fbpx

Trumpov trgovinski rat protiv EU: „Ili će biti kako kažemo ili ćemo vas preplaviti carinama“

Donald Trump

Signali iz Washingtona sve su jasniji. Nakon upozorenja Stevena Mnuchina Europskoj uniji, evo i poruke samog Donalda Trumpa.

Američki predsjednik, kojeg je na marginama Svjetskog ekonomskog foruma intervjuirao televizijski voditelj kanala CNBC u Davosu, otvorio je karte i pokazao tko je „gazda u kući“, naglašavajući da hipoteza uvođenja carina Europi nije tako udaljena.

“Oni će sklopiti dogovor jer to moraju učiniti. Oni nemaju izbora”, rekao je Trump, izvijestivši i kako je imao “izvrstan razgovor“ s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.”

Stanar Bijele kuće je objasnio da je čekao završetak trgovinskog rata s Kinom, iako je, podsjetimo, zaključena tek prva faza sporazuma između Washingtona i Pekinga. Sada se Trump, koji je uspio sklopiti novi sporazum o slobodnoj trgovini s Meksikom i Kanadom, potpuno posvetio Europi.

Bruxelles se u ovom trenutku sprema da postane Trumpov sljedeći neprijatelj, što se događa usred predizborne kampanje za predsjedničke izbore 2020. godine u Sjedinjenim Državama.

Stavovi Trumpa i Ursule von der Leyen nisu se činili nimalo kompatibilnima, barem do prije nekoliko mjeseci. Sada imamo nove dijelove ovog složenog mozaika.

Prvo, podsjetimo da je Trump odmah po preuzimanju predsjedništva blokirao rad na kontroverznom sporazumu poznatom kao Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) i obećao „kako će napraviti bolji i pravedniji za SAD“.

Američki predsjednik je jasno dao do znanja da očekuje sporazum i neće se tako lako povući, ma što to značilo u odnosima sa „saveznicima“.

“Bio bih vrlo iznenađen ako bih morao nametnuti carine”, rekao je Trump, dok je Ursula von der Leyen pokušavala ublažiti ovaj „šamar upozorenja“ Donalda Europskoj uniji.

U prošlosti je govorila “kako je Trump bio prijatelj, ali se s njim bilo nemoguće nositi”, a sada je Von der Leyen napomenula da je vrijeme za “bavljenje Europom”.

Optimisti  će reći da bi to moglo ukazivati ​​na spremnost za pronalaženje kompromisa s Washingtonom i izbjegavanje pada u lukavo pripremljenu Trumpovu zamku. Međutim, ovaj put je Trump krenuo frontalno na Europu, bez okolišanja i otvoreno.

Govorio je i o točnim brojkama, prijeteći da će uvesti carine od 25% na europske automobile. Da odustane od toga, zauzvrat je tražio da London, Pariz i Berlin izjave kako je Iran kriv za kršenje nuklearnog sporazuma i protiv Islamske Republike podignu tužbu u Vijeću sugurnosti Ujedinjenih naroda.

Europska trojka je pristala, a iranski ministar vanjskih poslova je bio u pravu kada je rekao da Trump ionako neće odustati od tih carina i da će od Europe tražiti još više ustupaka. Bio je u pravu. U Davosu je opet otvorio pitanje carina na automobilsku industriju, iako su europske „sile“ ispunile zahtjeve Washingtona oko iranskog pitanja.

Postoji samo jedan način da se izbjegne katastrofa i Washington i Bruxelles moraju pronaći sveobuhvatni sporazum o trgovini. Međutim, je li ga moguće dizajnirati i dogovoriti da bi se mogao nazvati „win-win“ sporazumom i za EU i za SAD? Sudeći po iskustvima Meksika i Kanade i uzevši u obzir činjenicu da EU nije Kina, takav sporazum je nemoguće postići.

Nakon što su prijetnje o proširenju carina na Europu nakratko pale u drugi plan, Trump napao europske institucije.

“Sastavljanje sporazuma s Europskom unijom je teže nego postizanje bilo kojeg drugog. Oni su iskorištavali našu zemlju dugi niz godina. Međutim, na kraju će to biti vrlo jednostavno, jer ako ne možemo postići dogovor, na njihove automobile morat ćemo nametnuti 25% carina”, rekao je američki predsjednik.

Trump nije odredio nikakav rok, ograničavajući se na izjavu “kako to u Europskoj uniji dobro znaju”.

Američki predsjednik je također potrošio nekoliko riječi o “stvarnom” trgovinskom ratu, onom koji se vodi između Sjedinjenih Država i Kine.

“Vrlo brzo započet ćemo pregovore o drugoj fazi. Odnos sa Xi Jinpingom? Izvanredan. Dok onaj s Pekingom nikad nije bio tako dobar”, rekao je Trump.

Govoreći o carinama, kako je spomenuto, američki ministar financija Mnuchin je pokrenuo pitanje vezano za internetski porez, odnosno porez kojeg bi neke europske zemlje htjele uvesti i koji bi „pogodio“ američke tehnološke divove, koji za sada posluju u EU uz gotovo neograničene slobode. Poruka Trumpovog ministra je bila nedvosmislena.

„Uvedite taj porez i preplavit ćemo vas s carinama“, rekao je Mnuchin.

Sjedinjene Države su već upozorile Italiju i Veliku Britaniju zbog internetskog poreza, zaprijetivši Rimu i Londonu neviđenim carinama. Ovog puta je Washington čekao prestižnu pozornicu da to poruči, a prilika mu se pružila na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu, gdje je uputio hladno upozorenje Italiji i Velikoj Britaniji.

Učinak je bio nevjerojatan. Dok se Donald Trump hvalio o ekonomskim dosezima njegove zemlje i napao pseudoekologe pokreta “Greta Thunberg”, američki ministar financija, Steven Mnuchin je uputio spomenutu prijetnju Rimu i Londonu.

“Ako se ne zaustave, suočit će se s carinama predsjednika Trumpa”, rekao je Steven Mnuchin.

Drugim riječima, talijanska i engleska vlada moraju preispitati svoje planove o internetskom porezu, a ako ne, onda će se suočiti s američkim carinama.

Mnuchinovo upozorenje uslijedilo je nakon što je Francuska pokleknula i pristala zamrznuti uvođenje digitalnog poreza do kraja 2020. godine.

Pariz se povukao čim je Bijela kuća govorila o povećanju carina na francuski izvoz. U tom trenutku je Emmanuel Macron napravio je korak unatrag, samo da ne razljuti Trumpa.

Zakon u Francuskoj, prema Mnuchinu, nije ništa drugo već „nepravednom porez na bruto prodaju nekoliko američkih tehnoloških tvrtki“.

“Uskoro ćemo razgovarati i s Italijom i Ujedinjenim Kraljevstvom. U protivnom će se morati suočiti s carinama”, rekao je Mnuchin.

Italija, Francuska i Velika Britanija bile su tri europske zemlje koje su namjeravale nametnuti veće poreze američkim divovima poput Amazona, Facebooka i Googlea. Sada su ostali samo Rim i London , jer je Pariz nakon uvođenja digitalnog poreza prošle godine na kraju podigao bijelu zastavu, očito uplašen Trumpovim najavama uvođenja carina.

U međuvremenu je talijanski parlament u posljednjih nekoliko mjeseci odobrio mjeru sličnu francuskoj, dok su Britanci ovaj porez namjeravali uvesti početkom ove godine.

Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Država je naglasilo kako je internetski porez kojeg je uvela Francuska „diskriminirajući“ i zbog toga su predložene carine do 100% za niz francuskih roba u ukupnoj vrijednosti od 2,4 milijarde dolara.

Macron i Trump sastali su se kako bi pokušali pronaći rješenje ovog spora. Na kraju su dvojica čelnika uspjela postići samo primirje, prema kojem će Francuska odgoditi uvođenje digitalnog poreza do kraja godine, dok će Sjedinjene Države do tada blokirati bilo koje carine protiv Pariza.

U međuvremenu, dijalog Italije i Sjedinjenih Država oko internetskog poreza još nije pokrenut. Prema agenciji AGI, Rim je uvjeren da će na takozvanom „sastanku inkluzivnog okvirnog rada“, koji je zakazan za sljedeći tjedan u Parizu sa Sjedinjenim Državama, zabilježiti napredak ka prikladnom globalnom rješenju.

Talijani vjeruju da su sa svojim porezom, koji neće biti aktiviran prije veljače 2021. godine, stvorenim ad hoc za postizanje globalnog rješenja, nadmudrili Trumpa i da će se uspjeti postići dogovor na globalnoj razini u okviru kojeg će Washington pristati na „pravedni sporazum“. Što reći? Ako je ovo bila zamisao Rima, onda infantilnost talijanske vlade nema granica.

Mediji kažu da će se od tada nadalje nastaviti „konstruktivni“ dijalozi sa Sjedinjenim Državama, što je dokaz više da europski čelnici ili nisu pratili rad Trumpove uprave i vjeruju da je Washington spreman na kompromis ili su odvojeni od stvarnosti i zaista vjeruju da je EU geopolitički div sposoban nametnuti bilo kakvo rješenje koje se ne uklapa u viziju aktualne administracije.

U svakom slučaju, istina je da Italija i Velika Britanija nemaju čvrst stav iza kojeg bi stajali, ali da se odnosi na sva područja trgovinske razmjene sa Sjedinjenim Državama i obje zemlje imaju za cilj uvesti porez na internet. Međutim, Italija bi bila pogođena porezom na automobile gotovo u istoj mjeri kao Njemačka, a Rim naivno ovaj problem promatra odvojeno od digitalnog poreza.

Što reći za kraj? Nakon završetka, ili barem primirja koje bi moglo dovesti do okončanja trgovinskog rata s Kinom, Trump se sada okomio na bizarnu Europu. Trump je, također u Davosu, rekao je da je spreman “učiniti puno i s Europskom unijom“. Ostaje nam samo razumjeti u kojim terminima. No, kako god bilo, pred Europom je teško i mučno razdoblje pregovora s Donaldom Trumpom i njegovom upravom, a EU nije Kina da bi imala išta čime bi mogla naštetiti Sjedinjenim Državama, kao što je ogroman američki dug u obliku državnih obveznica u europskim bankama ili rijetki metali bez kojih bi američki IT sektor i vojno-industrijski kompleks bili paralizirani. Stoga, ako smo strahovali što se moglo dogoditi da su Bruxelles i Washington sklopili sporazum TTIP, sada s punom pravom možemo reći da je prijetnja koja se nadvila nad Europom još veća. A da bi apsurd bio veći, ona dolazi od „saveznika“ koji je desetljećima za Europljane bio svjetionik slobode, demokracije i slobodnog tržišta, naravno.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

Trump :
Ursula koja Leye ne grize ?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Pokušava Trump prije kraja svog mandata da ga i EU o..ebe, ali ne daju se Europljani, neumorni su u držanju ljestvi glavnom svjetskom nasilniku.
Neka da Trump sankcije, u čemu je problem?
EU i SAD imaju približno isto godišnji BDP, nije hegemon u gospodarstvu – EU može odmah uzvratiti recipročnim sankcijama i potražiti suspstitute za proizvode koje uvažaju iz SAD u drugim državama, prvo ih tražeći u samim državama Europe, a zatim na području Kine i Rusije, odmah skidajući Rusima sve uvedene sankcije.
Rusija je to napravila – i što se desilo?
Osamostalila se otkada je pod sankcijama, diverzificirala proizvodnju, stvorila pandan SWIFT-u, postala neovisna u internetskim vezama, riješila se dolara iz svojih zaliha, standard je bolji nego u 2014. kada su im dali sankcije, okrenula se susjednoj Kini kao glavnom gospodarskom partneru, ugled u svijetu joj konstantno raste.
Zamisli problema sa carinama na nove automobile, kao da je to presudno za život.
Ako neće ići drukčije, dat će Trump ekonomske sankcije za Sjeverni tok 2, treba gurati tu Europsku uniju da napravi pravu stvar.
To će učiniti brzo, jer mu se mandat bliži kraju, a još nije uspio okrenuti još jednog gospodarskog diva protiv sebe.

Mate
Gost
Mate
7 mjeseci prije

Ti si uvjeren da EU ima muda poput Rusije?!?

Ana
Gost
Ana
7 mjeseci prije

@%ate oteli ste mi kompletnu recenicu!
Ni manje ni vise nego sto sam se spremala komentirati!

ja sam
Gost
ja sam
7 mjeseci prije

mi ameri cemo na kraju da proteramo nemacke automobile, nije presudno za zivot, ali ne bi bilo nemacke da vodi eu bez njih; isto i finu maseneriju, opremu, sve to imamo i od japana, automobile imamo cak i iz koreje… tako ce da bude, jer eu nece da slusa, posteno vam kazemo mi ameri, radi se o pukom interesu, ne znam zasto se vredjate i zestite, jer ide kriza i svako treba da gleda kako da smanji svoj deficit

U.S of Albania
Gost
U.S of Albania
7 mjeseci prije

a od nas traze da povucemo takse CARINE od 100% na serpsku robu nece moci …

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Napalm

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Na palmu?
Ne može, nema ih ovde.
Na vrbu?
Kažu da su i one rezervisane…

Riddick
Gost
Riddick
7 mjeseci prije

Daleko ce te da dogurate, ceka vas svetla buducnost.

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

od tebe sigurno ne traže ništa, imaju dosta svojih podguznih buha.

RENEW
Gost
RENEW
7 mjeseci prije

Pa jih imejte in uničite svoje prebivalstvo. Težko bo kupovati in prodajati, če morajo potrošniki plačevati bedarije politikov. Mislim poštene potrošnike, ker nepošteni itak švercajo. Jaz pa občasno seksam z vesoljci a tega ne povem nikomur. Ker če bi to povedala komurkoli, bi mislili, da sem čofnjena. No tako lahko vem, da se bodo izpolnile napovedi Marije, ki je je prikazala in opozorila prebivalce Medžugorja, da za Srbi pridejo še mudžahedini in da bodo takrat ostali brez svoje romarske (turistične) znamenitosti.
Vesoljci so me povaljali in mi povedali, da bo Vatikan pogorel in potem bo namesto cerkve tam nastala džamija.

DažBog
Gost
DažBog
7 mjeseci prije

USrAlbanija, dragi kalimero, mozete vi nest drugo da povucete 300%

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

EU politicari su obicni maltimudani koji nemju kicmu niti stav, a skidaju gace pred Trumpom, umijesto da netko zauzme cvrst stav i jasno i glasnu kaze, Trump odje*i iz Evrope skupi svoje krpice seli i ti i tvoj NATO ne trebamo to u Evropi.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Misliš na koncenzus EU -a po tom pitanju, to?

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije

Ne treba tu konsenzus netko treba samo zapoceti, recimo Hrvatska otkaze gostoprimstvo za 1000 spijuna koji uzivaju na Buzinu, i to kao pocetak, a potom uslijede i druge drzave jedna po jedna, pa neka se pokazu domoljubi. A najbolnije bi mu bilo da mu to napravi domovina njegove Melanije.

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

Eh da je živ Jozo Broz, Jozo bi Trupu pokazao bosanski grb

Zvone
Gost
Zvone
7 mjeseci prije

Europa je okupirana od amera tako da ni ne može sama odlučivati.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

feudalizam a la carta, ovi bi vratili i vrjeme da mogu…. samo nek gringo taxira svoje pudlice…

jbg
Gost
jbg
7 mjeseci prije

ajmo bobu bob! U EU osim kvazi parlamenta, ni jedan član “komisije”, nit “predsjednik EU viječa nije izravno izabran. Trenutna “voditeljica” EU komisije je kao “von”. A oni su ništa drugo nego članovi neoliberalaca, kojima se prosto “j..e” za normalnu raju. Valjda, da če ta koza napraviti sve sto valja njezinom “društvu”! Na čiji račun? Pa zna se!

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

jbg, evo jednog od 751 EU parlamentarca koji upravo govori o tome:

https://www.youtube.com/watch?v=TRqSyDcQLg0
https://www.youtube.com/watch?v=CpNrfbepWts

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

Nije koza, nego guska

Euro
Gost
Euro
7 mjeseci prije

SAMI SMO KRIVI. Dozvoljavamo politicarima da odlucuju o nasim glavama a oni nas u grob vode. A mi ? Nista! Jebga . Tako če to sve dok se ne rjesimo političara. Oni su nas najveci problem.

Podravec
Gost
Podravec
7 mjeseci prije

Trumpet, ne možeš protiv cijeloga svijeta sa ucjenama i ultimatumima, već je i Bogu i vragu dosadilo to vaše nasilničko i ucjenjivačko ponašanje!

Muppet show
Gost
Muppet show
7 mjeseci prije

Ursula Von ….i liberalosi je isti klub feudalaca koji ce za osobni profit servirati svoje zemlje Sauronu. Tko bira europsku “komisiju” to je pitanje zabranjeno u Briselu. Sada ce valjda i GMO smece brze preplaviti Evropu. O nestanku srednje klase da ne pricamo. Ljudi sve teze zive od 8 sati rada.

Riddick
Gost
Riddick
7 mjeseci prije

Nasilje u porodici tata Tramp maltretira mamu Merkel sto sipa gorivo na Ruskoj pumpi i uvela je gas u kucu od istog rusa, razgovara sa komsijom irancem, dok je on bio na ratistu u Siriji i Iraku Avganistanu, zapretio je batinama i malom italijanu i buntovnom francuzu i lukavom englezu, a kad im neko dodje u goste ili kad kod nekog idu svi glume srecnu porodicu.

Mozart
Gost
Mozart
7 mjeseci prije

Kad se usporedi nastup,retorika i govor Trumpa i Putina onda se stekne dojam da jedan dolazi iz kamenog doba a drugi iz svemira. Zapad se pretvara u salonsku tucnjavu divljih govedara koji ponekad zalutaju na baletnu prestavu recimo labudjeg jezera.

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije

Stare Staljinove strukture su naucili ljepo i lazno govoriti.Samo je razlika u stvaranju i radu jednog ,i onog drugog stoje od drzave pokro.

Zlovenac
Gost
Zlovenac
7 mjeseci prije

Staljinisti uvjek su bili vrlo jaki … onda grozni ruski Marxisti

Konobar
Gost
Konobar
7 mjeseci prije

@Slavonac, istorija ne pocinje od Staljina, pa je i izreka da su Latini stare varalice, mnoooooogo starija od Staljina.

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije

Bravo Prjesjednice.Na prvom mjestu Amerika,onda dolaze drugi narod.To mogu samo oni Prjesjednici,koji dolaze kao bogatasi.Kodnas bi i cacu prodo za povlasticu.Imamamo primjer Plenkija,koji cak i konzule salje svoje kumove.Prije toga poslo Paru ,cacevog prijatelja.Umrozena hobotnica,partije mjenjaju ,a cud nikad.

Riddick
Gost
Riddick
7 mjeseci prije

Pa i on je cerku postavio za savetnika, sastaje se sa Merkelovom i ostalim evropskim patuljcima iako blage veze nema o politici, do duse mnogo je dobra zena to se vidi odma’ svaka joj cast, zet mu je visoko rangirani cionista on je najuspesniji od svo troje ja mislim.

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Bahatost bezobraština vnastavite niz.

Jok
Gost
Jok
7 mjeseci prije

Trump je gazda EU jer su tu njegove nuke glave i to je kraj price. Madunarodni zakoni su ukinuti, vrijedi samo zakon jaceg, a to je usa. Dakle zderat cemo Gmo smece i crkavat od karcinoma po cesti kao sta crkavaju ljudi u usa.

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
7 mjeseci prije

Pitam se dali imaju ovi Bruxeless Tzv političke elite srama pred svojim narodom…… ovaj cowboy barem pred svojima izgleda kao borac za njihova prava!!!🤠🤠🤠

Jeremya
Gost
Jeremya
7 mjeseci prije

Trumpi laj još malo dok Euroazija ne otkači Petrodolar u potpunosti.Tada će tvoj New York ličiti na Detroit.Ima da ti kmice prče Melaniju.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
7 mjeseci prije

europljani su zarad amerike sami sebe dragovoljno ogradili novim berlinskim zidom I to zahvaljujuči soroševoj internacionali u europskom parlamentu I parlamentima zemalja članica europske unije. a šta drugo sada mogu očekivati

Mudrac 😁
Gost
Mudrac 😁
7 mjeseci prije

Na kraju ce EU morati da se okrene Kini. Mnogo je vece trziste od Amerike, a ne uslovljava carinama.

DažBog
Gost
DažBog
7 mjeseci prije

U trenutnoj tekmi Sjedinjene Američke države – Razjedinjene EUropske Države , očito je da ekipa Ridjega prči ove druge koji još u svojoj evoluciji nisu prošli sadijum beskičmenjaka.

Weteran
Gost
Weteran
7 mjeseci prije

Donalde:
Gazi žohare!
Gazi tu Trulu masu EUnijatsku!
Pored sankcija, insistiraj da svaka članica EU-NATO mora da kupi i Jedan F35 na Milion stanovnika!

DažBog
Gost
DažBog
7 mjeseci prije

Weteran, ma sta na milion?! Svako selo da ima svoj F-35 uz bateriju PatriJota. Ima da se ima. Komsiluk nikada ne spava.

Exit.EU
Gost
Exit.EU
7 mjeseci prije

Europa ne moze da obstoji … treba nacionalne cone i nezavisne republike

RENEW
Gost
RENEW
7 mjeseci prije

Uničenje Libije je bilo pomembno, ker s celo Libijo pod Gadafijem ne bi bilo mogoče spraviti v Evropo celih skupin neznanih ljudi.

mane
Gost
mane
7 mjeseci prije

evropa bi htela da se otrgne americi ali bez ikakvih posledica.sto kazu oces da se j…. a da ti ne udje.

sobravia
Gost
sobravia
7 mjeseci prije

I EU će kleknuti.

igi
Gost
igi
7 mjeseci prije

….slažem se EU kurve treba dobro izraubati i sprijeda i straga…

Ana
Gost
Ana
7 mjeseci prije

Mozda jos koja Tura plazenja i puzanja po ujka Trumpu nesto promjeni?
Mozda jos par Av, av, av pomogne?
Ne????
OK onda…

Marko
Gost
Marko
7 mjeseci prije

Svjetski nasilnik,ni zena nemoze bit uz njega,a kamo tek sto eu i svima prijeti,bahati biznismen i korumpirani svjetski policajac.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
47
0
()
x