump i Merkel u Bijeloj kući – Odbijanje rukovanja i očite razlike u stavovima

Donald Trump - Angela Merkel - posjeta - Trump se odbio se rukovati s Merkel -17.03.2017
38 komentara

Utjecajni američki list Politico piše kako se jučer u Washingtonu “čelnica slobodnog svijeta” Angela Merkel sastala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji se, bez obzira na pozive novinara i same kancelarke, pred kamerama u Ovalnom uredu odbio rukovati s čelnicom Njemačke.

Predsjednik Trump, koji se u sličnoj situaciji u veljači s japanskog premijerom pred novinarima rukovao punih 19 sekundi, kao da je ignorirao njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Na upite novinara za uobičajeni stisak ruke za fotografije za medije, Angela Merkel, koju je bivši predsjednik Barack Obama smatrao najvećom američkom saveznicom, okrenula se prema Trumpu i upitala: “Želite li se rukovati?“.

“Trump, koji je pravio grimase dok je sjedio uz Merkel, nije odgovorio”, nastavlja Politico.

Neki mediji tvrde da je moguće da zbog buke nije čuo, iako se na snimci vrlo dobro čuju uputu novinara i kako njemačka kancelarka jednom od novinara odgovara da su razgovori protekli “vrlo dobro”. Drugi pišu kako je se Trump “nije htio” rukovati s njemačkom kancelarkom.

“Trump je bilo toliko neugodan da sam skoro umrla dok sam ga gledala”, napisala je poznata novinarka Rosie Gray na Twitteru.

Istina, dvoje lidera su se kratko rukovali nakon polusatne konferencije za novinare u Bijeloj kući, koju je Trump odmah započeo paljbom oko izdvajanja za obranu u NATO paktu.

Rekao je kako zemlje članice NATO pakta najvećim dijelom ne izdvajaju dogovorenih 2% BDP-a za obranu, što nije fer prema SAD-u. Potom je naglasio nemoguću situaciju o izgubljenim radnim mjestima za Amerikance, jer kompanije prebacuju proizvodnju izvan granica Sjedinjenih Država, te drugim problemima.

Ovaj je susret bio posebno značajan, jer je njemačka kancelarka zapravo predstavljala veći dio zemalja Europske unije. No, rezultat sastanka vjerojatno neće zadovoljiti ni Angelu Merkel, niti Bruxelles, ne samo zbog Trumpovog ignoriranja da se rukuje s kancelarkom, iako u diplomaciji čak i male geste odaju velike tajne.

Trump na konferenciji s Merkel: “Nisam izolacionist. Koje vi to novine čitate?”

Ovo je bilo prvi službeni susret američkog predsjednika Trumpa i njemačke kancelarke Angele Merkel, a tiskovna konferencija nakon susreta je trajala oko pola sata.

Američki predsjednik u društvu Angele Merkel rekao “kako je imigracija privilegija, a ne pravo”, čime se referirao na njezinu politiku otvorenih vrata iz 2015. Trump smatra da se pitanje imigracijske ne može odvojiti od pitanja vezanih za nacionalnu sigurnost, što je samo jedna od tema u kojoj dvoje lidera imaju izrazito različita mišljenja.

Imigracija je privilegija, a ne pravo i sigurnost naših građana treba uvijek biti na prvom mjestu”, rekao je Trump i dodao “kako je pravo slobodnih ljudi da sami odlučuju o vlastitoj sudbini”.

Kancelarki Merkel je potvrdio kako SAD snažno podupiru NATO, ali da američki saveznici trebaju biti fer i platiti svoj dio troškova zajedničke obrane.

“Ja sam ponovio kancelarki Merkel moju snažnu potporu NATO-u i potrebu da naši NATO saveznici plaćaju svoj dio za troškove obrane. Mnogi narodi duguju velike količine novca iz prošlih godina, a to je vrlo nepošteno prema Sjedinjenim Državama”, rekao je Trump.

Trump se zahvalio Merkel zbog dogovora oko povećanja troškova zajedničke obrane, te zbog njemačke podrške NATO paktu u Afganistanu, gdje je do sada život izgubilo više od 50 njemačkih vojnika. Američki je predsjednik također istaknuo sudjelovanje Berlina u koaliciji za borbu protiv takozvane “Islamske države”.

Ukrajina

“Zahvalio sam se njemačkoj kancelarki koja s francuskim predsjednikom sudjeluje u rješavanju sukoba u Ukrajini, gdje smo u potrazi za mirnim rješenjem”, naglasio je Trump, čime je neizravno dao do znanja kako bi sukob u Ukrajini više trebao biti stvar Europe, a manje SAD-a, kao što je bilo u vrijeme bivšeg predsjednika Obame.

Angela Merkel je odgovorila kako “odnos s Rusijom treba poboljšati, ali na prvom mjestu treba riješiti situaciju u Ukrajini”.

“Moramo imati poštenu trgovinu”

“Moramo raditi zajedno i prema pravilima poštene trgovine”, rekao je Trump, misleći na veliki trgovinski suficit EU u trgovini s Amerikom.

Merkel se složila s američkim liderom da “trgovina mora biti fer“, ali je naglasila “kako ne vjeruje u politike izolacionizma politike, nego u slobodno tržište”.

Tada joj je Trump odgovorio uobičajenim stilom.

“Nisam izolacionist. Ja sam slobodan trgovac. Koje to novine čitate? Ovo je još jedan primjer lažnih vijesti”, odgovorio joj je Trump.

Merkel poziva na povratak u TTIP

Merkel je također pozvala SAD “da se vrate za pregovarački stol i nastave pregovore o Transatlantskom sporazumu o trgovini i ulaganjima” (TTIP), čime je poručila da ne podržava Trumpovu odluku da odustane od sveobuhvatnog sporazuma na razini EU i da poradi na bilateralnih sporazumima sa svakom zemljom zasebno.

Merkel je ustvrdila kako je i TTIP zapravo “bilateralni sporazum“, jer su u njemu samo SAD i EU.

No, priznala je kako ni u Njemačkoj “sporazum o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama nije uvijek bio popularan”.

“Obama nas je oboje špijunirao, barem imamo nešto zajedničko”

Kad su novinari pitali predsjednika žali li zbog nekih njegovih poruka na Twitteru, Trump je odgovorio kako se to događa “vrlo rijetko” i naglasio kako on društvene mreže koristi zbog medija koji ne govore istinu o njemu.

Isto tako se našalio s Merkel oko špijunskog skandala agencije NSA pod upravom Baracka Obame.

“Što se tiče prisluškivanja u vrijeme protekle uprave, barem imamo nešto zajedničko,” rekao je sa smiješkom američki predsjednik, govoreći o prisluškivanju europskih čelnika, uključujući Angelu Merkel, od strane američkih obavještajnih službi.

Za Trumpa i Merkel je ovo bio izuzetno važan sastanak, jer su se prvi put sreli licem u lice, a prema nekim analitičarima je bilateralni sastanak imao pozitivan rezultat. Oko kojih pitanja, sudeći prema izrečenom na konferenciji za novinare, zaista bi jedino zajedničko moglo biti da su i Merkel i Trump prisluškivani od Obaminih tajnih službi, iako za novog predsjednika još treba predočiti dokaze.

Dakle, neobična gesta tijekom posjeta njemačke kancelarke Bijeloj kući, kada se Trump beskrupulozno odbio rukovati s njom u Ovalnom uredu, možemo tumačiti i da se Washington i Berlin oko ključnih stvari nisu dogovorili ništa.

Posjeta
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jupiter
7 godine prije

Dok god se Američke i Engleske baze nalaze u Nemačkoj, samostalna politika Nemačke koja nije u sladu sa već pomenutim državama dovodi do lupanja po prstima Merkelovoj.

rus
7 godine prije

nije se rukovao zbog novinara s kojima je u ratu, rukovao se i prije i poslije konferencije. Kao malo djete je kad mu novinari kazu da se rukuju onda baš neće

Georgij Žukov
7 godine prije

Da je Merkel pametna a sto nije , Trumpu bi porucila da ce razmiliti o njegovom prijedlogu sto se tice povecanja izdvajanja za nato , medjutim da on kao prekaljeni kapitalisticki biznismen vjerojatno zna da slobodno trziste ne podrazumjeva kartele i monopol, vec slobodan odabir poslovnih partnera i usluga , pa bi na tom tragu zakljucila , da ce razmisliti o njegovom prijedlogu tek kad dobije Ruski odgovor , jerbo je europi svejedno da li je amerikanci (nato) brani od rusa ili je rusi brane od amerikanaca,to je samo stvar percepcije a trziste ce odluciti, pa tko bude jeftinji dobiti ce posao .

Lovejoy
7 godine prije

Bože sačuvaj budalastih ljudi! Pa nije geopolitika sve u životu, niti sve treba gledati kroz prizmu toga. Svi novinari traže geopolitičko značenje odbivanja rukovanja, a stvari su vrlo jednostavne: čovjek ne voli stare babe, isto kao ni ja. Da je 40 godina mlađa, dao bi on njoj i ” Ličko rukovanje” bez ikakvog nagovaranja budalastih novinara

Lovejoy
7 godine prije

… a druga stvar…. nije on dresirani tuljan, pa da radi šta mu glupi novinari kažu…. nije se rukovao iz dišpeta…. vidi mu se to na licu…. ko da kaže : nabijem vas i nju, radit cu sta je mene volja, a ne sta vi trazite od mene .

Ivan1
7 godine prije

Znači Rusija ne predstavlja slobodan svijet, zato tamo nema terorizma. Slobodan za terorizam svijet. U Americi policija ubije čovjeka na sred ulice i sud ih pusti. Stvarno su slobodni! Hag ih ne proziva, UN ih ne proziva. Prava sloboda!

Lovejoy
7 godine prije

znači: skrivena poruka je ovdje slijedeća: dovedite mi jednu mladu, cca 25 godina, pa da vidiš kako se rukuje s njom….. onda slikavajte koliko vas volja

Nik
7 godine prije

Kralj i to je to..bar kod ovog rukovanaja …

gogijard
7 godine prije

pa ta je žena skupa sa svojim tutorom Husein B. Obamom učinila najviše za nejedinstvo Europe posli Hitlera. Način je naravno potpuno različit ali je šteta za Europsko jedinstvo ista. To je razlog zašto se nije rukovao. Da joj da do znanja da je ne cijeni.

HEKPCT
7 godine prije

Kad se samo sjetim kako je evropska birokracija izgubila tlo pod nogama nakon Trumpove pobjede. Strepeći od neizvjesnosti za svoje nemale privilegije grozničavo je tražila bilo kakav znak da će Trump nastaviti tamo gdje je Obama stao. Kad ga nije pronašla sve je karte bacila na susret Trump-Merkel, a kad tamo… Živopisni Trump odbio je čak i džentlmenski rukoljub s poslanicom evropskih birokrata. Bio je to posljednji čavao u lijes njihovih ufanja da i sljedeće četiri godine, za velike novce, neće morati raditi baš ništa. A što se Trumpa tiče, možemo samo nagađati kakav bi tek bonton odabrao da je s druge strane bio muškarac.

subaru
7 godine prije

Koje igre za malu djecu, glume sukob a rade za iste gazde.

kolo
7 godine prije

Das Vierte Reich ****************** Glavni problem u Siriji je Njemacka, Izrael lovi u mutnome, zhidovi su oportunisti. Ja bi zhidove iz Izraela metnuo u drugi plan. Mislim da bas tako radi i Putin. Izrael je zelena muha zujara koja gleda nesto ustipniti. Glavni igrac su Nijemci, njemacki industrijalisti, njemacki biznismeni i intelektualci koji se okupljaju oko Merkelovih ideja, ideja Das Vierte Reich. Merkel moze otici a onda ce netko drugi doci koji ce uzeti stafetu Viertes Reich. Turske novine su metnule naslov u kojem su nazvali Merkel “Frau Hitler” – tako lijepo ime. A Trump je odbio pruziti ruku Frau Hitler. Njemacka je epicentar novog hladnog rata, rata u Siriji i Libiji, sankcija na Rusiju, normalno ljudi to ne vidu zato jer su svi pod utjecajem rezimskih novina pa cak donekle i slobodni novinari. Sve to Nijemci radu u rukavicama. Sami Nijemci priznaju da oni imaju najvise politicke i ekonomske… Čitaj više »

Torino
7 godine prije

Pisite vi sto god hocete, istina jeste Merkel je dobila u Washingtonu od Trumpa
-Trisku
-Pljusku
-Samar

Kako vam drago, to jest zavisno odakle ste.

I zamislite nisu govorili o Putinu. LOL
A Merkelov mozak je programiran samo kako ce sto jace i sto vise naniti Rusima poteskoce.

Torino
7 godine prije

Sto se tice TTIP — kojeg je Trump ponistio, Merkel je izjavila….pa i Nijemci su bili protiv tog sporazuma. Tocno.

A onda zasto je protiv volje naroda htijela ova kancelarka, nasljednica nacisticke Njemacke, potpisati taj sporazum?
A hvalu se demokracijom !!!
Za njih, njemacke politicare je uvijek demokracija i najvece ljudske vrijednosti bas ono sto oni napravu.
Nije ni A.H. mislio puno dalje od toga.
I on je monopolizirao sto su ljudske vrijednosti.

Torino
7 godine prije

Neka “zapadna” medija su tako daleko otisle pa zovu Merkelicu
Liderom slobodnog svijeta. LOL
A zasto to ne kaze Russia Today za V.V. Putina….i on je lider slobodnog svijeta za neke?

Neke druge “zapadne” novine – izgleda da je svaka novina zapadna koja se stampa na zapadu pa bio to KKK ili Stormfront, pisu da je Merkel fizicarka po zvanju, to jest ima fakultet iz fizike.

Otkuda sad najedanput da je bilo u Istocnoj Njemackoj sansi da se netko skoluje za fizicara i uz to da nije clan KP njemacke? Zar je bilo u Istocnoj Njemackoj znastvenika? Po njihov pisanju to je nemoguce i samo djeca partijaca su isli na fakultete. Jel njen otac bio partijac?

Torino
7 godine prije

Trump je isto rekao – Da, mi imamo nesto zajednicko a to je – Obama je prisluskivao nas oboje. Merkelica je sutila kao zalivena, tko zna sto je mislila u sebi. Mozda je pomislila pa zar to nije odnos izmedju vazala i gospodara? Bilo kako, ostavimo na stranu crni humor. Trump ne podnosi Obamu i to ne od jucer nego jos od prije osam godina. Trump je bio najgrlatiji da Obama nije rodjen na Havajima. Ako Trump ne moze nekog podniti to je Obama a Merkel je bila s njim kao prst i nokat. Sjetimo se isto i one s maskarama kako Trump siluje kip slobode. To je doslo od same Merkelice. Zasto se ne dozvoljava Turcima da recu sto mislu na maskarama, ako ima slobode? Za vrijeme izborne kampanje, Merkelica se mijesala u americke izbore i dala podrsku Hillary Clinton, zar ona misli da Trump to ne zna. Zato… Čitaj više »

Torino
7 godine prije

Trump je isto izjavio da Njemacka duguje Americi ogromni novac.
Amerika samo treba reci cifru.
10 miljardi ili 50 miljardi ili 100 miljardi dolara i Njemacka mora isplatiti.
Njemacka nece proci kao s Grckom.
Grcima isto duguje ogromni novac ali Grcka nema sredstva da dobije potrazivanja, Amerika ima.
Previse su bili nepravedni naspram Trumpa i sad se vraca uz kamate a onaj cirkus o nekoj istragi gdje je Trump povezan s Rusijom polako odlazi niz vodu. I za to ce netko platiti.
Trump ima pamcenje kao slon.

Alen
7 godine prije

Trupm polako pretvara svijet u realiti sou.
Skoro neprimjetno proslo : Podizanje vojske – to je ono što ćemo raditi. I bićemo jači nego ikada“, rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će tokom rada njegove administracije biti stvorena najjača vojska u istoriji

Srecom po nas da ovo nije tako ozbiljan problem kao rukovanje..

Zvrk
7 godine prije

možda se narančasti sjetio svojih korijena

F*Europe - America First
7 godine prije

Trump is tweeting
Usprkos pisanju fake news novina, ja sam uzivao u susretu s Merkel.
A kako se ona osjeca?
Dalje u istom Tweet Trump nastavlja
Njemacka je duzna mnogo novca Americi.

EU-oligarhija i politicke prostitutke su htijeli da se Amerika kolje s Rusima
ali America first za Trumpa ne znaci samo biti ispred Rusije nego i ispred EU, ispred Svicarske i Njemacke.

Ivan5
7 godine prije

Fareed Zakaria je najotrovniji novinar koji je ikad postojao.
Dugo godina je raspaljivao hladnoratovsku propagandu i demoniziranju Rusije u Newsweek
a sad radi za CNN.
Njegova najnovija meta je sam Trump.
Fareed Zakaria je izjavio da je Trump proveo cijeli zivot muljajuci ( bullshitting ).

Ruski parlament je odobrio zakon da se istraziva propagandno djelovanje americkih medija
CNN, The Voice of America, Radio Sloboda

Tadmur
7 godine prije

Zar je moguće da još ovdje ima ljudi koji misle da je dolazak Trampa nešto pozitivno.Majko mila…..

panSlaven
7 godine prije

Glumljenje nerukovanja. Dno dna da se tome posvećuje pažnja… čujte,novinari, mi čitatelji izvlacimo zaključke tokom godina, u vas pada povjerenje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI